ΣΤΗΛΕΣ

Όταν ο Φάουλερ έγινε Θεός

Όταν ο Φάουλερ έγινε Θεός

Πέρασαν 20 χρόνια από τότε που ο Ρόμπι Φάουλερ πέτυχε το γρήγοροτερο χατ-τρικ στην Premier League και έδωσε όρκους αιώνιας αγάπης με τη Λίβερπουλ. Το Sport24.gr φωτίζει μία από τις πιο epic στιγμές του αγγλικού ποδοσφαίρου.

H Λίβερπουλ της περασμένης σεζόν στο "Άνφιλντ" ήταν απολαυστική για τους οπαδούς της και ταυτόχρονα εφιαλτική για τους αντιπάλους και το πιο χαρακτηριστικό ματς για να δικαιολογήσει τα παράπανω δεν μπορεί να είναι άλλο από το 5-1 επί της Άρσεναλ στις αρχές του Φλεβάρη.

Ναι, είναι το παιχνίδι που οι παίκτες του Ρότζερς μπήκαν στο γήπεδο ορκισμένοι να συνθλίψουν τους αντιπάλους τους και το κατάφεραν με τρόπο τροματικτό, πετυχαίνοντας τέσσερα γκολ μέσα στα πρώτα 20 λέπτα και αναγκάζοντας τους Λονδρέζους να παλέψουν στα υπόλοιπα 70 όχι για ένα θετικό αποτέλεσμα αλλά για να αποφύγουν ένα εξευτελισμό άνευ προηγουμένου (τελικό σκορ 5-1).

Ήταν μάλιστα τόσο καταιγιστική η εμφάνιση των "κόκκινων" ώστε οι υπεύθυνοι του αγγλικού τηλεοπτικού σταθμού "BT SPORT" να χρησιμοποιήσουν το εν λόγω ματς για να φτιάξουν ένα εντυπωσιακό μονόλεπτο τρέιλερ, όπου διαφημίζουν την Premier League της οποίας δείχνουν στιγμιότυπα κάθε εβδομάδα.

Όσο εντυπωσιακό πάντως και να ήταν αυτό το σφυροκόπημα, θα υπάρχει πάντα κάτι ανώτερο, κάτι μεγαλύτερο, κάτι που όσα χρόνια και αν περάσουν δύσκολα θα ξεχαστεί και αυτό δεν είναι άλλο από το Λίβερπουλ-Άρσεναλ, αγώνας Premier League στις αρχές της σεζόν 1994-95 και πάλι στο "Άνφιλντ".

Όταν ο Φάουλερ έγινε Θεός

Ο Φάουλερ πανηγυρίζει το πρώτο από τα τρία γκολ που τον έβαλαν σε περίοπτη θέση στα βιβλία της ιστορίας της Premier League

Πριν από ακριβώς 20 χρόνια λοιπόν, στις 28 Αυγούστου 1994, ένας 19χρονος κατάφερε να γράψει ιστορία μόλις στην δεύτερη εμφάνισή του στην πρώτη φουλ σεζόν του με τη φανέλα της Λίβερπουλ.

Ο λόγος για τον Ρόμπι Φάουλερ που χρειάστηκε μόλις 4 λεπτά και 33 δευτερόλεπτα για να σκοράρει τρεις φορές κόντρα στην Άρσεναλ και να πετύχει έτσι το γρηγορότερο -μέχρι και σήμερα- χατ-τρικ στην ιστορία της Premier League (αλλά και πιο γρήγορο γενικά στη μεγάλη κατηγορία από τον Δεκέμβριο του 1987)!

"Tότε ήταν που κόλλησαν το παρατσούκλι Θεός (God). Η ζωή μου είχε ήδη αλλάξει αλλά μετά από αυτό απέκτησε άλλο ρυθμό", θυμάται στην αυτοβιογραφία του Ρόμπι Φάουλερ, σε ένα ματς που έκανε φύλλο και φτερό μία από τις καλύτερες άμυνες του πρωταθλήματος εκείνη την εποχή και που είχε την ευκαιρία να μπει μέσα σε εκατομμύρια αγγλικά σπίτια καθώς υπήρχε απευθείας μετάδοση του Sky Sports από την ιστορική έδρα της Λίβερπουλ

Τα λεπτά που "χτύπησε" ο Φάουλερ ήταν το 26ο (με αριστερό σουτ μέσα από την περιοχή), το 29ο (με διαγώνιο αριστερό σουτ μέσα από την περιοχή) και το 31ο (με δεξί πλασέ από το ύψος της μικρής περιοχής και αφού ο Σίμαν είχε αποκρούσει ασθενώς το πρώτο σουτ του), σε ένα πεντάλεπτο που οι Ντίξον, Γουίντερμπερν, Άνταμς και Κίον δεν ήξεραν πώς να σταματήσουν τον μικρό κόκκινο... δαίμονα.

19 MAR 1995:  ROBBIE FOWLER OF LIVERPOOL BEATS STEVE BRUCE OF MANCHESTER UNITED DURING A PREMIERSHIP MATCH AT ANFIELD. Mandatory Credit: Shaun Botterill/ALLSPORT
19 MAR 1995: ROBBIE FOWLER OF LIVERPOOL BEATS STEVE BRUCE OF MANCHESTER UNITED DURING A PREMIERSHIP MATCH AT ANFIELD. Mandatory Credit: Shaun Botterill/ALLSPORT GETTY IMAGES

Ο Ρόμπι Φάουλερ σε στιγμιότυπο από τα πρώτα χρόνια της καριέρας του στη Λίβερπουλ με αντίπαλο τον Στιβ Μπρους της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

"Όλοι ξέραμε πόσο καλός ήταν ο Ρόμπι αλλά μετά από εκείνο το χατ-τρικ το παρατήρησαν και άλλοι", αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τζον Μπαρνς που είχε βγάλει την ασίστ για το τρίτο γκολ του Φάουλερ στο ματς, με τον επίσης σπουδαίο παλαίμαχο άσο της Λίβερπουλ να προσθέτει:

Ήταν κάτι το εκπληκτικό ένας τόσο νεαρός παίκτης να κάνει ένα τέτοιο πράγμα στην Άρσεναλ. Εκείνη την εποχή εάν πετύχαινες ένα γκολ απέναντί τους δεν περίμενες με τίποτα να βάλεις και δεύτερο και τρίτο.

Όμως ο Ρόμπι το έκανε και μάλιστα σε ελάχιστο χρόνο. Εκείν την ημέρα ανακοίνωσε την άφιξή του στην Premier League. Στο τρίτο μάλιστα γκολ έδειξε τι ακριβώς παίκτης είναι.

Αφότου έκανε την απόκρουση ο Σίμαν, ούτε βιάστηκε ούτε έδειξε πανικό ή φόβο. Λειτούργησε με μυαλό και αυτό είναι χαρακτηριστικό μόνο των μεγάλων επιθετικών. Αυτό μάλιστα που με εντυπωσίαζε σε εκείνον ήταν πως τα χαρακτηριστικά του δεν παρέπεμπαν σε μεγάλο παίκτη.

Football - Liverpool v Bolton Wanderers FA Barclays Premiership - Anfield - 9/4/06
Liverpool's Robbie Fowler celebrates his opening goal against Bolton
Mandatory Credit: Action Images / Jason Cairnduff
Livepic
NO ONLINE/INTERNET USE WITHOUT A LICENCE FROM THE FOOTBALL DATA CO LTD. FOR LICENCE ENQUIRIES PLEASE TELEPHONE +44 207 298 1656.
Football - Liverpool v Bolton Wanderers FA Barclays Premiership - Anfield - 9/4/06 Liverpool's Robbie Fowler celebrates his opening goal against Bolton Mandatory Credit: Action Images / Jason Cairnduff Livepic NO ONLINE/INTERNET USE WITHOUT A LICENCE FROM THE FOOTBALL DATA CO LTD. FOR LICENCE ENQUIRIES PLEASE TELEPHONE +44 207 298 1656. ACTION IMAGES

Δεν ήταν ιδιαίτερα γρήγορος ή ψηλός ή επιδέξιος και θυμάμαι πως όταν προβιβάστηκε από την ομάδα Νέων στην πρώτη ομάδα ήταν πολύ αμήχανος στις κινήσεις του εντός και εκτός γηπέδου.

Ήταν όμως προφανές από την αρχή ότι είχε μία εκπληκτική ικανότητα να βάζει γκολ και μάλιστα με διαφορετικούς τρόπους: γκολ με το δεξί πόδι, με το αριστερό, με κεφαλιές.

Υπό αυτή την έννοια μου έφερνε στο μυαλό τον Τζον Όλντριτζ όμως ο Ρόμπι ήταν καλύτερος. Χωρίς αμφιβολία ήταν ο πιο προικισμένος από τη φύση σκόρερ με τον οποίο έχω παίξει μαζί".

Στον αντίποδα όσον αφορά εκείνο το ιστορικό ματς υπάρχει η εξομολόγηση του Νάιτζελ Γουίντερμπερν, ικανότατου αριστεροπόδαρου μπακ της Άρσεναλ, ο οποίος υποκλίθηκε με τη σειρά στο φαινόμενο "Ρόμπι Φάουλερ".

"Όλα συνέβησαν τόσο γρήγορα που δεν είχαμε χρόνο να αντιδράσουμε ή να ανακτήσουμε την ομοιογένειά μας.

3 Apr 1999:  Robbie Fowler of Liverpool is pulled away by team mate Steve McManaman after mimicking cocaine snorting to celebrate his first goal against Everton in the FA Carling Premiership match at Anfield in Liverpool, England. Liverpool won 3-2. \ Mandatory Credit: Ross Kinnaird /Allsport
3 Apr 1999: Robbie Fowler of Liverpool is pulled away by team mate Steve McManaman after mimicking cocaine snorting to celebrate his first goal against Everton in the FA Carling Premiership match at Anfield in Liverpool, England. Liverpool won 3-2. \ Mandatory Credit: Ross Kinnaird /Allsport GETTY IMAGES

Λίγα χρόνια μετά το ιστορικό χατ-τρικ, ο Φάουλερ πρωταγωνίστησε σε έναν από τους πλέον διάσημους πανηγυρισμούς στην ιστορία του αγγλικού πρωταθλήματος, σε ντέρμπι με την Έβερτον

Μετά το τρίτο γκολ αυτό που κοιτάξαμε ήταν να περιορίσουμε τη ζημιά και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα γελοιοποιηθούμε από το τελικό σκορ. Η οποιαδήποτε σκέψη για νίκη ή ισοπαλία σε αυτό το παιχνίδι είχε κάνει φτερά..."

Πέρα πάντως από τους ποδοσφαιριστές του Τζορτζ Γκρέιαμ -και δη τους αμυντικούς- που έβλεπαν τη φήμη τους να... στραπατσάρεται μέσα σε μόνο λίγα λεπτά, υπήρχε ένας ακόμα παίκτης των "κανονιέρηδων" που έβλεπε το χατ-τρικ να διαγράφεται και είχε χάσει τα λογικά του. Τα λόγια του Φάουλερ είναι χαρακτηριστικά:

"Όταν ξεκινούσε ο αγώνας κάναμε τη σχετική πλάκα με τον Ίαν Ράιτ για τα τατουάζ στο σώμα του. Κάθε φορά που πετύχαινα γκολ λοιπόν πήγαινα στο κέντρο του γηπέςδου και ζητούσα από τον ίδιο να τους ρίξω μία ματιά.

Όταν ο Φάουλερ έγινε Θεός
PHOTOGRAPH: DAVID DAVIES/PA ARCH

Το προσωνύμιο God τον συνοδεύει από τα πρώτα βήματα της καριέρας του στους "κόκκινους" μέχρι και σήμερα...

Μετά το τρίτο γκολ βρεθήκαμε πάλι στη σέντρα και με πλησίασε για να μου πει ότι θα τα κάλυπτε με επιδέσμους επειδή μου είχαν δώσει τρομερή έμπνευση".

Φυσικά και δεν χρειαζόταν αυτά τα τατού του Ίαν Ράιτ ο Ρόμπι Φάουλερ για να γίνει "killer" στην αντίπαλη περιοχή καθώς το ένστικτο το είχε από μικρός και δεν τον εγκατέλειψε ΠΟΤΕ.

Οι αριθμοί μάλιστα που τον συνοδεύουν είναι αρκετοί για να πείσουν ακόμα και τους πιο δύσπιστους ή όσους (νεότερους σε ηλικία) δεν είχαν την τύχη να τον προλάβουν να μεγαλουργεί με την αγαπημένη του κόκινη φανέλα.

Με 183 γκολ σε 369 ματς στις δύο συνολικά θητείες του είναι ο πέμπτος κατά σειρά σκόρερ στην ιστορία της Λίβερπουλ ενώ βρίσκεται και στην 6η θέση του πίνακα των σκόρερ της Premier League με 163 γκολ.

Όταν ο Φάουλερ έγινε Θεός

Για να καταφέρει πάντως να γίνει ο "Θεός" των οπαδών της Λίβερπουλ δεν χρειάστηκαν 163 γκολ: 3 γκολ μέσα σε 277 δευτερόλεπτα πριν από ακριβώς 20 χρόνια έφταναν και περίσσευαν...

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ (Έβανς): Τζέιμς, Τζόουνς, Νίκολ, Μπιόρνεμπι, Ράντοκ, Μπαρνς, Μόλμπι (57’ Τόμας), Ρέντναπ, ΜακΜάναμαν, Ρας, Φάουλερ

ΑΡΣΕΝΑΛ (Γκρέιαμ): Σίμαν, Ντίξον, Γουίντερμπερν, Γένσεν (75’ Λίνιγκαν), Κίον, Άνταμς, Κάμπελ, Ράιτ, Σμιθ, Μέρσον (75’ Ντέιβις), Σβαρτς

O Φάουλερ διαλύει την Άρσεναλ σε 4’ 33’’:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ