ΣΤΗΛΕΣ

Οι αθλητές που έζησαν το κώμα

Οι αθλητές που έζησαν το κώμα

Ο αθλητισμός έχει και μια διαφορετική, επικίνδυνη όψη. Μεγάλοι αθλητές στην διάρκεια της καριέρας τους έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή τους. Οι παρακάτω έμειναν στην μνήμη του αθλητικού κόσμου...

Έχει περάσει ήδη ένας μήνας από όταν ο Μίκαελ Σουμάχερ νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο της Γκρενόμπλ σε τεχνητό κώμα, μετά το ατύχημα του στο σκι. Πολλοί αθλητές κατά τη διάρκεια της καριέρας τους τραυματίστηκαν σοβαρά και βρέθηκαν σε κώμα.

Κάποιοι από αυτούς δεν τα κατάφεραν. Άλλοι επιβίωσαν και επανασυνδέθηκαν με την καριέρα τους. Η γαλλική L' Equipe ετοίμασε το σχετικό αφιέρωμα.

Οι αθλητές που έζησαν το κώμα

Ο Ρώσος πυγμάχος βαρέων βαρών Μαγκομέντ Αμπντουσαλάμοφ τέθηκε σε κατάσταση τεχνητού κώματος μετά από αγώνα με τον Κουβανό Μάικ Πέρες στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο του περασμένου έτους. Ξύπνησε 35 μέρες αργότερα.

Οι αθλητές που έζησαν το κώμα

Σε αυτή τη φωτογραφία, βρισκόμαστε στον Δεκέμβριο του 1978 και ο αμυντικός της Παρί Σεν Ζερμέν, Πιέρ Άνταμς (έδαφος στο κέντρο), έχει ήδη μια επιτυχημένη καριέρα την οποία ακολούθησε και μέχρι το 1981 στη συνέχεια αποσύρθηκε αφού υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στις 17 Μαρτίου 1982 λόγω ρήξης Αχίλλειου τένοντα. Η αναισθησία πήγε στραβά και ο Άνταμς έπεσε σε κώμα. Από τότε δεν έχει ξυπνήσει.

Οι αθλητές που έζησαν το κώμα

Ο 30χρονος Ντάνιελ Άλμπρεχτ ήταν επαγγελματίας σκιέρ, πρωταθλητής κόσμου για το 2007. Τον Ιανουάριο του 2009 χτύπησε άσχημα στο Κιτσμπουελ σε ηλικία 25 ετών. Υποβλήθηκε σε τεχνητό κώμα για τρεις εβδομάδες και ξαναγύρισε στον αθλητισμό χωρίς ωστόσο να καταφέρει ξανά τις προηγούμενες επιδόσεις του . " Εκείνη την περίοδο δεν μπορούσα να θυμηθώ τους δικούς μου ανθρώπους. Έβλεπα τα πρόσωπά τους, αλλά δεν μου θύμιζαν κάτι. Ένιωθα τη συναισθηματική τους φόρτιση, αλλά ως εκεί" είχε δηλώσει.

Οι αθλητές που έζησαν το κώμα

Η Αμερικανίδα Σάρα Μπρουκ εδώ στο 'Ασπεν το 2006. Ήταν από τις καλύτερες σκιέρ στον κόσμο. Στις 10 Ιανουαρίου 2012, η τέσσερις φορές νικήτρια της κατηγορίας Χ-Games, έπεσε κατά τη διάρκεια της προπόνησης της στο Σαλτ Λέικ. Βρέθηκε σε τεχνητό κώμα για να μειωθεί η εγκεφαλική της πίεση αλλά δεν τα κατάφερε και πέθανε εννέα μέρες αργότερα.

Οι αθλητές που έζησαν το κώμα

Άγνωστη στην Ευρώπη, η ιστορία του Τζόε Έξτερ εντυπωσίασε της Ηνωμένες Πολιτείες. Στις 8 Μαρτίου 2003 ο φύλακας του κολεγίου Μεριμάκ, τραυματίστηκε από τον επιθετικό του κολεγίου της Βοστώνης Πάτρικ Ίβς. Η σύγκρουση ήταν τόσο βίαιη που του έφυγε το κράνος. Οι γιατροί των άφησαν σε τεχνητό κώμα για δέκα μέρες πιστεύοντας ότι δεν θα μπορούσε να παίξει ξανά. Παρά το γεγονός αυτό, ο Έξτερ συνέχισε να αγωνίζεται κανονικά.

Οι αθλητές που έζησαν το κώμα

Άλλος ένας σκιέρ που τραυματίστηκε στο Κιτσμπουελ είναι ο Χανς Κρούκερ. Εδώ, στις 12 Ιανουαρίου 2011, οκτώ ημέρες πριν το ατύχημα του. Ο σκιέρ που είχε κερδίσει τέσσερις φορές το Παγκόσμιο Κύπελλο, τραυματίστηκε στο κρανίο, στα πλευρά και στον πνεύμονα και έμεινε σε κώμα για σχεδόν μια εβδομάδα. Ο ίδιος, προσπάθησε να επιστρέψει στον αγωνιστικό χώρο αλλά μάταια.

Οι αθλητές που έζησαν το κώμα

Το 1994, ο Ερνι Ιρβαν ένας από τους καλύτερους οδηγούς του NASCAR, προσέκρουσε σε τοίχο, κατά τη διάρκεια αγώνα του στο Μίσιγκαν με ταχύτητα 300χλμ/ ώρα. Με σοβαρά χτυπήματα στο κεφάλι παρέμεινε σε κώμα για τρεις εβδομάδες. Επέστρεψε δεκατρείς μήνες αργότερα για να συγκεντρώσει κι άλλες νίκες στο ενεργητικό του.

Οι αθλητές που έζησαν το κώμα

Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τον θάνατο του μπασκετμπολίστα Τιερί Ρούπερτ στις 10 Φεβρουαρίου του 2013. Μετά από μια αναπνευστική δυσφορία που ένιωθε, οδηγήθηκε σε τεχνητό κώμα για μεταμόσχευση καρδιάς που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Ήταν ένας σπουδαίος παίκτης με πλούσια καριέρα των 500 ματς με δέκα διαφορετικές ομάδες και 35 συμμετοχές για την Γαλλία.

Οι αθλητές που έζησαν το κώμα

Ο ποδηλάτης Κολομβιανός Μαουρίτσιο Σόλερ πραγματοποιούσε μια πολύ καλή διαδρομή όταν κατά τη διάρκεια της πορείας του χτύπησε έναν θεατή. Ο ίδιος υπέστη κάταγμα κρανίου με εγκεφαλικό αιμάτωμα και τοποθετήθηκε σε τεχνητό κώμα για μια εβδομάδα. Διατηρώντας την κληρονομιά αυτού του ατυχήματος δεν κατάφερε να συνεχίσει την καριέρα του.

Οι αθλητές που έζησαν το κώμα

Την 1η Αυγούστου 1976, ο Νίκι Λάουντα έχασε τον έλεγχο της Ferrari και το μονοθέσιο του παραδόθηκε στις φλόγες, ενώ ο ίδιος παρέμενε εγκλωβισμένος στους 800 βαθμούς για 55 δευτερόλεπτα. Ο Λάουντα απεγκλωβίστηκε, αλλά είχε ήδη υποστεί βαριά εγκαύματα στο κεφάλι, ενώ είχε εισπνεύσει και τοξικά αέρια που είχαν προκαλέσει βλάβες στους πνεύμονές του. Έμεινε σε κώμα για έξι εβδομάδες και ενάντια σε κάθε πρόβλεψη και οδηγία των γιατρών, επέστρεψε στις πίστες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ