ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕΣ ΕΣΥ;

Που χάθηκες κι εσύ... (Νο. 24)

Που χάθηκες κι εσύ... (Νο. 24)
Ζαρντέλ

Ο Μάριο Ζαρντέλ έζησε τον μύθο της σύγχρονης σταχτοπούτας. Φόρεσε το χρυσό παπούτσι (δυο φορές), όμως τα μεσάνυχτα της ψυχής του, κατέστρεψαν τον πραγματικό μύθο που έχτισε στα γήπεδα. Το Sport24.gr θυμάται...

"Sex, drugs and scoring goals". Αυτές οι πέντε λέξεις μπορούν να περιγράψουν πάνω-κάτω τη ζωή και την καριέρα ενός από τους μεγαλύτερους σκόρερ όλων των εποχών στο ποδόσφαιρο.

Βέβαια όπως κάθε ιδιοφυΐα της εποχής(της), έτσι και σε αυτή την περίπτωση η "Θεία παρέμβαση" με τη μορφή ενός αόρατου χεριού βούτηξε μέσα στο κεφάλι του Μάριο Ζαρντέλ, τον τρέλανε και επανέφερε την ισορροπία. Υπερβολή; Διαβάστε παρακάτω και τελικά ίσως συμφωνήσουμε.

Όπως πάντα ξεκινάμε από το σημείο μηδέν ή για την ακρίβεια το σημείο... 1. Ο Μάριο Ζαρντέλ Ντε Αλμέιδα Ριμπέιρο γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου του 1973 στην Βραζιλία και συγκεκριμένα την πόλη Φορταλέζα της πολιτείας Σέρα. Η Φορταλέζα είναι η 5η μεγαλύτερη πόλη στη χώρα, στηρίζεται αρκετά στον τουρισμό και τελευταία την ψευτογκλαμουριά.

Οι άνθρωποι της είναι ζεστοί, τους αρέσει αρκετά η διασκέδαση, η νυχτερινή ζωή και αν πρέπει να την περιγράψεις με μία φράση, τότε αυτή είναι: "Life is a party". Όλα αυτά βέβαια, φαινομενικά, λίγο μας ενδιαφέρουν, όμως έπαιξαν μεγάλο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο μεγάλωσε ο Ζαρντέλ, αφού ποτέ δεν μπόρεσε να πάρει στα σοβαρά τη δική του ζωή.

Έτσι ήταν αναμενόμενο να μπλέξει με τα ναρκωτικά, να πάθει κατάθλιψη, να εγκαταλείψει τη γυναίκα του και το παιδί τους και να γκρεμίσει μία τεράστια καριέρα. Ξεφύγαμε όμως, οπότε ας τα βάλουμε σε μία σειρά.

Μπορείτε να διαβάσετε όλα τα αφιερώματα του: "Που χάθηκες κι εσυ..." με γνωστούς Έλληνες και ξένους ποδοσφαιριστές πατώντας ΕΔΩ

To know-how is to know how

Που χάθηκες κι εσύ... (Νο. 24)
Ζαρντέλ

Τα πρώτα του βήματα στο ποδόσφαιρο έκανε με την ομάδα της περιοχής του (Ferroviário). Λόγω σωματοδομής και ταλέντου, όμως, αμέσως μετακόμισε λίγο πιο Νότια και συγκεκριμένα στην Βάσκο Ντα Γκάμα. Με την Βάσκο κατέκτησε τρία πρωταθλήματα Carioca και τέσσερα χρόνια μετά, όντας αρκετά νέος ακόμα, έφυγε και πήγε στην Γκρέμιο όπου εκείνη την περίοδο μεσουρανούσε.

Χωρίς να το γνωρίζει, εκείνη την περίοδο στα σπλάχνα της Γκρέμιο μεγάλωνε ο μεγαλύτερος εφιάλτης του, που λίγα χρόνια αργότερα έπαιξε σημαντικό ρόλο στις τραγικές αποφάσεις που πήρε. Το όνομα του "εφιάλτη"; Ροναλντίνιο. Υπομονή και θα φτάσουμε σιγά σιγά σε αυτό το σημείο.

Από cachaça boy σε Super Mario

Ο Ζαρντέλ κατέκτησε το Copa Libertadores με την Γκρέμιο και ουσιαστικά σφράγισε το εισιτήριο του για να περάσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και την Πόρτο. Με τους "Δράκους" ο Ζαρντέλ σκόραρε ακατάπαυστα με μέσο όρο 33.2 γκολ ανά περίοδο! Αποκορύφωμα η σεζόν 1999-2000 όπου σε όλες τις διοργανώσεις πέτυχε 54 τέρματα. Σε αυτά τα πέντε χρόνια στην Πόρτο πήρε το χρυσό παπούτσι δυο φορές (98-99, 01-02).

Το 2000 η κάτοχος του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, Γαλατασαράι, ξόδεψε περίπου 20 εκ. ευρώ για να τον φέρει στην Κωνσταντινούπολη ως αντικαταστάτη του Χακάν Σουκούρ, ο οποίος πήρε μεταγραφή στην Ίντερ.

Ο Ζαρντέλ δεν ήταν ιδιαίτερα τεχνίτης παίκτης. Είχε το χάρισμα, όμως, να σκοράρει με κάθε τρόπο

Κάπου εκεί ο Ζαρντέλ έκανε το πρώτο μεγάλο λάθος της καριέρας του, το οποίο και παραδέχθηκε πολλά χρόνια αργότερα.

Get Rich or Die Tryin'

Ένα μόλις χρόνο αργότερα η Σπόρτινγκ Λισαβόνας έσπασε όλα τα κοντέρ της εποχής, προσφέροντας στον Βραζιλιάνο άσο ηγεμονικό συμβόλαιο τριετούς διάρκειας συνολικών αποδοχών (μαζί με τα μπόνους) 15 εκ. ευρώ. Η Γαλατά έκανε τα πάντα για να τον κρατήσει, όμως ο ίδιος είχε πάρει την απόφαση του και πίεσε προς αυτή την κατεύθυνση.

Τελικά οι Τούρκοι πήραν περίπου 7 εκ. ευρώ μετρητά και τρεις ποδοσφαιριστές ως αντάλλαγμα (Μπο Μπενζά, Ρόμπερτ Σπέχαρ, Πάβελ Χόρβαθ), όλοι τους σε καλή κατάσταση τότε.

Με το παγκόσμιο Κύπελλο να πλησιάζει ο Ζαρντέλ ήξερε πως έπρεπε να κάνει κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή σεζόν για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Λουίς Φελίπε Σκολάρι. Εξάλλου είχε να ανταγωνιστεί μεγαθήρια όπως ο Ρονάλντο, ο Ριβάλντο, ο Ντενίλσον, ο Εντίλσον και ο... "εφιάλτης" Ροναλντίνιο.

Αν και αουτσάιντερ ο 28άχρονος (τότε) άσος τα κατάφερε. Σε μία σεζόν σκόραρε 55 φορές σε μόλις 42 παιχνίδια. Η εγχείρηση πέτυχε, ο ασθενής όμως πέθανε.

Goal Machine

Που χάθηκες κι εσύ... (Νο. 24)
Ζαρντέλ

Από το 1995 μέχρι και το 2002 ο Ζαρντέλ πέτυχε κάτι που σπάνια συναντάμε στο ποδόσφαιρο και τον έκανε αυτόματα έναν από τους κορυφαίους, αν όχι τον κορυφαίο, κυνηγούς στον κόσμο. Τι ήταν αυτό; Ο αριθμός των γκολ που πέτυχε σε αυτά τα επτά χρόνια, ήταν μεγαλύτερος από τον αριθμό εμφανίσεων που πραγματοποίησε.

Εκείνη την περίοδο ο Ζαρντέλ γνώρισε τη γυναίκα της ζωής του, που έμελλε να τον καταστρέψει

Οι αριθμοί είναι ασύλληπτοι μιας και μιλάμε για συνεχόμενες σεζόν. Συνολικά, λοιπόν, πραγματοποίησε 271 εμφανίσεις με 272 γκολ στο πρωτάθλημα(!) και να φανταστείτε πως μέσα σε αυτό το διάστημα συμπεριλαμβάνεται η τελευταία του χρονιά με την Σπόρτινγκ όπου έπαθε κατάθλιψη και πέτυχε μόλις... 12 γκολ.

Downfall

Ο Σκολάρι "έκοψε" τον Ζαρντέλ και η ιστορία τον δικαίωσε, αφού η Βραζιλία κατέκτησε το παγκόσμιο Κύπελλο, με τον Ροναλντίνιο να πετυχαίνει εκείνο το αλησμόνητο γκολ εναντίον της Αγγλίας αρκετά μέτρα πίσω από τη μεγάλη περιοχή του Σίμαν.

Μετά από αυτό το "χτύπημα" ο κορυφαίος επιθετικός της Ευρώπης (εκείνη την περίοδο) δεν συνήλθε ποτέ ξανά. Με τον χαρακτήρα του να είναι ευάλωτος, το ποτό να είναι πάντα "κολλητός" του φίλος και τα προβλήματα με τη σύζυγο να μην έχουν τελειωμό, ξέπεσε στα ναρκωτικά και κυριεύτηκε από μελαγχολία.

Το 2007 ο Ζαρντέλ πήρε μεταγραφή στην Ανόρθωση

Θα μπορούσαμε να πούμε πως την περίοδο που μεσουρανούσε στην Ευρώπη η μοίρα έπαιζε ένα άσχημο παιχνίδι πίσω από την πλάτη του και απλά περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να χτυπήσει. Ο ίδιος πάντως σε συνέντευξη που παραχώρησε παραδέχθηκε πως το μεγαλύτερο λάθος της καριέρας του ήταν που έφυγε από την Γαλατάσαραϊ. Αν έμενε, όπως είπε χαρακτηριστικά, ίσως και να πήγαινε στο Μουντιάλ, αφού αυτή ήταν, ίσως, η πιο σοβαρή περίοδος της καριέρας του (και σε προσωπικό επίπεδο).

Sex, drugs and scoring goals

Που χάθηκες κι εσύ... (Νο. 24)
Ζαρντέλ

Το καλοκαίρι του 2002 ο Ζαρνέλ ζητά από τον προπονητή του στην Σπόρτινγκ χρόνο για να μαζέψει τα κομμάτια του. Ταξιδεύει στην Βραζιλία, με την δικαιολογία πως θέλει να επανασυνδεθεί με την οικογένεια του (ήταν σε διάσταση με τη σύζυγο), προσλαμβάνει έναν πασίγνωστο δικηγόρο και ξεκινά δικαστικό αγώνα εναντίον της μεγάλης του αγάπης, υπέρ της άλλης του μεγάλης αγάπης (τα λεφτά).

Ο ίδιος βέβαια ήταν αρκετά ανεύθυνος και την ίδια ώρα που "κλαιγόταν" κατά της συζύγου, διοργάνωνε μεγάλα πάρτι στο πανάκριβο σπίτι που είχε αγοράσει. Εκεί κατανάλωσε μεγάλες ποσότητες σε αλκοόλ και έκανε χρήση κοκαΐνης (το παραδέχθηκε σε άλλη συνέντευξη του).

Η ιστορία τράβηξε αρκετό καιρό, ο Ζαρντέλ "τελείωσε" ως ποδοσφαιριστής, η σύζυγος του κατάφερε να πάρει διαζύγιο (έστω και προσωρινά), φέρνοντας τον Βραζιλιάνο σε απομόνωση. Απομόνωση στην οποία βρίσκεται εγκλωβισμένος μέχρι και σήμερα.

Το ποδόσφαιρο, βέβαια, ήταν πάντα μέρος της ζωής του και κάθε σεζόν υποσχόταν στον εαυτό του (και δήλωνε) πως θα επανέλθει. Μετά την Σπόρτινγκ όμως άλλαξε δεκατρείς διαφορετικές ομάδες, ταξίδεψε σχεδόν σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη για να βάλει τέλος στην πλούσια καριέρα του το 2011 σε σύλλογο της τρίτης κατηγορίας της Βραζιλίας.

TAGS ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕΣ ΕΣΥ;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ