ΣΤΗΛΕΣ

Σαββίδης-Αλαφούζος: Το δίδυμο που δεν θυμίζει Ελλάδα

Σαββίδης-Αλαφούζος: Το δίδυμο που δεν θυμίζει Ελλάδα
INTIME SPORTS

Ιβάν Σαββίδης και Γιάννης Αλαφούζος διατηρούν μία σπάνια σχέση για τα δεδομένα του ποδοσφαίρου της χώρας που έφθασε, όμως, από τις αγκαλίτσες μέχρι τα καρφιά για λυκοφιλία.

Στον... μαγικό κόσμο του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου, οι παράγοντες των-μεγάλων κυρίως- συλλόγων δεν φημίζονται για την διάθεση τους να μπορούν να λειτουργούν σε πολιτισμένα πλαίσια, να συμβιώνουν με γνώμονα το κοινό καλό.

Το ιδιαίτερα επίκαιρο παράδειγμα των αντεγκλήσεων Μαρινάκη-Αλαφούζου που έχει φθάσει μέχρι τα υπουργικά γραφεία (θυμηθείτε την προ ημερών συνάντησή τους με τον Σταύρο Κοντονή και τις συστάσεις που τους έγιναν για να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσής τους που υποδαυλίζουν τα οπαδικά πάθη) είναι απόλυτα αντιπροσωπευτικό και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με αυτό που συμβαίνει εδώ και περίπου δύο χρόνια με αυτό που συμβαίνει μεταξύ του ισχυρού άνδρα του Παναθηναϊκού και του Ιβάν Σαββίδη.

Το αυριανό ντέρμπι στη Λεωφόρο ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό (το οποίο υπάρχει μικρή πιθανότητα, ελέω επαγγελματικών υποχρεώσεων του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ, να το παρακολουθήσουν δίπλα-δίπλα οι δύο άνδρες) δίνει την αφορμή να ξετυλίξουμε το κουβάρι της ξεχωριστής σχέσης τους που έχει περάσει από τις αγκαλίτσες στον περσινό τελικό Κυπέλλου μέχρι και τους χαρακτηρισμούς περί λυκοφιλίας.

Από την πρώτη στιγμή που ο Ιβάν Σαββίδης ανέλαβε τα ηνία του ΠΑΟΚ (καλοκαίρι του 2012) προσπάθησε να αναπτύξει έναν δίαυλο επικοινωνίας με τους παράγοντες των υπόλοιπων μεγάλων ομάδων. Συναντήθηκε με Μαρινάκη, Μελισσανίδη, Αλαφούζο, ωστόσο, η δημόσια διατυπωμένη θέση του ότι ο... Ολυμπιακός και το σύστημα του είναι αυτά που πρέπει να "χτυπηθούν" για να κάνει βήματα προόδου το ελληνικό ποδόσφαιρο, τον έφεραν σε αντίπαλα στρατόπεδα με τον μεγαλομέτοχο της πειραϊκής ΠΑΕ και στο πλευρό των άλλων δύο.

Σαββίδης-Αλαφούζος: Το δίδυμο που δεν θυμίζει Ελλάδα
INTIME SPORTS

Λόγω και της απουσίας της ΑΕΚ από τη Σούπερ Λίγκα, Σαββίδης και Αλαφούζος (βοήθησε κι αυτός να χτιστεί δίαυλος επικοινωνίας με τον ομογενή επιχειρηματία) είχαν περισσότερα πεδία να αναπτύξουν κοινή δράση. Συναντήθηκαν τρεις-τέσσερις φορές μέσα σε μία σεζόν-μάλιστα ο Αλαφούζος έκανε την αρχή για την κοινή παρουσία τους στα ντέρμπι των δύο ομάδων ανεβαίνοντας στην Τούμπα τον Οκτώβριο του 2013-μπήκαν από κοινού σε "πόλεμο" με την ΕΠΟ προσφεύγοντας στα πολιτικά δικαστήρια.

Ο ισχυρός άνδρας του Παναθηναϊκού έφθασε, μάλιστα, να υπερασπιστεί τον ΠΑΟΚ δημόσια μετά τα επεισόδια στον περσινό ημιτελικό του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα. "Τα θεωρούσαμε αναπόφευκτα, μετά τη συμπεριφορά που έχει δεχθεί ο ΠΑΟΚ στην Αθήνα" είχε τονίσει χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας το άριστο των σχέσεων με τον Ιβάν Σαββίδη.

Οι δυο τους εμφανίστηκαν αγκαλίτσα στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ στον τελικό του Κυπέλλου και το ίδιο έκαναν και μία εβδομάδα αργότερα στη Λεωφόρο σε ματς για τα πλέι οφ, προσπαθώντας τότε να κατευνάσουν τους οπαδούς των ομάδων τους που είχαν δημιουργήσει εστίες έντασης. Η εικόνα των εναγκαλισμών ήδη είχε αρχίσει να δημιουργεί διάφορες αντιδράσεις στους κόλπους των οπαδών ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκού, οι οποίες εκδηλώθηκαν πιο έντονα στη συνέχεια.

Η κίνηση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ως έχουσα έννομο συμφέρον από την τιμωρία του ΠΑΟΚ με αφαίρεση βαθμών από τα επεισόδια του ημιτελικού, να πάρει το μέρος της ΕΠΟ στην διαμάχη τους στο CAS στο οποίο προσέφυγε ο "Δικέφαλος" για να αναιρέσει την απόφαση των οργάνων της Ομοσπονδίας ήταν αυτή που απελευθέρωσε το κλίμα δυσφορίας. "Έχουμε παράπονα πως δεν το ξέραμε νωρίτερα και σχεδόν τελείωσαν τα πλέι οφ για να μάθουμε πως θα πηγαίνει ο ΠΑΟΚ στο CAS. Είχαμε αφήσει τους Κροάτες να πάνε στην Εθνική, είχαμε δώσει άδεια στον Μπέργκ, είχαμε κάποια θέματα" είχε δηλώσει δημόσια ο Γιάννης Αλαφούζος, την ώρα που οι σύνδεσμοι του ΠΑΟΚ και όχι μόνο έστελναν μηνύματα στον Σαββίδη να προσέχει τη λυκοφιλία του με τον Αλαφούζο.

Σαββίδης-Αλαφούζος: Το δίδυμο που δεν θυμίζει Ελλάδα
INTIME SPORTS

Έκτοτε, οι δύο άνδρες διατηρούν σχέσεις συμμαχίας σε κοινά θέματα που τους απασχολούν στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο (μαζί τους και ο Δημήτρης Μελισσανίδης), όμως, κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για θερμή φιλία ανάλογη των όσων είχαμε ζήσει πέρυσι. Το ομολογεί, άλλωστε, με δημόσιες τοποθετήσεις του ο Γιάννης Αλαφούζος:

"Με τον κ. Σαββίδη ποτέ δεν είχαμε κάτι επίσημο, καθορισμένο το οποίο καθόριζε το κάθε μας βήμα. Είμαστε δύο μεγάλες ομάδες και θα έχουμε τις διαφορές μας, όμως πάρα πολλές θέσεις είναι κοινές για τις συνθήκες που επικρατούν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, για το πόσο προβλέψιμο και χειραγωγούμενο είναι κτλ. Δεν πρόκειται να μαχαιρώσω κανέναν πισώπλατα. Είμαστε όμως, δεδομένα αντίπαλοι στον αγωνιστικό χώρο και θέλουμε να εκμεταλλευτούμε τις αδυναμίες του αντιπάλου μας. Ποτέ, όμως, δε θα κάνω κάτι παρασκηνιακά".

Φυσικά, μία σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων δεν είναι ποτέ στατική και γι' αυτό θα πρέπει να περιμένουν τι θα γίνει από 'δω και στο εξής, ειδικά μάλιστα από τη στιγμή που Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ φαίνεται πως και φέτος θα κονταροχτυπηθούν για το δεύτερο εισιτήριο του Τσάμπιονς Λιγκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ