ΣΤΗΛΕΣ

Τα clásicos του Γιόχαν Κρόιφ

Τα clásicos του Γιόχαν Κρόιφ

Με αφορμή το Μπάρτσα - Ρεάλ του Σαββάτου (2/4, 21:30) και το κορεό που ετοιμάζουν οι Καταλανοί για τον Γιόχαν Κρόιφ, το Sport24.gr θυμάται τα clásicos του "ιπτάμενου Ολλανδού". Οι αριθμοί, τα γκολ και οι πεντάρες του 1974 και του 1994 (pics & videos)

Ο Γιόχαν Κρόιφ υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες στην πορεία και εξέλιξη του ποδοσφαίρου. Αφήνοντας έξω τους "οράνιε" και τον Άγιαξ, σε ότι αφορά αποκλειστικά την Μπαρτσελόνα, ο Ολλανδός ήταν εκείνος που καθόρισε σε τεράστιο βαθμό (περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο) τη φυσιογνωμία, τη φιλοσοφία, το στιλ και τον τρόπο παιχνιδιού στη νεώτερη ιστορία των "μπλαουγκράνα". Πρώτα σαν παίκτης και κατόπιν ως προπονητής, ο "flaco" άφησε το στίγμα του στη Βαρκελώνη σε βάθος τεσσάρων δεκαετιών, βάζοντας τους culés μέσα στον χάρτη των κορυφαίων συλλόγων του κόσμου. Σήμερα, λίγες μέρες μετά τον θάνατό του και με αφορμή το σαββατιάτικο Μπάρτσα - Ρεάλ (2/4, 21:30), το Sport24.gr θυμάται τα clásicos του Γιόχαν Κρόιφ, εκείνα που έπαιξε μέσα στο γήπεδο, αλλά και όσα καθοδήγησε από τον πάγκο, μέσα από 14 φωτογραφίες και 14 παραγράφους. Στο τέλος του κειμένου, θα κάνουμε και μια πιο λεπτομερή αναφορά στα δυο πιο εντυπωσιακά της καριέρας του: το 0-5 του 1974 και το 5-0 του 1994.

Η μοίρα θέλησε να είναι clásico το παιχνίδι στο οποίο η Μπαρτσελόνα θα αποχαιρετήσει τον Κρόιφ. Το κλίμα θα είναι συγκινησιακά φορτισμένο, αυτό είναι σίγουρο. Όπως σίγουρο είναι ότι οι παίκτες θα θέλουν να κερδίσουν - πέρα από τους λόγους του γοήτρου, αφού βαθμολογικό ενδιαφέρον δεν υπάρχει - ώστε να μπορέσουν να αφιερώσουν τη νίκη τους στη μνήμη του, σε ένα ματς όπου όλα θα θυμίζουν τον πιο αγαπημένο Ολλανδό στην ιστορία της Μπαρτσελόνα. Ξεκινώντας από το κορεό που θα δημιουργηθεί στην κερκίδα του "Καμπ Νόου" ευχαριστώντας τον Κρόιφ για την προσφορά του στον σύλλογο: "Grácies Johan". Και μετά την ενός λεπτού σιγή των 22 ποδοσφαιριστών μαζί με τους εκατό χιλιάδες περίπου θεατές που θα κρατάνε στα χέρια τους το μυθικό "14". Αλλά και τους οκτώ εν ζωή προέδρους της Μπάρτσα που θα βρεθούν στα επίσημα (κάποιοι από τους οποίους έχουν συνδέσει άμεσα τις θητείες τους με τον "flaco").

Πιο αναλυτικά, θα είναι εκεί ο Αγουστί Μοντάλ (ο πρόεδρος που τον πήρε στην Μπαρτσελόνα ως παίκτη, το 1973), ο Ραϊμόν Καράσκο, ο Τζουσέπ Γιουίς Νούνιεθ (ο πρόεδρος που τον πήρε στην Μπαρτσελόνα ως προπονητή, το 1988, αλλά και με τον οποίο ήρθε σε ρήξη, με αποτέλεσμα την αποχώρησή του, το 1996), ο Τζουάν Γκασπάρ (ως αντιπρόεδρος ήταν εκείνος που είχε κάνει τις διαπραγματεύσεις για να την πρόσληψή του ως προπονητή, όταν όμως είχε ανακοινώσει στον Κρόιφ τη λύση της συνεργασίας τους, ο Ολλανδός τον είχε πιάσει στο κηνύγι πετώντας του καρέκλες!), ο Ενρίκ Ρέινα, ο Τζουάν Λαπόρτα (καλός του φίλος, ο οποίος τον είχε ως σύμβουλο για όλα σχεδόν τα θέματα που αφορούσαν την ομάδα και το 2010 του απένειμε τον τίτλο του επίτιμου προέδρου), ο Σάντρο Ροσέλ (ο πρόεδρος που με την στάση του απέναντι στον ίδιο και στον Λαπόρτα, τον ώθησε στο να παραδώσει τον τίτλο του επίτιμου προέδρου) και ο Τζουσέπ Μαρία Μπαρτομέου (ο πρόεδρος που άλλαξε εσχάτως την στάση του συλλόγου απέναντί του και με τον οποίο υπέγραψε την τελευταία συμφωνία που αφορούσε συνεργασία του ιδρύματός του με αυτό της Μπαρτσελόνα).

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, αυτό το ντέρμπι θα είναι ιδιαίτερο, ξεχωριστό, από εκείνα που πριν καν ξεκινήσουν, έχουν ήδη εξασφαλίσει σημαντική θέση στην ιστορία αυτών των συναντήσεων. Προς το παρόν όμως το αφήνουμε, για να κάνουμε το μικρό μας ταξίδι στον χρόνο και σε εκείνα τα clásicos που πήρε μέρος ο ιπτάμενος Ολλανδός.

Ο ΓΙΟΧΑΝ ΚΡΟΙΦ ΚΑΙ ΤΑ CLÁSICOS

Τα clásicos του Γιόχαν Κρόιφ

Η άφιξη του Κρόιφ και της συζύγου του, Ντάνι Κόστερ, στη Βαρκελώνη το 1973

1. Ο Γιόχαν Κρόιφ συμμετείχε σε 33 συνολικά clásicos, τα 8 από αυτά ως παίκτης και τα υπόλοιπα 25 ως προπονητής.

Τα clásicos του Γιόχαν Κρόιφ

Ο Γιόχαν Κρόιφ στην επίσημη παρουσίασή του από την Μπαρτσελόνα (1973)

2. Στις πέντε σεζόν που αγωνίστηκε ως παίκτης στην Μπαρτσελόνα (1973-78), ο Κρόιφ έχασε μόνο το πρώτο και το τελευταίο clásico στο πρωτάθλημα, ενώ αγωνίστηκε ως βασικός στα υπόλοιπα 8, πετυχαίνοντας συνολικά 3 τέρματα.

Τα clásicos του Γιόχαν Κρόιφ

Ρίνους Μίχελς και Γιόχαν Κρόιφ στην πρώτη χρονιά του δεύτερου στη Βαρκελώνη

3. Το πρώτο clásico του Κρόιφ δημιούργησε ένα ακατάρριπτο μέχρι σήμερα ρεκόρ. Το 0-5 μέσα στο "Μπερναμπέου" παραμένει η εκτός έδρας νίκη (οποιουδήποτε από τους δυο αιώνιους) με την μεγαλύτερη διαφορά σε γκολ στην ιστορία των clásicos. Σε εκείνο το ματς (17/2/1974), ο Ολλανδός πέτυχε και το πρώτο του τέρμα σε ισπανικό ντέρμπι.

Τα clásicos του Γιόχαν Κρόιφ

Η ενεκάδα της Μπαρτσελόνα πριν τον αγώνα με την Γρανάδα, εκεί όπου ο Κρόιφ πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με τους "μπλαουγκράνα" (28/10/1973)

4. Το πρώτο τέρμα του Κρόιφ σε clásico μέσα στο "Καμπ Νόου" άργησε τρία ολόκληρα χρόνια. Ήταν στο ντέρμπι του πρώτου γύρου της τέταρτης σεζόν του Ολλανδού στη Μπαρτσελόνα, στη νίκη με 3-1 επί της Ρεάλ (19/9/1976). Το τρίτο και τελευταίο του ήρθε λίγους μήνες αργότερα, στο ματς του δεύτερου γύρου, στο ισόπαλο 1-1 μέσα στο "Μπερναμπέου".

Τα clásicos του Γιόχαν Κρόιφ

Μαζί με τον Γιόχαν Νέεσκενς, συμπαίκτη του στην Εθνική Ολλανδίας και στη Μπαρτσελόνα

5. Στα 8 clásicos που αγωνίστηκε ως παίκτης, ο Κρόιφ μέτρησε 4 νίκες, 2 ισοπαλίες και 2 ήττες. Στα 25 που συμμετείχε ως προπονητής, είχε 9 νίκες, 6 ισοπαλίες και 10 ήττες.

Τα clásicos του Γιόχαν Κρόιφ

Ο Γιόχαν Κρόιφ σε clásico του ισπανικού πρωταθλήματος

6. Ως παίκτης, αντιμετώπισε τη Ρεάλ Μαδρίτης μόνο στο πρωτάθλημα. Θα μπορούσε να την έχει βρει απέναντί του και στο Κύπελλο, όμως έλειψε από τον τελικό του 1974 (τον κέρδισε 4-0 η Ρεάλ), επειδή βρισκόταν με τους "οράνιε" στο Μουντιάλ της Δυτικής Γερμανίας.

Τα clásicos του Γιόχαν Κρόιφ

Ο δεύτερος και τελευταίος τίτλος του Κρόιφ με την Μπαρτσελόνα, το Κύπελλο Ισπανίας του 1978

7. Ως προπονητής, ο Κρόιφ αντιμετώπισε τη Ρεάλ 16 φορές στο πρωτάθλημα (7 νίκες, 4 ισοπαλίες, 5 ήττες), 3 φορές στο ισπανικό Κύπελλο (1 νίκη, 1 ισοπαλία, 1 ήττα) και 6 φορές στο ισπανικό Σούπερ Καπ (1 νίκη, 1 ισοπαλία, 4 ήττες). Κατέκτησε το Κύπελλο του 1990, αποκλείστηκε στον ημιτελικό του Κυπέλλου το 1993 και έχασε και τα τρία Σούπερ Καπ.

Τα clásicos του Γιόχαν Κρόιφ

Ο Κρόιφ σε clásico του ισπανικού πρωταθλήματος με τον Χοσέ Αντόνιο Καμάτσο

8. Ο Κρόιφ δεν αντιμετώπισε ποτέ, ούτε ως παίκτης ούτε ως προπονητής, τη Ρεάλ Μαδρίτης σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Τα clásicos του Γιόχαν Κρόιφ

Με τον Πεπ Γουαρδιόλα σε προπόνηση της Μπαρτσελόνα

9. Ο Κρόιφ, ως προπονητής της Μπαρτσελόνα (1988-1996), αντιμετώπισε 8 διαφορετικούς προπονητές σε clásico: τους Τζον Μπέντζαμιν Τόσακ, Αλφρέδο Ντι Στέφανο, Ράντομιρ Άντιτς, Λίο Μπενάκερ, Μπενίτο Φλόρο, Βιθέντε ντελ Μπόσκε, Χόρχε Βαλντάνο και Αρσένιο Ιγκλέσιας. Ο αντίπαλος τεχνικός με τον οποίο συναντήθηκε τις περισσότερες φορές σε clásico, ήταν ο Φλόρο (7).

Τα clásicos του Γιόχαν Κρόιφ

Σε ηλικία 41 ετών, άρτι αφιχθείς στη Μπαρτσελόνα, μαζί με τον βοηθό του, Κάρλες Ρεσάκ

10. Το πιο συνηθισμένο αποτέλεσμα στα clásicos του Κρόιφ ως προπονητή, ήταν το 1-1 (5 φορές). Στα 25 clásicos που διηύθυνε από τον πάγκο, 15 διαφορετικοί παίκτες του σκόραραν εναντίον της Ρεάλ.

Τα clásicos του Γιόχαν Κρόιφ

Το 1991 υπεβλήθη σε διπλό μπαϊπάς και αναγκάστηκε να κόψει το τσιγάρο. Το αντικατέστησε με τα ισπανικά γλειφιτζούρια Chupa Chups, κάνοντας το συγκεκριμένο προϊόν ακόμα πιο γνωστό στα πέρατα του κόσμου

11. Ο τοπ σκόρερ της Μπαρτσελόνα στα 25 clásicos του Κρόιφ στον πάγκο, ήταν ο Χοσέ Μάρι Μπακέρο με 6 τέρματα. Δεύτερο στη λίστα βρίσκουμε τον Ρόναλντ Κούμαν (5) και τρίτο τον Χούλιο Σαλίνας (4). Από τρία πέτυχαν οι Ρομάριο και Αμόρ, από δυο οι Στόιτσκοφ, Λάουντρουπ και Κόδρο και από ένα οι Καράσκο, Γκοϊκοετσέα, Ιβάν Ιγκλέσιας, Ναδάλ, Ρουτζέ, Φίγκο και Σπάσιτς (αυτογκόλ).

Τα clásicos του Γιόχαν Κρόιφ

Μαζί με τους Θελάδες, Ντε Λα Πένια, Ρουτζέ και Όσκαρ, την περίφημη Quinta de Lo Pelat

12. Το 5-0 στις 8 Ιανουαρίου του 1994 υπήρξε μια από τις πιο ευτυχισμένες προπονητικές βραδιές του Κρόιφ. Έναν χρόνο αργότερα, στις 7 Ιανουαρίου του 1995, το 5-0 από τη Ρεάλ στο "Μπερναμπέου", υπήρξε σίγουρα μια από τις χειρότερες.

Τα clásicos του Γιόχαν Κρόιφ

Το Κύπελλο του 1990 με το 2-0 απέναντι στη Ρεάλ. Ήταν ο πρώτος τίτλος του Κρόιφ εντός συνόρων. Ακριβώς μπροστά του, διακρίνεται ο Ερνέστο Βαλβέρδε

13. Ο Γιόχαν Κρόιφ υπήρξε ο πρώτος στην ιστορία των clásicos που κέρδισε την αντίπαλό του 5-0 τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής. Ο μοναδικός μέχρι σήμερα που το επανέλαβε, είναι ο Πεπ Γουαρδιόλα, ο καλύτερος μαθητής του Ολλανδού.

Τα clásicos του Γιόχαν Κρόιφ

Στο τελευταίο του clásico ως προπονητής. Μπροστά του είναι ο Λάουντρουπ, ενώ πιο δίπλα του, ο Αρσένιο Ιγκλέσιας

14. Από το πρώτο του clásico ως παίκτης μέχρι το τελευταίο του ως προπονητής, πέρασαν συνολικά 8.029 μέρες. Δηλαδή 21 χρόνια, 11 μήνες και 25 ημέρες.

ΟΙ ΔΥΟ ΠΕΝΤΑΡΕΣ ΤΟΥ ΚΡΟΙΦ ΣΕ CLÁSICOS

Τα clásicos του Γιόχαν Κρόιφ

Ο φωτεινός πίνακας του "Μπερναμπέου" τα λέει όλα...

1. REAL MADRID – FC BARCELONA 0-5

22η αγωνιστική 1973/74 (17/2/1974)

Σκόρερ: Asensi (30’, 54’), Cruyff (39’), Juan Carlos (65’), Sotil (69’)

Η νύχτα που η Καταλονία λάτρεψε τον Γιόχαν Κρόιφ και τον "υιοθέτησε" ως ένα από τα αξιότερα τέκνα της. Ο "ιπτάμενος Ολλανδός", στην πρώτη του κιόλας χρονιά στην Ισπανία, καθοδήγησε μαεστρικά τους "μπλαουγκράνα" του Ρίνους Μίχελς, σκορπίζοντας στους πέντε ανέμους τη Ρεάλ και δημιουργώντας ένα ακατάρριπτο – μέχρι σήμερα – ρεκόρ στα clásicos της Ισπανίας, αυτό της μεγαλύτερης διαφοράς σε εκτός έδρας νίκη. Η Μπαρτσελόνα είχε ξεπλύνει για πάντα τη ντροπή του 1-5 (27/1/1963) από τη γενιά των Πούσκας, Χέντο και Ντι Στέφανο.

Real Madrid (Molowny): García Remón, Morgado, Benito, Zoco, Rubiñán, Pirri, Netzer, Velázquez, Aguilar (47’ Santillana), Amancio, Macanás.

FC Barcelona (Michels): Mora, Rifé, Costas, De la Cruz, Torres, Juan Carlos, Rexach, Asensi, Cruyff, Sotil, Marcial (70’ Tomé).

Βίντεο: Ρεάλ Μαδρίτης - Μπαρτσελόνα 0-5 (17/2/1974)

2. FC BARCELONA – REAL MADRID 5-0

Τα clásicos του Γιόχαν Κρόιφ

Ο Κρόιφ δίνει οδηγίες στον Στόιτσκοφ

18η αγωνιστική 1993-94 (8/1/1994)

Σκόρερ: Romario (24’, 56’, 81’), Koeman (47’), Iván Iglesias (86’)

Η "dream team" του Γιόχαν Κρόιφ στη μεγαλύτερη στιγμή της εντός συνόρων. Ο κορμός των Ισπανών παικτών πλαισιωμένος από τους Ρομάριο, Λάουντρουπ, Στόιτσκοφ και Κούμαν, φιλοδώρησε με μια εντυπωσιακή manita τη "σειρά του Μπουίτρε" στέλνοντας στα ουράνια τους Καταλανούς. Η ήττα αυτή σηματοδότησε το τέλος της μεγάλης Ρεάλ των Μίτσελ και Μπουτραγκένιο και βύθισε την ομάδα της Μαδρίτης σε μια παρατεταμένη κρίση, από την οποία την έβγαλε ο Βαλντάνο ένα χρόνο αργότερα. Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Ρομάριο με χατ τρικ.

FC Barcelona (Cruyff): Zubizarreta, Ferrer, Koeman, Nadal, Sergi, Bakero (75’ Iván Iglesias), Guardiola, Stoichkov (47’ Laudrup), Amor, Romario, Goicoechea.

Real Madrid (Floro): Buyo, Llorente, Alcorta, Sanchís, Lasa, Michel, Prosinecki, Milla (55’ Butragueño), Luis Enrique, Zamorano, Alfonso (24’ Hierro).

Βίντεο: FC Barcelona – Real Madrid 5-0 (8-1-1994)

Πηγές: As, Sport, rtve.es, fcbarcelona.es

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ