ΣΤΗΛΕΣ

Όταν τον τιμωρούν, δεν χάνει στην Ευρώπη ο Ολυμπιακός

Όταν τον τιμωρούν, δεν χάνει στην Ευρώπη ο Ολυμπιακός

Όποτε ο Ολυμπιακός τιμωρήθηκε από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία είτε με αλλαγή έδρας είτε με κεκλεισμένων είτε με κλείσιμο κερκίδας, ουδέποτε έφυγε ηττημένος από το χορτάρι. Καλός οιωνός ενόψει Μπεσίκτας (VIDEOS).

Τα συνθήματα που ακούστηκαν κατά των Τούρκων στον αγώνα του Ολυμπιακού με την Οσμάνλισπορ στο Καραϊσκάκη, έκανε την ευρωπαϊκή ομοσπονδία να πάρει την απόφαση να κλείσει κομμάτι της κερκίδας στο πέταλο των οργανωμένων ενόψει Μπεσίκτας και έτσι 3.000 θέσεις θα μείνουν κενές. Προφανώς και κανείς στο "ερυθρόλευκο στρατόπεδο" δεν χαίρεται με την εξέλιξη αυτή, καθώς ήταν δεδομένο πως το γήπεδο θα ήταν κατάμεστο.

Κοιτάζοντας πάντως το τι έχει κάνει η ομάδα του Πειραιά τις φορές που τιμωρήθηκε από την UEFA, θα δει πως ουδέποτε έφυγε ηττημένη από τον αγωνιστικό χώρο. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως πάντα έρχονταν προκρίσεις, όταν επρόκειτο για νοκ άουτ παιχνίδια, όμως οι οιωνοί είναι καλοί αναφορικά με τον αγώνα της 9ης Μαρτίου στο Φάληρο. Όχι ότι οι παραδόσεις... παίζουν μπάλα ή προεξοφλούν κάτι, όμως πάντα έχουν το σημειολογικό τους ενδιαφέρον.

Άλλοτε χρειάστηκε να παίξει σε άλλη πόλη και έδρα, άλλοτε αγωνίστηκε κεκλεισμένων των θυρών και άλλοτε με λιγότερους θεατές στην κερκίδα, όπως θα συμβεί και απέναντι στους Τούρκους. Πάντως, η ιστορία δείχνει τέσσερις νίκες και δυο ισοπαλίες για τον Ολυμπιακό στα παιχνίδια αυτά και σε ορισμένα έπαιξε εξαιρετικό ποδόσφαιρο. Με την ελπίδα βέβαια να επαναληφθεί ένα ανάλογο αποτέλεσμα και στην αναμέτρηση με την Μπεσίκτας για τους "16" του Europa League.

1974-75: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΝΤΕΡΛΕΧΤ 3-0

Αφού έχει περάσει την πανίσχυρη Σέλτικ ο Ολυμπιακός, επόμενος αντίπαλός του στο Κύπελλο Πρωταθλητριών ήταν η Άντερλεχτ. Το πρώτο ματς στις Βρυξέλλες έληξε με 5-1 για τους Βέλγους και η ρεβάνς έμοιαζε καταδικαστική στις 6 Νοεμβρίου 1974. Μάλιστα, ο αγώνας δεν θα γινόταν στο Καραϊσκάκη, αλλά στην Πάτρα λόγω τιμωρίας των Πειραιωτών για την συμπεριφορά των φίλων τους στο 2-0 με τους Σκωτσέζους. Η Άντερλεχτ ήταν μια ομάδα με εννέα διεθνείς που την επόμενη σεζόν κατέκτησε το Κύπελλο UEFA. Στο χορτάρι, ο Ολυμπιακός ήταν οργιαστικός και αν δεν υπήρχε η ανεκδιήγητη διαιτησία του Ούγγρου ρέφερι, Κάρολι Παλοτάι, θα περνούσε πανηγυρικά στον τρίτο γύρο. Η εκκωφαντική νίκη με 3-0 δεν χάρισε το εισιτήριο για τον επόμενο γύρο, αλλά είναι σίγουρα μια από τις μεγαλύτερες νίκες του στην Ευρώπη. Οι εφημερίδες της εποχής έκαναν λόγο για ληστεία, αλλά αυτό δεν θα άλλαζε κάτι. Ο Μάικ Γαλάκος έκανε χατ-τρικ σε εκείνο το ματς (18, 67, 82), αλλά ακυρώθηκαν άλλα τόσα τέρματα, δεν δόθηκαν πέναλτι και κόκκινες κάρτες, γενικά ήταν ένα... μνημείο διαιτησίας από τον Μαγυάρο που "εκτέλεσε" τον Ολυμπιακό. Πάντως, αν και έπαιζε μακριά από τον Πειραιά, πήρε τη νίκη μπροστά σε 8.290 θεατές.

1975-76: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΝΤΙΝΑΜΟ ΚΙΕΒΟΥ 2-2

Ο αγώνας με την Άντερλεχτ και οι αποφάσεις του Παλοτάι είχαν εξοργίσει τον κόσμο του Ολυμπιακού, ο οποίος είχε αντιδράσει πολύ έντονα και η UEFA παραμόνευε, τιμωρώντας τους Πειραιώτες με αποκλεισμό έδρας. Έτσι, την επόμενη χρονιά θα έπαιζε το πρώτο του εντός έδρας ευρωπαϊκό παιχνίδι μακριά από τον Πειραιά για μια ακόμη φορά και η έδρα που επιλέχθηκε, ήταν η αφιλόξενη Τούμπα κόντρα στην Ντινάμο Κιέβου για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Το πρώτο ματς έγινε εκεί μπροστά σε 44.200 θεατές που κατέκλυσαν τις εξέδρες. Ναι, στην Τούμπα. Οι παίκτες της Ντινάμο Κιέβου μπήκαν καλύτερα στο ματς και προηγήθηκαν 2-0 με τέρματα του Κολοτόβ στο 27' και στο 30', αλλά πρώτα ο Κρητικόπουλος με κεφαλιά (35') και ο Αϊδινίου με φάουλ (74') διαμόρφωσαν το 2-2 για την ομάδα του Βίκτορ Φρέντερικ Μπάκιγχαμ. Στη ρεβάνς, ο Ολυμπιακός έχασε 1-0 και αποκλείστηκε από ένα τρομερό σύνολο εκείνα τα χρόνια.

2007-08: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΛΑΤΣΙΟ 1-1

Την προηγούμενη σεζόν στον τελευταίο αγώνα με την Σαχτάρ στο Καραϊσκάκη (1-1), μετά το τέλος του ματς μερίδα οπαδών επιτέθηκε σε πούλμαν της ουκρανικής αποστολής με βόμβα μολότοφ και η αστυνομία αναγκάστηκε να κάνει χρήση δακρυγόνων. Θυμίζουμε πως ο Ολυμπιακός ήταν στην μπούκα από το αντικείμενο που είχε πεταχθεί και είχε χτυπήσει τον Τότι σε προηγούμενο ματς και είχε φέρει πρόστιμο 40.000 ευρώ. Αυτή την φορά, η απόφαση ήταν κεκλεισμένων των θυρών, κάτι που συνέβη στην αναμέτρηση με τη Λάτσιο για την φάση των ομίλων του Champions League. Άχαρη η εικόνα στο άδειο φαληρικό γήπεδο, με τους Πειραιώτες να προηγούνται με τον Γκαλέτι στο 55' (από οριακή θέση οφσάιντ) και τους λατσιάλι να ισοφαρίζουν στο 77' με τον Ζάουρι, ο οποίος ήταν... πολύ οφσάιντ. Ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να νικήσει σε εκείνο το ματς, στο οποίο θα έπρεπε να παίζει με δέκα από το 60' η Λάτσιο, αλλά ο διαιτητής δεν έδειξε δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Στεντάρντο για μαρκάρισμα στον Ντομί. Εκείνη την σεζόν, οι ερυθρόλευκοι του Τάκη Λεμονή πέρασαν από τον όμιλο με δυο διπλά και αποκλείστηκαν από την Τσέλσι στους "16".

2010-11: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΕΣΑ ΚΑΒΑΓΙΕ 6-1

Κεκλεισμένων των θυρών χρειάστηκε να παίξει ο Ολυμπιακός τα δυο πρώτα του εντός έδρας ευρωπαϊκά ματς την σεζόν 2010-11 επί Βαγγέλη Μαρινάκη πλέον στην προεδρία του συλλόγου. Ο λόγος ήταν τα επεισόδια με την Μπορντό την προηγούμενη χρονιά στους "16" του Champions League. Πρώτη αντίπαλος ήταν η αλβανική Μπέσα Καβάγιε στο άδειο Καραϊσκάκη στις 22 Ιουλίου. Μια εβδομάδα πριν οι Πειραιώτες νίκησαν 5-0 εκτός έδρας και στη ρεβάνς την διέλυσαν με 6-1. Ο Ντουντού άνοιξε το σκορ με την έναρξη του β' μέρους και στο 48' ισοφάρισε ο Λαζαρέφσκι. Ο Ντάρμπισιρ στο 53', ο Μαρέσκα στο 75', ο Ντουντού στο 78', ο Φετφατζίδης στο 88' και ο Μαρέσκα στο 90' διαμόρφωσαν το τελικό αποτέλεσμα, σε μια από τις μεγαλύτερες σε έκταση ευρωπαϊκές νίκες του Ολυμπιακού.

2010-11: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ 2-1

Στον επόμενο γύρο, ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε τη Μακάμπι Τελ Αβίβ και γνώρισε οδυνηρό αποκλεισμό, χάνοντας 1-0 στη ρεβάνς του Ισραήλ, όπου μάλιστα ακυρώθηκε καθαρό γκολ του Ζαϊρί. Στο πρώτο ματς στο άδειο Φάληρο, η ομάδα του Έβαλντ Λίνεν είχε νικήσει 2-1. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με πέναλτι του Μεντούνιανιν, αλλά οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν με γκολάρα του Ζαϊρί στο 66'. Επτά λεπτά μετά, ο Ρόμενταλ έκανε την ανατροπή. Αν και ο Ολυμπιακός έπαιζε σε άδειο γήπεδο, κατάφερε να φτάσει στη νίκη. Η ήττα στη ρεβάνς σήμανε και το τέλος του Λίνεν, με τον Ερνέστο Βαλβέρδε να επιστρέφει για μια διετία στο Λιμάνι.

2013-14: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ Γ. 2-0

Τέλος, την σεζόν 2013-14 ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για την φάση των "16". Οι "ερυθρόλευκοι" είχαν τιμωρηθεί πρωτόδικα με κλείσιμο τριών Θυρών για το πανό (με ρατσιστικό περιεχόμενο) που είχαν σηκώσει οι οπαδοί τους στον αγώνα με την Άντερλεχτ στη φάση των ομίλων, όμως η ποινή... μαλάκωσε και έτσι έμειναν κλειστές οι θύρες 3 και 4 του φαληρικού γηπέδου. Έτσι, αντί να είναι κατάμεστο το Καραϊσκάκη, υπήρχε ένα κομμάτι με άδειες εξέδρες (2.000 κενά καθίσματα). Αυτό όμως ουδόλως επηρέασε τον Ολυμπιακό απέναντι στην ομάδα του Ντέιβιντ Μόγιες. Εκείνο το βράδυ της 25ης Φεβρουαρίου 2014, είχαμε ένα απίστευτο κρεσέντο για τους γηπεδούχους, που δεν άφησαν κανένα περιθώριο στους "κόκκινους διαβόλους", που απλά... παρακολουθούσαν τους Πειραιώτες να "κεντάνε" στο χορτάρι. Ο Ντομίνγκες με τη βοήθεια και μιας κόντρας άνοιξε το σκορ στο πρώτο μέρος και ο Κάμπελ με υπέροχο φαλτσαριστό σουρ διαμόρφωσε το τελικό 2-0. Ένας Ολυμπιακός να τον πιεις στο ποτήρι, έκανε τη Γιουνάιτεντ να μοιάζει μικρή στο γήπεδο. Στη ρεβάνς του "Ολντ Τράφορντ", ο Ρόμπιν φαν Πέρσι πήρε τ' όπλο του και έστειλε την ομάδα του στην επόμενη φάση του θεσμού. Πικρή βραδιά για τους "ερυθρόλευκους", όμως στο Καραϊσκάκη ήταν θαυμάσιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Τιμωρία για το Καραϊσκάκης ενόψει Μπεσίκτας!
Χωρίς μετακινήσεις οπαδών στο Ολυμπιακός - Μπεσίκτας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ