ΣΤΗΛΕΣ

Όχι απλά ένας τερματοφύλακας

Όχι απλά ένας τερματοφύλακας

Ο Μάνουελ Νόιερ είναι μία ατραξιόν των ευρωπαϊκών γηπέδων και υποψήφιος για την Χρυσή Μπάλα. Θυμηθείτε τις καλύτερες στιγμές του Γερμανού τερματοφύλακα το 2014.

Την Δευτέρα (12/1) θα ανακοινωθεί στην Ζυρίχη ο ποδοσφαιριστής που θα πάρει την Χρυσή μπάλα. Υποψήφιοι είναι ο Νόιερ, ο Μέσι και ο Ρονάλντο. Κάθε υποψήφιος μπορεί να ισχυριστεί ότι το τρόπαιο του ανήκει βάση της απόδοσης του.

Η χρονιά που πέρασε ήταν η καλύτερη στην καριέρα του Μάνουελ Νόιερ. Πήρε το νταμπλ με την Μπάγερν και αναδείχθηκε πρωταθλητής κόσμου με την εθνική Γερμανίας στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Ψηφίστηκε ο καλύτερος τερματοφύλακας του τουρνουά.

Μπορεί ο Ρονάλντο και ο Μέσι να έβαλαν πολλά γκολ αλλά δεν κατέκτησαν το Μουντιάλ. Η Αργεντινή έφθασε στον τελικό και η Πορτογαλία καταποντίστηκε στην φάση των ομίλων. Η Γερμανία ίσως να μην είχε κατακτήσει το τρόπαιο χωρίς τον Νόιερ στην εστία της.

Έχει εξελιχθεί υπό τις οδηγίες του Γκουαρδιόλα και έχει μετατραπεί σε αμυντικό όπλο έτοιμος να διώξει οποιαδήποτε επικίνδυνη μπαλιά προς την περιοχή του. Όσο ικανός είναι κάτω από τα δοκάρια άλλο τόσο ικανός είναι να διαβάζει τις φάσεις και να παίζει έξω από την εστία του. Δεν πέφτει σε γκάφες και σπάνια εκθέτει την άμυνα του. Ο αγώνας με την Αλγερία στο Μουντιάλ αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, τερματοφύλακα που επιλέγει να παίζει μακριά από το τέρμα.

Ο μοναδικός τερματοφύλακας που έχει κερδίσει την Χρυσή Μπάλα στο παρελθόν ήταν ο Λεβ Γιασίν. Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι ο Ντε Χέα και ο Κουρτουά είναι ισάξιοι. Κανείς από τους δύο δεν δείχνει ότι έχει όλο το "πακέτο".

Όταν αποχωρήσει από τους αγωνιστικούς χώρους μπορεί να τον θυμούνται ως θρύλο της Μπάγερν ή έναν ποδοσφαιριστή που άλλαξε την θέση του τερματοφύλακα. Αναμφίβολα αυτή την στιγμή ο Νόιερ είναι ο καλύτερος στον κόσμο. Δείτε τις σημαντικότερες στιγμές του την χρονιά που έφυγε.

24 Ιανουαρίου: H χρονιά ξεκίνησε με τον Μάνουελ Νόιερ να κρατάει ανέπαφη την εστία του στη νίκη της Μπάγερν επί της Γκλάντμπαχ με 2-0.

Όχι απλά ένας τερματοφύλακας

2 Φεβρουαρίου: Έναν ολόκληρο μήνα ο Νόιερ δεν δέχτηκε γκολ. Στο πρώτο από τα έξι σερί ματς χωρίς να δεχτεί γκολ η Μπάγερν νίκησε την Άιντραχτ Φρανκφούρτης με 5-0.

Όχι απλά ένας τερματοφύλακας

19 Φεβρουαρίου: Στην αναμέτρηση με την Άρσεναλ στο "Εμιρέιτς" για τους "16" του Τσάμπιιονς Λιγκ, ο Νόιερ απέκρουσε το πέναλτι του Μεσούτ Eζίλ. Ήταν μία καθοριστική επέμβαση στην εξέλιξη του ματς.

25 Μαρτίου: Mετά από 27 αγωνιστικές στην Μπουντεσλίγκα, η Μπάγερν αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Γερμανίας.

Όχι απλά ένας τερματοφύλακας

29 Απριλίου: Η Ρεάλ συνέτριψε την Μπάγερν στο Μόναχο με 4-0 και προκρίθηκε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Η βραδιά εξελίχθηκε σε εφιάλτη για τον Νόιερ.

10 Μαϊου: Στον τελευταίο αγώνα της σεζόν στην Μπουντεσλίγκα η Μπάγερν νίκησε 1-0 την Στουτγκάρδη. Ο Νόιερ σήκωσε στον ουρανό του Μονάχου την "σαλατιέρα" της πρωταθλήτριας ομάδας στην Γερμανία.

Όχι απλά ένας τερματοφύλακας

17 Μαϊου: Η Μπάγερν νίκησε την Ντόρτμουντ στον τελικό κυπέλλου με 2-0 και έκανε το νταμπλ στην Γερμανία. Τα γκολ των "Βαυαρών" σημείωσαν στην παράταση οι Ρόμπεν και Μίλερ.

16 Ιουνίου: Ο Νόιερ πήρε ρεβάνς από τον Ρονάλντο στο Μουντιάλ, όταν η Γερμανία νίκησε 4-0 την Πορτογαλία στην φάση των ομίλων.

30 Ιουνίου: Στον αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Αλγερία, ο Νόιερ πραγματοποίησε την καλύτερη του εμφάνιση στο Μουντιάλ και την πιο χαρακτηριστική, παίζοντας εκτός από τερματοφύλακας και πέμπτος αμυντικός!

4 Ιουλίου: Η Γαλλία πίεσε την Γερμανία στα προημιτελικά του Μουντιάλ αλλά ο Νόιερ ήταν ψύχραιμος. Χαρακτηριστική φάση η απομάκρυνση της μπάλας στο σουτ του Μπενζεμά προς το τέλος του αγώνα.

8 Ιουλίου: Ο Νόιερ ήταν θεατής στον θρίαμβο της Γερμανίας επί της Βραζιλίας με 7-1(!) στα ημιτελικά του Μουντιάλ. Οι Βραζιλιάνοι δεν κατάφεραν να κερδίσουν το "βουνό". Μόνο ο Οσκάρ το έκανε λίγο πριν την λήξη του αγώνα.

13 Iουλίου: Στον τελικό του Μουντιάλ ο Νόιερ κράτησε ανέπαφη την εστία του και αναδείχθηκε καλύτερος τερματοφύλακας του τουρνουά. Χάρις στo "χρυσό" γκολ του Γκέτσε στην παράταση η Γερμανία κατέκτησε το τρόπαιο.

Όχι απλά ένας τερματοφύλακας

21 Οκτωβρίου: Η απόκρουση του Νόιερ στην προβολή του Ζερβινιό στην εκτός έδρας νίκη της Μπάγερν επί της Ρόμα με 7-1 στο Τσάμπιονς Λιγκ, είναι μία από τις ωραιότερες της σεζόν στην διοργάνωση. Ο παίκτης από την Ακτή Ελεφαντοστού δεν μπορούσε να πιστέψει πως έχασε την ευκαιρία μπροστά στον Γερμανό τερματοφύλακα.

26 Οκτωβρίου: Ο Νόιερ ψηφίστηκε ΜVP του αγώνα στην "λευκή" ισοπαλία της Μπάγερν με την Γκλάντμπαχ.

Τα καλύτερα του Νόιερ στο Μουντιάλ...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ