ΣΤΗΛΕΣ

Όταν οι φίλαθλοι των αιωνίων έκαναν "ντού" κατά των ποδοσφαιριστών

Όταν οι φίλαθλοι των αιωνίων έκαναν "ντού" κατά των ποδοσφαιριστών

Σαν σήμερα (17/6) το 1964, στην παράταση του αγώνα Κυπέλλου Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός, περίπου 25.000 εξαγριωμένοι φίλαθλοι, που πίστευαν ότι ο αγώνας είναι στημένος, εισέβαλαν και κατέστρεψαν ολοκληρωτικά το γήπεδο της Λεωφόρου. Το Sport24.gr κάνει φλας μπακ και θυμίζει (VIDEO).

Συμπλήρωθηκαν 53 χρόνια από την ημέρα που οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού... συμμάχησαν κατά των ποδοσφαιριστών τους. Ένας ημιτελικός Κυπέλλου Ελλάδας που είχε οδηγηθεί στην παράταση και με την εικόνα των παικτών στο χορτάρι, έκανε τους φιλάθλους να εξοργιστούν στην εξέδρα και να θεωρήσουν ότι ήταν στημένοι για να υπάρξει και επαναληπτικός.

Ήταν 17 Ιουνίου 1964 και οι δυο αιώνιοι έπαιζαν στο "Απόστολος Νικολαΐδης" για τα ημιτελικά της δεύτερης τη τάξει διασυλλογικής διοργάνωσης. Ο νικητής πήγαινε τελικό με την ΑΕΚ. Το γήπεδο ήταν κατάμεστο από φιλάθλους των δυο ομάδων. Βλέπετε, τότε μπορούσαν να συνυπάρξουν, χωρίς αυτό να σήμαινε ότι δεν υπήρχε αντιπαλότητα.

Η κανονική διάρκεια του αγώνα έληξε ισόπαλη με σκορ 1-1. Ο Νεοφώτιστος είχε ανοίξει το σκορ για τους Πειραιώτες και δέκα λεπτά μετά ισοφάρισε ο Δομάζος για τους "πράσινους". Μέχρι το φινάλε δεν μπήκε άλλο γκολ και οδηγήθηκαμε σε παράταση. Σε περίπτωση που δεν έβγαινε νικητής, θα υπήρχε επαναληπτικός και όχι διαδικασία πέναλτι, όπως συμβαίνει σήμερα.

Όταν οι φίλαθλοι των αιωνίων έκαναν "ντού" κατά των ποδοσφαιριστών

Η θερμοκρασία ήταν υψηλή, οι παίκτες καταπονημένοι και ο αγώνας όδευε προς ισοπαλία, αφού δεν γινόταν τίποτα αξιόλογο στο χορτάρι. Ο κόσμος άρχισε να εξαγριώνεται, μέχρι που επήλθε η έκρηξη και το ομαδικό "ντου", με αποδέκτες τους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού. Οι φίλοι των δυο ομάδων "συμμάχησαν" χωρίς να το έχουν συνεννοηθεί, θεωρώντας ότι οι παίκτες ήταν στημένοι.

Τότε, αποφάσισαν να εισβάλουν στο γήπεδο και το μόνο που τους χώριζε με τον αγωνιστικό χώρο, ήταν το κιγκλίδωμα, το οποίο μέσα σε ελάχιστα λεπτά κατέρρευσε από το μαινόμενο πλήθος που διψούσε για αίμα. Οι φίλαθλοι έσπαγαν και πετούσαν ό, τι έβρισκαν μπροστά τους και η κατάσταση ήταν εκτός ελέγχου. Η αστυνομία δεν μπορούσε να κάνει το παραμικρό και οι παίκτες ήταν φυσικό να κινδυνεύουν.

Διέλυαν απο κοινού τα πάντα, έβαζαν φωτιές, έσπαγαν καθίσματα και κατέστρεφαν τον αγωνιστικό χώρο. Οι ποδοσφαιριστές από θαύμα δεν υπέστησαν κάτι, αφού ορισμένοι ανεγκέφαλοι πέταγαν αναμμένες εφημερίδες μέσα στις χαραμάδες των αποδυτηρίων, ενώ ξήλωσαν ακόμα και τα τουρνικέ του γηπέδου. Μάλιστα, τα περιέφεραν με καμάρι στην Ομόνοια στην συνέχεια, σα να είχαν κάνει κάποιο κατόρθωμα.

Θα αναρωτηθεί εύλογα κάποιος για ποιο λόγο να υπάρξει αυτή η έκρηξη οργής και αγανάκτησης, ειδικά από σε ένα ματς που ήταν ισόπαλο. Απ' όσα έβλεπαν οι φίλαθλοι στην κερκίδα, έβγαλαν το συμπέρασμα ότι οι παίκτες επίτηδες έπαιζαν έτσι, ώστε να οδηγήσουν την αναμέτρηση σε επαναληπτικό. Αυτό θα σήμαινε έκδοση νέων εισιτηρίων και περισσότερα έσοδα στις ομάδες. Ναι, πίστευαν ότι ήταν στημένο το ματς για τα εισιτήρια, που ήταν βασική πηγή εσόδων για τις ομάδες εκείνα τα χρόνια.

Όταν οι φίλαθλοι των αιωνίων έκαναν "ντού" κατά των ποδοσφαιριστών

Οι φίλοι των αιωνίων άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα όπως "κλέφτες" και "απατεώνες". Οι φίλαθλοι ενώθηκαν κατά των παικτών, που τους θεώρησαν "συνεννοημένους", προκειμένου να παιχτεί και άλλο ματς. Αδυνατούσαν να πιστέψουν ότι όλο αυτό αποκλείεται να μην ήταν συνεννοημένο και προϊόν κούρασης ή κακής εμφάνισης.

Πολλοί αναγκάστηκαν να μεταμφιεστούν για να βγουν ασφαλείς από το γήπεδο. Κάποιοι ντύθηκαν αστυνομικοί, άλλοι εισπράκτορες και άλλοι φροντιστές του γηπέδου. Με αυτό τον τρόπο έγιναν "ένα" με το πλήθος και κατάφεραν να απομακρυνθούν με ασφάλεια από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Σκηνές απείρου κάλλους, που δεν είχαν προηγούμενο. Τέτοια επεισόδια ήταν αδιανόητα εκείνη την εποχή και όμως συνέβησαν.

Το γήπεδο της Λεωφόρου έμοιαζε με βομβαρδισμένο τοπίο μετά το ντέρμπι, οι πυροσβέστες έσβηναν τις φωτιές και ο απολογισμός ήταν πέντε τραυματισμένοι αστυφύλακες και ένα γήπεδο διαλυμένο. Ο επαναληπτικός αγώνας δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ και η διοργάνωση διεκόπη χωρίς επίσημο νικητή. Πάντως, η ΑΕΚ αναγνωρίζεται από την Ομοσπονδία ως Κυπελλούχος Ελλάδας.

Δείτε βίντεο από το ματς και τα επεισόδια:


1964-06-17 Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 1-1 διακοπή από dinosauros13
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ