ΣΤΗΛΕΣ

Όταν ο Τάσος Κάκος σφύριζε τον ΠΑΟΚ

Όταν ο Τάσος Κάκος σφύριζε τον ΠΑΟΚ
INTIME SPORTS

Το Sport24.gr παρουσιάζει έργα και ημέρες του πρώην διεθνούς διαιτητή, Τάσου Κάκου, που ξεκίνησε και τελείωσε την διαιτητική του καριέρα στην Super League με αγώνες του ΠΑΟΚ και τώρα αναλαμβάνει πόστο γενικού διευθυντή στον "Δικέφαλο".

Σε αγώνα του ΠΑΟΚ ξεκίνησε την καριέρα του ως διαιτητής στην Super League πριν από 11 χρόνια, σε παιχνίδι του “δικέφαλου” την ολοκλήρωσε τέλη Απριλίου του 2014. Τώρα, σχεδόν 20 μήνες μετά, ο Τάσος Κάκος αρχίζει μία νέα καριέρα, για την ομάδα της συμπρωτεύουσας. Το Sport24.gr σας παρουσιάζει τα ματς π[ου ξεχώρισαν στη "σχέση" ΠΑΟΚ- Κάκου, όλα αυτά τα χρόνια.

Ο 45χρονος πλέον, Κερκυραίος, πρώην διεθνής ρέφερι, έβαλε για πρώτη φορά την σφυρίχτρα στο στόμα του στις 26/9/2004 σε αγώνα του ΠΑΟΚ στη Νέα Σμύρνη με τον Πανιώνιο, όπου ο “δικέφαλος” με τον Άγγελο Αναστασιάδη στον πάγκο έχασε 2-0 με δύο γκολ του Μπρέσκα. Εννιάμισι χρόνια αργότερα, στις 26/4/2014, στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας στο Ολυμπιακό Στάδιο κόντρα στον Παναθηναϊκό, ο τυπικά γηπεδούχος “δικέφαλος” γνώριζε βαριά ήττα με 4-1 και ο Τάσος Κάκος κρεμούσε την σφυρίχτρα του.

Την Δευτέρα (9/11) το μεσημέρι, ο Κερκυραίος ανέλαβε το πόστο του γενικού διευθυντή και... σφυρίζει μία νέα καριέρα. Η διαιτητική καριέρα του Τάσου Κάκου, αν μη τι άλλο ήταν εντυπωσιακή. Στο φινάλε της, το... κοντέρ είχε γράψει 141 αγώνες στην Α' εθνική, 15 στην Β', 7 στην Γ' κατηγορία, 20 στο Κύπελλο Ελλάδας, όπου έπαιξε σε τέσσερις τελικούς, 20 στην Ευρώπη, όπου έφτασε μέχρι την 1η κατηγορία και διαιτήτευσε σε ομίλους του Europa League, και τέσσερα παιχνίδια σε επίπεδο Εθνικών ομάδων. Ο 45χρονος Κερκυραίος έχει αναδειχθεί έξι φορές κορυφαίος Έλληνας διαιτητής από τον ΠΣΑΠ, το συνδικαλιστικό όργανο των ποδοσφαιριστών.

Από τα 141 παιχνίδια στην Α' Εθνική, στον ΠΑΟΚ έπαιξε σε 31 αγώνες και ο “δικέφαλος” σημείωσε 15 νίκες, έφερε πέντε ισοπαλίες και έχασε 11 φορές. Ως γηπεδούχος η ομάδα της συμπρωτεύουσας είχε διαιτητή τον Τάσο Κάκο σε 21 παιχνίδια με απολογισμό 14 νίκες, 2 ισοπαλίες και πέντε ήττες. Το 21ο ήταν ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας στο Ολυμπιακό Στάδιο την περίοδο 2013-14 όπου ο ΠΑΟΚ ήταν τυπικά γηπεδούχος.

Όταν ο Τάσος Κάκος σφύριζε τον ΠΑΟΚ
Κάκος INTIME SPORTS

Η μπουνιά του Γκαρσία που πήρε... 8.16!

Ήταν Νοέμβριος του 2008 (16/11 συγκεκριμένα) όταν ο Ολυμπιακός φιλοξενούσε τον ΠΑΟΚ για την 10η αγωνιστική της Super League. Ο Κάκος δεν είδε μπουνιά του Πάμπλο Γκαρσία στον Ντιόγκο στο 40ό λεπτό, ούτε και ο παρατηρητής του που τον βαθμολογήσει με 8.16 (εκείνη την περίοδο οι βαθμοί των διαιτητών δίνονταν στην δημοσιότητα). Βαθμός άριστος αλλά ο Κάκος είχε μείνει εκτός ορισμών για τρεις αγωνιστικές. “Ωχ τι έκανε αυτός; Όχι κόκκινη, πιστόλι θέλει. Δεν είδα την φάση και δεν μπορούσα να φανταστώ ότι ο Γκαρσία χτύπησε με τέτοιο τρόπο τον Ντιόγκο. Είχα γυρισμένη την πλάτη και δεν είδα το αντιαθλητικό χτύπημα. Αν την είχα δει σίγουρα θα έδειχνα την κόκκινη κάρτα χωρίς τον παραμικρό δισταγμό” είχε πει μόλις είδε την επίμαχη φάση σε βίντεο.

Οι σχέσεις των δύο πέρασαν από χίλια κύματα. “Πριν από το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, είδαμε τον Κάκο να μιλάει με τους ποδοσφαιριστές του και να γελάει μαζί τους. Στο Καραϊσκάκη κάθε άγγιγμα δίνεται φάουλ” είχε πει ο Χιλιανός. Κάκος και Γκαρσία τα βρήκαν σε φιλικό παιχνίδι της εθνικής ομάδας, πέρσι στο γήπεδο της Τούμπας.

Ο Κονσεϊσάο, η παράδοση και ο Ινσαουράλδε

Στις 8/3/2009 στην Τούμπα ο Τάσος Κάκος στο 0-0 του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό δεν είδε χαστούκι του Σέρτζιο Κονσεϊσάο στον Τζόρτζεβιτς στις καθυστερήσεις. Σε εκείνο το παιχνίδι είχε αποβάλει με τραβηγμένη κόκκινη τον Μενδρινό αλλά και τον Μπιζέρα.

Στις 9/5/2010, ο ΠΑΟΚ του Φερνάντο Σάντος νίκησε 1-0 τον Ολυμπιακό, για την 3η αγωνιστική των play off της Super League, με γκολ του Μουσλίμοβιτς και έσπασε αρνητική παράδοση 13 ετών, όπου οι “ασπρόμαυροι” ως γηπεδούχοι κόντρα στην ομάδα του Πειραιά προέρχονταν από πέντε ισοπαλίες και εφτά ήττες. Ήταν η τελευταία χρονιά του Σωκράτη Κόκκαλη στον Ολυμπιακό.

Στην τελευταία του περίοδο στην Super League (2013-14), ο Τάσος Κάκος δεν απέφυγε τα λάθη σε άλλο ένα από τα έξι παιχνίδια ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό που σφύριξε συνολικά. Για την 28η αγωνιστική της Super League, ο “δικέφαλος” είχε νικήσει με 2-1. Ο Κερκυραίος ρέφερι είχε κακή διαιτησία (είχε τιμωρηθεί μάλιστα για ένα μήνα) και μεταξύ άλλων δεν είχε αποβάλλει τον Ινσαουράλδε για γροθιά στον Εντιγκά (είχε παρατηρήσει τον Αργεντινό απλώς με κίτρινη κάρτα). Στο τέλος του αγώνα, ο Σαλίνο είχε κάνει άσεμνη χειρονομία προς τους οπαδούς που όμως, αλλά ο Κάκος δεν είδε τίποτα.

ΠΑΟΚ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
4Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΠΑΟΚ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 4Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ NEWSPORTS

Όταν φώναζε ο ΠΑΟΚ για τον Κάκο

Ο Τάσος Κάκος πάντως, έχει προκαλέσει τις διαμαρτυρίες του “δικέφαλου” ουκ ολίγες φορές, σε καμία από αυτές πάντως, δεν είχε τιμωρηθεί. Στο ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ την περίοδο 2008-09 για χτύπημα του Ντιόγκο στον Γκαρσία προτού ο δεύτερος του απαντήσει με γροθιά. Στην πρεμιέρα των play off την ίδια περίοδο, στο 0-1 του Παναθηναϊκού στην Τούμπα γιατί είχε αποβάλλει τον Γκαρσία στο 44' ενώ στο ξεκίνημα της φάσης δεν είχε δώσει ούτε φάουλ σε προβολή του Σιμάο. “Αυτός ο διαιτητής νομίζει ότι είναι ο Κολίνα! Αλλά Κολίνα είναι μόνο ένας! Ήρθε για να μας κλέψει. Είναι ο χειρότερος στην Ελλάδα” είχε πει έξαλλος ο Πάμπλο Γκαρσία τότε.

Τρεις αγωνιστικές αργότερα, είχε αποβάλλει με δύο κίτρινες σε ένα λεπτό τον Σορλέν, στην εκπνοή του ημιχρόνου, στην ήττα του ΠΑΟΚ από την ΑΕΚ με 3-1 στο Ολυμπιακό Στάδιο. Η πρώτη ήταν για αμφισβητούμενο φάουλ και η δεύτερη για ειρωνικό χειροκρότημα στην ίδια φάση. Τέλος, την σεζόν 2010-11 για την 10η αγωνιστική, στη νίκη του ΠΑΟΚ επί της ΑΕΚ με 2-1 δεν είχε αποβάλλει τον Τζιμπούρ για “καρατιά” στον Γκαρσία ενώ ο “δικέφαλος” είχε ζητήσει πέναλτι σε ανατροπή του Βιεϊρίνια από το Λαγό.

ΠΑΟΚ με πρώην ΠΟΚ και Άρη

Όπως θα διαπιστώσετε στους πίνακες που ακολουθούν, ο ΠΑΟΚ με διαιτητή τον Τάσο Κάκο, είχε θετική παράδοση με Ολυμπιακό και ΑΕΚ, όχι όμως και με Παναθηναϊκό.

Ιδιαίτερη μνεία όμως, πρέπει να γίνει στα δύο από τα τρία ντέρμπι που σφύριξε με τον γείτονα Άρη. Στις 21/10/2007, ο “δικέφαλος” χάνει από τους "κίτρινους" με 3-1, εκτός έδρας, με προπονητή τον Φερνάντο Σάντος. Έκτοτε, οι “ασπρόμαυροι” πήραν δύο φορές... εκδίκηση. Η πρώτη ήταν την περίοδο 2009-10 με σκορ 4-1, η δεύτερη την περίοδο 2012-13, στις 30/9/2012 με το ίδιο σκορ και διαιτητή τον Τάσο Κάκο (Λόρενς, Κάτσικας, Φωτάκης, Κλάους – Αγκάνθο).

Ο ΚΑΚΟΣ ΜΕ ΠΑΟΚ

Αγώνες: 31

Νίκες: 15

Ισοπαλίες: 5

Ήττες: 11

Γκολ: 39-32

Εντός έδρας:

Αγώνες: 21

Νίκες: 14

Ισοπαλίες: 2

Ήττες: 5

Γκολ: 29-15

ΜΕ ΚΑΚΟ ΔΙΑΙΤΗΤΗ

ΠΑΟΚ VS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Αγώνες: 6

Νίκες: 3

Ισοπαλίες: 1

Ήττες: 2

Γκολ: 5-5

ΠΑΟΚ VS ΑΕΚ

Αγώνες: 5

Νίκες: 3

Ισοπαλίες: 0

Ήττες: 2

Γκολ: 7-2

ΠΑΟΚ VS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Αγώνες: 4

Νίκες: 1

Ισοπαλίες: 0

Ήττες: 3

Γκολ: 3-7

ΠΑΟΚ VS ΑΡΗΣ

Αγώνες: 3

Νίκες: 1

Ισοπαλίες: 1

Ήττες: 1

Γκολ: 5-4

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ