ΣΤΗΛΕΣ

Οταν ο Βουλινός πήρε τον ΠΑΟΚ από το γήπεδο

Οταν ο Βουλινός πήρε τον ΠΑΟΚ από το γήπεδο

Με αφορμή την εισβολή του Ιβάν Σαββίδη στο ντέρμπι ΠΑΟΚ - ΑΕΚ, το Sport24.gr θυμίζει μία αντίστοιχη περίπτωση με πρωταγωνιστή τον αείμνηστο πρόεδρο του "Δικεφάλου του Βορρά", Θωμά Βουλινό που πήρε την ομάδα κι... έφυγε σε αγώνα με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ τη σεζόν 1990-91. (VIDEOS)

Το ντέρμπι μεταξύ του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, αφού η εισβολή του Ιβάν Σαββίδη στις καθυστερήσεις του αγώνα, ύστερα απ' την απόφαση του Γιώργου Κομίνη να ακυρώσει το γκολ του Φερνάντο Βαρέλα, ανάγκασαν τον διαιτητή του συνδέσμου Θεσπρωτίας να διακόψει το παιχνίδι.

Πλέον, η τύχη του αγώνα θα αποφασιστεί στις δικαστικές αίθουσες, με το Φύλλο Αγώνα να είναι επιβαρυντικό για τον ΠΑΟΚ.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη και η κίνηση του Ιβάν Σαββίδη να εισβάλλει στον αγωνιστικό χώρο, ύστερα από μία διαιτητική απόφαση, θύμισε σε πολλούς μία αντίστοιχη περίπτωση με πρωταγωνιστή τον αείμνηστο πρόεδρο του "Δικεφάλου του Βορρά", Θωμά Βουλινό που πήρε την ομάδα κι... έφυγε σε αγώνα με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ τη σεζόν 1990-91.

Ήταν 23 Σεπτεμβρίου 1990 και το ξεκίνημα των "πρασίνων" είναι άκρως αντίθετο των προβλέψεων αλλά και των προσδοκιών κι έτσι το παιχνίδι με τον "Δικέφαλο" για τη 2η αγωνιστική, αποκτά χαρακτήρα do or die, αφού στην πρεμιέρα το "τριφύλλι" είχε κολλήσει στο 1-1 με τον Ιωνικό στη Νίκαια.

Αντίθετα, ο ΠΑΟΚ εκείνης της εποχής έχει αλλάξει σελίδα διοικητικά λίγους μήνες πριν με το βιομήχανο Θωμά Βουλινό να αναλαμβάνει τις τύχες του και να δίνει το σύνθημα της αντεπίθεσης. Ο Βουλινός προσθέτει στο ρόστερ του Δικεφάλου τους επίσης μουντιαλικούς αδερφούς Χασάν, διευρύνοντας την αιγυπτιακή παροικία του ΠΑΟΚ, αφού ήδη από την προηγούμενη σεζόν με τα χρώματα της ομάδας αγωνίζεται και ο Μαγκντί Τολμπά.

Οταν ο Βουλινός πήρε τον ΠΑΟΚ από το γήπεδο

Ο Μαγκντί Τολμπά σε στιγμιότυπο απ' τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό

Γενικότερα, ο ΠΑΟΚ της δεκαετίας του '90 είναι μια πολύ δυνατή ομάδα με ζηλευτό ρόστερ: Σκαρτάδος, Αλεξούλης, Μητσιμπόνας, Τουρσουνίδης, "Τζόνι" Αναστασιάδης, Λαγωνίδης, Λεοντιάδης, ορισμένοι μόνο από τους ποδοσφαιριστές που είχε στη διάθεσή του ο Ολλανδός Ρομπ Γιάκομπς, πρώην προπονητής της Φέγενορντ που ο Βουλινός είχε διατηρήσει στην τεχνική ηγεσία του Δικεφάλου.

Οι Θεσσαλονικείς είχαν ξεκινήσει φιλόδοξα τη σεζόν, είχαν μπει με το δεξί στο πρωτάθλημα καταβάλλοντας τη δυνατή και υπολογίσιμη Λάρισα με 2-1 στην Τούμπα και είχε αποσπάσει πολύτιμη λευκή ισοπαλία στο "Σάντσεθ Πιθχουάν" από τη Σεβίλλη για το Κύπελλο UEFA. Η ομάδα του Γιάκομπς κατέβαινε με ιδιαίτερες αξιώσεις στο ΟΑΚΑ και δεν έκρυβαν ότι κύριος στόχος τους είναι το Πρωτάθλημα.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ιδανικά για τον "Δικέφαλο", αφού ο Παναθηναϊκός κατάφερε να προηγηθεί στο σκορ με 3-0, με τους Θεσσαλονικείς, βέβαια, να έχουν έντονα παράπονα απ' τη διαιτησία του Ηλία Καραμάνη. Αποκορύφωμα, μία φάση στο 73ο λεπτό του αγώνα. Ο Ιάκωβος Χατζηαθανασίου κάνει φάουλ πάνω στον Στέφανο Μπορμπόκη, με τους παίκτες του ΠΑΟΚ να πέφτουν πάνω στον Καραμάνη, ζητώντας κάρτα για τον δεξιό μπακ του Παναθηναϊκού.

Οι διαμαρτυρίες είναι έντονες, με συνέπεια ο Καραμάνης να βάλει το χέρι στην τσέπη και να δείξει κόκκινη κάρτα στους Μαγκντί Τολμπά και Γιώργο Σκαρτάδο. Η απόφαση του ρέφερι προκάλεσε την αντίδραση του Βουλινού, ο οποίος κατέβηκε από τα επίσημα, μπήκε στον αγωνιστικό χώρο, μάζεψε τους παίκτες δίπλα του και τους διέταξε να αποχωρήσουν απ' το γήπεδο.

Στα αποδυτήρια έγιναν διαβουλεύσεις, με τον πρόεδρο του Παναθηναϊκού, Γιώργο Βαρδινογιάννη, να προσπαθεί να μεταπείσει τον Βουλινό, δίχως όμως να καταφέρει να του αλλάξει άποψη.

"Και ο Θεός ο ίδιος να κατέβει κάτω, εμείς δεν ξαναμπαίνουμε στο γήπεδο. Με τέτοιους διαιτητές καλύτερα να διοργανώσουν τοπικό πρωτάθλημα Αθηνών και να παίζουν μεταξύ τους. Εμείς δεν βγαίνουμε στο γήπεδο και δεν συμμετέχουμε σε τέτοιο πρωτάθλημα. Σήμερα σφύριζε διαιτητής με ηλίαση, αν είναι δυνατόν. Ζητάμε την επανάληψη του αγώνα, διότι ο διαιτητής ήταν ακατάλληλος να διευθύνει το παιχνίδι", τόνισε χαρακτηριστικά ο Βουλινός μετά το τέλος του αγώνα.

Οταν ο Βουλινός πήρε τον ΠΑΟΚ από το γήπεδο
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης (αριστερά) με τον Θωμά Βουλινό (δεξιά)

Ο πέλεκυς θα πέσει πολύ βαρύς στον ΠΑΟΚ για την ενέργεια να αποχωρήσει από το γήπεδο: οι Θεσσαλονικείς τιμωρούνται ασφαλώς με μηδενισμό για το συγκεκριμένο παιχνίδι, τους αφαιρούνται όμως και επιπλέον τρεις βαθμοί, ενώ ο Θωμάς Βουλινός τιμωρείται με οκτάμηνο αποκλεισμό εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους και τσουχτερό για την εποχή πρόστιμο, ύψους ενός εκατομμυρίου δραχμών.

Συν τοις άλλοις, ο ΠΑΟΚ θα υποχρεωθεί να αγωνιστεί και για πέντε παιχνίδι κεκλεισμένων των θυρών στην Τούμπα και επί της ουσίας θα "καταστραφεί" εν τη γενέσει της μια φιλόδοξη σεζόν, αφού λίγες μέρες αργότερα έρχεται και ο αποκλεισμός από τη Σεβίλλη για το UEFA στη διαδικασία των πέναλτι.

Ωστόσο, παρά την τιμωρία και την αφαίρεση βαθμών, το τέλος της σεζόν θα τον βρει να τερματίζει στην 4η θέση του πρωταθλήματος, το οποίο του έδωσε το εισιτήριο για το Κύπελλο UEFA της επόμενης σεζόν.

*Με πληροφορίες απ' τη στήλη "Photostop" του Contra.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ