ΣΤΗΛΕΣ

Πρωταθλητές στον αθλητισμό και στις σπουδές

Πρωταθλητές στον αθλητισμό και στις σπουδές

Το Sport24.gr παρουσιάζει περιπτώσεις αθλητών και αθλητριών του εξωτερικού που ήταν επιτυχημένοι στο σπορ τους και κατάφερναν να συνδυάζουν και τις σπουδές τους. Με λίγα λόγια, ήταν "πρωταθλητές" στον αθλητισμό και στα γράμματα.

Η θέληση αποτελεί κινητήριο δύναμη για τον άνθρωπο. Χωρίς αυτή πολύ λίγα πράγματα μπορεί να πετύχει, διότι είναι αναγκαία για να βάζει στόχους, να τους κυνηγάει μέχρι τέλους και ενίοτε να τους καταφέρνει. Όχι πάντα, αλλά τουλάχιστον θα έχει κάνει την προσπάθειά του. Δίπλα στη θέληση, βάλτε και το πείσμα, το οποίο επίσης είναι πολύ σημαντικό, προκειμένου να καταφέρνει όλα εκείνα που για άλλους φαντάζουν ακατόρθωτα. Ο άνθρωπος όμως είναι μεγάλο θηρίο και πολλές φορές δεν ξέρει ούτε ο ίδιος τα όριά του, εκτός αν φροντίσει να τα δοκιμάσει.

Οι αθλητές και οι αθλήτριες που καταφέρνουν να ξεφύγουν από το σωρό και τη μάζα και να ξεχωρίσουν, κάνοντας πρωταθλητισμό στο υψηλότερο επίπεδο, όποιο μετερίζι και αν έχουν επιλέξει, είναι άξιοι θαυμασμού. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως όποιος δεν έφτασε ψηλά, δεν είναι άξιος άνθρωπος. Απλά ορισμένοι κάνουν περισσότερες θυσίες, καλλιεργούν περισσότερο το ταλέντο που έχουν από τη φύση τους, αφιερώνουν παραπάνω χρόνο για να φτάσουν ψηλά.

Σκεφτείτε, λοιπόν, τέτοιους ανθρώπους που πρωταγωνιστούν στο άθλημά τους, να σπουδάζουν παράλληλα, μην αφήνοντας το κομμάτι της εκπαίδευσης και της καλλιέργειας σε δεύτερη μοίρα. Αθλητές, που παρά τις πολύωρες προπονήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν μέσα στην ημέρα, όπως για παράδειγμα οι ώρες που έπρεπε να παρακολουθούν μαθήματα, πέτυχαν τον σκοπό τους και σπούδασαν παράλληλα, επιθυμώντας να καλλιεργήσουν και το πνεύμα εκτός από το σώμα τους.

Το Sport24.gr δίνει χαρακτηριστικά παραδείγματα απ’ όλο το φάσμα του αθλητισμού…

ΓΚΛΕΝ ΤΖΟΝΣΟΝ

Stokes Glen Johnson during the English Premier League soccer match between Stoke City and Manchester United at the Britannia Stadium, Stoke on Trent, England, Saturday, Jan. 21, 2017. (AP Photo/Rui Vieira)
Stokes Glen Johnson during the English Premier League soccer match between Stoke City and Manchester United at the Britannia Stadium, Stoke on Trent, England, Saturday, Jan. 21, 2017. (AP Photo/Rui Vieira) AP

AP Photo/Rui Vieira

Ο Γκλεν Τζόνσον είναι διεθνής από το 2003 με την Εθνική Αγγλίας, από το 2009 ως το 2015 έπαιξε στη Λίβερπουλ και έκτοτε ανήκει στη Στόουκ. Ο διεθνής αμυντικός, ο οποίος έχει λύσει το βιοποριστικό του πρόβλημα, δεν μένει σε αυτά που έχει. Εγγράφηκε part time στο ανοιχτό Πανεπιστήμιο το 2012 για να πάρει πτυχίο στα Μαθηματικά και μάλιστα στο Μουντιάλ της Βραζιλίας το καλοκαίρι του 2014, την ώρα που άλλοι συμπαίκτες του στον ελεύθερό τους χρόνο πήγαιναν τις βόλτες τους, εκείνος… βυθιζόταν στις εξισώσεις και στους αλγόριθμους, διότι είχε να διαβάσει για εξετάσεις. Το... έναυσμα δόθηκε από μια καθηγήτριά του στο σχολείο, όπου ενώ ο ίδιος ήταν καλός στα μαθηματικά, αλλά αφοσιωμένος στο ποδόσφαιρο, του είχε πει ότι δεν θα έκανε τίποτα. Εκείνος βάλθηκε να τη διαψεύσει και το πέτυχε.

ΣΤΙΒ ΚΟΠΕΛ

Μπορεί στις νεότερες γενιές να μην λέει κάτι, αλλά αγωνίστηκε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από το 1975 ως το 1983, παίρνοντας μετεγγραφή από την Τρανμίρ. Ποια ήταν προϋπόθεση για να μετακομίσει στο Μάντσεστερ; Να μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του και να πάρει το πτυχίο του στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, όπου φοιτούσε. Το αίτημά του έγινε δεκτό και ο ίδιος συνδύασε και τα δύο. Μάλιστα, με τους «κόκκινους διαβόλους» είχε περισσότερες από 300 συμμετοχές στο αγγλικό πρωτάθλημα.

ΟΛΙΒΕΡ ΜΠΙΡΧΟΦ

Ένας από τους επιθετικούς που έλαμψαν τη δεκαετία του ’90 κατά κύριο λόγο, με πολύ καλή καριέρα και με 70 συμμετοχές στην Εθνική Γερμανίας, μετρώντας και 37 γκολ. Μάλιστα, ήταν ο άνθρωπος που χάρισε στα πάντσερ το EURO 1996 στα γήπεδα της Αγγλίας. Ο Μπίρχοφ, πέρα από σπουδαίος γκολτζής των ευρωπαϊκών γηπέδων, είναι και απόφοιτος του Πανεπιστημίου FernUniversität Hagen, το οποίο ειδικεύεται στις σπουδές από απόσταση. Πήρε, λοιπόν, πτυχίο στα Οικονομικά δείχνοντας ότι, πέρα από καλή επαφή με τα δίχτυα, είχε καλή επαφή και με τους αριθμούς.

ΣΟΚΡΑΤΕΣ

Former Brazil's soccer player Socrates poses for pictures in Sao Paulo, Brazil, Wednesday, May 18, 2011. Socrates, who played two World Cups with Brazil, will write a series of columns for The Associated Press during the upcoming Copa America in Argentina. (AP Photo/Andre Penner)
Former Brazil's soccer player Socrates poses for pictures in Sao Paulo, Brazil, Wednesday, May 18, 2011. Socrates, who played two World Cups with Brazil, will write a series of columns for The Associated Press during the upcoming Copa America in Argentina. (AP Photo/Andre Penner) AP

AP Photo/Andre Penner

Το προσωνύμιο «γιατρός» δεν ήταν μεταφορικό. Πιθανότατα, ο εξυπνότερος και πιο καλλιεργημένος ποδοσφαιριστής που έχουμε δει μέχρι σήμερα και ο οποίος έπαιξε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Ένας αρτίστας των γηπέδων, ένας παίκτης παγκόσμιας κλάσης, ο οποίος έλαμψε με την τεράστια εθνική Βραζιλίας. Ο Σόκρατες είχε σπουδάσει Ιατρική όσο μάλιστα έπαιζε μπάλα, ενώ απέκτησε και διδακτορικό στη Φιλοσοφία. Το ποτό ήταν η μεγάλη του αδυναμία, την οποία δεν κατάφερε ποτέ να νικήσει. Εντούτοις, επρόκειτο για εμβληματική μορφή, κατάφερε να παίξει μπάλα, να σπουδάσει ταυτόχρονα και να τα βάλει με τη δικτατορία της Βραζιλίας. Αν μη τι άλλο, ήταν μια πολυσχιδής προσωπικότητα.

XOYAN MATA

Σπουδαίος ποδοσφαιριστής και συνάμα μια σπουδαία προσωπικότητα ο Ισπανός, ο οποίος επανειλημμένα έχει απασχολήσει τα Media για όλους τους καλούς λόγους. Κάτι που θα πει, κάτι που θα κάνει, γενικότερα ξεφεύγει από τον μέσο όρο και πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή, ο οποίος είναι και καλλιεργημένος. Ο νυν διεθνής μέσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο οποίος ξεκίνησε στη Ρεάλ Καστίγια, προτού μετακομίσει στη Βαλένθια το 2007 και από εκεί στην Τσέλσι το 2011 (έμεινε ως το 2014), όταν πήγε στην Αγγλία αποκάλυψε σε μια συνέντευξή του στη Daily Mail ότι διάβαζε για δυο πτυχία (Sports Science και Marketing) στο «Universidad Camilo Jose Cela» της Μαδρίτης.

ΦΡΑΝΚ ΤΣΑΡΛΣ ΣΟΡΤΕΡ

Olympic runner Frank Shorter limbers up along the route of the Chicago Marathon, a 26-mile-plus run through the citys neighborhood areas and along Lake Michigan in Chicago on Sept. 15, 1981, to be held on September 27. (AP Photo/Charles Kenneth)
Olympic runner Frank Shorter limbers up along the route of the Chicago Marathon, a 26-mile-plus run through the citys neighborhood areas and along Lake Michigan in Chicago on Sept. 15, 1981, to be held on September 27. (AP Photo/Charles Kenneth) ASSOCIATED PRESS

AP Photo/Charles Kenneth

Αθλητής μεγάλων αποστάσεων, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον Μαραθώνιο το 1972 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου και το ασημένιο μετάλλιο τέσσερα χρόνια μετά στο Μόντρεαλ. Δύο χρυσά σε Παναμερικανικούς Αγώνες το 1971 στο Κάλι της Κολομβίας (Μαραθώνιο και 10.000 μέτρα), χάλκινο μετάλλιο στο Σαν Χουάν οκτώ χρόνια μετά στα 10.000 μέτρα. Πέρα από τις αθλητικές του επιδόσεις, ο Φρανκ Τσαρλς Σόρτερ τελείωσε τη Νομική στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, παίρνοντας το πτυχίο του το 1974. Στο μεσοδιάστημα από τα δυο Ολυμπιακά του μετάλλια.

ΚΑΡΙΝ ΝΤΕΪΒΙΣ

Ασημένιο μετάλλιο στην Αθήνα το 2004 στην οκτάκωπο γυναικών στην κωπηλασία. Χρυσό μετάλλιο στο Πεκίνο τέσσερα χρόνια μετά, χρυσό και στο Λονδίνο το 2012. Προσθέστε τέσσερα χρυσά μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα και άλλα οκτώ μετάλλια (πέντε χρυσά, ένα αργυρό και δυο χάλκινα) σε Παγκόσμια Κύπελλα. Μια αθλήτρια που βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο στο άθλημά της και η οποία όμως δεν παραμέλησε τις σπουδές της. Η 35χρονη απέκτησε πτυχίο στην Ψυχολογία το 2005 από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το 2013 πτυχίο στα νομικά από το Κολούμπια και δυο χρόνια μετά ολοκλήρωσε το MBA της στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Μία από τις πιο καλλιεργημένες αθλήτριες, πέραν πάσης αμφιβολίας.

ΠΑΤΡΙΣΙΑ ΜΙΡΑΝΤΑ

Η πρώτη Αμερικανίδα που κατέκτησε Ολυμπιακό μετάλλιο στην ελεύθερα πάλη σε οποιαδήποτε κατηγορία. Στην Αθήνα ήταν 3η στα 48 κιλά, ενώ το παλμαρέ της συμπληρώνουν άλλα τρία μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα (δυο ασημένια και ένα χάλκινο), δυο χρυσά σε Παγκόσμια Κύπελλα (2003 και 2007) και ένα χρυσό στους Παναμερικανικούς Αγώνες το 2003. Η συγκεκριμένη αθλήτρια πάλευε με τα θηρία σε καθημερινή βάση στις προπονήσεις και στους αγώνες, όμως ήταν… πρωταθλήτρια και στα πτυχία. Bachelor στα Οικονομικά και Master στις Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ενώ το 2005 πήρε υποτροφία για να συνεχίσει τις σπουδές της στη Νομική και αποφοίτησε από το Γέιλ το 2007.

ΣΑΝΟΝ ΜΙΛΕΡ

Members of the media pursue USA's Shannon MIller, of Edmond, Ohio, after the US women's national gymnastics team won the gold in the team competition at the Centennial Summer Olympic Games in Atlanta on Tuesday, July 23, 1996.  (AP Photo/Amy Sancetta)
Members of the media pursue USA's Shannon MIller, of Edmond, Ohio, after the US women's national gymnastics team won the gold in the team competition at the Centennial Summer Olympic Games in Atlanta on Tuesday, July 23, 1996. (AP Photo/Amy Sancetta) AP

AP Photo/Amy Sancetta

Ήταν η πιο επιτυχημένη Αμερικανίδα αθλήτρια στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992 με πέντε μετάλλια (δύο ασημένια και τρία χάλκινα). Στην Ατλάντα τέσσερα χρόνια μετά κατέκτησε άλλα δύο χρυσά μετάλλια. Εννέα μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα (πέντε χρυσά, τρία ασημένια και ένα χάλκινο) και άλλα πέντε σε Παναμερικανικούς Αγώνες (τέσσερα χρυσά και ένα ασημένιο). Μια αθλήτρια της γυμναστικής από τις πολύ σπουδαίες που έβγαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του ’90. Με πατέρα καθηγητή Πανεπιστημίου και μητέρα αντιπρόεδρο σε τράπεζα, το… μικρόβιο της μόρφωσης μπήκε από νωρίς μέσα της, γι’ αυτό και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Νομικής της Βοστώνης (2007), ενώ έχει πτυχίο επίσης στο Μάρκετινγκ και στη Διαφήμιση (2003). Οι σπουδές της ξεκίνησαν όσο ακόμα ήταν εν ενεργεία, αφού αποσύρθηκε το 2000 σε ηλικία 23 ετών.

*Υπάρχουν πολλά ακόμα παραδείγματα στον παγκόσμιο αθλητισμό, με αθλητές και αθλήτριες που αποφάσισαν να συνδυάσουν την αθλητική τους επιτυχία με τη μόρφωσή τους, πλάθοντας μια διαφορετική προσωπικότητα .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ