ΣΤΗΛΕΣ

Παιχνίδι ή πολιτικό μανιφέστο;

Παιχνίδι ή πολιτικό μανιφέστο;
Ντνίπρο οπαδός

Σεβίλλη και Ντνίπρο θα βρεθούν αντιμέτωπες στον τελικό του Europa League σε ένα ματς που η UEFA φοβάται πως αντί για ποδοσφαιρικός αγώνας, θα μετατραπεί σε πολιτικό μανιφέστο (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Το 2012 Πολωνία και Ουκρανία ένωσαν τις δυνάμεις τους και διοργάνωσαν με επιτυχία το 14ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου. Τρία χρόνια αργότερα, στην Βαρσοβία, οι Πολωνοί φιλοξενούν τον τελικό του Europa League στον οποίο θα βρεθεί η Σεβίλλη από την Ισπανία και η Ντνίπρο από την Ουκρανία.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από το Euro 2012 μέχρι και τον αποψινό (27/5) τελικό πολλά είναι εκείνα που έχουν αλλάξει στους γείτονες των διοργανωτών.

Η Ουκρανία ταλαιπωρείται από φτώχεια, εμφύλιο πόλεμο και πολιτική αστάθεια. Και όπου υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα είναι εύκολο πατριωτικές, παραστρατιωτικές, ναζιστικές και άλλες ακραίες κοινωνικές μορφές να κάνουν την εμφάνιση τους.

Όπως καταλαβαίνετε όλα αυτά έχουν ανησυχήσει ιδιαίτερα την UEFA, που έχει ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση πως δεν θέλει πολιτικά μηνύματα στις διοργανώσεις της. Τώρα πόσο εύκολο είναι να μην συμβεί απόψε; Μάλλον δύσκολο, έως αδύνατο.

Οι ενωμένοι οπαδοί και ο ρόλος των ULTRAS

Για μία ταλαιπωρημένη χώρα όπως η Ουκρανία το να προκριθεί μία από τις ομάδες της σε τελικό αποτελεί σπουδαίο γεγονός. Είναι από αυτά τα μικρά πράγματα που μπορούν να φέρουν το χαμόγελο στα χείλη του κόσμου έστω και για μικρό διάστημα.

Για άλλους βέβαια αποτελεί λόγος θα αισθάνονται εθνικά υπερήφανοι ή στη χειρότερη να βρίσκουν πάτημα για να συσπειρωθούν γύρω από άλλους σκοπούς (πολιτικούς πάντα).

Οι "πολιτικοί λόγοι", λοιπόν, βρήκαν πάτημα μέσα από το ποδόσφαιρο και εισέβαλαν στην καρδιά των σκληροπυρηνικών οπαδών. Αρχικά το 2013, κατά τη διάρκεια των λαϊκών συγκεντρώσεων στις πλατείες της Ουκρανίας, με τους πολίτες να ζητούν την παραίτηση του φιλορώσου προέδρου Γιανούκοβιτς, όταν αυτός αρνήθηκε την σύνδεση της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παιχνίδι ή πολιτικό μανιφέστο;

Οι ULTRAS σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Παιχνίδι ή πολιτικό μανιφέστο;

Σκληροπυρηνικός οπαδός που παραδέχεται πως η Κυβέρνηση δεν περίμενε την ένωση των οπαδών.

Στη συνέχεια κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στην Κριμαία και τον εμφύλιο σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας. Εκεί, οι οργανωμένοι οπαδοί έθαψαν το τσεκούρι του πολέμου και ενώθηκαν με σκοπό να βοηθήσουν στρατιωτικές και παραστρατιωτικές οργανώσεις για μία ενωμένη Ουκρανία. "Η πατρίδα είναι πάνω απ όλα. Οι άνθρωποι πρέπει να είναι δίπλα ο ένας στον άλλο για μία ιδέα", ανέφεραν μέλη των οπαδών-αγωνιστών.

Στη θεωρία ο σκοπός τους ήταν αγνός και ιερός. Στην πράξη, ωστόσο, είχαμε ακραίες καταστάσεις και εισροή ναζιστικών στοιχείων ( ούτως ή άλλως προϋπήρχαν) που έφεραν περισσότερη βία και ακόμα μεγαλύτερο χάος.

Τι φοβάται η UEFA

Πολωνία και Ουκρανία συνορεύουν όπως μπορείτε να δείτε και στη φωτογραφία. Ήδη δημοσιεύματα κάνουν λόγο για την παρουσία σκληροπυρηνικών οπαδών και μελών του " Azov Battalion" στην Βαρσοβία.

Παιχνίδι ή πολιτικό μανιφέστο;

Πολωνία και Ουκρανία συνορεύουν

Με την κατάσταση στην περιοχή να παραμένει έκρυθμη, μερίδα των ULTRAS να δημιουργούν προβλήματα σε αγώνες με ρατσιστικά και πολεμικά μηνύματα και φυσικά συνθήματα κατά του Βλάντιμιρ Πούτιν, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία φοβάται πως ο τελικός αντί για ποδοσφαιρικός αγώνας, θα μεταμορφωθεί σε πολιτικό μανιφέστο.

Παιχνίδι ή πολιτικό μανιφέστο;

Τα πάντα, λοιπόν, κινούνται πάνω σε μία λεπτή κλωστή και ο φόβος για παρουσία φιλορώσων οπαδών κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα.

Έχει ενδιαφέρον να δούμε τι στάση θα κρατήσει ο κόσμος και ποια θα είναι η αντίδραση της Αστυνομίας σε περίπτωση που τα πράγματα ξεφύγουν.

Οπαδοί της Ντνίπρο μπουκάρουν στον αγωνιστικό χώρο μετά την πρόκριση της ομάδας τους στον τελικό. Δεν έλειψαν τα παρατράγουδα.

Παιχνίδι ή πολιτικό μανιφέστο;

Πανό με το σήμα παραστρατιωτικής οργάνωσης στην κερκίδα των ULTRAS.

epa04748872 Dnipro fans react after Yevhen Seleznyov of Dnipro scored the opening goal during the UEFA Europa League semi final second leg soccer match between Dnipro and Napoli at the Olimpiyskyi stadium in Kiev, Ukraine, 14 May 2015.  EPA/ROMAN PILIPEY 
Dostawca: PAP/EPA.
epa04748872 Dnipro fans react after Yevhen Seleznyov of Dnipro scored the opening goal during the UEFA Europa League semi final second leg soccer match between Dnipro and Napoli at the Olimpiyskyi stadium in Kiev, Ukraine, 14 May 2015. EPA/ROMAN PILIPEY Dostawca: PAP/EPA. PAP/EPA

Οι φανατικοί οπαδοί της Ντνίπρο.

Παιχνίδι ή πολιτικό μανιφέστο;
© REUTERS

Οπαδός μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο κρατώντας καπνογόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ