ΣΤΗΛΕΣ

Τα buzzer beater στην Ελλάδα που έγραψαν ιστορία!

Τα buzzer beater στην Ελλάδα που έγραψαν ιστορία!

Με αφορμή το γκολ του Χριστοδουλόπουλου κόντρα στην ΑΕΛ, το Sport24.gr θυμίζει buzzer beater στο ελληνικό ποδόσφαιρο που έγραψαν τη δική τους ιστορία. Τέρματα που επιτεύχθηκαν στις καθυστερήσεις. Ψηφίστε το καλύτερο. (VIDEOS)

Ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος με εκπληκτικό ψαλιδάκι χάρισε τη νίκη στην ΑΕΚ απέναντι στην ΑΕΛ με 1-0 στο ΟΑΚΑ και την έστειλε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας απέναντι στον ΠΑΟΚ στις 12 Μαΐου, σε μια επανάληψη του περσινού ζευγαριού στο Πανθεσσαλικό Στάδιο του Βόλου.

Το τέρμα του Λάζαρου στο 94ο λεπτό ήταν "μαχαιριά" για την ομάδα του θεσσαλικού Κάμπου, καθώς δεν υπήρχαν άλλα περιθώρια αντίδρασης. Δευτερόλεπτα πριν η ΑΕΛ ήταν με το 1,5 πόδι στον τελικό και μετά την τρομερή έμπνευση και εκτέλεση του διεθνούς μεσοεπιθετικού, έμεινε εκτός από την -σχεδόν σίγουρη πρωταθλήτρια- Ένωση, η οποία φουλάρει για το νταμπλ.

Το Sport24.gr ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων, κάνει φλας μπακ και θυμίζει ανάλογα buzzer beater που έγραψαν την δική τους ιστορία. Προφανώς δεν γίνεται να καταγραφούν όλα, διότι έχουν σημειωθεί αναρίθμητα τέρματα σε φινάλε αγώνων, αλλά κάποια χαρακτηριστικά που σημειώθηκαν μετά το 90' και μνημονεύονται ακόμα και σήμερα.

Ο ΚΑΠΟΥΡΑΝΗΣ ΣΤΟ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

Έγινε σύνθημα στα χείλη των φίλων του Παναθηναϊκού και εφιάλτης για εκείνους του Ολυμπιακού. Την σεζόν 1995-96, την τελευταία των ερυθρόλευκων πέτρινων χρόνων, στο ντέρμπι του Σταδίου Καραϊσκάκη οι Πειραιώτες του Σταύρου Διαμαντόπουλου υποδέχθηκαν τους "πράσινους" του Χουάν Ραμόν Ρότσα. Ο Μπορέλι έκανε το 0-1, ο Ίβιτς ισοφάρισε, ο Σκαρτάδος έχασε πέναλτι λίγο μετά, για να έρθει ο Καπουράνης στις καθυστερήσεις να νικήσει με ξερό δεξί σουτ του Στρακόσα και να χαρίσει τη νίκη στην ομάδα του.

Ο ΚΟΛΑ ΧΑΡΙΣΕ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟ ΤΡΙΠΟΝΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΕΚ

Ήταν 13/2/2000 όταν ο Παναθηναϊκός έδινε μάχη τίτλου με τον Ολυμπιακό και σε μια αγωνιστική που οι Πειραιώτες νίκησαν με τέρμα του Ζλάτκο Ζάχοβιτς στο 94' τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη, χρειαζόταν πάση θυσία τους τρεις βαθμούς στο ντέρμπι που ακολουθούσε με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Το ματς όδευε στο 0-0, με τους "πράσινους" να κυνηγούν τη νίκη που θα τους κρατούσε στη μάχη τίτλου. Στο φινάλε του αγώνα και έπειτα από κόρνερ που κέρδισε το "τριφύλλι" από δεξιά, ο Μπλένταρ Κόλα σηκώθηκε πιο ψηλά απ' όλους και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Ατματσίδη, χαρίζοντας τη νίκη στην ομάδα του αείμνηστου, Γιάννη Κυράστα.

ΤΟ ΦΑΟΥΛ ΤΟΥ ΤΖΟΡΤΖΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ

Την σεζόν 2001-02 το πρωτάθλημα κρίθηκε στο ντέρμπι Ολυμπιακός - ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ (4-3). Στο παιχνίδι του πρώτου γύρου στη Νέα Φιλαδέλφεια, ο σαφώς ανώτερος Ολυμπιακός επικράτησε με ανατροπή 2-3. Η Ένωση άνοιξε το σκορ με τον Νικολαΐδη, ισοφάρισε ο Αλεξανδρής με κεφαλιά, ο Τσάρτας έκανε το 2-1 με φάουλ και κόντρα στο τείχος, για να φέρει το ματς στα ίσα ο Ζιοβάνι. Στις καθυστερήσεις, ο Τζόλε εκτέλεσε φάουλ από δεξιά με το αριστερό, η μπάλα βρήκε σε κεφάλι στο τείχος, άλλαξε πορεία, ξεγέλασε τον Ατματσίδη και χάρισε τη νίκη στην ομάδα του.

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΜΕ ΚΑΤΣΟΥΡΑΝΗ ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΖΟΥΠΟΛΗ

Την πρώτη σεζόν που ο Ολυμπιακός χρησιμοποίησε τη Ριζούπολη ως έδρα, φιλοξένησε την ΑΕΚ και ηττήθηκε με 1-2. Για να το πούμε πιο σωστά, η Ένωση πέρασε νικηφόρα και μάλιστα δίκαια, αφού ήταν καλύτερη σε εκείνο το ματς. Ο Νικολαΐδης άνοιξε το σκορ με κεφαλιά στο πρώτο μέρος, για να ισοφαρίσει ο Γιαννακόπουλος λίγο μετά τα μισά του δευτέρου ημιχρόνου. Εντούτοις, ο Κατσουράνης έμελλε να ορίσει τη μοίρα εκείνου του αγώνα στο 95', όταν έπιασε το δυνατό δεξί σουτ από τα όρια της περιοχής, στέλνοντας τη μπάλα στα δίχτυα του Κατεργιαννάκη.

ΤΟ ΔΕΜΕΝΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ ΝΤΑΡΜΠΙΣΙΡ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον τελικό Κυπέλλου το 2009 ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ, ο οποίος κρίθηκε στα πέναλτι. Η Ένωση προηγήθηκε 2-0 στο πρώτο μέρος, οι Πειραιώτες ισοφάρισαν σε 2-2, για να κάνει το 3-2 ο Σκόκο λίγο πριν το τέλος. Όλοι περίμεναν ότι το ματς είχε τελειώσει και ο τίτλος είχε καταλήξει στην ΑΕΚ. Λάθος μεγάλο, διότι ο Ντάρμπισιρ είχε κάτι άλλο στο μυαλό του και παρά το γεγονός ότι είχε δεμένο το κεφάλι του λόγω χτυπήματος, ισοφάρισε σε 3-3 στο 96'. Ντελίριο ενθουσιασμού στη μια πλευρά, παγωμάρα στην άλλη. Μπήκαν δυο ακόμη τέρματα στην παράταση και όλα κρίθηκαν στη ρώσικη ρουλέτα.

ΤΟ ΦΑΟΥΛ ΤΟΥ ΜΙΤΣΕΛ ΣΤΟ 98' ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΖΗ

Η ήττα που πανηγυρίστηκε περισσότερο από κάθε άλλη στην ΑΕΚ. Η Ένωση ήταν μια ανάσα από έναν αποκλεισμό-σοκ από τον Παναθηναϊκό στο Κύπελλο το 2011, καθώς είχε νικήσει 0-2 στο πρώτο ματς και βρέθηκε να χάνει με 1-3 στη ρεβάνς. Το ματς είχε φτάσει στις καθυστερήσεις και το "τριφύλλι" βρισκόταν αγκαλιά με την πρόκριση. Τελευταία φάση του αγώνα, με τον Μίτσελ να εκτελεί φάουλ λίγο μπροστά από το μεσαία γραμμή του γηπέδου. Ο Ισπανός έκανε κάτι μεταξύ γεμίσματος και σουτ, η μπάλα πήρε κατεύθυνση προς το τέρμα, ο Καρνέζης έκανε λάθος εκτίμηση της φάσης και αυτή κατέληξε στα δίχτυα του. Ένα κουβάρι οι παίκτες της ΑΕΚ, ο κόσμος είχε τρελαθεί και στον Παναθηναϊκό δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι αποκλείστηκαν στο 98ο λεπτό.

Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΜΕ ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗ ΣΤΟ ΦΑΛΗΡΟ

Ο Σέρχιο Αραούχο, μετά τη νίκη με 3-0 επί του Παναθηναϊκού, χαρακτήρισε το γκολ του Γιώργου Γιακουμάκη απέναντι στον Ολυμπιακό στο "Γ. Καραϊσκάκης" ως την στιγμή της σεζόν. Κι η αλήθεια είναι πως η ιστορία είναι πιθανό να γραφόταν διαφορετικά αν ο 23χρονος στράικερ δεν σημείωνε το συγκεκριμένο γκολ. Ο Ολυμπιακός, για δεύτερη φορά μέσα στη σεζόν, προηγήθηκε επί της ΑΕΚ με γκολ του Καρίμ Ανσαριφάρντ στο 81ο λεπτό του αγώνα. Όμως, οι "κιτρινόμαυροι" έβαλαν ξανά χαρακτήρα, αντέδρασαν, εκμεταλλεύτηκαν την καθίζηση των Πειραιωτών μετά το 1-0 και χάρη στα γκολ των Τσιγκρίνσκι στο 87' και Γιακουμάκη στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων έκαναν την ανατροπή και πήραν τη νίκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ