ΣΤΗΛΕΣ

Τα 5 καλύτερα πέναλτι αλά Πανένκα

Τα 5 καλύτερα πέναλτι αλά Πανένκα

Η Χιλή πήρε το Copa América 2015 με πέναλτι "Πανένκα" του Αλέξις Σάντσες, δεν είναι όμως στις 5 καλύτερες εκτελέσεις αλά Πανένκα ανά τον πλανήτη στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Απολαύστε το top-5 (videos)

Στις 4 Ιουλίου η Χιλή κατέκτησε το Copa América 2015 με το πέναλτι αλά "Πανένκα" από τον Αλέξις Σάντσες στον τελικό με την Αργεντινή.

Η εκτέλεση μπορεί να μην ήταν πολύ καλή, σκόραρε όμως και η Χιλή πήρε το πρώτο τρόπαιο στην ιστορία της. Θυμηθείτε το γκολ του Αλέξις Σάντσες στο παρακάτω video, όμως εν συνεχεία δείτε τις πέντε καλύτερες εκτελέσεις "Πανένκα" στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, φυσικά σε σπουδαία και κρίσιμα ματς.

ΤΟ TOP-5

5. Αντρέα Πίρλο

Ο Ρικάρντο Μοντολίβο είχε χάσει το πέναλτι και η Αγγλία είχε την ψυχολογία, όμως ο Αντρέα Πίρλο νίκησε με "Πανένκα" τον Τζο Χαρτ και ψυχολογία επέστρεψε στην Ιταλία. Άσλεϊ Κόουλ και Άσλεϊ Γιανγκ έχασαν εν συνεχεία τα πέναλτι και η Ιταλία απέκλεισε (4-2) την Αγγλία στον προημιτελικό του EURO 2012.

Τα 5 καλύτερα πέναλτι αλά Πανένκα

4. Σεμπαστιάν Αμπρέου

Μία από τις μεγαλύτερες μορφές του ποδοσφαίρου της Ουρουγουάης, από τους πιο τρελούς αθλητές, έχει φορέσει και την φανέλα του Άρη. Ο Σεμπαστιάν Αμπρέου χάρισε με "Πανένκα" την πρόκριση στην Ουρουγουάη στα ημιτελικά σε βάρος της Γκάνας (στα πέναλτι). Το έχει και κόντρα στην Βραζιλία (Ζούλιο Σέζαρ) στο Copa América 2015, σκόραρε, αλλά πέρασαν οι Βραζιλιάνοι.

Τα 5 καλύτερα πέναλτι αλά Πανένκα

3. Ζινεντίν Ζιντάν

Στο τελευταίο του ματς ο Ζινεντίν Ζιντάν δεν δίστασε στον τελικό του Μουντιάλ 2006 να κάνει "Πανένκα" κόντρα στον Μπουφόν. Δικαιώθηκε και άνοιξε το σκορ. Ο Ματεράτσι όμως ισοφάρισε, κέρδισε και την αποβολή του "Ζιζού" στην παράταση, έτσι του έκλεψε την δόξα και το τρόπαιο (στα πέναλτι).

Τα 5 καλύτερα πέναλτι αλά Πανένκα

2. Φραντσέσκο Τότι

Στον ημιτελικό του EURO 2000 η Ολλανδία έχασε δύο πέναλτι στον αγώνα και άλλα τρία στην διαδικασία των πέναλτι μετά το 0-0 σε 120 λεπτά. Ο Φραντσέσκο Τότι έριξε αλάτι στην πληγή των "Oranje" νικώντας με "Πανένκα" τον Έντουιν φαν ντερ Σαρ.

Italy's Francesco Totti (l) celebrates scoring his penalty kick, much to the disgust of Holland goalkeeper Edwin Van Der Sar (r)
Italy's Francesco Totti (l) celebrates scoring his penalty kick, much to the disgust of Holland goalkeeper Edwin Van Der Sar (r) EMPICS SPORT

1. Αντόνιν Πανένκα

Δεν θα μπορούσε να μην είναι στην κορυφή ο ίδιος ο Αντόνιν Πανένκα. Όλα ξεκίνησαν λοιπόν στο EURO 1976, όταν στον τελικό της Τσεχοσλοβακίας με την Γερμανία νίκησε με το ιστορικό σκαφτό πλασέ τον Ζεπ Μάιερ και διαμόρφωσε το τελικό 5-3 στα πέναλτι, χαρίζοντας στους Τσεχοσλοβάκους το τρόπαιο.

Τα 5 καλύτερα πέναλτι αλά Πανένκα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ