ΣΤΗΛΕΣ

Όταν η Ρίβερ έχασε τον Μέσι μέσα από τα χέρια της

Όταν η Ρίβερ έχασε τον Μέσι μέσα από τα χέρια της

Ο Λιονέλ Μέσι μεσουρανεί εδώ και μία δεκαετία με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα όμως η ιστορία θα μπορούσε να είχε γραφτεί διαφορετικά αν η Ρίβερ Πλέιτ δεν έκανε το απόλυτο ποδοσφαιρικό "έγκλημα" στις αρχές του αιώνα. Διαβάστε για το πως οι "εκατομμυριούχοι" γύρισαν την πλάτη στον Αργεντινό σούπερ σταρ.

Οι οπαδοί της Μπόκα Τζούνιορς τραγουδούν ακόμα και σήμερα συνθήματα υπέρ του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα στα ντέρμπι της ομάδας τους με τη Ρίβερ Πλέιτ θέλοντας να "πικάρουν" τους αντιπάλους τους για το γεγονός πως ο "Πίμπε Ντ'Όρο" ταύτισε το όνομα του στη "χώρα του τάνγκο" με τη Μπόκα, όμως εάν η ιστορία είχε γραφτεί λίγο διαφορετικά πριν μερικά χρόνια μην αποκλείετε στο ερχόμενο ραντεβού των δύο ομάδων (14/12, 00:15) να φορούσε την ερυθρόλευκη φανέλα της Ρίβερ ο Λιονέλ Μέσι.

Ίσως το συγκεκριμένο σενάριο να ακούγεται ως... επιστημονικής φαντασίας σε πρώτη ανάγνωση ωστόσο αν γυρίσει κανείς το χρόνο πίσω θα διαφωνήσει κάθετα. Πριν κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι και μετακομίσει στην Ισπανία ο Λιονέλ Μέσι είχε ταξιδέψει στην ηλικία των 12 ετών από το Ροσάριο (τόπος καταγωγής του) στο Μπουένος Άιρες για να δοκιμαστεί από τη Ρίβερ μαζί με τον καλό του φίλο, Λεάντρο Χιμένες, με το ζευγάρι να αγωνίζεται μάλιστα με την ομάδα αναπληρωματικών της Ρίβερ κόντρα στους βασικούς από εκείνο το ηλικιακό γκρουπ (μεταξύ των οποίων και ο Γκονσάλο Ιγκουαΐν) και να αφήνει μάλιστα εξαιρετικές εντυπώσεις.

Τι έγινε όμως και ενώ ο 12χρονος Λιονέλ "έβγαλε μάτια" φορώντας τη φανέλα των "Millonarios" απέναντι σε παιδιά της ηλικίας του δεν μπόρεσε να κάνει το επόμενο βήμα και να πάρει σιγά σιγά το δρόμο προς την πρώτη ομάδα; Ο πρώην προπονητής των τμημάτων υποδομής της Ρίβερ, Εντουάρντο Αμπραχάμιαν, αποκάλυψε το παρασκήνιο από την παραλίγο συμφωνία των δύο πλευρών αλλά και τους λόγους που έφεραν τον Μέσι στην αγκαλιά της Μπαρτσελόνα λίγο αργότερα...

"Με ξετρέλανε από την πρώτη προπόνηση. Ήταν πολύ μικρός αλλά δεν μας προβλημάτιζε το μέγεθος. Κοιτάζαμε τις τεχνικές του αρετές και είχε αμέτρητες. Ήταν κάτι το εντυπωσιακο. Στις ασκήσεις πέτυχε γύρω στα 12 γκολ και παρόλο που ο Χιμένες είχε πετύχει περισσότερα, όλα είχαν προέλθει από κινήσεις του Μέσι. Είχε εκπληκτικές ικανότητες", τόνισε αρχικά σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα "Goal.com".

Όταν η Ρίβερ έχασε τον Μέσι μέσα από τα χέρια της

Ο Μέσι προπονήθηκε για λίγες ημέρες ακόμα με τη Ρίβερ και ο Αμπραχάμιαν έσπευσε να ενημερώσει τους ανθρώπους της ομάδας του Μπουένος Άιρες πως επρόκειτο για ένα σπάνιο ποδοσφαιρικό ταλέντο που δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να χαθεί.

"Έμεινε εδώ για 3-4 ημέρες. Με είχε αφήσει έκπληκτο. Μαζί με τον Ιγκουαΐν, σε εκείνο το ηλικιακό γκρουπ, θα ήταν κάθε χρόνο πρωταθλητές. Τηλεφώνησα στον διευθυντή του συλλόγου και του είπα να κατέβει στο γήπεδο και να ρίξει μία ματιά καθώς ήταν κάτι το εντυπωσιακό. Για την τεχνική κατάρτιση που είχε, την ταχύτητα, τον τρόπο που περνούσε τους άλλους παίκτες, ας πούμε ότι ήταν κάτι το διαφορετικό".

Το πρόβλημα που προέκυψε είχε να κάνει με την ηλικία του Μέσι καθώς ήταν μόλις 12 και ο σύλλογος μπορούσε να φιλοξενήσει παίκτες που είχαν συμπληρώσει τα 13 τους χρόνια, με αποτέλεσμα ο νεαρός άσος να επιστρέψει στο Ροσάριο. Ο πρώην προπονητής των τμημάτων υποδομής της Ρίβερ δεν ξεχνάει τον αγώνα που έδωσε ώστε να γυρνούσε στο Μπουένος Άιρες ο Μέσι...

"Μίλησα στο συντονιστή και στους παράγοντες. Έπρεπε να προσπαθήσουν να πείσουν τον πατέρα του να τον φέρει στη Ρίβερ. Τον ήθελα στο σύλλογο αλλά έπρεπε να εξασφαλίσουν διαμονή για τον πατέρα του για να έφερνε μαζί και την οικογένειά του. Τον ήθελα εδώ. Δεν βλέπεις παίκτη όπως ο Λίο κάθε μέρα. Έκανε τη διαφορά, ήταν εξαιρετικός. Έπαιζε με χαρά, με ζωντάνια, αλλά ήταν κάποια θέματα που έπρεπε να επιλύσουμε", δηλώνει χαρακτηριστικά.

Όταν η Ρίβερ έχασε τον Μέσι μέσα από τα χέρια της

Οι εκκρεμότητες όμως αυτές δεν τακτοποιήθηκαν ποτέ και ουδείς μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά και να πει ποιος έφταιξε για αυτό. Έχει ειπωθεί μεταξύ άλλων πως ο πατέρας του Μέσι ήταν εκείνος που έκοψε τις γέφυρες επικοινωνίας ζητώντας πολύ περισσότερα χρήματα από όσα η Ρίβερ ήταν διατεθειμένη να δώσει ενώ σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή ο σύλλογος δεν θέλησε να καλύψει το κόστος της θεραπείας με ενέσεις αυξητικής ορμόνης που απαιτείτο στην περίπτωσή του (χωρίς αυτή την ορμόνη, στην καλύτερη περίπτωση το ύψος του θα έφτανε το 1,50μ.). Μιλάμε όμως για ένα ποσό που δεν θα ξεπερνούσε τα 900 δολάρια (800 ευρώ) μηνιαίως!

"Δεν ξέρω τι ειπώθηκε μεταξύ των ανθρώπων της Ρίβερ και του πατέρα του. Δεν μπορώ να πω. Αυτό που ξέρω είναι πως ήθελα πολύ να υπογράψει συμβόλαιο στη Ρίβερ. Είμαι οπαδός της ομάδας και δεν ήθελα να χάσει ο σύλλογος έναν τέτοιο παίκτη.

Ήξερα πως μία ημέρα θα τον έβλεπα από τις εξέδρες να παίζει στην πρώτη ομάδα στο πρωτάθλημα Αργεντινής και θα με ξετρέλαινε και πάλι. Ήμουν πεπεισμένος πως θα έκανε το βήμα στην πρώτη ομάδα και δούλευα στο σύλλογο γιατί υπήρχε λόγος που μου είχαν δώσει εκείνο το πόστο, ήθελαν να λέω την άποψή μου. Δεν μπορείς να χάνεις έναν παίκτη όπως ο Μέσι.

Τους είπα ότι ήταν παίκτης με σπουδαίες ικανότητες. Μου απάντησαν ότι είχαμε ήδη μερικούς τέτοιους παίκτες και ότι ο ίδιος ήθελε να γυρίσει σπίτι του... οπότε έπρεπε να πάω εγώ και να τον πείσω να επιστρέψει"!, συνέχισε με νόημα ο Αμπραχαμιάν στην κατάθεση ψυχής του αναφορικά με την απώλεια του Μέσι από τη Ρίβερ Πλέιτ.

A peddler offers Argentine football team striker Lionel Messi's #10 jerseys and Tevez's #11s at a street near Colon stadium in Santa Fe, Argentina on July 6, 2011. Argentina faces Colombia tonight for the group A of the Copa America 2011.  AFP PHOTO/Rodrigo BUENDIA (Photo credit should read RODRIGO BUENDIA/AFP/Getty Images)
A peddler offers Argentine football team striker Lionel Messi's #10 jerseys and Tevez's #11s at a street near Colon stadium in Santa Fe, Argentina on July 6, 2011. Argentina faces Colombia tonight for the group A of the Copa America 2011. AFP PHOTO/Rodrigo BUENDIA (Photo credit should read RODRIGO BUENDIA/AFP/Getty Images) AFP/GETTY IMAGES

Στην ίδια συνέντευξη δεν δίστασε μάλιστα να πετάξει "καρφιά" για την πολιτική των ανθρώπων της ομάδας, τονίζοντας πως τα χρήματα που θα έδιναν τότε στον πατέρα του για τη θεραπεία του πιτσιρικά Μέσι θα ήταν ένα απειροελάχιστο ποσό συγκριτικά με τα κέρδη που θα είχαν σε μελλοντική πώλησή του.

"Δεν θα στοίχιζε τίποτα αυτή η επένδυση αν φανταστείτε τι αξία θα είχε αργότερα για το σύλλογο. Η Ρίβερ δεν είχε οικονομικά προβλήματα τότε, το αντίθετο μάλιστα. Ήταν ένας παίκτης που ο προορισμός του ήταν να παίξει στην Primera για τη Ρίβερ, μετά στην εθνική ομάδα και μετά να έπαιρνε ίσως μεταγραφή σε μεγάλο ευρωπαϊκό σύλλογο.

Όταν η Μπόκα επένδυσε στον Μαραντόνα, ήταν ένας παίκτης που είχε ήδη παίξει στην Primera με την Αρχεντίνος Τζούνιορς όμως πήραν μία απόφαση και απέδωσε καρπούς. Η Ρίβερ έπρεπε να είχε κάνει το ίδιο με τον Μέσι. Αυτό δεν έγινε όμως και η Ρίβερ ως οργανισμός έχασε πολλά. Δεν έχεις το δικαίωμα να χάνεις παίκτες με τέτοιες τεχνικές αρετές. Ήταν μία ιδιοφυία".

Δεκαπέντε χρόνια αργότερα ο Μέσι έχει μπει στο ποδοσφαιρικό πάνθεον ως ένας από τους κορυφαίους παίκτες όλων των εποχών και ο Αμπραχαμιάν δεν μπορεί να κρύψει το θαυμασμό του για τον 28χρονο πλέον "Pulga" (δηλαδή "ψύλλος", προσωνύμιο που του έδωσε ένας Αργεντινός δημοσιογράφος) ο οποίος δείχνει πως έχει ακόμα αρκετά πράγματα να δώσει με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα και της εθνικής Αργεντινής.

Όταν η Ρίβερ έχασε τον Μέσι μέσα από τα χέρια της

"Έχω να τον δω από τότε. Αν μου δινόταν η ευκαιρία να τον ξαναδώ θα του έλεγα "σε ευχαριστώ για το ποδόσφαιρό σου και για όλες τις χαρές που μας δίνεις" επειδή μας δίνει χαρές όταν παίζει για την εθνική ομάδα και όταν τον βλέπουμε να παίζει για τη Μπαρτσελόνα".

Όσο όμως σεβασμό και θαυμασμό να έχει για το μοναδικό ταλέντο του Μέσι, ο άνθρωπος που προσπάθησε να τον πάρει στη Ρίβερ Πλέιτ από πολύ μικρή ηλικία δεν μπορεί να "καταπιεί" το γεγονός πως αυτός ο Αργεντινός "μάγος" δεν φόρεσε ποτέ τη φανέλα της Ρίβερ και έκανε απευθείας το ταξίδι από τη Νιούελς Ολντ Μπόις στη Μπαρτσελόνα.

"Όταν ανακαλύπτεις παιδιά και μετά τους βλέπεις στην πρώτη ομάδα στο πρωτάθλημα, αυτό είναι κάτι που σε συγκινεί. Το απολαμβάνεις ακόμα περισσότερο. Φανταστείτε τον Μέσι να έπαιζε για τη Ρίβερ..."

Ο Μέσι σε ηλικία 10 ετών με τη Νιούελς Ολντ Μπόις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ