ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕΣ ΕΣΥ;

Πού χάθηκες κι εσύ, Φράνκο Κοστάνσο;

Πού χάθηκες κι εσύ, Φράνκο Κοστάνσο;

Πολλοί θα θυμάστε τον Μπεν Λίπερ. Τον τερματοφύλακα - γιατρό του ΜΠΛΕΚ. Ακόμη περισσότεροι θα θυμάστε τον Φράνκο Κοστάντσο. Τον τερματοφύλακα - ψαρά, που έφερε το 2011 ο Ολυμπιακός, κι αφού σε 6 μήνες πρόλαβε να γίνει ανέκδοτο και διαφήμιση, έφυγε από το Λιμάνι και άρχισε το... ψάρεμα. Πού βρίσκεται σήμερα;

Με τον Αντώνη Νικοπολίδη τα κρεμάει τα γάντια του μετά από μια απόλυτα επιτυχημένη καριέρα με τα "ερυθρόλευκα", ο Ολυμπιακός είχε το δύσκολο έργο να βρει τον άνθρωπο που θα αντικαταστήσει επάξια τον μυθικό Έλληνα γκολκίπερ.

Το καλοκαίρι του 2011 λοιπόν οι Πειραιώτες, κατόπιν θερμής εισήγησης του Ντάρκο Κοβάτσεβιτς, κατέληξαν στον Φράνκο Κοστάνσο, γκολκίπερ της Βασιλείας, με την οποία μετρούσε 3 κατακτήσεις πρωταθλήματος και ισάριθμες Κυπέλλου Ελβετίας.

Γεννημένος στο Ρίο Κουάρτο της Αργεντινής στις 5 Σεπτεμβρίου του 1980, ο Κοστάνσο ξεκίνησε την καριέρα του από τα τμήματα υποδομής της Ρίβερ Πλέιτ και αμέσως, σε νεαρή ηλικία, κατάφερε να γίνει ο βασικός της τερματοφύλακας.

Ένας σοβαρός τραυματισμός τον έφερε πίσω, ο χρόνος συμμετοχής του λιγόστεψε και το καλοκαίρι του 2005 (έχοντας προηγουμένως τρία πρωταθλήματα Κλαουσούρα - 2002, 2003, 2004) πήγε στην Αλαβές ως ελεύθερος. Μετά από ένα χρόνο, οι καλές εμφανίσεις του στην Ισπανία έπεισαν την Βασιλεία να δαπανήσει 2 εκατομμύρια ευρώ και να τον κάνει δικό της.

Στην Ελβετία έμεινε από το καλοκαίρι του 2006 έως αυτό του 2011. Πέρα από τους τίτλους που κατέκτησε με την Βασιλεία, υπήρξαν κι άλλες αξιοσημείωτες στιγμές στην καριέρα του. Όπως αυτή το 2009, όταν σε αναμέτρηση κόντρα στη Ζυρίχη, ο Αργεντίνος (με ιταλικό διαβατήριο) γκολκίπερ είχε έντονη διαμάχη με έναν συμπαίκτη του. Το αποτέλεσμα ήταν να βγει εκτός εαυτού και να πιάσει τον μέσο της ομάδας του από τα μαλλιά!

Η Βασιλεία των τιμώρησε σκληρά, όπως και η ομοσπονδία της Ελβετίας, ενώ του ζητήθηκε να παρακολουθήσει μαθήματα ασκήσεων ηρεμίας για να μάθει να κοντρολάρει τα νεύρα του.

Άλλα περίμεναν στον Πειραιά...

Η καριέρα του έδειχνε ότι πρόκειται για μια καλή περίπτωση τερματοφύλακα. Όπως κάθε μεταγραφή έτσι και αυτή, είχε το δικό της ρίσκο. Ο Ολυμπιακός το πήρε και το πλήρωσε.

Από τα πρώτα του παιχνίδια ο Φράνκο Κοστάνσο έδειχνε να βρίσκεται σε ένα... παράλληλο σύμπαν. Ασταθής, αψυχολόγητος, εμπνέοντας αντί για σιγουριά... τρόμο στους συμπαίκτες του.

Από τα φιλικά δημιούργησε αρρυθμίες στην ερυθρόλευκη κερκίδα. Γκολ στην κλειστή γωνία με την Ξάνθη, λάθος που στοίχισε το 0-1 του ΠΑΟΚ και τα τέρματα που δέχθηκε... μαρμαρωμένος με Εργοτέλη, ΑΕΚ οδήγησαν στις πρώτες μουρμούρες από την "ερυθρόλευκη" εξέδρα.

Στο 8ο παιχνίδι του μπόρεσε να κρατήσει ανέπαφη την εστία του για πρώτη φορά. Δεν μπορούσε όμως να κρατήσει την εμπιστοσύνη των συμπαικτών του. Και το τελειωτικό "χτύπημα" ήρθε στο ματς με τον ΟΦΗ στο Φάληρο.

Ο Ολυμπιακός κέρδιζε με 2-0 στο 73' και ο Κοστάνσο είχε πραγματοποιήσει μια σωτήρια επέμβαση με το σκορ στο 0-0. Εφτανε όμως μια έξοδος πάνω στον... Μαρκάνο στο 73' για να τον τελειώσει. Οι Κρητικοί κάνουν το 2-1, το Καραϊσκάκης παγώνει και πριν συνέλθει (και μαζί οι παίκτες του Ολυμπιακού) έρχεται το 2-2.

Η γκέλα της ομάδας που τότε καθοδηγούσε ο Ερνέστο Βαλβέρδε ήταν ηχηρή, αυτή του Κοστάνσο... εκκωφαντική. Τρεις μέρες αργότερα ο Βάσκος τεχνικός θα ξεκινήσει βασικό στο Ντόρτμουντ τον Μέγιερι, παρά τη διάθεσή του να στηρίξει τον Αργεντίνο.

Και αυτό γιατί ο 31χρονος -τότε- τερματοφύλακας λύγισε κάτω από την ασφυκτική πίεση Τύπου και φιλάθλων και ζήτησε να μην αγωνιστεί, υπογράφοντας ουσιαστικά το τέλος της καριέρας του.

Μάλιστα στις 21/12/2011, στο ματς Πιερικός - Ολυμπιακός (Κύπελλο Ελλάδας), οι φίλοι των Πειραιωτών κρέμασαν πανό που καλούσε τον... τουρίστα Κοστάνσο να φύγει από την ομάδα.

Πού χάθηκες κι εσύ, Φράνκο Κοστάνσο;
Πού χάθηκες κι εσύ, Φράνκο Κοστάνσο;
Πού χάθηκες κι εσύ, Φράνκο Κοστάνσο;

Λίγο αργότερα και συγκεκριμένα τον Μάιο του 2012 αποφάσισε να σταματήσει την μπάλα! "Μόλις στα 31 ο πρώην γκολκίπερ της Ρίβερ, Φράνκο Κοστάνσο, ανακοίνωσε ότι σταματάει το ποδόσφαιρο. Από τα τέλη του 2011 δεν έπαιξε άλλο στην Ελλάδα και τώρα αποφάσισα να "κρεμάσει" πολύ νέος τα γάντια του", ανέφερε σε δημοσίευμά της η 'Ole'.

Οι 9 αγώνες του Κοστάνσο στον Ολυμπιακό:

13/09/11 Ολυμπιακός - Μαρσέιγ 0-1

18/09/11 Ολυμπιακός - Σκόντα Ξάνθη 2-1

24/09/11 Εργοτέλης - Ολυμπιακός 2-3

28/09/11 Αρσεναλ - Ολυμπιακός 2-1

02/10/11 Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 2-1

15/10/11 ΑΕΚ - Ολυμπιακός 1-1

19/10/11 Ολυμπιακός - Μπορούσια Ντόρτμουντ 3-1

23/10/11 Πανιώνιος - Ολυμπιακός 0-3

29/10/11 Ολυμπιακός - ΟΦΗ 2-2

Έγινε... είδωλο στα social media

Κατά την διάρκεια της παρουσίας του στον Ολυμπιακό, τα καμώματα του Κοστάνσο... πυροδότησαν την φαντασία των χρηστών στα social media και ο Αργεντίνος γκολκίπερ έγινε "είδωλο". Ας θυμηθούμε μερικές από τις καλύτερες ατάκες...

"O Kostantzo φοβάται μην κάνει χέρι".

"Ο Κοστάντζο άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε το ποδόσφαιρο. Σήμερα πχ μπορούμε να πούμε πως είχε 2 κλασσικές ευκαιρίες για απόκρουση".

"Ο Κοστάντσο έχει κρατήσει αλέκιαστη την εμφάνισή του για 8934768934758973 λεπτά".

"Ο μύθος λέει πως πριν τον Κοστάντζο δεν είχαν τα τέρματα δίχτυα,τα έβαλαν μετά για να μην κυνηγάνε τη μπάλα συνέχεια #OtiPaeiStoTermaGrafei".

"Τερματοτύφλακας".

"Σε αντίθεση με τους γέρους ο Κοστάνζο μόνο από χ...σιμο μπορεί να πάει".

"#monada_metrisis της ακινησίας είναι ο Κοστάντσο".

"Ο πανηγυρισμός του Φουστέρ θα έπρεπε να είναι σπριντ και εναέρια κλωτσιά στη μούρη του Κοστάντσο με τις τάπες".

"Όταν ήρθε να υπογράψει ο Κοσταντσο στον ολυμπιακό του δώσανε γάντια και νόμιζε ότι θα τον «χώσουν» στην κουζίνα…".

"Προπονητής δεν είμαι, αλλά αν βγάλει τον Κοστάνζο & βάλει έναν ακόμα στο κέντρο; Έτσι & αλλιώς τι είναι τι δεν είναι στο τέρμα 1 & το αυτό".

"Αυτή τη στιγμή ο Βαλβέρδε συγκρατεί με νύχια και με δόντια τους άλλους 10 για να μην δείρουν τον Κοστάνζο".

"Κοστ-ράντζο #osfp".

"Όλα είναι ανοιχτά για το δεύτερο ημίχρονο, ειδικά η εστία του Olympiakos".

"Οι Άγγλοι δεν θα επιτρέψουν στον Κοστάντσο να ταξιδέψει, αλλά θα τον κρατήσουν για να τον βάλουν μαζί με τις άλλες κλεμμένες Καρυάτιδες".

"Ο Κοστάντζο απέκρουσε σε τετ α τετ. Στα πρόθυρα της αυτοκτονίας ο παίκτης της Άρσεναλ, δεν αντέχει να υποστεί την καζούρα των άλλων".

"Παρακαλείται η ΕΡΤ να κρατήσει το βίντεο με την...πτώση του Κοστάνζο ως υλικό αρχείου!!! #osfp #costanzo #kostanzo".

Επιστροφή στη Χιλή

Ο Φράνκο Κοστάνσο αποφάσισε να επιστρέψει στην ενεργό δράση τον Ιούνιο του 2013, όταν και αποδέχθηκε την πρόταση της Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα της Χιλής.

"Δεν απολάμβανα πλέον το ποδόσφαιρο. Είχα "καεί". Ήμουν εξουθενωμένος πνευματικά. Πάντα έλεγα πως θα σταματούσα το ποδόσφαιρο εάν έμπαινα στο γήπεδο και δεν ήμουν χαρούμενος.

Δεν ξέρω εάν θα συνέβαινε αυτό εάν δεν πήγαινα στον Ολυμπιακό. Αυτά όμως ανήκουν στον παρελθόν. Εάν βρισκόμουν σε ένα σταθερό περιβάλλον στην Ελβετία, ο σύλλογος θα με είχε υποστηρίξει.

Επέστρεψα στην Αργεντινή. Τα τρία παιδιά μου δεν είχαν ζήσει ποτέ εκεί γιατί γεννήθηκαν στην Βασιλεία.

Ιδρύσαμε με έναν φίλο μία εταιρία που βοηθάει ποδοσφαιριστές να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα τους μετά το ποδόσφαιρο.

Ήταν ένα πετυχημένο πρότζεκτ με πολλούς πελάτες. Όλα ήταν καλά, μέχρι που συνειδητοποίησα κάποια στιγμή πως ήθελα να βρίσκομαι στο γήπεδο και όχι με τους πελάτες μου.

Επίσης, δεν ήμασταν ευτυχισμένοι στο σπίτι μας. Τα πράγματα δεν ήταν καλά στην Αργεντινή για παράδειγμα σε θέματα ασφάλειας. Έτσι βρήκα συμβόλαιο στην Χιλή.

Είναι απλό. Ένιωσα ξανά πως μπορώ να προσφέρω. Στη συνέχεια βρήκα ομάδα και είμαι πολύ χαρούμενος τώρα. Διαπίστωσα πως ανήκω στο ποδόσφαιρο και πουθενά αλλού

Νιώθω καλά, είμαι μόνο 35. Έχουμε δει πολλές φορές υγιείς παίκτες να παίζουν μέχρι τα 40 τους", είχε δηλώσει ο Αργεντίνος για το διάστημα που μεσολάβησε από την παρουσία του στον Ολυμπιακό μέχρι να κρεμάσει τα γάντια του και εν συνεχεία να επιστρέψει στα γήπεδα.

Το ντεμπούτο με την Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα κόντρα στην Ντεπόρτες Ικίκε δεν ήταν και το καλύτερο δυνατό, αλλά ο 36χρονος Αργεντινός αγωνίζεται μέχρι και σήμερα στην ομάδα της Χιλής.

* Ο Κοστάνσο είχε γίνει μέχρι και διαφήμιση για ηλιακούς θερμοσίφωνες! Παρακολουθήστε την...

TAGS ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕΣ ΕΣΥ;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ