ΣΤΗΛΕΣ

Οι χειρότερες εθνικές ομάδες του κόσμου

Οι χειρότερες εθνικές ομάδες του κόσμου

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιες είναι οι δέκα χειρότερες - βάσει κατάταξης της FIFA εθνικές ομάδες στον κόσμο; Το Sport24.gr σας τις παρουσιάζει. Από την Τόνγκα και τη Σομαλία μέχρι την Ανδόρα και τις Νήσους Σολομώντα.

Πώς είναι να βρίσκεσαι στην τελευταία θέση της κατάταξης της FIFA; Πώς είναι να βρίσκεσαι στη χειρότερη δεκάδα. Το Sport24.gr ανατρέχει στις παραδοσιακά χειρότερες εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου του κόσμου. Εκεί όπου το φιλότιμο περισσεύει, αλλά το ταλέντο εκλείπει. Δείτε αναλυτικά.

Τόνγκα

Το νησιωτικό σύμπλεγμα του "Βασιλείου των Τόνγκα" βρίσκεται σχεδόν απομονωμένο στο Νότιο Ειρηνικό, βορειοανατολικά της Νέας Ζηλανδίας. Η πλειοψηφία των 103.000 κατοίκων ασχολείται με τη γεωργία και την αλιεία, οπότε πού μυαλό για "μπάλα"; Τελευταία στην κατάταξη 204 χωρών της FIFA, η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της χώρας. Τα έχει πάει και καλύτερα, μιας κι έχει βρεθεί στην 163η θέση.

Οι χειρότερες εθνικές ομάδες του κόσμου

Καμία απολύτως διάκριση. Ούτε καν στο Κύπελλο Εθνών του Ειρηνικού, στα οποία συμμετείχε τα έτη, 1979, 1983, 2003 και 2007. Μέσα στο 2015 μέτρησαν τέσσερις ήττες σε τέσσερα ματς (5-0 από τις Νήσους Φίτζι, 0-3 από τις αντίστοιχες Κουκ, 2-1 από την Αμερικανική Σαμόα και 0-3 από τη Σαμόα). Μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία της, το 7-0 επί της Μικρονησίας. Μεγαλύτερη ήττα το 22-0 από την Αυστραλία.

Πάρτε μια γεύση από την ήττα της εθνικής ομάδα Τόνγκα, εντός έδρας, από τις Νήσους Κουκ:

Σομαλία

Στην προτελευταία θέση της κατάταξης βρίσκεται μια αφρικανική ομάδα, αυτή της εθνικής Σομαλίας. Συνορεύοντας με Αιθιοπία, Κένυα και Τζιμπουτί, η αλήθεια είναι ότι στη Σομαλία έχουν άλλα προβλήματα να λύσουν - βλέπε εμφύλιος πόλεμος - από το ποδόσφαιρο.

Οι χειρότερες εθνικές ομάδες του κόσμου

Η πρώτη ομάδα ιδρύθηκε το 1940, στις αρχές του 1990 δεν επιτρεπόταν η διεξαγωγή ματς εντός σομαλικού εδάφους. Μεγαλύτερη νίκη, αυτή επί της Μαυριτανίας (5-2) το 1985, μεγαλύτερη ήττα από τη Βόρεια Κορέα (14-0) το 1963. Δεν έχει πάρει μέρος σε τελική φάση Κυπέλλου Εθνών Αφρικής, πόσο μάλλον σε Παγκοσμίου Κυπέλλου. Την προηγούμενη σεζόν, μόνο ήττες. Από Ρουάντα, Αιθιοπία, Τανζανία και Νίγηρα.

Ερυθραία

Δεν φαίνεται η "στρογγυλή θεά" να απασχολεί τα 5.000.000 κατοίκων, στα παράλια της Ερυθράς Θάλασσας στη Βορειοανατολική Αφρική. Δεν έχει πάρει μέρος σε τελική φάση Κυπέλλου Εθνών Αφρικής, ούτε προφανώς σε Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Οι χειρότερες εθνικές ομάδες του κόσμου

Το Δεκέμβρη του 2013 ο προπονητής και οι παίκτες της ομάδας, εξαφανίσθηκαν μετά την εκτός έδρας αναμέτρηση με την Κένυα. Το ίδιο έγινε πρόσφατα και στην Μποτσουάνα, με παίκτες της ομάδας να αρνούνται να επιστρέψουν στη χώρα για να αποφύγουν την υποχρεωτική στράτευση. Ο Χενόκ Γκοϊτόμ, πιο γνωστός παίκτης, αγωνίζεται στην ΑΪΚ. Δύο ματς, δύο ήττες μέσα στο 2015. Μεγαλύτερη ήττα το 6-1 από την Αγκόλα.

Τζιμπουτί

Ο στίχος από το γνωστό τραγούδι του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, είναι ο,τι γνωρίζουμε σε γενικές γραμμές για την αφρικανική χώρα. Από την ανεξαρτησία της και μετά (1977) δεν έχει να επιδείξει κάτι σε ποδοσφαιρικό επίπεδο. Προσπάθησε να βρεθεί στο Μουντιάλ του 2002, αλλά ανεπιτυχώς. Οι μεγαλύτερες ήττες στην ιστορία είναι από την Ουγκάντα 10-1, κι από τη Ρουάντα 9-0. Οκτώ ματς μέσα στο 2015, ισάριθμες ήττες.

Μπαχάμες

Στην Κοινοπολιτεία των Μπαχαμών δεν έχει να υπερηφανευτεί για το ποδόσφαιρό της. Αν και δεν είναι νέα ομοσπονδία, καθώς ιδρύθηκε το 1969 και κατοχυρώθηκε μέλος της FIFA το 1968. Δεν έχει πάρει μέρος ποτέ σε Παγκόσμιο Κύπελλο, στα προκριματικά αυτού του 2014 αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο.

Οι χειρότερες εθνικές ομάδες του κόσμου

Όλοι οι διεθνείς αγωνίζονται σε μικρές ομάδες των ΗΠΑ. Δύο ματς το περασμένο έτος, ήττες στις οποίες συνολικά δέχθηκε 8 γκολ.

Ανγκουίλα

Νησί, αλλά ουσιαστικά βρετανική αποικία. Βρίσκεται στην Καραϊβική και αναλογικά με τον πληθυσμό της, δεν θα μπορούσε κάποιος να περιμένει κάτι καλύτερο. Συνολικά 13.452 κάτοικοι. Ποδόσφαιρο αγνοείται. Πιο βαριά ήττα, ανάμεσα στις πολλές, το 14-0 από τη Γουιάνα τον Απρίλη του 1998.

Οι χειρότερες εθνικές ομάδες του κόσμου

Δύο επίσημα ματς έδωσε κατά το 2015, και τα δύο με τη Νικαράγουα για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2018. Κανένα γκολ δεν έβαλε, αντίθετα δέχθηκε οκτώ στο σύνολο.

Παπούα Νέα Γουινέα

Καθαρά γεωγραφικά είναι νησιωτικό κράτος στην Ωκεανία, που βρίσκεται βόρεια της Αυστραλίας και περιλαμβάνει το ανατολικό άκρο της νήσου της Νέας Γουινέας και μερικά συμπλέγματα νησιών. Ανεξάρτητη από το 1975, αποτελεί από τις πλέον αγροτικές περιοχές στον κόσμο. Όχι όμως και αθλητικές.

Οι χειρότερες εθνικές ομάδες του κόσμου
(C)FINE FOTO

Τρεις από τους διεθνείς της ξεχωρίζουν, και οι τρεις αγωνίζονται σε ομάδες της Νέας Ζηλανδίας. Η μεγαλύτερη ήττα, το 11-2 από την Αυστραλία. Κι όμως, δεν είναι τόσο κακή. Μέσα στο 2015 είχε πέντε ματς. Και δύο νίκες. Απέναντι στις Νήσους Φίτζι κι απέναντι στις Νήσους Σολομώντα. Με το ίδιο σκορ, μάλιστα (2-1).

Ανδόρα

Επιτέλους συναντάμε και μια ευρωπαϊκή εθνική ομάδα. Βρίσκεται στα Πυρηναία, ανάμεσα σε Γαλλία και Ισπανία, ο πληθυσμός δεν υπερβαίνει τους 76.949 κατοίκους. Ωστόσο ξεπερνά πληθυσμιακά το Λίχτενσταϊν, το Σαν Μαρίνο, το Γιβραλτάρ και τις Νήσους Φαρόε. Ντεμπούτο με βαριά εντός έδρας ήττα (1-6) από την Εσθονία. Πιο μεγάλη ήττα, 7-0 στο Ζάγκρεμπ από την Κροατία. Οκτώ ματς, μέσα στο 2015, οκτώ ήττες. Οι δύο από αυτές φιλικές, εντός έδρας. Απέναντι στην Ισημερινή Γουινέα και την Σεντ Κιτς εντ Νέιβις.

Μογγολία

Σίγουρα, δεν θα το περίμενε κανείς από μια χώρα έκτασης 1.564.116 τ.χλμ. Ωστόσο, ο πληθυσμός της μετά βίας ξεπερνά τα 3.000.000 κατοίκους. Αν και ιδρύθηκε το 1960, μέχρι το 1998 δεν έδωσε κάποιο επίσημο ματς.

Οι χειρότερες εθνικές ομάδες του κόσμου

Η πιο βαριά ήττα στην ιστορία της από το Ουζμπεκιστάν, από το οποίο δέχθηκε 15 γκολ. Έδωσε δύο ματς, κατά το περασμένο έτος, με το Ανατολικό Τιμόρ. Εντός έδρας έχασε 0-1, εκτός 4-1. Ο Τζένγκις Χαν σίγουρα δεν έπαιζε ποδόσφαιρο.

Νήσοι Σολομώντα

Από το 1893 μέχρι και το 1978, το κράτος του Νοτίου Ειρηνικού αποτελούσε βρετανική αποικία. Το 1978, απέκτησε την ανεξαρτησία του. Αποτελείται από 922 νησιά συνολικά, από τα οποία 347 είναι κατοικημένα, που βρίσκονται διάσπαρτα σε μια έκταση 645.000 τ.χλμ. από τα οποία 28.450 καλύπτει η ξηρά που την κάνει την δεύτερη σε έκταση νησιωτική χώρα του νότιου Ειρηνικού ωκεανού μετά την Παπούα Νέα Γουινέα, στα ανατολικά της οποίας βρίσκεται.

Μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία της, το 18-0 από τη Γαλλική Πολυνησία. Καλή παρουσία στο Κύπελλο Εθνών Ωκεανίας, χωρίς όμως ποτέ να κατακτήσει το τρόπαιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ