ΣΤΗΛΕΣ

Ολυμπιακός - ΑΕΚ: Τα ντέρμπι που έγραψαν ιστορία

Ολυμπιακός - ΑΕΚ: Τα ντέρμπι που έγραψαν ιστορία

Το Sport24.gr κάνει φλας μπακ και θυμίζει τις μεγαλύτερες νίκες του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ με γηπεδούχους τους Πειραιώτες και κάποια ματς που έμειναν στην ιστορία για τη σημασία τους (VIDEOS).

Μπορεί να μην θεωρείται το ελληνικό Clasico, όμως πρόκειται για ένα από τα μεγάλα ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος και αυτά τα ματς έχουν την ιδιαιτερότητά τους και την αίγλη τους, ακόμα και αν δεν βρίσκονται πάντα οι δυο ομάδες σε παρόμοιο αγωνιστικό επίπεδο.

Οι μάχες του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ θα είναι πάντα ξεχωριστές και ιδιαίτερες, άπαντες θα τις περιμένουν με μεγάλη ανυπομονησία και το παρελθόν έχει να μας προσφέρει επικά παιχνίδια είτε γηπεδούχοι ήταν οι Πειραιώτες είτε η "Ένωση".

Το Sport24.gr ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων, ξεσκονίζει τα βιβλία του παρελθόντος και θυμίζει τις μεγαλύτερες σε έκταση και σημασία νίκες για τους δυο μονομάχους στην -εκάστοτε- έδρα των "ερυθρολεύκων". Κάποιες φορές, υπήρξαν και ματς-τίτλου.

Ξεκινώντας από τους γηπεδούχους, τέσσερις φορές έχουν πετύχει πέντε και έξι γκολ εις βάρος της ΑΕΚ. Το ένα ματς βέβαια μακάρι να μην είχε διεξαχθεί ποτέ εκείνη την αποφράδα 8/2/1981, όταν ο Ολυμπιακός ισοπέδωσε τον "Δικέφαλο", αλλά ο θρίαμβος αυτός επισκιάστηκε απ' ό,τι συνέβη στην Θύρα 7.

Οι "ερυθρόλευκες" πεντάρες κόντρα στην ΑΕΚ

Αν κάποιος κοιτάξει τα παιχνίδια αυτά από την... προπολεμική περίοδο, ο Ολυμπιακός είχε επικρατήσει με 5-1 της ΑΕΚ την σεζόν 1938-39, με τον Αναματερό να κάνει χατ-τρικ (52', 69', 75'), ενώ από ένα γκολ πέτυχαν οι Δεπούντης (16') και Βάζος (80'). Για την "Ένωση" είχε μειώσει απλά ο Γ. Παπαδόπουλος με τη συμπλήρωση μιας ώρας παιχνιδιού. Δεκαπέντε χρόνια μετά (σεζόν 1953-54), οι "ερυθρόλευκοι" ήταν καταιγιστικοί και ισοπέδωσαν με 5-0 (55', 69' Δρόσος, 22' Δαρίβας, 57΄Καρπαθάκης, 86' Κανσός) τους "κιτρινόμαυρους".

Η αποφράδα 8/2/1981 και η εξάρα του 2011

Η λίστα περιλαμβάνει και δυο εξάρες για τον Ολυμπιακό. Η πρώτη, όπως προαναφέραμε, ήταν στις 8 Φεβρουαρίου 1981, με την ομάδα του Πειραιά να κάνει "πάρτι" στο χορτάρι και να διαλύει με 6-0 την ΑΕΚ. Χατ-τρικ από τον Γαλάκο (30', 53', 84') και από ένα γκολ οι Κουσουλάκης (68'), Ορφανός (75') και Βαμβακούλας (80'), ένα ατελείωτο γλέντι στις εξέδρες και μετά... τραγωδία. Μεγάλη μερίδα φίλων του Ολυμπιακού θέλησε να αποχωρήσει λίγα λεπτά πριν το τέλος του αγώνα, τα τουρνικέ ήταν κλειστά, δημιουργήθηκε το απόλυτο χάος, ο ένας ποδοπατούσε τον άλλον και το αποτέλεσμα ήταν 21 άνθρωποι να χάσουν την ζωή τους (μεταξύ αυτών και ένας φίλος της ΑΕΚ) και δεκάδες να τραυματιστούν. Μια ημερομηνία-ορόσημο για την ιστορία του Ολυμπιακού, που κάθε χρόνο τιμά τους νεκρούς του και δεν τους ξεχνά ποτέ.

Το δεύτερο 6-0 απέναντι στην ΑΕΚ ήρθε 30 χρόνια μετά, με τον Ολυμπιακό του Ερνέστο Βαλβέρδε να οργιάζει στο χορτάρι και να σφραγίζει την κατάκτηση του πρωταθλήματος, το πρώτο στην εποχή Μαρινάκη στο πηδάλιο της ομάδας. Δυο γκολ σημείωσε ο Ραφίκ Τζεμπούρ (2' και 61') και από ένα οι Μέλμπεργκ (7'), Φουστέρ (20'), Μιραλάς (68') και Χολέμπας (71'). Πολλοί υποστηρίζουν πως αν οι Πειραιώτες δεν έριχναν "στροφές" στο τελευταίο 20λεπτο, το κοντέρ θα είχε γράψει παραπάνω τέρματα και ένα ιστορικό ρεκόρ στις αναμετρήσεις μεταξύ των δυο ομάδων.

Τα τέσσερα... ντόρτια και το επικό ντέρμπι-τίτλου το 2002

Από 'κει και πέρα, το αμέσως επόμενο μεγαλύτερο σκορ στα ντέρμπι Ολυμπιακός - ΑΕΚ είναι το 4-0, το οποίο έχει εμφανιστεί τέσσερις φορές με γηπεδούχο τον Ολυμπιακό. Την σεζόν 1931-32 (1', 75' Ντ. Ανδριανόπουλος, 18' Ράγκος, 89' Β. Ανδριανόπουλος), το 1933-34 (13' Ράγκος, 15' Λ. Ανδριανόπουλος, 38' Βάζος, 67' Συμεωνίδης), μετέπειτα το 1965-66 (42', 65' Αρ. Παπάζογλου, 30' Νεοφώτιστος, 57΄Γ. Σιδέρης) και το 1973-74 με όλα τα γκολ να σημειώνονται στο δεύτερο ημίχρονο (48' Δεληκάρης, 73' Σταυρόπουλος, 75', 78' Τριαντάφυλλος).

Πάντως, δεν μπορεί να μη γίνει ειδική μνεία στο επικό 4-3 της αγωνιστικής περιόδου 2001-02 στο ΟΑΚΑ, που θεωρείται ένα από τα κορυφαία ντέρμπι που έχουν διεξαχθεί ποτέ ανάμεσα στις δυο ομάδες σε επίπεδο πρωταθλήματος. Πιθανότατα είναι και το κορυφαίο, αφού τα είχε όλα και συνάμα έκρινε ουσιαστικά το πρωτάθλημα υπέρ του Ολυμπιακού. Η ΑΕΚ προηγήθηκε με πέναλτι του Τσιάρτα στο 24', ισοφάρισε με υπέροχο βολ πλανέ ο Αλεξανδρής στο 43', ενώ στο 52' ο Παπατζόγλου έβαλε μπροστά στο σκορ την ομάδα του. Έξι λεπτά μετά, ο Αλεξανδρής εκμεταλλεύτηκε την ασυνεννοησία Χιώτη-Φερούζεμ για το 3-1, μείωσε με δεύτερο πέναλτι ο Τσιάρτας (75'), αλλά ο Τζόρτζεβιτς στο 88' "κλείδωσε" τη νίκη για τον Ολυμπιακό. Ο Λάκης μείωσε λίγο μετά για την Ένωση, αλλά το τρίποντο κατέληξε στους "ερυθρόλευκους".

Οι μεγαλύτερες σε έκταση νίκες της "Ένωσης"

Μπορεί ο Ολυμπιακός να κατέχει τη μερίδα του λέοντος στις εντός έδρας αναμετρήσεις του με την ΑΕΚ, παρ' όλα αυτά έχει και ο "Δικέφαλος" σπουδαίες νίκες ως φιλοξενούμενος. Η πρώτη μεγάλη σε έκταση ήταν την σεζόν 1962-63 με 3-1, όταν οι Σημαντήρης και Πολυχρονίου πέτυχαν αυτογκόλ στο 39' και στο 44', ενώ στο 59' ο Παπαϊωάννου βρήκε τον δρόμο προς τα δίχτυα, προτού μειώσει στο τέλος (89') ο Πολυχρονίου. Πέντε χρόνια μετά, η "Ένωση" έκανε... παρέλαση στο Καραϊσκάκη, διαλύοντας με 4-1 τον Ολυμπιακό, που προηγήθηκε με τον Γιούτσο στο 19', αλλά μετά ακολούθησε "κιτρινόμαυρη καταιγίδα". Δυο γκολ πέτυχε ο Παπαϊωάννου (55', 70') και από ένα οι Πομώνης και Καραφέσκος. Τέλος, την σεζόν 1975-76, ο "Δικέφαλος" με δυο γκολ του Παπαϊωάννου, ο οποίος είναι και ο πρώτος σκόρερ στα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, η ΑΕΚ πέρασε από το Φάληρο με 2-0.

Το πρωτάθλημα του '89, ο Ντέμης και οι νίκες στη Ριζούπολη

Επιπροσθέτως, δεν μπορεί να ξεχαστεί η μεγάλη νίκη-τίτλου της ΑΕΚ μέσα στο ΟΑΚΑ επί του Ολυμπιακού με 1-0 (το 1989), ο οποίος ήταν και το μεγάλο φαβορί. Οι Πειραιώτες έχασαν ένα κάρο ευκαιρίες, αλλά σε μια αντεπίθεση ο Οκόνσκι πάσαρε στον Καραγκιοζόπουλο και εκείνος με ψύχραιμο σουτ με το αριστερό στο 83' χάρισε τους βαθμούς και το πρωτάθλημα στην ομάδα του. Μεγάλη νίκη για τον "Δικέφαλο" ήταν και αυτή του 1997 επίσης στο ΟΑΚΑ με 1-0, με τον Ντουμιτρίου στον πάγκο. Οι γηπεδούχοι "σφυροκοπούσαν" την εστία του εκπληκτικού Ατματζίδη, ο Νικολαΐδης μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο και λίγο μετά δικαίωσε τον προπονητή του, σκοράροντας με υπέροχο πλασέ, προλαβαίνοντας την έξοδο του Κυριάκου Τοχούρογλου.

Τέλος, δυο μεγάλες νίκες πανηγύρισε η ΑΕΚ επί του Ολυμπιακού στη Ριζούπολη, όταν την χρησιμοποιούσαν ως έδρα τους οι Πειραιώτες. Η πρώτη ήταν την σεζόν 2002-03 με 2-1, με την ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς να είναι σαφώς καλύτερη στο χορτάρι, να προηγείται με κεφαλιά του Ντέμη στο 33', ισοφάρισε ο Γιαννακόπουλος στο 70' και ο Κατσουράνης στο 95' με δεξί "κεραυνό" από το ύψος της περιοχής χάρισε το τρίποντο στους "κιτρινόμαυρους". Την επόμενη σεζόν, με τέρμα του Λάκη στο 85', η ΑΕΚ νίκησε 1-0 και η ήττα αυτή συνετέλεσε εν πολλοίς στην απώλεια του τίτλου για τους "ερυθρόλευκους".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ