ΣΤΗΛΕΣ

Οι Έλληνες που αγωνίστηκαν στην Σκωτία

Οι Έλληνες που αγωνίστηκαν στην Σκωτία

Mε αφορμή τις μεταγραφές των Σκόνδρα στη Χάμιλτον και Τζιόλη-Αυλωνίτη στη Χαρτς, το Sport24.gr παρουσιάζει τους 8 προηγούμενους Έλληνες ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στο πρωτάθλημα της Σκωτίας.

Μία ημέρα πριν την ολοκλήρωση της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου, τρεις Έλληνες ποδοσφαιριστές έκαναν το επόμενο βήμα στην καριέρα τους, υπογράφοντας συμβόλαιο με ομάδες της Scottish Premier League.

Ο λόγος για τον Γιάννη Σκόνδρα που θα φοράει τη φανέλα της Χάμιλτον και τους Τάσο Αυλωνίτη και Αλέξανδρο Τζιόλη που ήρθαν σε συμφωνία με τη Χαρτς.

Τα τελευταία 20 χρόνια, οι... δεσμοί μεταξύ των Ελλήνων ποδοσφαιριστών και της Σκωτίας είναι ισχυροί, με αποκορύφωμα την παρουσία του Γιώργου Σαμαρά, ο οποίος πραγματοποίησε μία αξιόλογη καριέρα στη Σέλτικ.

Με αφορμή τις παραπάνω μεταγραφές, το Sport24.gr έψαξε, βρήκε και σας παρουσιάζει όλους τους Έλληνες ποδοσφαιριστές που έχουν αγωνιστεί στο πρωτάθλημα της Σκωτίας, παραλλάσσοντας το γνωστό σύνθημα "Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία" σε "Ελλάς-Σκωτία-Συμμαχία".

ΤΑΣΟΣ ΒΕΝΕΤΗΣ (ΝΤΑΝΤΙ ΓΙΟΥΝ.-ΡΟΣ ΚΑΟΥΝΤΙ, 1999-03)

Οι Έλληνες που αγωνίστηκαν στην Σκωτία

Ο πρώτος ποδοσφαιριστής που άνοιξε την... πόρτα της Scottish Premier League ήταν ο Τάσος Βενέτης το μακρινό 1999. Ο νυν αρχηγός της Κέρκυρας, αποχώρησε σε ηλικία 19 ετών απ' την ΑΕΛ, με προορισμό την Σκωτία και την Νταντί Γιουνάιτεντ. Ο έμπειρος αμυντικός φόρεσε για 3,5 χρόνια τη φανέλα της σκωτσέζικης ομάδας, μετρώντας 2 γκολ σε 57 συμμετοχές. Το δεύτερο εξάμηνο της σεζόν 2002-03 δόθηκε με τη μορφή δανεισμού στη Ρος Κάουντι, με την οποία πέτυχε 1 γκολ σε 9 παιχνίδια.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΥΡΓΙΑΚΟΣ (ΡΕΪΝΤΖΕΡΣ, 2005-06)

Sotirios Kyrgiakos, Rangers
stock season 2005-2006
pic willie vass
Sotirios Kyrgiakos, Rangers stock season 2005-2006 pic willie vass WILLIE VASS PHOTOGRAPHY

Τον Ιανουάριο του 2005, ο Σωτήρης Κυργιάκος, ύστερα από μία επιτυχημένη τετραετία με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, έκανε το μεγάλο βήμα στην καριέρα του, καθώς ήρθε σε συμφωνία με τους Ρέιντζερς έναντι 2.600.000 ευρώ. Ο Sotis έγινε σύνθημα στα χείλη των φίλων της σκωτσέζικης ομάδας λόγω του πάθος του, αλλά και της ποδοσφαιρικής ποιότητάς του. Μάλιστα, είχε καταλυτική συμβολή στην κατάκτηση του νταμπλ στο τέλος της σεζόν. Συνολικά, στον 1,5 χρόνο που έμεινε στο "Άιμπροξ", σημείωσε 2 γκολ και 2 ασίστ σε 31 παιχνίδια.

ΤΑΚΗΣ ΦΥΣΣΑΣ (ΧΑΡΤΣ, 2005-07)

Οι Έλληνες που αγωνίστηκαν στην Σκωτία
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Έξι μήνες μετά τον Σωτήρη Κυργιάκο, ήταν σειρά ακόμα ενός Έλληνα και πρώην "πράσινου" να ζήσει το... μύθο της Σκωτίας. Ο Τάκης Φύσσας, μετά από 1,5 χρόνο στη Λισαβόνα και την Μπενφίκα, ήρθε σε συμφωνία με τη Χαρτς. Με τις "καρδιές" μέτρησε συνολικά 47 συμμετοχές με ένα γκολ και μία ασίστ, ενώ παράλληλα κατέκτησε τη σεζόν 2005/06 το Κύπελλο Σκωτίας. Την επόμενη χρονιά αγωνίστηκε στα προκριματικά του Champions League με την σκωτσέζικη ομάδα, όπου αποκλείστηκε στον 3ο γύρο απ' την ΑΕΚ με δύο ήττες (1-2, 3-0).

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ (ΧΑΡΤΣ, 2006-2009)

Οι Έλληνες που αγωνίστηκαν στην Σκωτία

To καλοκαίρι του 2006, οι διοικούντες τη Χαρτς, ενθουσιασμένοι απ' τις εμφανίσεις του Χρήστου Καρυπίδη με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, κατέβαλαν 200.000 λίρες (σ.σ. 230.000 ευρώ) στον "Δικέφαλο" για την απόκτησή του. Ο 24χρονος -τότε- κεντρικός αμυντικός, παρέμεινε για μία τριετία στο Εδιμβούργο, αγωνιζόμενος, όπως κι ο Τάκης Φύσσας, τη σεζόν 2006/07 στα προκριματικά του Champions League με την ομάδα της Σκωτίας. Συνολικά, φόρεσε 62 φορές τη μπορντό φανέλα, σημειώνοντας 3 τέρματα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (ΣΕΛΤΙΚ, 2008-14)

Οι Έλληνες που αγωνίστηκαν στην Σκωτία
© SNS GROUP

Ο Γιώργος Σαμαράς αποτελεί, μέχρι και σήμερα, τον πρεσβευτή του ελληνικού ποδοσφαίρου στην Σκωτία. Το 2008, ο 31χρονος επιθετικός άφησε την Μάντσεστερ Σίτι, ύστερα από δύο μέτριες σεζόν, για χάρη της Σέλτικ, η οποία προσέφερε 2.500.000 ευρώ στους "πολίτες" για την απόκτησή του. Για μία εφταετία, ο Έλληνας στράικερ αποτέλεσε το "βαρύ πυροβολικό" των Κελτών, αφήνοντας ως παρακαταθήκη 71 γκολ και 50 ασίστ σε 245 συμμετοχές. Παράλληλα, πανηγύρισε 4 πρωταθλήματα, 2 Κύπελλα Σκωτίας, καθώς κι ένα League Cup με τη Σέλτικ, ενώ σε ατομικό επίπεδο, ψηφίστηκε ο κορυφαίος παίκτης της σεζόν 2012/13 απ' τους φιλάθλους της ομάδας.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ (ΡΕΪΝΤΖΕΡΣ, 2012-13)

Οι Έλληνες που αγωνίστηκαν στην Σκωτία

Λίγες ημέρες πριν αρχίσει η εφιαλτική σεζόν 2012-13, το τέλος της οποίας βρήκε την ΑΕΚ να υποβιβάζεται στη Football League, ο Ανέστης Αργυρίου αποφάσισε να αποχωρήσει απ' τους "κιτρινόμαυρους" για χάρη των Ρέιντζερς. Ο Έλληνας μπακ βοήθησε τα μέγιστα προκειμένου οι Ρέιντζερς να προβιβαστούν στην 3η κατηγορία του σκωτσέζικου πρωταθλήματος, μετρώντας 27 συμμετοχές και 2 ασίστ με τη φανέλα της σκωτσέζικης ομάδας.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (ΡΟΣ ΚΑΟΥΝΤΙ, 2013 & 2014)

Οι Έλληνες που αγωνίστηκαν στην Σκωτία

To πέρασμα του Βαγγέλη Οικονόμου απ' τον Ατρόμητο δεν στέφθηκε με επιτυχία, με αποτέλεσμα ο υψηλόσωμος μπακ να αναζητήσει την τύχη του στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Ρος Κάουντι. Με την σκωτσέζικη ομάδα ο 26χρονος -τότε- αμυντικός μέτρησε 18 συμμετοχές στο δεύτερο μισό της σεζόν 2012-13, αλλά παρ' όλα αυτά αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα για χάρη της Βέροιας. Όμως, ύστερα από μόλις έξι μήνες, γύρισε στη Ρος Κάουντι, αγωνιζόμενος σε 15 παιχνίδια της σεζόν 2013-14. Απ' το καλοκαίρι του 2014 φοράει -με ιδιαίτερα επιτυχία- τη φανέλα του Πανιωνίου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ (ΧΑΜΙΛΤΟΝ, 2016-_)

Οι Έλληνες που αγωνίστηκαν στην Σκωτία

Το καλοκαίρι του 2016, ο Γιώργος Σαρρής παρέμεινε στην ξενιτιά, μετά το πέρασμα απ' την Ερσίγεσπορ στη β' κατηγορία της Τουρκίας και υπέγραψε διετές συμβόλαιο με τη Χάμιλτον. Ο Έλληνας στόπερ κατάφερε με το "καλημέρα" να πάρει τη φανέλα... σπίτι του, μετρώντας, μέχρι στιγμής στη σεζόν, 22 συμμετοχές, όλες ως βασικός. Μάλιστα, στη Χάμιλτον συνάντησε τον πρώην συμπαίκτη του στην ΑΕΚ, Αλεσάντρε Ντ' Ακόλ.

Τα λέμε και στο twitter: @ilkallonas

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Ανακοίνωσε Τζιόλη η Χαρτς
Ανακοινώθηκε από την Χαρτς ο Αυλωνίτης
Επίσημο: Στη Χάμιλτον ο Σκόνδρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ