ΣΤΗΛΕΣ

Όταν η Ίντερ έδωσε 2,5 δις δραχμές και αγόρασε τον Γεωργάτο

Όταν η Ίντερ έδωσε 2,5 δις δραχμές και αγόρασε τον Γεωργάτο

Σαν σήμερα πριν 16 χρόνια (11/8/1999), η Ίντερ ανακοίνωσε την απόκτηση του Γρηγόρη Γεωργάτου από τον Ολυμπιακό, δαπανώντας 2,5 δις δραχμές για να τον αγοράσει και να τον εντάξει στο δυναμικό της. Το Sport24.gr θυμίζει (VIDEOS).

Ήταν ο "τρελός φαλακρός" των φίλων του Ολυμπιακού. Ένας παίκτης που μπορούσε να ξεσηκώσει την εξέδρα με μια ενέργειά του, που έπιανε τον παλμό και την ψυχοσύνθεση του "ερυθρόλευκου" οπαδού και έγινε ένας από αυτούς. Συνδύαζε το πάθος με το ταλέντο και αποτελούσε ένα σύγχρονο μπακ χαφ που όμοιός του δεν υπήρχε στην Ελλάδα. Στις 11 Αυγούστου 1999 έκανε το μεγάλο άλμα για την Ιταλία, αφού τα ελληνικά σύνορα δεν χωρούσαν τα σπάνια ποδοσφαιρικά του χαρίσματα...

Συμπληρώθηκαν 16 χρόνια από την ημέρα που ο Γρηγόρης Γεωργάτος άφηνε τον αγαπημένο του Πειραιά και ταξίδευε για το φινετσάτο και γκλαμουράτο Μιλάνο. Η Ίντερ είχε... απλώσει 2,5 δις δραχμές και έπεισε τον Σωκράτη Κόκκαλη να τον πουλήσει στους "νερατζούρι". Είχε προηγηθεί η μαγική του σεζόν με τους Πειραιώτες, που κατέκτησαν το νταμπλ, έφτασαν μια ανάσα από τους "4" του Champions League και ο ίδιος έκανε απίθανα πράγματα στο χορτάρι. Ένας αρτίστας των γηπέδων...

Το αριστερό του ήταν σκέτη μαγεία. Διέθετε σέντρα "ξυράφι", ενώ όταν αποφάσισε να απειλήσει την απέναντι εστία, τότε ο εκάστοτε αντίπαλος γκολκίπερ τα έβρισκε σκούρα. Έπαιζε όλη την αριστερή πλευρά με άνεση, απαρτίζοντας ένα απίθανο δίδυμο με τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς. Αναμφίβολα το καλύτερο που είχε ποτέ ο Ολυμπιακός στο αριστερό "φτερό" του και δύσκολα θα υπάρξει ανάλογο. Επομένως, δεν ήταν δύσκολο να βρεθεί ομάδα να επενδύσει στα προσόντα του και ο Μάσιμο Μοράτι τον πήρε στην Ίντερ.

Ο νυν αθλητικός διευθυντής των νταμπλούχων Ελλάδας το πήρε απόφαση να κάνει το βήμα στην καριέρα του και να παίξει στο Καμπιονάτο δίπλα σε παίκτες της αξίας του Ρονάλντο, του Βιέρι, του Σανέτι, του Μιχάιλοβιτς, του Ζαμοράνο και των υπολοίπων αστεριών των "νερατζούρι". Εκείνα τα χρόνια, το ιταλικό πρωτάθλημα ήταν πανίσχυρο και η Ίντερ αποτελούσε διεκδικήτρια του τίτλου. Δεν ήταν λίγο πράγμα να παίζει σε ένα τέτοιο κλαμπ ο Γεωργάτος, ο οποίος δικαίωσε τις προσδοκίες εκείνων που τον έφεραν στο Μιλάνο.

Όταν η Ίντερ έδωσε 2,5 δις δραχμές και αγόρασε τον Γεωργάτο

Πως έγινε το deal

Το βράδυ της 11ης Αυγούστου 1999, η ΠΑΕ Ολυμπιακός ενημέρωσε με μια ανακοίνωση ότι οι τρεις απεσταλμένοι της Ιντερ συμφώνησαν μαζί της και απέκτησαν τον Γρηγόρη Γεωργάτο. Ο ίδιος ο παίκτης ενημερώθηκε λίγα λεπτά νωρίτερα και όταν συνειδητοποίησε ότι δεν πρόκειται για κάποιο αστείο και αφού πρώτα πέρασε ένα μίνι σοκ, ετοίμασε τις βαλίτσες του για να προλάβει να ταξιδέψει άμεσα και να βρει την αποστολή της νέας του ομάδας που είχε ήδη ξεκινήσει προετοιμασία.

"Η ζωή μου αναστατώθηκε ξαφνικά εκείνο το βράδυ, ύστερα από το τηλεφώνημα του Πέτρου Κόκκαλη, με το οποίο με ενημέρωνε να ετοιμαστώ γιατί το Μιλάνο και η Ιντερ με περιμένουν. Κολακεύτηκα και μόνο σκεπτόμενος το γεγονός ότι θα αγωνίζομαι σε μία από τις ιστορικότερες ομάδες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και θα έχω συμπαίκτες προσωπικότητες του αθλήματος όπως οι Ρονάλντο, Ζαμοράνο, Βιέρι", είχε πει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή ο Γεωργάτος για εκείνο το βράδυ που έμαθε ότι δεν θα συνεχίσει στο Λιμάνι.

Η μετακίνηση του Γεωργάτου στην Ιντερ, αποτελούσε εκείνα τα χρόνια την πλέον ακριβή μετεγγραφή Έλληνα παίκτη στο εξωτερικό. Άλλωστε, δεν ήταν πολλοί οι Έλληνες παίκτες που πήγαιναν στο εξωτερικό εκείνα τα χρόνια και ειδικά σε ομάδες τέτοιου βεληνεκούς. Ο παίκτης υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας, περίπου 400.000.000 δραχμών τον χρόνο. Αν μη τι άλλο, ένα πολύ μεγάλο ποσό για τον ίδιο και μια μεγάλη ευκαιρία να αποδείξει ότι μπορούσε να σταθεί στο υψηλότερο επίπεδο, έχοντας για προπονητή τον Μαρσέλο Λίπι.

Όταν η Ίντερ έδωσε 2,5 δις δραχμές και αγόρασε τον Γεωργάτο

Η γεμάτη χρονιά και η συνεργασία με τον Βιέρι

Ο ίδιος είχε πει στην ίδια συνέντευξη πως "η προπόνηση με τον Μαρσέλο Λίπι ήταν κάτι το εξωπραγματικό για μένα. Δεν έχω ξαναδεί ποτέ στη ζωή μου να δίνεται τέτοια βάση στην ψυχολογία και στο στήσιμο της ομάδας. Πράγματα καινούργια για μένα" και πως "γνώρισα τη δόξα, την καταξίωση, την αγάπη των ανθρώπων της Ιντερ και του κόσμου. Με γνώριζαν ακόμη και οι Γιαπωνέζοι που έκαναν τουρισμό".

Η πρώτη του χρονιά στην ιταλική ομάδα ήταν εξαιρετική. Μέτρησε 28 εμφανίσεις στο πρωτάθλημα και πέτυχε δυο γκολ, αποτελώντας ένα από τα αγαπημένα παιδιά του Μοράτι, ο οποίος έκανε τα πάντα για να τον φέρει στην ομάδα του και δικαιωνόταν για την επιλογή του. Ο Γεωργάτος συνέχισε τις "υψηλές πτήσεις" στην Ιταλία, έπαιζε βασικός και έκανε με τις σέντρες του εύκολη την ζωή του Κριστιάν Βιέρι. Ο "Γκέο" σέρβιρε και ο Ιταλός φορ εκτελούσε, απαρτίζοντας ένα εκπληκτικό δίδυμο που "πονοκεφάλιαζε" κάθε αντίπαλη άμυνα.

Ο Λίπι ήταν ευχαριστημένος μαζί του, ο ίδιος έπαιζε πολύ καλά, όμως δεν αισθανόταν γεμάτος. Η Ελλάδα, ο Πειραιάς, ο Ολυμπιακός, οι φίλοι του, τα πάντα του έλειπαν και ήθελε να επιστρέψει. " Είμαι από τους ανθρώπους που αναζητούν διαφορετικά πράγματα από αυτά που μου έδιναν στην Ιταλία", έλεγε ο ίδιος και απαντώντας στο αν μεθόδευσε την επιστροφή του στην χώρα μας, είπε: "Χαλάρωσα, με αποτέλεσμα σε ορισμένα παιχνίδια να μην αποδίδω αυτό που περίμεναν. Πίστευα ότι θα πάρουν κάποιον άλλον στη θέση μου, αν η απόδοσή μου δεν ήταν καλή, και από το καλοκαίρι θα με άφηναν να φύγω". Δεν κατόρθωσε να αντέξει τον τρόπο ζωής στο Μιλάνο. Ήταν απόμακρος και καταθλιπτικός. Το έλεγε και στους φίλους του, τον Ανατολάκη και τον Ελευθερόπουλο, οι ίδιοι όμως τον προέτρεπαν να μείνει στην Ιταλία και να το παλέψει.

Όταν η Ίντερ έδωσε 2,5 δις δραχμές και αγόρασε τον Γεωργάτο

Οι στιγμές που περνούσε με τον Ρονάλντο

Για δύο χρόνια μοιραζόταν το ίδιο δωμάτιο με τον Ρονάλντο και θυμάται από το "Φαινόμενο" πως την πρώτη φορά πριν χτυπήσει την πόρτα, πίστευε πως δεν θα τον δεχτεί, αφού θα ήθελε να έχει τις ανέσεις του. Όταν τον είδε όμως, σηκώθηκε, τον χαιρέτησε, του έδειξε το διπλανό κρεβάτι και από τότε έμεναν μαζί στα ξενοδοχεία.

Για το πως περνούσε την ώρα του στο δωμάτιο ο Βραζιλιάνος, ο Γεωργάτος έλεγε πως είχε πολλές φωτογραφίες με συμπατριώτισσές του μοντέλα. Επίσης και οι δύο είχαν αδυναμία στα αυτοκίνητα, διάβαζαν περιοδικά και παρακολουθούσαν τηλεόραση. Όσο για το πως θα περιέγραφε την προσωπικότητά του, ανέφερε πως "ήταν ένας ευαίσθητος άνθρωπος, χωρίς ίχνος βεντετισμού. Για μένα ήταν ο κορυφαίος σέντερ φορ όλων των εποχών. Απίστευτο ταλέντο".

Όταν η Ίντερ έδωσε 2,5 δις δραχμές και αγόρασε τον Γεωργάτο

Ο δανεισμός στον Ολυμπιακό και η δεύτερη (αποτυχημένη) επιστροφή

Όπως προείπαμε, ο Γεωργάτος ήθελε να γυρίσει στην Ελλάδα και να παίξει εκ νέου στον Ολυμπιακό. Όπερ και εγένετο, χωρίς όμως η Ίντερ να τον αφήσει ελεύθερο ή να τον παραχωρήσει με μετεγγραφή. Έτσι, λοιπόν, δόθηκε δανεικός στην ομάδα του Πειραιά, την σεζόν 2000-01. Ο Ολυμπιακός πήρε το πρωτάθλημα και ο ίδιος είχε 20 συμμετοχές και πέντε γκολ.

Όταν έφυγε από το Μιλάνο, οι φίλαθλοι της Ιντερ κρέμασαν ένα πανό στο γήπεδο που έγραφε "καλό ταξίδι Γεωργάτο", με τον ίδιο να θυμάται το περιστατικό αυτό και να λέει στο "Βήμα της Κυριακής" τον Μάρτιο του 2001: "Αυτό δείχνει την αμοιβαία αγάπη που υπήρχε μεταξύ μας. Οι οπαδοί της Ιντερ έλεγαν ότι είχαν να δουν παίκτη με τέτοιο πάθος και απόδοση από την εποχή του Μπρέμε. Ούτε για τον Ρομπέρτο Κάρλος που τον είχαν για έναν χρόνο στην ομάδα δεν είπαν αυτά που είπαν για μένα. Με αγάπησαν και το έδειχναν συνέχεια. Σε πρόσφατο παιχνίδι της Ιντερ είχαν κρεμάσει ένα πανό που έγραφε "φέρτε πίσω τον Γεωργάτο»".

Το επόμενο καλοκαίρι επέστρεψε στην Ιταλία. Παρόλα αυτά, δεν κατάφερε να ξαναγίνει βασικός, καθώς ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς, αγωνιζόμενος σε 12 μόλις αγώνες, σκοράροντας μία φορά. Μετά την δεύτερη θητεία του στην Ιταλία, όπου δεν δικαίωσε τις προσδοκίες των ανθρώπων της ομάδας, έκανε τη νέα επιστροφή στην Ελλάδα για την ΑΕΚ, στην οποία έπαιξε για ένα χρόνο και ήταν πολύ καλός, προτού φορέσει για τρίτη φορά την φανέλα του Ολυμπιακού το καλοκαίρι το 2004, ολοκληρώνοντας στον Πειραιά τη μεγάλη καριέρα του το 2007.

Όταν η Ίντερ έδωσε 2,5 δις δραχμές και αγόρασε τον Γεωργάτο

Ένα δείγμα από την "ιντερίστι" διαδρομή του:





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ