ΣΤΗΛΕΣ

Πανηλειακός: "Αργοσβήνει" το καμάρι του Πύργου

Πανηλειακός: "Αργοσβήνει" το καμάρι του Πύργου

Ο Πανηλειακός "αργοπεθαίνει", αφού δεν θα αγωνιστεί στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής, πιθανότατα ούτε και στο τοπικό. Το Sport24.gr κάνει φλας μπακ στα γεγονότα που οδήγησαν στην παρακμή και μίλησε με τον Στέλιο Γιαννακόπουλο.

Από το ζενίθ, στο ναδίρ. Από τις στιγμές ευφορίας και προόδου, στην απόλυτη σήψη και παρακμή. Η πορεία του Πανηλειακού μπορεί να μην περιλαμβάνει τελικούς, τρόπαια και ευρωπαϊκές πορείες, όμως για αρκετά χρόνια αποτέλεσε μια επαρχιακή ομάδα-μοντέλο με οικονομική ευμάρεια, έναν κόσμο να την στηρίζει και πλειάδα σπουδαίων παικτών να φορούν την φανέλα της. Δυστυχώς όμως, η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο και το καμάρι του Πύργου και όλη της Ηλείας ψυχορραγεί, αργοπεθαίνει, σβήνει.

Το Sport24.gr ξετυλίγει το κουβάρι και παρουσιάζει τα γεγονότα που συνέβησαν και έφτασαν την ομάδα μέχρι το σημείο μηδέν. Αυτή την στιγμή δεν θα συμμετάσχει στην Γ' Εθνική και μάλιστα με τα τωρινά δεδομένα δεν θα παίξει ούτε στο τοπικό. Αντιλαμβάνεται ο οποιοσδήποτε ότι ένα ποδοσφαιρικό σωματείο που μένει ουσιαστικά ανενεργό, τα πράγματα είναι πιο δυσοίωνα από ποτέ και δεν διαφαίνεται φως στην άκρη του τούνελ. Τα λάθη που έγιναν ήταν πολλά και τα πληρώνει ο σύλλογος, την ώρα που ο κόσμος παρακολουθεί παγωμένος και ανήμπορος τις τραγικές εξελίξεις.

Ο Πανηλειακός ήταν η ομάδα που έλαμψε στα μέσα της δεκαετίας του '90 και σπουδαίοι άσοι έπαιξαν για λογαριασμό του. Ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, ο Στέλιος Γιαννακόπουλος, ο Βασίλης Λάκης, ο Μίλτος Σαπάνης, ο Ζόραν Σλίσκοβιτς, ο Βλάνταν Λούκιτς, ο Πρέντραγκ Μπάρνιακ, ο Μαρίνος Ουζουνίδης, ο Σωτήρης Μαυρομάτης, ο Γιάννης Θωμαΐδης, ο Θοδωρής Αρμύλαγος, ο Νίκος Κυζερίδης, ο Γιώργος Στράντζαλης και πολλοί άλλοι, ενώ στον πάγκο του κάθισαν προπονητές όπως ο Αντώνης Γεωργιάδης, ο Γιάννης Κυράστας, ο Άρι Χάαν και ο Βασίλης Δανιήλ. Και όμως, αυτή η ομάδα δεν έχει αγωνιστεί από τις 14 Δεκεμβρίου 2014 και την ήττα από την Επισκοπή με 2-1. Αποσύρθηκε από το περσινό πρωτάθλημα της Football League, ενώ φέτος δεν θα παίξει πουθενά. Ο μαρασμός σε όλο του το μεγαλείο...

Πανηλειακός: "Αργοσβήνει" το καμάρι του Πύργου

Όταν ο Παπαγεωργίου απέσυρε την ομάδα από τη Football League

Μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο, η ομάδα βρισκόταν στην Football League, όταν ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ αποφάσισε να την αποσύρει. Μεγαλομέτοχος ήταν ο Θανάσης Παπαγεωργίου, ο οποίος είχε αναλάβει τα οικονομικά βάρη της ομάδας, τα οποία αποδείχτηκαν δυσβάσταχτα. Βάζοντας κάτω και αναλύοντας όλα τα δεδομένα που υπήρχαν, πήρε την απόφαση να αναστείλει τη λειτουργία της ΠΑΕ, διότι δεν μπορούσε να την στηρίξει άλλο. Μάλιστα, είχε εκδώσει και σχετική ανακοίνωση που εξηγούσε τους λόγους, για τους οποίους πήρε αυτή την σκληρή και δύσκολη απόφαση. Σε αυτή, έκανε λόγο μεταξύ άλλων για υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν από εκείνους που ανέλαβαν να τρέξουν και να βοηθήσουν την ομάδα, με αποτέλεσμα ο Πανηλειακός να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του πρωταθλήματος.

Η ανακοίνωση:

"Αποφάσισα να προχωρήσω στην απόσυρση της ομάδας από τη συνέχεια του φετινού πρωταθλήματος.

Γιατί δυστυχώς οι καταδικαστικές διαιτησίες και η γενικότερη αντιμετώπιση του Πανηλειακού, μας αφαιρούν κάθε τελευταία πιθανότητα να διεκδικήσουμε έστω και τώρα την παραμονή μας στην κατηγορία.

Είμαστε δυστυχώς στο στόχαστρο! Και στην κατάσταση αυτή που συνολικά έχει περιέλθει η ομάδα, έχουν παίξει πολύ μεγάλο ρόλο και οι απατηλές υποσχέσεις που μου έδωσαν το καλοκαίρι αυτοί που ανέλαβαν να προχωρήσουν την ομάδα, χωρίς όμως να κάνουν τίποτα από αυτά που δεσμεύτηκαν. Με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος για ένα αδύναμο αγωνιστικό σύνολο, που δεν εμπνέει κανένα σεβασμό, ούτε μέσα στα γήπεδα, ούτε έξω από αυτά!

"Μου έδωσαν απατηλές υποσχέσεις το καλοκαίρι"

Το δικό μου όνειρο για τον Πανηλειακό ήταν και παραμένει, να έχει μία μεγάλη και δυνατή ομάδα αντάξια της ιστορίας του και του ονόματός του, για τον Πύργο, για την Αρχαία Ολυμπία την κοιτίδα του αθλητισμού, αλλά και την Ηλεία ολόκληρη.

Και αυτό που μπορώ να υποσχεθώ είναι να κάνουμε μία νέα μεγάλη ομάδα, που με την αγάπη, την συμπαράσταση και την στήριξη όλων θα φτάσει στην Α’ Εθνική κατηγορία!

Έχω αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι στηρίζω και την ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Αμαλιάδα και την Κουρούτα, καθώς και τον Νομό μου.

Έχω αποδείξει και πέρυσι ότι μπορώ να προχωρήσω στη δημιουργία μιας πολύ καλής ομάδας.

Έτσι λοιπόν, προτίθεμαι την πρώτη κιόλας εβδομάδα του νέου έτους, να γίνει άμεσα η έναρξη των διαδικασιών για τη δημιουργία ενός μεγάλου Πανηλειακού. Που θα χτιστεί από την αρχή και με γερά θεμέλια θα γίνει μία ομάδα – πρότυπο.

Όπως κι εγώ τη θέλω και τη φαντάζομαι, αλλά και όλος ο κόσμος της. Έχω ήδη μιλήσει με τον δήμαρχο Πύργου κ. Λιατσή ώστε να ξεκινήσουν άμεσα και οι μελέτες για την αναμόρφωση του Σταδίου Πύργου. Με δημιουργία και σκεπαστής εξέδρας (ένα από τα πιο απαραίτητα στοιχεία ενός σύγχρονου γηπέδου), αλλά και του απαραίτητου νέου αγωνιστικού χώρου.

Με τη στήριξη και τη συμπαράσταση όλων μπορώ να τα καταφέρω. Έχω δώσει δείγματα γραφής για την ομάδα και τον τόπο μου και έχω όλη τη διάθεση να πετύχω σε αυτό το ΜΕΓΑΛΟ που ξεκινάμε".

Πανηλειακός: "Αργοσβήνει" το καμάρι του Πύργου

Γιατί έφτασε ο Πανηλειακός στο σημείο μηδέν

Όπως ειπώθηκε παραπάνω, η ομάδα αγωνιζόταν σε επαγγελματική κατηγορία και ο κ. Παπαγεωργίου πήρε την απόφαση να την αποσύρει. Αν έπαιρνε την άνοδο, χρειαζόταν ένα ποσό την επόμενη σεζόν της τάξεως των 300.000 ευρώ και ίσως παραπάνω, με αποτέλεσμα να είναι σίγουρος ο υποβιβασμός για οικονομικούς λόγους. Αυτά τα χρήματα δεν υπήρχαν εκείνη την περίοδο για κανένα λόγο. Έτσι, λοιπόν, υποσχέθηκε ότι το φετινό καλοκαίρι θα ηγούνταν μιας προσπάθειας από το πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής, ώστε να δημιουργηθεί μια ομάδα που θα διεκδικούσε την άνοδό της σε ένα χρόνο στη Β' Εθνική.

Στο πρώτο μισό του 2015 έγιναν 5-6 λαϊκές συνελεύσεις, οι οποίες δεν έβγαλαν πουθενά, διότι στην χώρα αυτή το διαίρει και βασίλευε είναι κανόνας. Στο τέλος του Ιουνίου έγινε μια ύστατη προσπάθεια από τον Δήμαρχο του Πύργου, Γαβρίλη Λιατσή, ο οποίος προσπάθησε να δημιουργήσει το παζλ των παραγόντων που θα αποτελούσαν την εγγύηση για να μπορέσει η ομάδα να συμμετάσχει κανονικά και χωρίς προβλήματα στο πρωτάθλημα. Μάλιστα, πλήρωσε και το παράβολο το Δ.Σ. της ομάδας που είχε συσταθεί, ενώ ο Δήμαρχος είχε πάρει και υποσχέσεις από επιχειρηματίες για βοήθεια. Ούτε αυτό τελεσφόρησε...

Όλες οι προσπάθειες που έγιναν, έπεσαν στο κενό

Στην συνέχεια, απευθύνθηκαν σε έναν άνθρωπο που προσπάθησε να φέρει στην ομάδα μια πορτογαλική εταιρεία που ασχολείται με Ακαδημίες στον Πύργο, αλλά ούτε εκεί έγινε κάτι. Μετά, ένας άλλος επιχειρηματίας, ο οποίος είναι από τον Πύργο και μένει στην Αθήνα, ρώτησε τον Δήμαρχο για τα οικονομικά δεδομένα του Πανηλειακού και έκανε πίσω μόλις άκουσε την... τρύπα. Αν έπαιζε η ομάδα στην Γ' Εθνική, τα έξοδα θα ήταν συγκεκριμένα και ίσως θα μπορούσαν να καλυφθούν, αν όμως ανέβαινε με το ίδιο όνομα στην επαγγελματική κατηγορία, θα έπρεπε να πληρώσει τις οφειλές προς το ΙΚΑ, ύψους 180.000 ευρώ. Το ίδιο ποσό ήταν και προς τρίτους, όμως το ΙΚΑ δεχόταν πως αν μπορούσε να πληρωθεί άπαξ, το ποσό θα ήταν 100.000 ευρώ.

Έτσι, λοιπόν, έφτασε ο Πανηλειακός, με έτος ίδρυσης το 1958 και με συνεχή παρουσία όλα αυτά τα χρόνια, να είναι ανύπαρκτος από τον Δεκέμβριο του 2014. Μια ομάδα που έκοβε ετησίως 100.000 εισιτήρια εκείνα τα χρόνια από την Γ' στην Α' Εθνική, να έχει φτάσει σε αυτή την κατάσταση. Όσο για τον κ. Σάκη Σταυρόπουλο, δεν θέλει να αναμειχθεί άλλο στα κοινά της ομάδας, αν και διαθέτει την οικονομική επιφάνεια για να τον κάνει και το κακό είναι πως στην πόλη του Πύργου οι επιχειρηματίες φοβούνται να αναλάβουν, διότι η ομάδα είχε πέσει στην δίνη ανθρώπων που δεν άφησαν τίποτα πίσω τους.

Πανηλειακός: "Αργοσβήνει" το καμάρι του Πύργου

Ο Στέλιος Γιαννακόπουλος στο Sport24.gr

Για την κατάσταση που επικρατεί στον Πανηλειακό, μίλησε και ο Στέλιος Γιαννακόπουλος, στο Sport24.gr ο οποίος φόρεσε την φανέλα του στα χρόνια τα καλά, ζώντας όλες τις καλές στιγμές του, ενώ πέρασε και από τον πάγκο του την σεζόν 2012-13. Μάλιστα, τότε άρχισε να καταλαβαίνει γι' αυτά που επρόκειτο να ακολουθήσουν. O ίδιος αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί πλέον, έκανε φλας μπακ και θυμήθηκε το παρελθόν, ενώ έστειλε και το μήνυμά του στο φίλαθλο κοινό που βλέπει όλη αυτή την κατάσταση και στεναχωριέται.

Μια ομάδα που έλαμψε στις αρχές της δεκαετίας του '90, που έπαιξε με επιτυχία στη μεγάλη κατηγορία, σβήνει. Πέρασες από αυτή την ομάδα και την ξέρεις καλά. Ένα σχόλιο...

"Κατ' αρχάς, με αιφνιδιάζεις, διότι δεν ήξερα τα τελευταία γεγονότα. Είναι πολύ λυπηρό, διότι είναι μια ομάδα που έφτασε μέχρι και την Α' Εθνική. Ήμουν μέλος της την "χρυσή" της εποχή όπου πραγματικά ήταν πολύ μεγάλες οι στιγμές και οι προσωπικές και οι ομαδικές. Τα πρώτα σημάδια φάνηκαν τα τελευταία χρόνια ότι κάτι δεν πάει καλά. Ένας από τους λόγους για τους οποίους έφυγα, ήταν το ότι η ομάδα ήταν εντελώς αβοήθητη. Στην ουσία όλα κρεμόντουσαν από το φιλότιμο που έδειχναν οι ποδοσφαιριστές για δουλειά, την φιλοδοξία μου να ξεκινήσω την προπονητική μου καριέρα και από τότε άρχισε να φαίνεται το χάλι. Και άλλες ομάδες έχουν προβλήματα, αλλά ο Πανηλειακός είναι ιδιαίτερος για μένα, αλλά με λύπη είδα και την κατάσταση στο εθνικό στάδιο Πύργου. Σκουπίδια παντού, γενικά πολύ εικόνες πολύ άσχημες".

Πανηλειακός: "Αργοσβήνει" το καμάρι του Πύργου
INTIME SPORTS

"'Να κάνουν άγαλμα τον κ. Σταυρόπουλο έξω από το γήπεδο"

Δεν διψάει για μπάλα ο κόσμος του Ηλείας και του Πύργου συγκεκριμένα; Ρωτάω για το πως μπορεί να φτάσει μια ομάδα σε τέτοια κατάσταση, ειδικά αν έχει φιλάθλους να την στηρίζουν.

"Ο κόσμος τι μπορεί να κάνει; Περιμένει και θέλει να δει πρόοδο. Θέλει να δει ανάπτυξη και ποδόσφαιρο. Διψάει γα ποδόσφαιρο στην επαρχία. Δεν υπάρχουν οι άνθρωποι με όραμα όπως εμείς τότε με τον κύριο Σταυρόπουλο. Πρέπει να του κάνουν άγαλμα έξω από το γήπεδο. Χάρη σε αυτόν είχε αυτή την εξέλιξη ο Πανηλειακός".

Τι θυμάσαι από εκείνη την περίοδο; Υπήρχε ο κ. Σταυρόπουλος που πλήρωνε καλά, υπήρχαν εξαιρετικοί παίκτες και ήταν από τις δυνατές ομάδες της περιφέρειας.

"Υπήρχε ό,τι χρειαζόταν στην ομάδα, είχαμε τα πάντα. Ισχυρή διοίκηση, ένας πρόεδρος με οικονομική επιφάνεια και μεγάλη αγάπη για την ομάδα και νομίζω πως ακόμα έχει. Διαθέταμε πολύ καλούς παίκτες, πολύ κόσμο, καταπληκτικό γήπεδο, ήμασταν πραγματικά μια ομάδα επιπέδου Α' Εθνικής και οι κερκίδες ήταν πάντα γεμάτες. Γενικά, υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις για να προοδεύει ο Πανηλειακός".

"Πέρασα τρία παραμυθένια χρόνια στην ομάδα"

Έχεις κάποια στιγμή που σου έχει μείνει χαραγμένη από εκείνα τα χρόνια προτού μετακομίσεις στον Ολυμπιακό; Την καλύτερη και την χειρότερη στιγμή σου...

"Χειρότερη στιγμή μου ήταν στην τελευταία χρονιά στον Πανηλειακό, όταν παίζαμε με την Καλαμάτα και το σκορ ήταν 1-1 με γκολ δικό μου και του Λυμπερόπουλου. Είχα χτυπήσει άσχημα και έμεινα για 1,5 μήνα εκτός γηπέδων. Ήταν η τελευταία μου χρονιά. Πέρασα τρία παραμυθένια χρόνια τότε στην ομάδα. Τρία χρόνια, τρεις κατηγορίες και μετά ήρθε η μετεγγραφή μου στον Ολυμπιακό".

Έχει την πολυτέλεια το ελληνικό ποδόσφαιρο να χάνει ομάδες από τόσο μεγάλους νομούς; Η "ραχοκοκαλιά" του ποδοσφαίρου είναι η περιφέρεια, γι' αυτό ρωτάω.

"Μα είναι οι ομάδες της περιφέρειας που τροφοδοτούν τις μεγάλες ομάδες. Μεγαλύτερα παραδείγματα από τον Τζόλε και εμένα στον Πανηλειακό δεν υπάρχουν. Από εκεί ξεκίνησε και ο Καραγκούνης πιτσιρικάς. Είναι ποδοσφαιρομάνα η Ηλεία και όλη η ελληνική επαρχία".

"Θέλει χρήμα για να γίνει κάτι σοβαρό"

Τι ευχή θα ήθελες να στείλεις στους φιλάθλους του Πανηλειακού που σίγουρα αισθάνονται πολύ πικραμένοι.

"Η ευχή μου είναι να βρεθεί ένας άνθρωπος που πραγματικά να έχει την οικονομική δυνατότητα, την αγάπη και την αρρώστια με την ομάδα. Ο κόσμος του Πανηλειακού περιμένει και θέλει έναν τέτοιο άνθρωπο όπως ο κ. Σταυρόπουλος την περίοδο την δική μας, μακάρι και τον ίδιο ξανά. Να πάρει την ομάδα και και την αναγεννήσει απ΄τις στάχτες της. Θέλει χρήμα για κάτι σοβαρό, ώστε η ομάδα να επανέλθει στην θέση που ήταν".

Πανηλειακός: "Αργοσβήνει" το καμάρι του Πύργου
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ