ΣΤΗΛΕΣ

Όταν το 0-0 είναι ευχή και κατάρα

Όταν το 0-0 είναι ευχή και κατάρα

Άλλες φορές ήταν σημάδι πρόκρισης και άλλες οιωνός ενός πικρού αποκλεισμού. Με αφορμή τα 0-0 για Ολυμπιακό και ΑΕΚ, το Sport24.gr θυμίζει τι έκαναν στις ρεβάνς τους οι δυο ελληνικές ομάδες (VIDEOS).

Είναι ένα αποτέλεσμα δίκοπο μαχαίρι. Άλλες φορές φαντάζει (και είναι) εξαιρετικό ενόψει μιας ευρωπαϊκής ρεβάνς και κάποιες άλλες λειτουργεί τελείως ανάποδα και επίκειται ένας οδυνηρός αποκλεισμός. Όπως και να 'χει, τίποτα δεν προεξοφλείται και αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ καλούνται να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους και να προκριθούν στα πλέι οφ του Champions League και του Europa League αντίστοιχα, αφήνοντας εκτός συνέχειας τις Χαποέλ Μπερ Σεβά και Σεντ Ετιέν αντίστοιχα.

Κάνοντας φλας μπακ για το πώς ανταποκρίθηκαν σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, το Sport24.gr παρουσιάζει το τι έκαναν οι "ερυθρόλευκοι" και οι "κιτρινόμαυροι" τις φορές που το πρώτο ματς έληξε με λευκή ισοπαλία. Ειδικά για την Ένωση, είναι πολλές παραπάνω οι φορές που βρέθηκε σε αυτή την θέση.

Για τους Πειραιώτες είναι τρεις οι φορές που τους συνέβη πριν το παιχνίδι με τους Ισραηλινούς και μετρούν μια μεγαλειώδη πρόκριση και δυο αποκλεισμούς από ανώτερους αντιπάλους. Όσο για τον "Δικέφαλο", αν και οι πρώτες φορές ήταν ιδιαιτέρως θετικές, έχει να θυμάται και βραδιές σε ρεβάνς που θα θέλει να... ξεχάσει.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Η πρώτη φορά που ο Ολυμπιακός χρειάστηκε να διαχειριστεί 0-0 σε ρεβάνς, ήταν για το Κύπελλο Πρωταθλητριών της σεζόν 1967-68 και συγκεκριμένα για την 1η φάση. Αντίπαλος η μεγάλη Γιουβέντους και πρώτο ματς χωρίς σκορ στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Στη ρεβάνς, η "Βέκια "Σινιόρα" επικράτησε 2-0 με τέρματα των Ζιγκόνι (12') και Μενιτσέλι (49') και πέρασε στον επόμενο γύρο. Οι Πειραιώτες ήταν άπειροι ευρωπαϊκά τότε και είχαν να αντιμετωπίσουν ένα μεγαθήριο όπως η "Μεγάλη Κυρία".

Η δεύτερη φορά ξυπνά ευχάριστες αναμνήσεις και ήταν την σεζόν 1983-84, όταν αντιμετώπισε τον τεράστιο Άγιαξ του Φαν Μπάστεν, του Ράικαρντ και του Κούμαν για τον Α' Γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Μετά το 0-0 στο Άμστερνταμ, στη ρεβάνς στο κατάμεστο ΟΑΚΑ το παιχνίδι οδηγήθηκε σε παράταση, αφού δεν σημειώθηκε και πάλι κάποιο γκολ. Εκεί, πήρε το όπλο του ο "μουστάκιας" του Ολυμπιακού, ο οποίος με δυο δικά του γκολ χάρισε την πρόκριση στους "ερυθρόλευκους".

Έπρεπε να περάσουν 24 χρόνια για να βρεθεί και πάλι σε τέτοια θέση ο Ολυμπιακός, αυτή την φορά απέναντι στην πανίσχυρη Τσέλσι για τους "16" του Champions League. Ο πρώτος αγώνας στο γήπεδο "Γ. Καραϊσκάκης" έληξε χωρίς τέρματα και η ομάδα του Τάκη Λεμονη πήγαινε για το θαύμα στη ρεβάνς του "Στάμφορντ Μπριτζ". Εκεί, οι Λονδρέζοι αποδείχτηκαν πιο αποτελεσματικοί και σε συνδυασμό με την εμπειρία και την ποιότητά τους επιβλήθηκαν 3-0 με τέρματα των Μπάλακ (5'), Λάμπαρντ (25') και Καλού (48').

ΑΕΚ

Πρώτη φορά που χρειάστηκε η ΑΕΚ να διαχειριστεί 0-0 σε πρώτο ευρωπαϊκό ματς, ήταν την αγωνιστική περίοδο 1968-69 για το Κύπελλο Πρωταθλητριών και συγκεκριμένα για τον Β' Γύρο, όπου αντίπαλος ήταν η Ακαντέμισκ. Μετά τη λευκή ισοπαλία στο "Νίκος Γκούμας", η Ένωση πήγε στη ρεβάνς της Κοπεγχάγης και πήρε μια τεράστια πρόκριση στα προημιτελικά του θεσμού, κάτι που δεν είχε κάνει μέχρι τότε καμία άλλη ελληνική ομάδα. Ο Σταματιάδης στο 26' άνοιξε το σκορ και στο 81' ο Μίμης Παπαϊωάννου διαμόρφωσε το τελικό 2-0.

Όταν το 0-0 είναι ευχή και κατάρα

Την αγωνιστική περίοδο 1975-76, για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου UEFA ο "Δικέφαλος" αντιμετώπισε την Βοϊβοντίνα του Τόζα Βεσελίνοβιτς. Πρώτο ματς στη Γιουγκοσλαβία, το οποίο έληξε χωρίς σκορ και πλέον έπρεπε στη Νέα Φιλαδέλφεια να φτάσει στη νίκη και στην πρόκριση στην επόμενη φάση. Όπερ και εγένετο, με την "Ένωση" να επικρατεί 3-1 και να "σφραγίζει" την πρόκρισή της. Τα τέρματα της ΑΕΚ σημείωσαν ο Μίμης Παπαϊωάννου στο 41', ο Λάζαρος Παπαδόπουλος στο 58' και ο Βάλτερ Βάγκνερ στο 69'. Για την Βοϊβοντίνα πέτυχε το γκολ της τιμής ο Ρουντίνσκι στο 89'.

Έπρεπε να φτάσουμε στην σεζόν 1991-92 για να βρεθεί η ΑΕΚ στην ίδια θέση, με το αποτέλεσμα να είναι και πάλι θετικό. Για τον δεύτερο γύρο του UEFA, αντιμετώπισε την Σπαρτάκ Μόσχας και η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς κατάφερε να προκριθεί. Πρώτος αγώνας στη ρωσική πρωτεύουσα και λευκή ισοπαλία, ενώ στη ρεβάνς της Νέας Φιλαδέλφειας, η Σπαρτάκ προηγήθηκε στο 35' με πέναλτι του Μοστοβόι, αλλά στο δεύτερο μέρος ο Μπατίστα ισοφάρισε στο 64' και η ανατροπή ήρθε 12 λεπτά μετά με τον Δημητριάδη. Ποιος ξεχνάει τον Σταύρο Τσώχο που έκανε την περιγραφή, ο οποίος δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του στο φινάλε της μετάδοσής του.

Μια μεγάλη ευκαιρία χάθηκε το 1997 για το Κύπελλο Κυπελλούχων, όπου η ΑΕΚ θα μπορούσε να φτάσει ως τα ημιτελικά του θεσμού. Αντίπαλος στην 8άδα ήταν η Παρί Σεν Ζερμέν και το πρώτο ματς γινόταν στο "Παρκ ντε Πρενς". Παρά την πίεση των Γάλλων που είχαν στη σύνθεσή τους παίκτες όπως οΙ Λαμά, Ν'Γκοτί, Ραΐ, Λεονάρντο και Λοκό, δεν σημειώθηκε κάποιο γκολ και όλα θα κρίνονταν στη ρεβάνς. Δυστυχώς, η Παρί προηγήθηκε με τέρμα του Λοκό (22'), στην συνέχεια πέτυχε άλλα δυο τέρματα με τον ίδιο παίκτη στο 44' και στο 81' και με 3-0 έφυγε θριαμβεύτρια από την Αθήνα.

Ένα χρόνο μετά, η Ένωση βρέθηκε στην ίδια θέση και γνώρισε έναν από τους πιο οδυνηρούς αποκλεισμούς στην ιστορία της. Απέναντι στη Λοκομοτίβ Μόσχας, το πρώτο ματς έληξε χωρίς γκολ στη Νέα Φιλαδέλφεια και πήγαινε στη ρεβάνς για δυο αποτελέσματα. Όλα έδειχναν ότι θα τα κατάφερνε, αλλά αν δεν λήξει ένα ματς, τίποτα δεν προεξοφλείται. Ο Χαρλάτσεφ άνοιξε το σκορ στο 55' για τους γηπεδούχους, αλλά 13 λεπτά μετά ο Μαλαδένης κέρδισε πέναλτι και από την άσπρη βούλα ο Κοπιτσής έφερε το ματς στα ίσια. Θα μπορούσε η ΑΕΚ να πετύχει και δεύτερο γκολ, αν στο 90' ο Νικολαΐδης δεν έχανε τη μεγαλύτερη ευκαιρία της καριέρας του σχεδόν σε άδειο τέρμα. Και σα να μην έφτανε αυτό, ο Τσουγκαΐνοφ στο 92' με κοντινή κεφαλιά πέτυχε το γκολ-μαχαιριά για τον "Δικέφαλο" και του στέρησε την ευκαιρία πρόκρισης στις τέσσερις καλύτερες ομάδες του θεσμού.

Το 1999 για τα προκριματικά του Champions League, η ΑΕΚ του Τουμπάκοβιτς αντιμετώπισε την ΑΪΚ Στοκχόλμης. Ο πρώτος αγώνας έγινε στη Νέα Φιλαδέλφεια και δεν μπήκε κάποιο γκολ παρά τις ευκαιρίες της Ένωσης, με τη ρεβάνς να διεξάγεται στη σουηδική πρωτεύουσα. Δυστυχώς, το σουτ του Νοβάκοβιτς στο 57' δεν βρήκε σε ετοιμότητα τον Ηλία Ατματζίδη, από την άλλη ο Ματίας Άσπερ κράτησε και πάλι το μηδέν για την εστία του, με την ΑΪΚ να παίρνει την πρόκριση, επικρατώντας 1-0.

Για τον τέταρτο γύρο του Κυπέλλου UEFA το 2003, η ΑΕΚ αντιμετώπισε τη Μάλαγα και κατάφερε να φύγει με το 0-0 από την Ανδαλουσία, ανεβάζοντας τις δικές της πιθανότητες πρόκρισης στην επόμενη φάση του θεσμού. Το τελευταίο ευρωπαϊκό ματς στη Νέα Φιλαδέλφεια, δεν έμελλε να είναι νικηφόρο για την Ένωση, η οποία γνώρισε άδοξο αποκλεισμό. Το γκολ του Μανού στο 28' έφτανε και περίσσευε στους Ισπανούς, ώστε να πάρουν το εισιτήριο για τον επόμενο γύρο. Μια κακή εμφάνιση για τους "κιτρινόμαυρους" σε εκείνο το ματς και μια ήττα που σήμαινε το φινάλε στην ευρωπαϊκή τους περιπλάνηση.

Αποκλεισμό, ύστερα από 0-0 σε πρώτο ευρωπαϊκό ματς, είχε η ΑΕΚ και την σεζόν 2005-06 στο πλαίσιο του πρώτου γύρου του Κυπέλλου UEFA. Αφού άντεξε μέσα στην Αγία Πετρούπολη με την Ζενίτ και απέσπασε λευκή ισοπαλία, στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ δεν τα κατάφερε και έμεινε εκτός συνέχειας. Το τέρμα που έκρινε το νικητή και χάρισε την πρόκριση στους Ρώσους, σημειώθηκε στο 89' από τον Αντρέι Αρσάβιν με δυνατό σουτ έξω από την περιοχή, που δεν μπόρεσε να αποκρούσει ο Στέφανο Σορεντίνο. Η Ένωση έπρεπε να πετύχει δυο γκολ στη συνέχεια, φυσικά δεν προλάβαινε, η Ζενίτ νίκησε 1-0 και άφησε εκτός την ελληνική ομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ