ΣΤΗΛΕΣ

Τα "clásicos" της Ν. Αμερικής

Τα "clásicos" της Ν. Αμερικής

Δεν είναι μόνο το Ρίβερ - Μπόκα. Η Νότιος Αμερική είναι γεμάτη από "clásicos" σε κάθε γωνιά της, και το Sport24.gr σας παρουσιάζει τα σημαντικότερα, εξ' αυτών. (VIDEOS, φωτογραφίες)

Στη Βραζιλία, στο Περού, στη Χιλή, στην Ουρουγουάη, στην Παραγουάη, στη Βολιβία, στη Βενεζουέλα, στην Αργεντινή, στην Κολομβία υπάρχει ένα ντέρμπι, ένα πάθος, μία ιστορία, ένα μύθος που το συνοδεύει.

Εδώ, στη Νότιο Αμερική, γεννήθηκε ο ορισμός του "clásico". Και μπορεί η σούπερ εκδοχή αυτού να ανήκει στο Ρίβερ - Μπόκα (ή Μπόκα - Ρίβερ), αλλά η Νότιος Αμερική είναι γεμάτη από τέτοια clásicos. Δείτε αναλυτικά:

Ουρουγουάη

Πενιαρόλ - Νασιονάλ

Όσο κι αν προκαλεί εντύπωση, είναι το πιο παλιό χρονικά ντέρμπι στη Νότιο Αμερική. Από τις 15 Ιουλίου του 1900 ξεκινά η αντιπαλότητα των δύο μεγαλυτέρων ομάδων του Μοντεβιδέο.

Η Πενιαρόλ ιδρύθηκε από Άγγλους μετανάστες εργαζόμενους στο σιδηροδρομικό σταθμό, η Νασιονάλ ιδρύθηκε από φοιτητές κι έχει εθνικιστικές καταβολές, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι τα περισσότερα κλαμπ στη Λατινική Αμερική εκείνη την περίοδο ιδρυόταν από μετανάστες (όπως Μπόκα και Ρίβερ στην Αργεντινή).

Το "Εστάδιο Σεντενάριο" γεμάτο από φίλους της Πενιαρόλ, έτοιμο για το ντέρμπι με τη Νασιονάλ...

DCIM\169GOPRO
DCIM\169GOPRO WWW.STONEK.COM/CONDICIONES

Σύνολο, 519 κλάσικος μέχρι και σήμερα. Από τα 464 (αφότου η CURCC μετονομάστηκε σε Πενιαρόλ), τα 161 έχουν αναδείξει νικητή την Πενιαρόλ, τα 152 τη Νασιονάλ, ενώ 151 δεν είχαν νικητή.

Εδώ μπορείτε να πάρετε μία ιδέα από την ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι φίλοι της Νασιονάλ στο "Γραν Πάρκε Σεντράλ", στα ντέρμπι με την Πενιαρόλ...

Τα "clásicos" της Ν. Αμερικής

Βραζιλία

Φλαμένγκο - Φλουμινένσε

Είναι το ντέρμπι των "καρίοκας", το ντέρμπι του Ρίο ντε Ζανέιρο, το μεγαλύτερο ντέρμπι της Βραζιλίας (κι ας διαμαρτύρεται το πολυπληθέστερο Σάο Πάουλο). Τον τελικό του Κυπέλλου Καριόκα το 1963, ανάμεσα σε Φλα και Φλου παρακολούθησαν από κοντά, 194.603 θεατές.

Το "Μαρακανά" σε εκδοχή... "Φλα"

Τα "clásicos" της Ν. Αμερικής

Η Φλαμένγκο ιδρύθηκε από τα σπλάχνα της Φλουμινένσε, το πρώτο μεταξύ των ντέρμπι χρονολογείται στις 7 Ιουλίου του 1912. Το "Φλα - Φλου" ή το "κλάσικο των μαζών", όπως ονομάστηκε από το δημοσιογράφο Μάριο Φίλιο, έχει έδρα του, το Μαρακανά.

Από τα 399 ματς, η μερίδα του λέοντος ανήκει στη ρούμπρο - νέγκρο με 143 νίκες, η τρικολόρ έχει 127, ενώ 129 ματς δεν έχουν βγάλει νικητή.

Και το "Μαρακανά" σε εκδοχή... "Φλου"

Τα "clásicos" της Ν. Αμερικής

Μπορεί να είναι κλάσικο του Ρίο ντε Ζανέιρο, αλλά έχει διεξαχθεί σε άλλες 11 πόλεις της Βραζιλίας, αλλά και σε μία ευρωπαϊκή, την Κορούνια της Ισπανίας.

Χιλή

Κόλο Κόλο - Ουνιβερσιδάδ δε Τσίλε

Έχει κι αυτό τον τίτλο, το χαρακτήρα του superclasico. Στις 7 Αυγούστου του 1938 το βάπτισμα του πυρός, με την Κόλο Κόλο να συντρίβει με σκορ 6-0, την Ουνιβερσιδάδ δε Τσίλε.

Το "Εστάδιο Μονουμεντάλ Νταβίδ Αρελάνο" υποδέχεται την αναμέτρηση της Κόλο Κολο με την Ουνιβερσιδάδ δε Τσίλε...

Τα "clásicos" της Ν. Αμερικής

Ρεκόρ προσέλευσης στο ντέρμπι του 1968 με κάτι παραπάνω από 77.000 φιλάθλους να το παρακολουθούν. Από τα 223 ματς, 99 έχουν πάει στην Κόλο Κόλο, 62 στους "φοιτητές", κι άλλα τόσα έχουν λήξει ισόπαλα.

Η Ουνιβερσιδάδ μόλις έχει πάρει το πρωτάθλημα κι η φιέστα στο "Εστάδιο Νασιονάλ Χούλιο Μαρτίνες Πράδανος" είναι χαρακτηριστική...

Τα "clásicos" της Ν. Αμερικής

Παραγουάη

Ολίμπια - Σέρο Πορτένιο

Η πρωτεύουσα της Παραγουάης, Ασουνσιόν, ζει και αναπνέει για το ντέρμπι μεταξύ της Ολίμπια και της Σέρο Πορτένιο. Το πρώτο αίμα, ήταν το 1913 και δεν ανέδειξε νικητή με το τελικό αποτέλεσμα να είναι το 2-2 (αν και κάποιοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι η Σέρο κέρδισε με 3-1).

Από τότε, οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί 324 φορές, εκ των οποίων οι 110 έχουν αναδείξει νικήτρια την Ολίμπια, οι 113 τη Σέρο Πορτένιο, και 101 καμία εκ των δύο.

Το "Εστάδιο Μανουέλ Φερέιρα" της Ασουνσιόν "χωρίζεται" στα δύο. Το ένα μέρος ανήκει στη Σέρο Πορτένιο, το άλλο στην Ολίμπια. Παρά το γεγονός ότι η Παραγουάη είναι η φτωχότερη χώρα της Νοτίου Αμερικής η συχνότητα των επεισοδίων μεταξύ οπαδών των δύο ομάδων είναι μικρότερη, συγκριτικά...

Τα "clásicos" της Ν. Αμερικής

Η Ολίμπια είναι όμως αυτή που έχει τους περισσότερους εγχώριους (39 έναντι 30) αλλά και διεθνείς τίτλους. Στο παλμαρέ της βρίσκονται ένα Διηπειρωτικό, τρια Λιμπερταδόρες, και δύο Σουδαμερικάνα. Η Ολίμπια ιδρύθηκε από νεαρούς το 1902 βασισμένη στην ιδεολογία του Ολλανδού ριζοσπάστη, Βίλιαμ Πάατς.

Αργεντινή

Ρίβερ Πλέιτ - Μπόκα Τζούνιορς

Είναι το κλάσικο των κλάσικος. Η φήμη του έχει περάσει τα στενά όρια της Αργεντινής, τα ευρύτερα της Νοτίου και εν γένει Λατινικής Αμερικής, την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Με κοινές καταβολές, "μιζονάριος" και "σενέισες" κατοικούν στην ίδια πόλη, Μπουένος Άιρες, αλλά χώρος υπάρχει μόνο για έναν εκ των δύο.

Το "Εστάδιο Μπομπονέρα" περιμένει το σούπερκλασικο. Όλα έχουν τα χρώματα της Μπόκα, τα χρώματα των σενέισες...

Τα "clásicos" της Ν. Αμερικής

"Μπομπονέρα" και "Μονουμεντάλ" είναι δύο ναοί, με τη δική τους θρησκεία, τους δικούς τους φανατικούς πιστούς. Ο,τι και να γράψει κανείς για το Μπόκα - Ρίβερ φαίνεται απειροελάχιστο μπροστά στο μυθικό μέγεθος που έχει η αντιπαλότητα κι η κόντρα τους, επισκιάζοντας κάθε άλλη στον κόσμο.

Η γιορτή των "εκατομμυριούχων". Η Ρίβερ υποδέχεται την Μπόκα κι όλοι κι όλα στο "Μονουμεντάλ" έχουν χρώμα κόκκινο και άσπρο...

Τα "clásicos" της Ν. Αμερικής

Είναι το "superclasico". Από αριθμητικής σκοπιάς, σε 355 ματς, η Μπόκα έχει πάρει τα 128, η Ρίβερ τα 113, ενώ 112 έχουν λήξει ισόπαλα.

Δείτε εδώ εάν σχετικό, εκπληκτικό, ντοκιμαντέρ...


Αργεντινή

Ράσινγκ - Ιντεπεντιέντε

Το "κλάσικο" της Αβεζανέδα. Η Ρόχο (Ιντεπεντιέντε) και η Ακαδέμια (Ράσινγκ) προσπαθούν να "κλέψουν" τη δόξα από τις Ρίβερ Πλέιτ και Μπόκα Τζούνιορς.

Η πρώτη ιδρύθηκε το 1905, η δεύτερη δύο χρόνια νωρίτερα. Ουσιαστικά είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ντέρμπι στη χώρα, η τρίτη και τέταρτη ομάδα με τους περισσότερους φιλάθλους στην Αργεντινή. Αλλά δεν υστερεί καθόλου, σε πάθος, σε μαχητικότητα, σε αντιπαλότητα.

Η "Αβεζανέδα" στο πόδι. Το "Εστάδιο Πρεσιδέντε Περόν" στα μπλε ετοιμάζεται να δημιουργήσει μία ατμόσφαιρα ασφυκτική για τους ποδοσφαιριστές της Ιντεπεντιέντε...

Τα "clásicos" της Ν. Αμερικής

Η Αβεζανέδα έχει δει αφεντικό την Ιντεπεντιέντε 70 φορές νικήτρια, τη Ράσινγκ 48, ενώ την... ισοπαλία 63. Σε διεθνείς τίτλους δεν υπάρχει σύγκριση, η "Ρόχο" με τα επτά Λιμπερταδόρες βλέπει αφ' υψηλού όχι μόνο τη Ράσινγκ αλλά και τις Ρίβερ και Μπόκα.

Το κόκκινο της φωτιάς. Η κόκκινη "κόλαση" που δημιουργούν οι φίλοι της Ιντεπεντιέντε στο "Εστάδιο Λιμπερταδόρες δε Αμέρικα", στα κλάσικος με τη Ράσινγκ, είναι πέραν πάσης περιγραφής...

Τα "clásicos" της Ν. Αμερικής


Δείτε την ένταση που εκλύει ένα "κλάσικο της Αβεζανέδα", όπως αυτό του 2007, στο παρακάτω βίντεο...

Βραζιλία

Ιντερνασιονάλ - Γκρέμιο

Το "Γκρενάλ" από τα ονόματα, των δύο ομάδων. Το Πόρτο Αλέγκρε είναι "χαρούμενο λιμάνι" για μία μόνο εκ των δύο, κάθε φορά.

Μπορεί να ξεπερνά σε δημοφιλία και το Φλα-Φλου. Το όνομα Γκρενάλ δόθηκε από ένα Βραζιλιάνο δημοσιογράφο, το 1926.

Το "Εστάντιο Μπέιρα - Ρίο" ντυμένο στα "κόκκινα" της Ιντερνασιονάλ περιμένει με άγριες διαθέσεις την Γκρέμιο...

Τα "clásicos" της Ν. Αμερικής

Ούτε λίγο, ούτε πολύ το Ρίο Γκράντε ντου Σουλ έχει δει 404 αναμετρήσεις μεταξύ της "τρικολόρ" και της "Ίντερ". Η Γκρέμιο έχει νικήσει σε 126 εξ' αυτών, ενώ ίδιος είναι κι ο αριθμός των ισοπαλιών. Η Ιντερνασιονάλ έχει νικήσει 152 φορές.

Ακόμη κι αν δεν είναι το πρώτο σε δημοφιλία, όπως υπερηφανεύονται στο Ρίο Γκράντε ντου Σουλ, είναι σίγουρα μπροστά από τα ντέρμπι της μεγαλύτερης βραζιλιάνικης πόλης, Σάο Πάουλο, τα Σάο Πάουλο - Κορίνθιανς και τα Κορίνθιανς - Παλμέιρας.

Παντού άσπρο, μαύρο και μπλε. Η "τρικολόρ" ετοιμάζεται να υποδεχθεί στην "Αρένα ντου Γκρέμιο" την Ιντερνασιονάλ. Το Ρίο Γκράντε ντου Σουλ, στο πόδι...

Τα "clásicos" της Ν. Αμερικής

Δείτε στο παρακάτω βίντεο, ένα σύντομο ιστορικό των αναμετρήσεων μεταξύ Γκρέμιο και Ιντερνασιονάλ, καθώς και μερικά από σημαντικότερα ντέρμπι των.


Περού

Αλιάνσα Λίμα - Ουνιβερσιτάριο

Το "κλάσικο των κλάσικος" (έτσι τουλάχιστον το λένε οι Περουβιανοί), κρατά από το 1928. Στην ίδια πόλη, την πρωτεύουσα Λίμα, αλλά σε διαφορετικές περιοχές.

Η Αλιάνσα (συμμαχία) ιδρύθηκε το 1901 στη Κοταμπάμπας, η "φοιτητική" Ουνιβεριστάριο στο Πανεπιστήμιο. Το πρώτο ντέρμπι, είχε και παρατράγουδα. Συμπλοκές και αρκετό... ξύλο μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων.

Το "Εστάδιο Αλεχάντρο Βιλανουέβα" υποδέχεται ένα ακόμη κλάσικο. Η γηπεδούχος Αλιάνσα κι η φιλοξενούμενη Ουνιβερσιτάριο, μετρούν τις δυνάμεις τους...

CLASICO DEL FUTBOL PERUANO ENTRE LOS EQUIPOS DE ALIANZA LIMA Y UNIVERSITARIO DE DEPORTES, DISPUTADO EN EL ESTADIO ALEJANDRO VILLANUEVA, MATUTE, VALIDO POR LOS PLAY OFF DEL TORNEO DESCENTRALIZADO 2009 PARA DEFINIR AL CAMPEON NACIONAL. VISTA PANORAMICA DE LAS TRIBUNAS Y LA CANCHA DE MATUTE
CLASICO DEL FUTBOL PERUANO ENTRE LOS EQUIPOS DE ALIANZA LIMA Y UNIVERSITARIO DE DEPORTES, DISPUTADO EN EL ESTADIO ALEJANDRO VILLANUEVA, MATUTE, VALIDO POR LOS PLAY OFF DEL TORNEO DESCENTRALIZADO 2009 PARA DEFINIR AL CAMPEON NACIONAL. VISTA PANORAMICA DE LAS TRIBUNAS Y LA CANCHA DE MATUTE DEPOR

Κρατά χρόνια αυτή η κολόνια, από τη συντριβή της Ουνιβερσιτάριο με 6-1 το 1949, το "κλάσικο της ντροπής" το 1988 με την Αλιάνσα να αποχωρεί από τον αγωνιστικό χώρο μετά από τρεις αποβολές, αλλά και τη γαστρονομική κόντρα των δύο μεγαλυτέρων περουβιανών ομάδων. Από τα 345 ματς, στα 130 το "χρώμα" της νίκης έχει δει η Αλιάνσα, στα 115 η Ουνιβερσιτάριο.

Σε σχήμα "U", το "Εστάδιο Μονουμεντάλ" δεν μπορεί παρά να είναι γεμάτο από οπαδούς της Ουνιβερσιτάριο στο ντέρμπι με την Αλιάνσα...

Τα "clásicos" της Ν. Αμερικής

Ο τελικός των πλέι-οφ του 2009 δίνει τίτλο, το γήπεδο είναι κατάμεστο, η ατμόσφαιρα εκρηκτική. Ουνιβερσιτάριο εναντίον Αλιάνσα...

Εκουαδόρ

Μπαρτσελόνα - Εμελέκ

Το "κλάσικο" του Αστιγιέρο, της πόλης του Γκουαγιακίλ. "Το ντέρμπι του Εκουαδόρ θα είναι πάντα το Μπαρτσελόνα - Εμελέκ", αναφέρει σχετικά η FIFA. Κοινές οι καταβολές των δύο ομάδων, η γειτονιά Αστιγιέρο στο Γκουαγιακίλ. Πρώτο ματς, το 1943 με την Μπαρτσελόνα να νικά με 4-3.

Τη σημασία του Εκουαδόριου "κλάσικο" εκμεταλλεύτηκαν γρήγορα οι διοικούντες των δύο ομάδων που διεξήγαγαν φιλικά για τους μετανάστες στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη.

Όλοι έτοιμοι στις θέσεις τους για το κλάσικο Αστιγιέρο. Η Μπαρτσελόνα υποδέχεται την Εμελέκ και το "Εστάδιο Μονουμεντάλ Ισίδρο Ρομέρο Κάρμπο" είναι βαμμένο στα "κίτρινα"...

Τα "clásicos" της Ν. Αμερικής

Από τις 272 αναμετρήσεις, οι 95 ανάδειξαν νικήτρια την Μπαρτσελόνα, οι 82 την Εμελέκ, και 95 έληξαν ισόπαλες. Τελευταία στην Ελλάδα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγω των επιτευγμάτων του Αργεντινού πρώην επιθετικού της ΑΕΚ και νυν της Μπαρτσελόνα, Ισμαέλ Μπλάνκο.

Σίγουρα είναι επίτευγμα, ότι είναι πιο δημοφιλές από το αντίστοιχο της πρωτεύουσας Κίτο, ανάμεσα σε LDU και Ντεπορτίβο.

Η Εμελέκ υποδέχεται την Μπαρτσελόνα κι η "μπλε" πλευρά του Γκουαγιακίλ, δηλώνει παρούσα...

Τα "clásicos" της Ν. Αμερικής


Το εκπληκτικό ντοκιμαντέρ της Εκουαδόριας τηλεόρασης για το κλάσικο του Γκουαγιακίλ, στο παρακάτω βίντεο:

Βενεζουέλα

Ντεπορτίβο Τάτσιρα - Καράκας

Είναι η αναμέτρηση ανάμεσα στις δύο πιο επιτυχημένες ομάδες της Βενεζουέλας. Η Καράκας είναι η ομάδα της πρωτεύουσας και ιδρύθηκε από νέους, σαν διασκέδαση για τον ελεύθερο χρόνο τους. Η δε Ντεπορτίβο Τάτσιρα εδρεύει στο Σαν Κριστομπάλ και ιδρύθηκε το 1974 από τον Γκαετάνο Γκρέκο. Λογικό η πρώτη αναμέτρησή τους να είναι αρκετά πρόσφατη, στις 14 Ιουλίου του 1985 με την Τάτσιρα να παίρνει το πρώτο κλάσικο.

Όλο το Σαν Κριστομπάλ στο πόδι, παρακολουθεί στο "Πολιδεπορτίβο δε Πουέμπλο Νουέβο" την αναμέτρηση της αγαπημένης του Ντεπορτίβο Τάτσιρα, με τους "πρωτεουσιάνους", του Καράκας...

Τα "clásicos" της Ν. Αμερικής

Η αντιπαλότητα των δύο "μεγάλων" του ποδοσφαίρου της Βενεζουέλας, οξύνθηκε στο 2000 για το Κύπελλο, όταν ανάμεσα στις γενικότερες συμπλοκές μεταξύ οπαδών των δύο ομάδων, κάηκε και το λεωφορείο που μετέφερε την Καράκας. Σε 95 αναμετρήσεις, οι 32 ανέδειξαν νικήτρια την Τάτσιρα, οι 31 την Καράκας, ενώ 32 έληξαν ισόπαλες.

Μία πανοραμική άποψη από το "Εστάδιο Ολίμπικο" της πρωτεύουσας της Βενεζουέλας. Η Καράκας υποδέχεται την Ντεπορτίβο Τάτσιρα...

Τα "clásicos" της Ν. Αμερικής

Εδώ μπορείτε να δείτε την παρακάμερα ενός ντέρμπι στο "Εστάδιο Ολίμπικο". Όπως παρατηρείτε η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων κρίνεται απαραίτητη.


Κολομβία

Μιγιονάριος - Ατλέτικο Νασιονάλ

Δεν είναι από την ίδια πόλη. Η πρώτη από την Μπογκοτά, η δεύτερη από το Μεντεγίν (συγκεκριμένα από την περιοχή Αντιόχεια!). Η Ατλέτικο Νασιονάλ είναι μία από τις πιο επιτυχημένες ομάδες στην Κολομβία, αλλά και σε όλη τη Νότιο Αμερική. Ιδρύθηκε στο 1947 από τη δημοτική Αρχή του Μεντεγίν. Οι "εκατομμυριούχοι" αντίθετα είναι πιο ηλικιωμένοι, ιδρύθηκαν το 1946.

Εδώ μπορείτε να δείτε το κορεό των οπαδών της Μιγιονάριος, στο "Ελ Καμπίν"...

Τα "clásicos" της Ν. Αμερικής

Το πρώτο ντέρμπι χρονολογείται το 1948 με την Ατλέτικο Νασιονάλ νικά τους Μιγιονάριος με 4-3. Από τις 261 συνολικά μονομαχίες τους, τη μερίδα του λέοντος στις νίκες κατέχουν οι "εμπαχαδόρες" του Μεντεγίν (102), 84 ματς έληξαν ισόπαλα, ενώ 75 κατέληξαν στους "βερδολάγας" της Ατλέτικο Νασιονάλ.

Όταν η Ατλέτικο Νασιονάλ υποδέχεται τους Μιγιονάριος, το "Εστάδιο Ατανάσιο Χιραρδότ", έχει αυτή την όψη...

Τα "clásicos" της Ν. Αμερικής


Κολομβία

Ντεπορτίβο Κάλι - Αμέρικα δε Κάλι

Το Κάλι, στις φλόγες. Έχει τρεις διαφορετικές ονομασίες, αυτό το "κλάσικο". Βαγιεκαουκάνο, Οξιντέντε ή και Καλένιο. Από το 1931, Αμέρικα και Ντεπορτίβο αγωνίζονται για το ποια εκ των δυο θα είναι το αφεντικό στο Κάλι. Εξάλλου,πρόκειται για τις δύο αρχαιότερες ομάδες στη χώρα.

Το World Soccer το κατέταξε στην 35η θέση. Οι "εσκαρλάτας" της Αμέρικα, ιδρύθηκαν στο 1927, ενώ οι "ασουκαρέρος" της Ντεπορτίβο, το 1912.

Εδώ μία άποψη από το γεμάτο "Εστάδιο Ντεπορτίβο Κάλι" στο "κλάσικο" με την Αμέρικα...

Τα "clásicos" της Ν. Αμερικής

Το πρώτο κιόλας ματς, ήταν αιτία διαφωνίας για τις δύο ομάδες με την Ντεπορτίβο να διαμαρτύρεται για δύο οφσάιντ γκολ, της Αμέρικα.

Η στατιστική είναι στο πλευρό της Ντεπορτίβο που έχει φύγει νικήτρια σε 111 ματς, ενώ η Αμέρικα έχει φύγει νικήτρια σε 92. Τα υπόλοιπα 96 εκ των συνολικά 302, δεν έχουν αναδείξει νικητή.

Στην παρακάτω φωτογραφία μπορείτε να δείτε την ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι οπαδοί της Αμέρικα, στο "Πασκουάλ Γκερέρο", στο ντέρμπι με την Ντεπορτίβο...

Τα "clásicos" της Ν. Αμερικής

Κι εδώ δείτε, ίσως, το πιο θεαματικό κλάσικο του Κάλι των τελευταίων ετών, με την Ντεπορτίβο να νικά με 6-3, την Αμέρικα.

Βολιβία

Μπολίβαρ - Δε Στρόνγκεστ

Το κλάσικο της πρωτεύουσας, Λα Πας. Η Δε Στρόνγκεστ κι η Μπολίβαρ είναι οι δύο μεγαλύτερες ομάδες, στη χώρα. Η πρώτη ιδρύθηκε το 1908 από 13 νέους Βολιβιανούς, η δεύτερη το 1925 στον εορτασμό των 100ής επετείου εγκαθίδρυσης της Δημοκρατίας, στη χώρα.

Οι "σκληροπυρηνικοί" οπαδοί των δύο ομάδων, δεν είναι κι από τους πιο ήσυχους στη Νότιο Αμερική με τους κεντρικούς δρόμους του Λα Πας, να θυμίζουν πέδιο μάχης, την ημέρα του ντέρμπι. Ίσως, το λιγότερο δημοφιλές από όλα.

Δείτε εδώ τους οπαδούς της Μπολίβαρ...

Τα "clásicos" της Ν. Αμερικής

Κι εδώ αυτούς της Δε Στρόνγκεστ...

Η προετοιμασία για το "κλάσικο πασένιο" (από το Λα Πας) είναι κάτι παραπάνω από ιεροτελεστία. Για του λόγου το αληθές, δείτε όλη την προετοιμασία της "Βιέχα Εσκουέλα" της Μπολίβαρ για τη μητέρα των μαχών με τη Δε Στρόνγκεστ, στο βίντεο που ακολουθεί:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ