ΣΤΗΛΕΣ

Σαργκάνης: H πτήση ενός... Φάντομ

Σαργκάνης: H πτήση ενός... Φάντομ

Στις 15 Οκτωβρίου 1980 η Ελλάδα νίκησε 1-0 την Δανία στην Κοπεγχάγη και ο Νίκος Σαργκάνης βαφτίστηκε "Φάντομ". Το Sport24.gr θυμάται εκείνη την βραδιά.

Στις 15 Οκτωβρίου 1980, στην Κοπεγχάγη, η Εθνική ομάδα έγραψε ιστορία. Η Ελλάδα νίκησε 1-0 την Δανία στο πλαίσιο των προκριματικών του Π.Κ 1982 με τον Νίκο Σαργκάνη φύλακα άγγελο κάτω από τα δοκάρια.

Είναι το παιχνίδι που τον καθιέρωσε οριστικά σαν μεγάλο τερματοφύλακα. Βαφτίστηκε "Φάντομ" από τις εφημερίδες της Δανίας και εξασφάλισε θέση βασικού στην Εθνική ομάδα.

Ο Νίκος Σαργκάνης αναδείχθηκε σε ηγετική μορφή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Προνοητικός στις φάσεις, τέλεια, για γκολκίπερ, σωματικά προσόντα, φοβερά αντανακλαστικά αλλά και σπεσιαλίστας στις αποκρούσεις και στις εκτελέσεις πέναλτι.

Κέρδισε πολλούς τίτλους και αποχώρησε από το ποδόσφαιρο χορτασμένος από επιτυχίες. Ξεκινώντας από την Καστοριά η ζωή του είναι άλλη μία απ' αυτές τις ωραίες ποδοσφαιρικές ιστορίες.

Μέχρι το καλοκαίρι του 1980 αγωνιζόταν στους "γουναράδες" και η τύχη του άλλαξε με την μεταγραφή του στον Ολυμπιακό. Τότε ήρθε και η κλήση του για την Εθνική ομάδα σε ηλικία 26 ετών. Πρώτο παιχνίδι στα βαθιά απέναντι στους Δανούς.

Απογειώθηκε το "Φάντομ"

Ο αγώνας διεξήχθη στο Ίντροτς Πάρκεν. Η Εθνική είχε ως βασικό τερματοφύλακα τον Λευτέρη Πουπάκη, μαζί με τον Βασίλη Κωνσταντίνου και τρίτο τερματοφύλακα τον Νίκο Σαργκάνη.

Είχε ειδοποιηθεί από τον ομοσπονδιακό προπονητή τον αείμνηστο Αλκέτα Παναγούλια, ότι τον είχε στα υπόψιν του για την Εθνική και του είχε ζητήσει να προσέχει την απόδοση του και να προπονείται εντατικά.

Ταξίδεψε στην Αυστρία για μια μίνι προετοιμασία μαζί με τον Λευτέρη Πουπάκη, αφήνοντας στην Αθήνα τον Βασίλη Κωνσταντίνου.

Ο Λευτέρης Πουπάκης θα ήταν ο βασικός τερματοφύλακας απέναντι στους Δανούς. Στην προετοιμασία τραυματίζεται στο πόδι και τα δεδομένα άλλαξαν.

Σαργκάνης: H πτήση ενός... Φάντομ

Ο Αλκέτας Παναγούλιας, τηλεφώνησε στον Βασίλη Κωνσταντίνου να ταξιδέψει στην Αυστρία από την Ελλάδα, και όλοι πίστευαν ότι ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού θα ήταν αυτός που θα υπερασπίζονταν την εστία της Εθνικής απέναντι στους Δανούς.

Ο Παναγούλιας όμως είχε άλλα σχέδια. Παραμονή του αγώνα και αφού πρώτα ρώτησε τον Νίκο Σαργκάνη, αν είναι έτοιμος να παίξει στο ματς, αποφάσισε να τον χρησιμοποιήσει καθώς είχε πειστεί από τα λόγια του για την ετοιμότητα και την θέληση του να αποδείξει ότι μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του αγώνα.

Δεν υπήρχε κανένας ενδοιασμός από τον ομοσπονδιακό προπονητή. Στον πάγκο θα καθόταν ο Βασίλης Κωνσταντίνου. Παρθενικό παιχνίδι για τον Σαργκάνη με την φανέλα της Εθνικής απέναντι στην πολύ μεγάλη ομάδα της Δανίας.

Η Δανία του Σεπ Πιόντεκ ήταν μία ομάδα που εξελίχθηκε μετέπειτα σε ποδοσφαιρική ευρωπαϊκή δύναμη έχοντας παίκτες παγκόσμιας κλάσης στο ρόστερ της όπως οι Σόρεν Λέρμπι, Φρανκ Αρνεσεν, Αλαν Σίμονσεν, Πρέμπερ Ελκιερκαι Μόρτεν Ολσεν.

Ο σκόρερ της Ελλάδας ήταν ο Ντίνος Κούης με απευθείας εκτέλεση φάουλ. Για ολόκληρο το 90λεπτο και παρά την ασφυκτική πίεση των Δανών η εστία του Σαργκάνη έμεινε απαραβίαστη.

Στις δηλώσεις τους οι Έλληνες παίκτες μετά την λήξη του ματς παραδέχθηκαν την ανωτερότητα των Δανών. " Οι Δανοί δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι έχαναν γκολ είτε πήγαιναν άουτ είτε τα έχαναν εξαιτίας του Σαργκάνη", έλεγε αργότερα ο Ντίνος Κούης.

Η απόκρουση σε κοντινό σουτ του Σίμονσεν στο 70' έμεινε στην ιστορία και αποτέλεσε το χάιλάιτ της βραδιάς. " Ήταν η πιο σημαντική. Η κρισιμότητα του αγώνα έδωσε αυτή την αίγλη στην απόκρουση", δήλωνε ο Σαργκάνης.

Ο σπουδαίος επιθετικός Άλαν Σίμονσεν, που αγωνιζόταν στην Μπαρτσελόνα, έδωσε συγχαρητήρια στον Σαργκάνη και την επόμενη μέρα τα ελληνικά πρωτοσέλιδα του αφιέρωσαν διθυραμβικούς τίτλους.

Αρκετός κόσμος πιστεύει ότι το παιχνίδι στην Κοπεγχάγη, καθιέρωσε τον Νίκο Σαργκάνη σαν πολύ μεγάλο τερματοφύλακα.

Δανία - Ελλάδα 0-1

(50’ Κούης)

Δανία (Σεπ Πιόντεκ):Κβιστ, Ράσμουσεν, Μ. Όλσεν, Ζίγκλερ, Γιέργκεν, Πέτερσεν (59’ Νίλσεν), Άρνεσεν, Λέρμπι, Σίμονσεν, Γιένσεν (74’ Μπάστρουπ), Έλκιερ.

Ελλάδα (Αλκέτας Παναγούλιας):Σαργκάνης, Κυράστας, Ιωσηφίδης, Καψής, Φοιρός, Λιβαθηνός, Αρδίζογλου, Κούης, Κωστίκος (87’ Μητρόπουλος), Δεληκάρης (72’ Παράσχος), Μαύρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ