ΣΤΗΛΕΣ

Περασμένα μεγαλεία

Περασμένα μεγαλεία

Σαν σήμερα (26/2) το 2007 η Honda παρουσίασε το μονοθέσιο της με... ευαισθησία προς το περιβάλλον. Το Sport24.gr θυμάται άλλες γκραν παρουσιάσεις μονοθεσίων της Φόρμουλα 1 (videos).

Η Κόκκινη Πλατεία, ένα ιστορικό θέατρο στο Παλέρμο, οι Spice Girls, ένα δέμα της DHL και το μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου. Όλα τα παραπάνω σημεία και το διασημότερο ποπ γκρουπ της εποχής έχουν πρωταγωνιστήσει στην παρουσίαση των μονοθεσίων της Φόρμουλα 1.

Κι αν τώρα οι ομάδες, ακόμα και η Ferrari που διοργάνωνε μεγάλες βραδιές στο Μαρανέλο, παρουσιάζουν τα "όπλα" τους μέσω ίντερνετ ή σηκώνοντας ένα σεντόνι πρωί πρωί στη Χερέθ, δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τις αξιομνημόνευτες παρουσιάσεις.

Πώς το θυμηθήκαμε λιγότερο από ένα μήνα πριν από την έναρξη του παγκοσμίου πρωταθλήματος; Σήμερα (26/2) συμπληρώνονται οκτώ χρόνια από την παρουσίαση της RA107 της Honda που δεν είχε αυτοκόλλητα χορηγών, αλλά ζωγραφισμένη μια υδρόγειο.

Ας θυμηθούμε ορισμένες παρουσιάσεις που έμειναν στην ιστορία:

Honda 2007

Περασμένα μεγαλεία

"Άφωνο" άφησε το κοινό το "γήινο" μονοθέσιο της Honda για το 1997. Το RA 107 παρουσιάστηκε στο μουσείο φυσικής ιστορίας του Λονδίνου απο τους Τζένσον Μπάτον και Ρούμπενς Μπαρικέλο. Δεν ήταν βαμμένο στα χρώματα των χορηγών, αλλά είχε ζωγραφισμένη την υδρόγειο.

Με αυτό τον τρόπο η ομάδα ήθελε να βοηθήσει στη διάδοση μηνυμάτων για το περιβάλλον. Οι εταιρείες-χορηγοί κλήθηκαν να κάνουν δωρεές σε περιβαντολλογικές οργανώσεις. Το μονοθέσιο διακρίθηκε στα "Green awards", αλλά ήταν το μοναδικό βραβείο που πήρε. Μόλις 6 βαθμούς συγκέντρωσαν οι δύο οδηγοί. Δύο χρόνια μετά η οικονομική κρίση έβγαλε εκτός Φόρμουλα 1 τη Honda.

McLaren 1997

Περασμένα μεγαλεία

Η McLaren δεν έχει φέτος κύριο χορηγό. Πίσω στο 1997 ο Ρον Ντένις διοργάνωσε μια μεγάλη εκδήλωση για να παρουσιάσει το νέο χορηγό της ομάδας, προσκαλώντας τις Spice Girls που έκαναν "πάταγο" εκείνα τα χρόνια. Η Τζέρι Χάλιγουελ, η τωρινή μνηστή του Κρίστιαν Χόρνερ (Red Bull), ήταν η πρωταγωνίστρια με τη Βικτόρια Μπέκαμ να προσπαθεί να απαλλάξει τον αμήχανο Μίκα Χάκινεν από την αγωνιστική του φόρμα. Στον τελικό της Χερέθ η McLaren επέστρεψε στις νίκες για πρώτη φορά μετά το 1993 και τα επόμενα δύο χρόνια επέστρεψαν και οι τίτλοι.

Jordan 2002

Περασμένα μεγαλεία

Η Jordan ήταν πάντοτε μια από τις πιο διασκεδαστικές ομάδες στη Φόρμουλα 1. Άλλωστε λάνσαρε την καριέρα πολλών showgirls όπως και η περίφημη Τζόρνταν. Η EJ12 παρουσιάστηκε στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Ένα τεράστιο κιβώτιο ξεφορτώθηκε από μεταφορείς, λύθηκε και αποκαλύφθηκε το κίτρινο φλουό μονοθεσιο. Ο ίδιος ο Έντι Τζόρνταν έπρεπε να υπογράψει για να παραλάβει το... δέμα, όπως είχε υπογράψει λίγο καιρό νωρίτερα το "χρυσό" συμβόλαιο με την εταιρεία DHL. Μόλις εννιά βαθμούς συγκέντρωσαν οι Τζιανκάρλο Φιζικέλα και Τακούμα Σάτο.

Benetton 2001

Περασμένα μεγαλεία

Το 2000 ο Φλάβιο Μπριατόρε είχε στείλει το μονοθέσιο στη Βαρκελώνη, το 2001 επέστρεψε στα λημέρια του, στη Βενετία. Στην πλατεία του Αγίου Μάρκου ο Μπάτον και ο Φιζικέλα έκαναν τα αποκαλυπτήρια της B201. Το μονοθέσιο είχε έρθει δια θαλάσσης (ή καναλιών όπως θέλετε). Μόλις στην 7η θεση κατετάγη η Benetton. Παρόντες στα αποκαλυπτήρια ήταν δύο οδηγοί δοκιμών που έκαναν μεγάλη καριέρα στη Φόρμουλα 1, ο Φερνάντο Αλόνσο και ο Μαρκ Γουέμπερ. Παραμένουν "πελάτες" του Μπριατόρε.

Renault 2004

Περασμένα μεγαλεία

Είπαμε, ο Μπριατόρε απολάμβανε όσο λίγοι τα φώτα της δημοσιότητας. Τρία χρόνια μετά τη Βενετία, ο επόμενος προορισμός ήταν η Σικελία και το ιστορικό θέατρο Μάσιμο στο Παλέρμο. Περισσότεροι από 600 δημοσιογράφοι προσκλήθηκαν για να παρακολουθήσουν την παρουσίαση και να μιλήσουν με τους δύο οδηγούς, τον Αλόνσο και τον Γιάρνο Τρούλι. Το "motto" ήταν "είμαστε έτοιμοι, έτοιμοι να αγωνιστούμε, έτοιμοι να νικήσουμε". Ο Τρούλι, ένας από τους συμπαθέστερους οδηγούς στη Φόρμουλα 1, θα κατακτούσε τη μοναδική νίκη στην καριέρα του στο Μονακό. Ο Αλόνσο θα μονοπωλούσε τις νίκες και τους τίτλους τα επόμενα δύο χρόνια.

Jordan 2005

(L to R): Robert Doornbos (NED) Jordan Test Driver with Narain Karthikeyan (IND) Jordan and Tiago Monteiro (POR) Jordan in Red Square.
Midland Jordan Launch, Red Square, Moscow, Russia, 25 February 2005.
DIGITAL IMAGE
(L to R): Robert Doornbos (NED) Jordan Test Driver with Narain Karthikeyan (IND) Jordan and Tiago Monteiro (POR) Jordan in Red Square. Midland Jordan Launch, Red Square, Moscow, Russia, 25 February 2005. DIGITAL IMAGE BUMSTEAD/SUTTON

Η Φόρμουλα 1 κατάφερε μόλις το 2014 να πάει αγώνα στη Ρωσία, συγκεκριμένα στο Σότσι. Η Jordan είχε πάει στη Ρωσία εννιά χρόνια νωρίτερα. Ο νέος ιδιοκτήτης, ο Ρωσοκαναδός Άλεξ Σνάιντερ, ήθελε να τιμήσει την πατρίδα του. Ο Ναράιν Καρθικέγιαν και ο Τιάγκο Μοντέιρο, οι οποίοι προέρχονταν από θερμά κλίματα, άντεξαν στους -10 βαθμούς Κελσίου μέχρι να γίνει η παρουσίαση και να ποζάρουν δίπλα στις αιθέριες υπάρξεις. Όταν το πάρτι συνεχίστηκε... εντός, τα κορίτσια έβγαλαν τα ρούχα τους, τηρώντας την παράδοση της Jordan στις παρουσιάσεις. Το 2006 η Jordan μετονομάστηκε σε Midland.

Force India 2008

Περασμένα μεγαλεία

Όταν ο Βιτζάι Μαλία αγόρασε τη Spyker, της άλλαξε όνομα και της έδωσε ινδικό διαβατήριο. To μονοθέσιο VJM01 ήταν μια μονταρισμένη εκδοχή του μονοθεσίου της προηγούμενης χρονιάς, μικρή λεπτομερεια για τον Μαλία. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν στην Πύλη της Ινδίας από τους Άντριαν Σούτιλ και Φιζικέλα υπό το βλέμμα των μεγαλύτερων σταρ του Μπόλιγουντ. Η Force India δεν πήρε βαθμό ολόκληρη τη χρονιά.

Πηγές: Autosport, BBC

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ