ΣΤΗΛΕΣ

Όταν ο Γκάλης "εκτέλεσε" τον Άρη

Όταν ο Γκάλης "εκτέλεσε" τον Άρη

Το Sport24.gr γυρίζει τον χρόνο 24 χρόνια πίσω, τότε που ο Νίκος Γκάλης “σκότωσε” τη μεγάλη του αγάπη, τον Άρη, έπειτα από έναν συγκλονιστικό και γεμάτο ένταση Τελικό Κυπέλλου στο ΣΕΦ.

Παναθηναϊκός και Άρης θα τεθούν αντιμέτωποι στον Τελικό του Κυπέλλου στο “Αλεξάνδρειο” (18/2, 17:00), στη “μάχη” για το πρώτο τρόπαιο της χρονιάς. Με αφορμή λοιπόν αυτό το γεγονός, το Sport24.gr θυμάται τον συγκλονιστικότερο σε εξέλιξη από τους Τελικούς που έχουν συνυπάρξει οι δύο ομάδες. Ένας Τελικός σημαδιακός από κάθε άποψη.

Ήταν 15 Μαϊου 1993 όταν στο κατάμεστο από οπαδούς των δύο ομάδων ΣΕΦ (ναι, πριν από 24 χρόνια μπορούσε να γίνει αγώνας Παναθηναϊκου-Άρη στο ΣΕΦ, κάτι που μοιάζει αδιανότητο σήμερα) ο τυπικά γηπεδούχος Άρης, που δύο μήνες νωρίτερα είχε κατακτήσει το Κύπελλο Κυπελλούχων σε βάρος της Εφές Πίλσεν, αντιμετώπιζε τον Παναθηναϊκό του... Νίκου Γκάλη. Του ανθρώπου δηλαδή που άλλαξε το μπάσκετ στην χώρα μας, αλλά το καλοκαίρι του 1992 έφυγε από τον Άρη με προορισμο τους “πράσινους”.

Το παιχνίδι είχε ξεκάθαρο φαβορί (Παναθηναϊκός) και αουτσάιντερ (Άρης). Και ένας από τους λόγους για αυτό δεν ήταν άλλος από το γεγονός ότι ο Άρης παρατάχθηκε χωρίς τον Ρόι Τάρπλεϊ, ο οπόιος είχε αφήσει την ομάδα στα κρύα του λουτρού, με τους “Κίτρινους” να φέρνουν για ένα παιχνίδι τον άλλοτε All Star του ΝΒΑ, Ρέτζι Θίους!

Ένα συγκλονιστικό παιχνίδι

Όταν ο Γκάλης "εκτέλεσε" τον Άρη


Ο Άρης εκείνης της εποχής ήταν βέβαια έτσι κι αλλιώς καλή ομάδα, παίζοντας υπό τις οδηγίες του Σβι Σερφ. Και το απέδειξε και στον Τελικό, όπου με μπροστάρη τον ασταμάτητο Παναγιώτη Γιαννάκη (30 πόντοι) και συνοδοιπόρο του τον Τζέι Τζέι Άντερσον (23 πόντοι) ξεκίνησε καλύτερα το παιχνίδι, είχε τον έλεγχο στο πρώτο ημίχρονο και τελικά πήγε στα αποδυτήρια προηγούμενος με 41-36. Το δεύτερο ημίχρονο ωστόσο ήταν μία άλλη ιστορία.

Με τον Άριαν Κόμαζετς (30 πόντοι) να “πυροβολεί” συνεχώς από την περιφέρεια, ο Παναθηναϊκός κατάφερε σταδιακά να πάρει το πάνω χέρι στο παιχνίδι, περνώντας καταρχήν μπροστά με 50-54, αλλά και με 57-63 λίγο αργότερα χάρη σε ένα σερί 6-0, που προήλθε από μία τεχνική ποινή που χρεώθηκε στον Βαγγέλη Βουρτζούμη μετά την χρέωσή του με 5ο φάουλ. Περίπου 5 λεπτά πριν το τέλος του αγώνα δε, ο Παναθηναϊκός ξέφυγε χάρη σε τρίποντο του Κόμαζετς με 70-77. Και τότε το ματς έγινε... ροντέο.

Ο Τζέι Τζέι Άντερσον προσπάθησε να σουτάρει κάτω από το καλάθι, με τον Νίκο Οικονόμου να του κάνει σκληρό φάουλ. Ο Άρης ζήτησε εσκεμμένο φάουλ σε πολύ έντονο ύφος και οι διατητές χρέωσαν με τεχνική ποινή τον πάγκο, κάτι που σήμανε την αποβολή του Σβι Σερφ, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε χρεωθεί με τεχνική ποινή και ο ίδιος! Αποτέλεσμα; Με την κατάσταση να έχει... ξεφύγει, οι διαιτητές να πηγαίνουν στα αποδυτήρια παρέα με το φύλλο αγώνος, με τους αρχηγούς των δύο ομάδων (Γιαννάκης και Γκάλης) να τους ακολουθούν. Όχι κατευθείαν όμως, αφού ένα αντικείμενο πέτυχε τον Γιαννάκη στο πρόσωπο όπως πήγαινε στα αποδυτήρια! Τελικά πάντως, έστω και με περιπέτειες, το παιχνίδι συνεχίστηκε κανονικά μετά από ώρα, με τον Παναθηναίκό να ξεφεύγει με 71-79. Ο Άρης όμως δεν θα τα παρατούσε και με αντεπίθεση διαρκείας και ηγέτη τον Γιαννάκη θα κατάφερνε να ισοφαρίσει σε 84-84 περίπου 80 δευτερόλεπτα πριν το τέλος του αγώνα!

Δεν έμελλε ωστόσο να περάσει και μπροστά στο σκορ ο Άρης, με τον Παναθηναϊκό να είναι πιο ψύχραιμος στο τέλος και να πανηγυρίζει μία μεγάλη νίκη με 96-89. Μία νίκη που είχε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του Νίκου Γκάλη, που ολοκλήρωσε τον αγώνα με 36 πόντους, ενώ σημείωσε τους 17 από τους τελευταίους 19 πόντους του Παναθηναϊκού στο παιχνίδι (μόνο ο Μυριούνης σκόραρε με δύο βολές ενδιάμεσα)!

Οι βολές, οι φωνές και τα επιχειρήματα...

Όταν ο Γκάλης "εκτέλεσε" τον Άρη

Μετά το τέλος του αγώνα ωστόσο τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς... ιδανικά. Ο Άρης πίστευε ότι αδικήθηκε, έχοντας ως βασικό επιχείρημα τις συνολικά 3 τεχνικές ποινές που χρεώθηκε, αλλά και το γεγονός ότι ο Νίκος Γκάλης εκτέλεσε κατά την διάρκεια του αγώνα 29 βολές, ενώ όλος ο Άρης 28, με αποτέλεσμα οι παίκτες του να αρνηθούν να παραλάβουν τα μετάλλιά τους!

Ο Παναθηναϊκός από την πλευρά του είχε να αντιπαραθέσει το γεγονός ότι στο δεύτερο ημίχρονο χρεώθηκε με 18 φάουλ έναντι 17 του Άρη, αλλά και ότι σε αντίθεση με τους ίδιους, οι παίκτες του Άρη εκτέλεσαν λιγότερες βολές επειδή όταν καλούνταν να εκτελέσουν 1+1 βολή (τότε ο αγώνας είχε διάρκεια 2 20λεπτα και μετά το 8ο ομαδικό φάουλ όταν κάποιος κέρδιζε φάουλ μακριά από τη μπάλα είχε δικαίωμα για 1+1 βολή, που σήμαινε ότι για να εκτελέσει την δεύτερη έπρεπε πρώτα να ευστοχήσει στην πρώτη), απλώς ήταν άστοχοι στην πρώτη. Όπως και να έχει βέβαια, η ιστορία στο τέλος έγραψε ότι ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το Κύπελλο, το οποίο για την ακρίβεια ήταν και το πρώτο τρόπαιο που κατέκτησε από τότε που πήρε την ομάδα στα χέρια της η οικογένεια Γιαννακόπουλου. Για την ιστορία, αυτοί ήταν οι πόντοι των δύο ομάδων:

ΑΡΗΣ (Σερφ): Λυπηρίδης 1, Γιαννάκης 30(3), Σούμποτιτς 3(1), Γάσπαρης 2, Άντερσον 23(2), Πετσάρσκι 11, Θίους 9, Βουρτζούμης 5(1), Ιωάννου 5, Μισούνοφ

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Παβλίσεβιτς): Αλβέρτης 6(1), Σοκ 5(1), Γκάλης 36, Οικονόμου 6, Παπαπέτρου 2, Βράνκοβιτς 7, Κόμαζετς 30(4), Γεωργικόπουλος 2, Μυριούνης 2, Γκέκος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ