ΣΤΗΛΕΣ

Που χάθηκες κι εσύ... (Νο. 22)

Που χάθηκες κι εσύ... (Νο. 22)
Άντερσον Λίμα INTIME SPORTS

Το Sport24.gr θυμάται ποδοσφαιριστές που πέρασαν από το ελληνικό πρωτάθλημα και κάνει... scouting για να μάθει τι συμβαίνει σήμερα στην καριέρα τους. Ο Άντερσον Ντε είναι ο παίκτης που θα ασχοληθούμε αυτή τη φορά (videos & pics).

Το "Που χάθηκες κι εσύ" πήγε διακοπές, ξεκουράστηκε, γέμισε τις μπαταρίες του, έμαθε πολλές ιστορίες για ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στο παρελθόν στο ελληνικό πρωτάθλημα κι επέστρεψε δυναμικά πίσω.

Αυτή τη φορά λοιπόν δυσκολευτήκαμε. Δυσκολευτήκαμε γιατί τα ίχνη του πρώην άσου του Ατρόμητου, της Χαλκηδόνας και του Παναθηναϊκού, Άντερσον Λίμα, είχαν χαθεί, αλλά όπως λέει και η παροιμία: "Ρωτώντας πας στην πόλη".

Έτσι κι εμείς ρωτήσαμε πρώην συμπαίκτες, προπονητές, Βραζιλιάνους που έπαιξαν στο ελληνικό πρωτάθλημα και συγκεντρώσαμε πληροφορίες για έναν από τους πιο άτυχους(;) ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στην Ελλάδα.

Θα μιλήσουμε λοιπόν για τον "φενταγίν" αμυντικό μέσο, το εξάμηνο δοκιμασίας, την "καψούρα" του Γιώργου Παράσχου, τον "ματωμένο" αγώνα με την ΑΕΚ, το χειρουργείο που του άλλαξε τη ζωή και τον... Χατζηγιάννη!

Ξεκινάμε λοιπόν από την αρχή ξετυλίγοντας το κουβάρι της καριέρας του...

Που χάθηκες κι εσύ... (Νο. 22)
Άντερσον Λίμα

(Ο Άντερσον Λίμα το 2002 με την φανέλα του Ατρόμητου)

Έτσι ξαφνικά

Ο Άντερσον Ντε Λίμα Φρέιτας λοιπόν (όπως είναι το πλήρες όνομα του) γεννήθηκε στις 12 Ιανουαρίου του 1979 στο Ρίο Γκράντε ντο Νόρτε και έκανε τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα στην ομάδα κοντά στην πόλη του. Μιλάμε για την Αμέρικα Ντε Νατάλ. Εκεί παρέμεινε για τρία χρόνια και σε ηλικία 20 ετών πήγε μεταγραφή για την Βίλα Νόβα (τότε τα πήγαινε καλύτερα απ' ότι τώρα).

Οι άνθρωποι του Απόλλων Αθηνών (ρωτήσαμε τον κ. Παράσχο, αλλά δεν θυμόταν αν ήταν σίγουρα αυτή η ομάδα), τον εντόπισαν στην Βραζιλία και τον έφεραν στην Ελλάδα για έξι μήνες, όμως ο Γιώργος Παράσχος αμέσως εντόπισε το ταλέντο του και ζήτησε από τον Γιώργο Σπανό να τον φέρει οπωσδήποτε στο Περιστέρι.

"Ξεκίνησε από τον Απόλλων Αθηνών, αν δεν κάνω λάθος, για έξι μήνες και τον παρακολουθούσα εκεί συνέχεια, αφού είχα μάθει ότι πρόκειται για σπουδαίο ποδοσφαιριστή. Αμέσως το 2002 τον πήραμε στον Ατρόμητο και αμέσως έδειξε ότι είναι σπουδαίος παίκτης", μας είπε ο κ. Παράσχος.

Ο Άντερσον αγωνίστηκε 23 παιχνίδια με την ομάδα του Ατρόμητου στην δεύτερη κατηγορία και πέτυχε 4 γκολ, με τους μικροτραυματισμούς να μην λείπουν φυσικά από το ρεπερτόριο του. Παρόλα αυτά ο Ατρόμητος (που έγινε Χαλκηδόνα στη συνέχεια), ανέβηκε κατηγορία με τον Βραζιλιάνο άσο να είναι, αν όχι ο κορυφαίος, από τους καλύτερους του πρωταθλήματος.

Φενταγίν...

Η επόμενη σεζόν ήταν κι αυτή που ουσιαστικά που τον καθιέρωσε ως έναν από τους κορυφαίους μέσους στην Ελλάδα, σε μία εποχή που στη χώρα μας έπαιζαν παίκτες όπως ο Καρεμπέ, ο Στολτίδης, ο Μπασινάς, ο Μικάελσεν και ο Κατσουράνης (στα καλά του). Ο Βραζιλιάνος έπαιξε σε 26 ματς, πέτυχε 3 γκολ κι όπως είπε χαρακτηριστικά ο συμπαίκτης του τότε στην ομάδα, Δημήτρης Γελαδάρης, ήταν τιμή του που έπαιξε μαζί του.

"Ο Λίμα ήταν παίκτης "φενταγίν". Έβαζε τα πόδια του στη φωτιά, πήγαινε πάνω στη μπάλα και μαζί της έφευγε και το πόδι του αντιπάλου. Προσωπικά είμαι υπερήφανος που αγωνίστηκα μαζί του. Μεγάλο ταλέντο που δυστυχώς χάθηκε μέσα σε μία μέρα. Κάτι δεν πήγε καλά με την εγχείρηση του έλεγαν τότε", μας είπε και στη συνέχεια θα σας πούμε όλο το στόρι με τις εγχειρήσεις και τις κατηγορίες για τον πρώην πρόεδρο του Παναθηναϊκού Αργύρη Μήτσου.

Τη σεζόν 2004-2005 λοιπόν ήρθε η στιγμή για να ανοίξει τα φτερά του και να κάνει το βήμα παραπάνω στην καριέρα του. Την ευκαιρία του έδωσε ο Παναθηναϊκός τον Γενάρη του 2005 σε μία επεισοδιακή πρέπει να πούμε μεταγραφή.

Ο Μαρίνος, ο Επαλέ και ο Άντερσον

Που χάθηκες κι εσύ... (Νο. 22)
Άντερσον Λίμα INTIME SPORTS

(Άντερσον, Χαραλαμπίδης (ή αλλιώς Bides.com), Πίτσος. Οι τρεις μεταγραφές του Ιανουαρίου)

Οι πράσινοι είχαν ξεκινήσει τραγικά και έτσι τον Γενάρη αποφασίστηκε να γίνουν τρεις μεταγραφές έτσι ώστε να καλυφθούν τα κενά. Ο Παναθηναϊκός ήταν να αποκτήσει από τότε τον Στέργο Μαρίνο (στα 17 του τότε τον είχε τσεκάρει ο Λιβαθηνός), όμως η παρουσία του Άντερσον ανάγκασε τους πράσινους να ξοδέψουν αρκετά χρήματα για να τον φέρουν στην Παιανία.

Επειδή όμως ο Βραζιλιάνος έπιανε θέση ξένου η πράσινη ΠΑΕ δεν μπορούσε να τον ανακοινώσει και κάποιος έπρεπε να "φαγωθεί". Ο κλήρος έπεσε στον Επαλέ, που μετά από μία επεισοδιακή εβδομάδα έλυσε τελικά το συμβόλαιο του και ο Άντερσον με το που ανακοινώθηκε (υπέγραψε για 4.5 χρόνια) μπήκε κατευθείαν στα βαθιά.

Το "ματωμένο" ντέρμπι

Η μοίρα λοιπόν έπαιξε ένα άσχημο παιχνίδι στον Άντερσον Λίμα, καθώς το πρώτο του ματς με την φανέλα του Παναθηναϊκού, έμελλε να είναι και το τελευταίο. Ο 24χρονος αμυντικός μέσος μετά από 88 λεπτά συμμετοχής (οι πράσινοι ηττήθηκαν στο ντέρμπι) αντικαταστάθηκε, αφού αισθανόταν ενοχλήσεις στο γόνατο του. Κάπου εκεί ξεκίνησε και η μεγάλη ταλαιπωρία που είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει άδοξα την καριέρα του.

Το χρονικό...

Που χάθηκες κι εσύ... (Νο. 22)
Άντερσον INTIME SPORTS

(Η πρώτη και μοναδική εμφάνιση του Άντερσον με τον Παναθηναϊκό)

Μετά από 88 λεπτά συμμετοχής ένας πόνος στο γόνατο τον οδηγεί στον γιατρό. Διάγνωση; Ρήξης μηνίσκου και ο Αργύρης Μήτσου αναλαμβάνει να την πραγματοποιήσει. Χρόνος αποθεραπείας; 1 μήνας. Στις 5 Μαρτίου ο παίκτης κάνει τις πρώτες του προπονήσεις ξανά με την πράσινη φανέλα και παραπονιέται για ενοχλήσεις. Αποτέλεσμα; Πρόβλημα στον χόνδρο, ένας δύσκολος τραυματισμός.

Είκοσι μέρες αργότερα ο παίκτης πάει στην Ολλανδία και στον ειδικό γιατρό Φαν Ντε Χάαρτ με σκοπό να τον δει. Εκείνος λέει ότι όλα είναι καλά, όμως είναι βέβαιο πως έχει πειραχθεί ο χόνδρος στο γόνατο του. Ο παίκτης δεν μπορεί να παίξει και πάει στην Αμερική για να τον δει κορυφαίος γιατρός, που αμέσως λέει ότι πρέπει να γίνει νέα επέμβαση στο ίδιο πόδι.

Ο Παναθηναϊκός από την πλευρά του δηλώνει άγνοια για τη νέα επέμβαση και κάπου εκεί χαλάνε οι σχέσεις των δυο πλευρών. Ο Νιβάλντο Μπάλντο, φυσιοθεραπευτής του Άντερσον κάνει τρομερές δηλώσεις κατά του Αργύρη Μήτσου (που τον εγχείρησε) και του Άντερσόν!

"Δεν καταλαβαίνω τον Παναθηναϊκό. Είναι η πρώτη φορά που συναντώ μια τέτοια συμπεριφορά. Έγινε ένα μεγάλο λάθος στην πρώτη εγχείρηση. Εάν ο Λίμα είχε χειρουργηθεί υπό άλλες συνθήκες θα ήταν σε καλύτερη θέση. Ο Λίμα τώρα τιμωρείται. Γιατί ο γιατρός Μήτσου έκανε λανθασμένη εγχείρηση στο γόνατό του. Αυτή είναι η αλήθεια. Γιατί όλοι οι άλλοι λένε ότι δεν λέω την αλήθεια; Όχι, χρειάζεται να πω την αλήθεια για να σώσω τον κύριο Λίμα και ακόμα ένα εκατομμύριο άλλους παίκτες που πρέπει να αποφύγουν παρόμοια λάθη. Έγινε λάθος στην εγχείρηση! Λάθος στην φυσιοθεραπεία. Τώρα έχει μόνο μία ευκαιρία για να αναρρώσει. Γιατί αν δεν αναρρώσει δεν θα παίξει ξανά το ίδιο.

Είναι λάθος του κ. Μήτσου. Μπορείτε να το διαπιστώσετε απλά ρωτώντας και στην καφετέρια. Το λάθος δεν είναι έγκλημα .Οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει λάθος. Ο κ. Μήτσου δεν παραδέχεται ότι έχει κάνει λάθος. Δεν είναι θεός για να είναι αλάνθαστος. Δεν έδωσε την ευκαιρία σε εμένα. Δεν με υποστήριξε. Δεν υποστήριξε τον Λίμα. Μόνο μας πίεζε θέλοντας να αποδείξει ότι η εγχείρηση που έκανε ήταν σωστή. Αλλά δεν ήταν", είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη του στην οποία χαρακτήρισε ως "δειλό" τον Άντερσον γιατί δεν είχε τα "κότσια" να τα βάλει με τους πράσινους.

Επιστροφή, αλλά για λίγο...

Που χάθηκες κι εσύ... (Νο. 22)
Άντερσον Λίμα INTIME SPORTS

(Ο Άντερσον με τον Ατρόμητο εναντίον της Σεβίλης)

Κάπως έτσι κύλησε η σεζόν, με τον Άντερσόν να προσπαθεί να επανέλθει όμως τελευταία στιγμή οι ενοχλήσεις επέστρεφαν και ο Βραζιλιάνος δεν έπαιρνε το ρίσκο να επιβαρύνει το γόνατο του. Τον Μάρτιο του 2006 όμως τα πράγματα πήγαν καλά και ο παίκτης πήρε χρόνο συμμετοχής σε ένα ματς με τον Αστέρα.

Το καλοκαίρι πήρε μέρος στην προετοιμασία του Παναθηναϊκού, αλλά πλέον η κατάσταση του ήταν μη αναστρέψιμη και ο Άντερσον επέστρεψε στον Ατρόμητο με κανονική μεταγραφή. Το όνειρο της καριέρας σε μία μεγάλη ομάδα έλαβε τέλος, αλλά τα χειρότερα δεν είχαν έρθει ακόμα...

"Το κακό όμως είναι ότι είχε ένα πρόβλημα στον μηνίσκο και κατά την διάρκεια μίας εγχείρησης πειράχθηκε ο χόνδρος. Είναι ίσως ότι χειρότερο μπορεί να πειραχθεί, χειρότερο κι από το να πάθεις ρήξη χιαστών. Μετά άρχισαν τα προβλήματα και παρόλα αυτά πήρε μεταγραφή στον Παναθηναϊκό.

Έκανε και δεύτερο χειρουργείο όμως δεν άλλαζε η κατάσταση, επέστρεψε σε εμάς αλλά μετά από κάθε παιχνίδι η κατάσταση σου γινόταν χειρότερη. Θυμάμαι πως προσπάθησε να επιστρέψει και πάλι στην Ελλάδα, αλλά δυστυχώς δεν άντεξε το γόνατο του", μας είπε ο κ. Παράσχος, προπονητής του στον Ατρόμητο.

Το τέλος και ο... Χατζηγιάννης

Μετά από πολλές προσπάθειες να επιστρέψει, εγχειρήσεις, θεραπείες και άλλα ο Άντερσον σταμάτησε το ποδόσφαιρο, αν και το 2009 προσπάθησε να δώσει άλλη μία ευκαιρία στην καριέρα του παίζοντας στην ομάδα ΑΟ Δικαίου. Βέβαια μετά από κάποιες εμφανίσεις με την ομάδα της ΚΩ σταμάτησε τη συνεργασία του με την ομάδα, λόγω της κακής της πορείας και μερικών μικροτραυματισμών.

Που είναι σήμερα ο Άντερσον; Δυσκολευτήκαμε αρκετά να μάθουμε. Πραγματικά δεν υπήρχε κανένα στοιχείο γι αυτόν, όμως ρωτήσαμε και μάθαμε πως τον περισσότερο χρόνο τον περνά στην Αθήνα ως μάνατζερ. Μάλιστα τα πρώτα του βήματα έγιναν σε συνεργασία με έναν μάνατζερ που εκτός από ποδοσφαιριστές έκανε δουλειές και με τραγουδιστές (πχ Χατζηγιάννης).

Πλέον προσπαθεί να στήσει τη δική του δουλειά, πάντα σε συνεργασία με έμπειρους ανθρώπους, και να φέρει στην Ελλάδα ταλέντα. Ίσως να είναι ένα απωθημένο μέσα του αφού ο ίδιος δεν μπόρεσε (ή του το στέρησαν) να κάνει καριέρα και στο πρόσωπο τους βλέπει τον "φενταγίν" που υπήρξε στα νιάτα του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ