ΣΤΗΛΕΣ

Τα 5+1 μεγάλα ντέρμπι ΑΕΚ - Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ

Τα 5+1 μεγάλα ντέρμπι ΑΕΚ - Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ

Το Sport24.gr, με αφορμή το πρώτο ντέρμπι της σεζόν μεταξύ της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού, ξεχωρίζει 5+1 αναμετρήσεις των δύο ομάδων στο ΟΑΚΑ, οι οποίες έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. (VIDEOS)

To βράδυ της Κυριακής (24/09, 20:30) η πρωτοπόρος ΑΕΚ κοντράρεται με τον δεύτερο Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής της Super League Σουρωτή, στο πρώτο μεγάλο ντέρμπι της σεζόν.

Μπορεί η συγκεκριμένη αναμέτρηση να μην έχει την αίγλη του "αιώνιου ντέρμπι", ωστόσο δεν παύει να αποτελεί ένα σημαντικό παιχνίδι, με πλούσιο παρελθόν, ανεξαρτήτως της αγωνιστικής εικόνας των δύο αντιπάλων.

Οι μάχες των "ερυθρολεύκων" με τους "κιτρινόμαυρους" θα είναι πάντα ξεχωριστές και ιδιαίτερες, άπαντες θα τις περιμένουν με μεγάλη ανυπομονησία και το παρελθόν έχει να μας προσφέρει σπουδαία παιχνίδια είτε με γηπεδούχους τους Πειραιώτες, είτε την Ένωση.

Με αφορμή, λοιπόν, την επικείμενη συνάντηση, το Sport24.gr ξεχώρισε πέντε αγώνες μεταξύ των δύο ομάδων στο ΟΑΚΑ για το πρωτάθλημα, που έχουν τη σημασία τους, ενώ προσφέρει ως... bonus τον κορυφαίο τελικό Κυπέλλου στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΕΚ 0-1 (ΣΕΖΟΝ 1988/89)

Στις 7 Μαΐου του 1989, ο Ολυμπιακός υποδέχεται την ΑΕΚ μία στροφή πριν το τέλος του πρωταθλήματος. Η Ένωση βολεύεται και με την ισοπαλία, ενώ ο Ολυμπιακός θέλει οπωσδήποτε τη νίκη που θα τον καταστήσει το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Οι "ερυθρόλευκοι" έχουν κλείσει στα καρέ της την ΑΕΚ και την "σφυροκοπούν" ανελέητα. Σε μία απ' τις χαρακτηριστικότερες φάσεις του αγώνα, ο Στέλιος Μανωλάς αποσοβεί πάνω στη γραμμή σίγουρο γκολ του Λάγιος Ντέταρι.

Στο 74ο λεπτό της αναμέτρησης, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς αποφασίζει να ρίξει στη μάχη τον Τάκη Καραγκιοζόπουλο στη θέση του επιθετικού Γιώργου Χριστοδούλου, με τον Έλληνα αμυντικό να πραγματοποιεί μόλις την τρίτη συμμετοχή του στο πρωτάθλημα, εξαιτίας σοβαρού τραυματισμού που τον άφησε εκτός δράσης για 15 μήνες. Εννιά λεπτά αργότερα, ο Καραγκιοζόπουλος ξεκινά αντεπίθεση για την ΑΕΚ, αλλάζει την μπάλα με τον Μίροσλαβ Οκόνσκι, αποφεύγει τον Αλέξη Αλεξίου μέσα στη μεγάλη περιοχή και στέλνει την μπάλα στα δίχτυα, χαρίζοντας στην ΑΕΚ το πρωτάθλημα ύστερα από 10 "πέτρινα" χρόνια.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΕΚ 0-1 (ΣΕΖΟΝ 1997/98)

Την 3η αγωνιστική της σεζόν 1997/98 ο Ολυμπιακός τέθηκε αντιμέτωπος με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Την προηγούμενη χρονιά οι "ερυθρόλευκοι" είχαν βάλει τέλος σε δέκα δύσκολα χρόνια, κατακτώντας το πρωτάθλημα με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς στο τιμόνι. Οι Πειραιώτες είχαν δημιουργήσει μία εξαιρετική ομάδα, συνδυάζοντας πολλοί καλούς Έλληνες και εξαιρετικούς ξένους. Στον αντίποδα, η ΑΕΚ αντιμετώπιζε τόσο αγωνιστικά όσο και οικονομικά ζητήματα. Το σημαντικότερο -αγωνιστικό- πρόβλημα για τον τεχνικό της Ένωσης, Ντουμίτρου Ντουμιτρίου ήταν ο τραυματισμός του Ντέμη Νικολαΐδη, ο οποίος ήταν αμφίβολος μέχρι την τελευταία στιγμή και προτιμήθηκε να μείνει στον πάγκο.

Απ' την αρχή του παιχνιδιού, ήταν εμφανής η αγωνιστική υπεροχή των "ερυθρολεύκων", οι οποίοι έχαναν τη μία κλασική ευκαιρία μετά την άλλη, με τον Ηλία Ατματζίδη να πραγματοποιεί πολλές σωτήριες επεμβάσεις, σε μία απ' τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του. Όλα έδειχναν πως εύκολα ή δύσκολα ο Ολυμπιακός θα έπαιρνε τη νίκη. Ωστόσο, η είσοδος του Νικολαΐδη στο 52ο λεπτό άλλαξε τα δεδομένα του αγώνα. Ο 24χρονος -τότε- επιθετικός, πέρασε στη θέση του Χρήστου Κωστή και εννιά λεπτά αργότερα εκμεταλλεύτηκε μία εξαιρετική μπαλιά του Τόνι Σαβέσκι, πλασάροντας υπέροχα τον Κυριάκο Τοχούρογλου για το 0-1. Παρά τις προσπάθειες των παικτών του Ολυμπιακού, το σκορ δεν άλλαξε, με την ΑΕΚ να φεύγει νικήτρια απ' το ΟΑΚΑ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΕΚ 4-3 (ΣΕΖΟΝ 2001/02)

Δύο αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος, ο Ολυμπιακός υποδέχτηκε την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ σε έναν αγώνα που έκρινε σε μεγάλο βαθμό τον πρωταθλητή εκείνης της χρονιάς. Οι "ερυθρόλευκοι" χρειάζονταν μόνο νίκη, ενώ η Ένωση ήταν ικανοποιημένη -υπό προϋποθέσεις- ακόμα και με την ισοπαλία. Οι "κιτρινόμαυροι" ευτύχησαν να προηγηθούν στο 24ο λεπτό με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Βασίλη Τσιάρτα, τον οποίο είχε ανατρέψει ο Στέλιος Γιαννακόπουλος ένα λεπτό νωρίτερα. Ωστόσο, δύο λεπτά πριν την ολοκλήρωση του πρώτου ημιχρόνου ο Αλέξης Αλεξανδρής θα φέρει το ματς στα ίσα με ένα υπέροχο γυριστό, ύστερα από σέντρα του Χρήστου Πατσατζόγλου.

Στο 52', ο μέσος του Ολυμπιακού από δημιουργός θα γίνει εκτελεστής και με κοντινή κεφαλιά, ύστερα από αδράνεια των αμυντικών της ΑΕΚ, θα δώσει το προβάδισμα στους "ερυθρόλευκους" με 2-1. Λίγο αργότερα, ο Αλεξανδρής θα εκμεταλλευτεί την ασυνεννοησία των Διονύση Χιώτη και Φερούζεμ και θα ανεβάσει το δείκτη του σκορ στο 3-1. Η ΑΕΚ στη συνέχεια ανέβασε απόδοση και κατάφερε να μειώσει σε 3-2 με δεύτερο εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Βασίλη Τσιάρτα στο 76'. Όμως, στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς θα δώσει διαστάσεις θριάμβου στη νίκη του Ολυμπιακού, κάνοντας το 4-2, ενώ το μόνο που κατάφερε η ΑΕΚ ήταν να μειώσει με τον Βασίλη Λάκη σε 4-3 λίγο πριν τη λήξη.

ΑΕΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 4-0 (ΣΕΖΟΝ 2007/08)

Το πρωτάθλημα της σεζόν 2007/08 έχει μείνει στην ιστορία ως το "πρωτάθλημα του Βάλνερ", εξαιτίας της αντικανονικής συμμετοχής του Αυστριακού επιθετικού, Ρόμαν Βάλνερ στον αγώνα του Απόλλωνα Καλαμαριάς με τον Ολυμπιακό, η οποία είχε ως αποτέλεσμα οι "ερυθρόλευκοι" να πάρουν τον αγώνα στα χαρτιά. Εκείνος ο τίτλος είχε κριθεί στις αίθουσες του CAS, με τον Ολυμπιακό να αναδεικνύεται πρωταθλητής και την ΑΕΚ να κατακτά τελικά -στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος- τη 2η θέση. Ωστόσο, σε αγωνιστικό επίπεδο, οι "κιτρινόμαυροι" είχαν καταφέρει να σημειώσουν μία απ' τις πιο ευρείες νίκες τους απέναντι στον Ολυμπιακό εκείνη τη σεζόν.

Συγκεκριμένα, στις 30 Μαρτίου του 2008 η ομάδα του Νίκου Κωστένογλου υποδέχθηκε τους Πειραιώτες στο ΟΑΚΑ για την 27η αγωνιστική της Super League. Πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο 15λεπτο, οι γηπεδούχοι ήταν μπροστά στο σκορ με 2-0 χάρη στα γκολ του Ίσμαελ Μπλάνκο στο 9' και του Εντίνιο στο 13'. Στο 32ο δεύτερο λεπτό, ο Νίκος Λυμπερόπουλος μ' ένα όμορφο μακρινό σουτ έδωσε προβάδισμα τριών τερμάτων στην ομάδα του. Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς είχε την ευκαιρία να μειώσει σε 3-1 απ' το σημείο του πέναλτι, αλλά έστειλε την μπάλα στο αριστερό δοκάρι του Γιούργκεν Μάχο. Τελικά, στο 60' ο Παντελής Καφές εκμεταλλεύτηκε την εξαιρετική κάθετη πάσα του Ριβάλντο και πλάσαρε τον Αντώνη Νικοπολίδη για το 4-0, το οποίο ήταν και το τελικό σκορ.

ΑΕΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-4 (ΣΕΖΟΝ 2012/13)

Πέντε χρόνια αργότερα ο Ολυμπιακός πήρε ρεβάνς για την "τεσσάρα", πληρώνοντας με το ίδιο νόμισμα τους "κιτρινόμαυρους". Βέβαια, εκείνη η σεζόν είχε πολλές ιδιαιτερότητες για την ΑΕΚ, αφού το τέλος της την βρήκε να υποβιβάζεται στη Football League, λίγους μήνες πριν γίνει το μεγάλο... restart. Η αναμέτρηση ήταν στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής, με την Ένωση να βρίσκεται πολύ χαμηλά στη βαθμολογία. Η διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων ήταν τεράστια, ενώ η αποβολή του Γιάγκο στο 20ό λεπτό δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο το έργο των γηπεδούχων.

Στο 23' ο Τζαμέλ Αμπντούν άνοιξε το σκορ με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι, ενώ στο 57ο λεπτό ο Κώστας Μήτρογλου με υπέροχο σουτ νίκησε τον Ντίμι Κωνσταντόπουλο για το 2-0. Ο αγώνας είχε μετατραπεί σε παράσταση για ένα ρόλο, με τον Νταβίντ Φουστέρ να ανεβάζει το δείκτη του σκορ στο 3-0 στο 85' με όμορφη προβολή, ενώ τρία λεπτά αργότερα ο Μήτρογλου, με το δεύτερο προσωπικό γκολ του, έβαλε το κερασάκι στην τούρτα της επικράτησης του Ολυμπιακού.

BONUS: ΑΕΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 4-4 (14-15 ΠΕΝ.)

Θεωρείται, κι όχι άδικα, ο καλύτερος τελικός Κυπέλλου όλων των εποχών. Σε ένα ματς για γερά νεύρα, με απίστευτες συγκινήσεις, ανατροπές, κοντράστ συναισθημάτων ο Ολυμπιακός κατάφερε να κατακτήσει το Κύπελλο της σεζόν 2008/09 στην ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι μετά από 34(!) εκτελέσεις. Η ΑΕΚ μπήκε πολύ δυνατά στον αγώνα και πριν συμπληρωθεί 10λεπτο προηγήθηκε με 2-0, με σκόρερ των δύο τερμάτων τον Ίσμαελ Μπλάνκο. Ο Ολυμπιακός, με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου μείωσε το σκορ, με τον νεοεισελθόντα Ματ Ντάρμπισιρ.

Στο 70ο λεπτό ο Ντουντού Σεαρένσε, ύστερα από φάση διαρκείας στα καρέ της ΑΕΚ, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 2-2. Ο Ολυμπιακός πίεσε για την ολική ανατροπή, αλλά ο Σεμπάστιαν Σάχα απέκρουσε τα σουτ των Ντάρμπισιρ και Τζόρτζεβιτς. Στο 90ο λεπτό ο Νάτσο Σκόκο ήταν αυτός που πέτυχε το γκολ της βραδιάς! Πήρε την ασίστ από… πλάγιο του Ζεράλδο, απέφυγε με έξοχο τρόπο Παπαδόπουλο και Άντζα και πλάσαρε υποδειγματικά τον Αντώνη Νικοπολίδη, κάνοντας το 3-2!

ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΑΕΚ-ΟΣΦΠ / CUP / FINAL / AEK-OLYMPIAKOS
ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΑΕΚ-ΟΣΦΠ / CUP / FINAL / AEK-OLYMPIAKOS ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Όλα έδειχναν ότι ο τελικός είχε κριθεί, αλλά στο έκτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Ντάρμπισιρ με κοντινή κεφαλιά (από κεφαλιά πάσα του Ντιόγο) ισοφάρισε σε 3-3 και έστειλε το ματς στην παράταση. Ο Γκαλέτι στο 102' από έξοχη πάσα του Τζόρτζεβιτς βρήκε κενό χώρο και πέτυχε το 4-3. Ο Αργεντινός το πανηγύρισε βγάζοντας τη φανέλα και αυτό του στοίχισε τη δεύτερη κάρτα, με συνέπεια να αποβληθεί. Στο τελευταίο τέταρτο της παράτασης ο Ολυμπιακός έπαιξε με 9 παίκτες, καθώς αποβλήθηκε και o Aβραάμ Παπαδόπουλος με δεύτερη κίτρινη.

Η ΑΕΚ εκμεταλλεύτηκε αυτό το αριθμητικό πλεονέκτημα και ισοφάρισε στο 107' με καταπληκτικό πλασέ από αριστερά του Σκόκο στην κλειστή γωνία του Νικοπολίδη κι ενώ όλοι περίμεναν να κάνει σέντρα. Ο αγώνας οδηγήθηκε στα πέναλτι. Εκεί, ύστερα από 34 εκτελέσεις, ο Αντώνης Νικοπολίδης χάρισε τον τίτλο στους "ερυθρόλευκους" με 15-14, έχοντας αποκρούσει πρώτα το πέναλτι του Πελετιέρι.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ