ΣΤΗΛΕΣ

Οι 24 μεγαλύτερες εκπλήξεις στα σπορ. Η Λέστερ έτοιμη για την 25η

Οι 24 μεγαλύτερες εκπλήξεις στα σπορ. Η Λέστερ έτοιμη για την 25η
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η Λέστερ ετοιμάζεται να σηκώσει την κούπα στο κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο και το Sport24.gr θυμάται τις 24 μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του αθλητισμού!

Κάθε ελληνικό αφιέρωμα, για παρόμοιο θέμα, που σέβεται τον εαυτό του, ξεκινά με την κατάκτηση του Euro 2004 από την Ελλάδα! Στη δεύτερη μόλις παρουσία της σε Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα η ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ κατέκτησε τον ευρωπαϊκό τίτλο με την κεφαλιά του Χαριστέα στον τελικό του "Ντα Λουζ" απέναντι στη διοργανώτρια Πορτογαλία. Θεωρείται από πολλά ξένα ΜΜΕ ως η μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία των ομαδικών σπορ!

2) Χαρακτηρίστηκε η "έκπληξη του αιώνα" στο κολεγιακό φούτμπολ. Το άσημο Απαλάχιαν Στέιτ νίκησε το Νο5 των ΗΠΑ (εν έτη 2007) Μίσιγκαν. Είναι η πρώτη και μοναδική νίκη ομάδας από τη δεύτερη κατηγορία απέναντι σε κολέγιο που βρίσκεται στο top-25 της πρώτης, από το 1978 όταν κι έγινε ο συγκεκριμένος διαχωρισμός.

3) Η Σενεγάλη, μια πρώην γαλλική αποικία, το 2002 έκανε τη μεγάλη έκπληξη στην πρεμιέρα του Μουντιάλ, επικρατώντας με 1-0 της παγκόσμιας πρωταθλήτριας. Το γκολ πέτυχε ο Πάπα Μπούμπα Ντιόπ (παίκτη της ΑΕΚ) για την πρωτοεμφανιζόμενη αφρικανική ομάδα. Η νίκη έδωσε το σύνθημα για ξέφρενους πανηγυρισμούς επί γαλλικού εδάφους στους χιλιάδες Σενεγαλέζους μετανάστες.

Οι 24 μεγαλύτερες εκπλήξεις στα σπορ. Η Λέστερ έτοιμη για την 25η

4) Η ιστορία του "cool runnings" ή αλλιώς η Τζαμάικα στους Χειμερινούς Αγώνες! Το 1988 το μικρή νησί της Καραϊβικής πήρε μέρος στους αγώνες ελκύθρου, γράφοντας ουσιαστικά το... σενάριο της μετέπειτα ταινίας με τον αείμνηστο Τζον Κάντι. Η συγκεκριμένη ομάδα αποτέλεσε την ατραξιόν της διοργάνωσης, σε τέτοιο σημείο που οι υπόλοιπες αποστολές τη βοήθησαν (δίνοντας υλικό ακόμη και τα έλκυθρα τους). Η Τζαμάικα, που ουδέποτε είχε προπονηθεί σε... πάγο, δεν τερμάτισε στον αγώνα λόγω λάθος χειρισμού. Ολοκλήρωσαν τον... μύθο τους, ωστόσο, περπατώντας ως τη γραμμή του τερματισμού.

5) Οι "Φάι Σλάμα Τζάμα" είχαν τρομοκρατήσει το αμερικάνικο κολεγιακό μπάσκετ το 1983 με την τρομερή ομάδα, τα θεαματικά καρφώματα και τον τρόπο που κυριαρχούσαν στο παρκέ και πάνω από τα στεφάνια. Το Χιούστον με αστέρια όπως ο Χακίμ Ολάζουον κι ο Κλάιντ Ντρέξλερ στην πεντάδα, βίωσε από την ανάποδη την... ιστορία της σταχτοπούτας (όπως συνηθίζουν να λένε στο τουρνουά NCAA), όταν ηττήθηκαν στον τελικό από το Νορθ Καρολάινα Στέιτ του άλλοτε "Πάνθηρα" Θερλ Μπέιλι και του θρυλικού Τζίμι Βαλβάνο, του προπονητή που έχασε τη μάχη με τον καρκίνο, αλλά κέρδισε μια θέση στην ιστορία χάρις στο λόγο του περί προσπάθειας και το περίφημο "Don't give up, don't ever give up".

6) Ο Γκόραν Ιβανίσεβιτς δεν θα έπαιρνε κανονικά μέρος στο Γουίμπλετον το 2001. Ένας τραυματισμός στον ώμο τον είχε αφήσει πολύ πίσω και εκτός τουρνουά. Παρόλα αυτά ταξίδεψε στο Λονδίνο με wild card κι όχι απλά έκανε καλές εμφανίσεις, αλλά από το Νο125 έφτασε στην κατάκτηση του τροπαίου, με σήμα-κατατεθέν το "φονικό" σερβίς του.

Οι 24 μεγαλύτερες εκπλήξεις στα σπορ. Η Λέστερ έτοιμη για την 25η

7) Η ομάδα των Μετς του 1969 δεν πήρε τσάμπα τον τίτλο "Μίρακλ-Μετς" (το Θαύμα των Μετς). Το παρατσούκλι βγήκε από την εκπλητική τους πορεία το 1969, όταν νίκησαν με 4-1 τους Μπάλτιμορ Όριολς και πάτησαν την κορυφή στη μόλις πρώτη νικηφόρα χρονιά της ιστορίας τους.

8) Το πρώτο Super-Bawl (το πρώτο με αυτό το όνομα και τρίτο συνολικά ως διοργάνωση) που έγινε το 1969 είχε και μια μεγάλη έκπληξη! Το αουτσάιντερ (Νιου Γιορκ Τζετς) επικράτησε του αδιαφιλονίκητου φαβορί (Μπάλτιμορ Κολτς) με 16-7.

9) Στον κόσμο του μπέιζμπολ η Δομινικανική Δημοκρατία θεωρείται υπερδύναμη, έχοντας πολλούς πρωτοκλασσάτους παίκτες στο πρωτάθλημα της Αμερικής, όπως ο Ντέιβιντ Ορτίθ, ο Μιγκέλ Τεχάδα κι ο Χοσέ Ρέγιες. Και το 2009 επιβεβαιώθηκε η... εξαίρεση στον κανόνα, όταν η εθνική ομάδα της Ολλανδίας από το... πουθενά έκανε τη μεγάλη έκπληξη, μια από τις μεγαλύτερης στον μακρινό για μας σπορ με το μπαστούνι και το μεγάλο γάντι.

10) Αν δεν υπήρχε η Εθνική Ελλάδος και ο άθλος του 2004, η επιτυχίας της Δανίας το 1992 θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη ως τώρα έκπληξη σε διεθνή ποδοσφαιρική διοργάνωση. Λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι οι "οικοδεσπότες" Δανοί μπήκαν στη διοργάνωση από το... παράθυρο, κυριολεκτικά μια βδομάδα πριν τα παιχνίδια, λόγω του εμπάργκο στη Σερβία. Με μικρή προετοιμασία κατάφεραν να κατακτήσουν το Euro!

Οι 24 μεγαλύτερες εκπλήξεις στα σπορ. Η Λέστερ έτοιμη για την 25η
EMPICS SPORT

11) Ο Αλεξάντερ Καρέλιν είναι χωρίς αμφιβολία ο μεγαλύτερος παλαιστής όλων των εποχών. Ήταν αήττητος από το 1987 ως το 2000, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο το 1988, το 1992 και το 1996. Η "ρωσική αρκούδα", όμως, έπεσε στο Σίδνεϊ θύμα μιας τεράστιας έκπληξης, όταν ηττήθηκε στον τελικό από τον Αμερικανό Ρούλον Γκάρντνερ.

12) Ο μύθος των Χούζιερς είναι γνωστός. Έγινε άλλωστε και ταινία με πρωταγωνιστή τον Τζιν Χάκμαν. Πρόκειται για την ιστορία που το μικρό και άσημο γυμνάσιο Χίκο των 161 μαθητών, που κατάφερε να κατακτήσει το πολιτειακό πρωτάθλημα το 1954 απέναντι στο Μάντσι Σέντραλ (1.600 μαθητές). "Όταν μπείτε μην σκέφτεσαι τις ωραίες εμφανίσεις του ή το μέγεθος του σχολείου τους..." ήταν τα πρώτα λόγια από τον ξακουστό λόγο του Νόρμαν Ντέιλ, του ρόλου που χάρισε στον Χάκμαν μια υποψηφιότητα για Όσκαρ.

13) Για 132 χρόνια η Αμερική υπερασπιζόταν επάξια τον τίτλο της στο "America's Cup". Το 1983, όμως, η Αυστραλία έβαλε τέλος στην αμερικανική κυριαρχία σε αυτόν τον ιστιοπλοϊκό αγώνα. Αν μη τι άλλο οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους!

14) The Cinderella Story! Ο Μαξ Μπράντοκ πριν παλέψει με τον Μαξ Μπέρ (το 1935) προσπαθούσε μετά το "κράχ" να βρει ένα μεροκάματο. Το "Μπουλντόγκ" πείσθηκε να επιστρέψει στα ρινγκ για να βγάλει μερικά δολάρια, ώσπου οι συγκυρίες τον έφεραν απέναντι στο μεγάλο φαβορί (10 προς 1) για τον τίτλο του πρωταθλητή. Ο Μπράντοκ κέρδισε. Ο θρύλος γεννήθηκε.

Οι 24 μεγαλύτερες εκπλήξεις στα σπορ. Η Λέστερ έτοιμη για την 25η

15) Μπορεί να μην ήταν ακριβώς το αουτσάιντερ, αλλά όπως και να 'χει ο θρίαμβος του Τζέσε Όουενς στους Ολυμπιακούς του... Χίτλερ ήταν μια τεράστια έκπληξη, επιτυχία, μήνυμα ή όποια άλλη λέξη θέλετε να προσθέσετε.

16) The final countdown... Η μικρή Ελλάδα κοιτάει στα μάτια τις υπερδυνάμεις του παγκόσμιου μπάσκετ, όπως τη Γιουγκοσλαβία και τη Σοβιετική Ένωση. Με τον Γκάλη, τον Γιαννάκη και τα άλλα παιδιά. Η καυτή ημέρα του Ιουνίου (14/6/1987) που άλλαξε τη μοίρα ενός αθλήματος.

17) Το 1973 η Σάντερλαντ έγραψε ιστορία! Από τη Β' Εθνική έφτασε στον τελικό απέναντι στην πρωταθλήτρια Λιντς, την οποία κέρδισε για να γίνει η πρώτη ομάδα εκτός Premier League που κατορθώνει κάτι τέτοιο. Οι πιθανότητες πριν την έναρξη των αγώνων έδινε στις "Μαύρες Γάτες" πιθανότητες 1 προς 250! Πιστεύει κανείς ακόμη στις προκαταλήψεις.

18) Μπορεί να μην ήταν τελικός, ωστόσο, ίσως αυτό το αποτέλεσμα να αποτελεί τη μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία του κολεγιακού μπάσκετ. Το άσημο Τσάμινειντ, με τους μόλις 800 φοιτητές, κέρδισε το παντοδύναμη Βιρτζίνια, που όχι μόνο είχε στη σύνθεση της τον μετέπειτα αστέρα του ΝΒΑ, Ραλφ Σάμπσον, αλλά κατέχει και το Νο1 σε όλη την Αμερική. Τελικά ο Δαυίδ κέρδισε τον Γολιάθ με 77-72.

Οι 24 μεγαλύτερες εκπλήξεις στα σπορ. Η Λέστερ έτοιμη για την 25η

19) Σε όλες τις λίστες του εξωτερικού με τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στα σπορ συμπεριλαμβάνεται και μια άγνωστη στο ελληνικό κοινό: η ήττα του Μαν'ο γουόρ (η μοναδική σε 21 αγώνες) από το Σανφορν Σλέικ. Αυτό που λέμε η έκπληξη του 100 προς 1. Κυριολεκτικά. Η χρονιά είναι το 1919. Και μιλάμε για άλογα.

20) Αυτό θα πει έκπληξη! Ως το 1980 η ομάδα χόκεϊ της Σοβιετικής Ένωσης είχε κατακτήσει τα 8 (από τα 9 συνολικά) χρυσά μετάλλια. Ώσπου βρήκε απέναντι της τις ΗΠΑ. Οι Αμερικάνοι κέρδισαν στη Μόσχα το μεγάλο φαβορί με 4-3. Για πολλούς είναι η μεγαλύτερη έκπληξη που έχουν σημειώσει οι Ηνωμένες Πολιτείες σε διεθνή τουρνουά.

21) Το τουρνουά μπάσκετ του NCAA είναι ο κατεξοχήν θεσμός των εκπλήξεων. Και ο άθλος του Βιλανόβα το 1985 το αποδεικνύει. Η "Νόβα" επικράτησε του Πάτρικ Γιούιν και των υπόλοιπων "Χόγιας" του Τζόρτζταουν με 66-64. Το Βιλανόβα μπήκε στο τουρνουά στο Νο8 και κατέχει το σχετικό ρεκόρ, καθώς είναι η ομάδα με το μικρότερο seed όπως λέγεται που κερδίζει τον τίτλο.

Οι 24 μεγαλύτερες εκπλήξεις στα σπορ. Η Λέστερ έτοιμη για την 25η

23) Το 2004 οι Ρεντ Σοξ ταλαιπωρημένοι από την "κατάρα του Μπαμπίνο" βρισκόντουσαν πίσω στο σκορ στους τελικούς με 0-3 απέναντι στους "μισητούς" Γιάνκις. Παρόλα αυτά κατάφεραν να κάνουν τη μεγάλη ανατροπή, κερδίζοντας τον τίτλο (η μόνη ομάδα στην ιστορία του επαγγελματικού μπέιζμπολ που έχει κάνει την ανατροπή σε πλέι-οφ από το 0-3) ύστερα από 86 ολόκληρα χρόνια!

24) Αν τα προγνωστικά έδιναν λίγες ελπίδες στον Μπράντοκ (10-1 απέναντι στον Μπερ), τι να πει κανείς για τον Τζέιμς "Μπάστερ" Ντάγκλας, που τα έβαλε το 1990 με τον ατρόμητο και ανίκητο (τότε) Μάικ Τάισον; Οι πιθανότητες ήταν 42-1 υπέρ του "Iron-Mike", που ετοιμαζόταν να κάνει μια προπόνηση πριν αναμετρηθεί με τον Εβάντερ Χόλιφιλντ. Η ιστορία πήρε, όμως, άλλη στροφή...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ