ΣΤΗΛΕΣ

Οι 12 "συγκρούσεις" Σαββίδη - Ολυμπιακού

Οι 12 "συγκρούσεις" Σαββίδη - Ολυμπιακού
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Δυο σεζόν χωρίς ήττα, δυο νίκες που αποδείχθηκαν “ακριβές”, και προπονητές που "στραπατσαρίστηκαν". Το Sport24.gr παρουσιάζει τις αναμετρήσεις του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό από τότε που ανέλαβε ο Ιβάν Σαββίδης (VIDEOS).

53 παίκτες, 12 παιχνίδια, 7 γκολ, 5 προπονητές, 3 νίκες, 1 μεγαλομέτοχος. Αυτό είναι το παζλ των δώδεκα αναμετρήσεων ανάμεσα ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ από τότε που ο Ιβάν Σαββίδης έχει αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του "Δικεφάλου του βορρά". Το κάθε παιχνίδι ήταν ξεχωριστό, με τις δικές του ιστορίες πριν το πρώτο και μετά το τελευταίο σφύριγμα της εκάστοτε διαιτητή. Καταστάσεις που πάντα επηρεάζουν τον ΠΑΟΚ, καθώς το συγκεκριμένο παιχνίδι δεν θα είναι ποτέ απλά ένα ακόμα παιχνίδι στο πρόγραμμα των δυο ομάδων.

25/11/2012: ΠΑΟΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-1

"Και την Μπαρτσελόνα να έφερνα…"

Στο πρώτο, “αναγνωριστικό” εξάμηνο της παρουσίας του Ιβάν Σαββίδη στον ΠΑΟΚ, ο Δικέφαλος του βορρά βρίσκεται στην δεύτερη θέση, σε απόσταση οκτώ βαθμών από τους ερυθρόλευκους, που ήδη έχουν αποσπαστεί μετρώντας 10-1-0 μετά από τις πρώτες έντεκα αγωνιστικές, με τον Δικέφαλο του βορρά να έχει επτά βαθμούς διαφορά από τον έβδομο Παναθηναϊκό. Το συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν η ευκαιρία του ΠΑΟΚ να γίνει η πρώτη ομάδα που θα νικούσε τον Ολυμπιακό (του είχε κόψει βαθμούς μόνο ο Άρης) σε μια αναμέτρηση στην οποία ουσιαστικά κατέβαινε στον αγωνιστικό χώρο ο “προ Σαββίδη” ΠΑΟΚ, καθώς η ομάδα είχε στηθεί χωρίς την οικονομική επέμβαση του μεγαλομετόχου, που είχε αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών στα μέσα Αυγούστου.

Με σκόρερ τον Στέφανο Αθανασιάδη, ο ΠΑΟΚ απάντησε στο φινάλε της αναμέτρησης στο γκολ που είχε πετύχει ο Ράφικ Τζεμπούρ. Η απόσταση ασφαλείας των οκτώ βαθμών που είχε αποκτήσει ο Ολυμπιακός παρέμεινε, η απόσταση από τον Παναθηναϊκό μεγάλωσε κατά ένα βαθμό και η συζήτηση μετά το τέλος της αναμέτρησης είχε να κάνει με την δυναμική που θα μπορούσε να δώσει ο Σαββίδης στην μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, αν και ο ίδιος είχε δηλώσει, σχεδόν ένα μήνα πριν από το συγκεκριμένο παιχνίδι οτι “και την Μπαρτσελόνα να φέρω στον ΠΑΟΚ, θα τερματίσει πάλι δεύτερος” ρίχνοντας για πρώτη φορά τα βέλη του στην διαιτησία. Ο Σαββίδης είχε παρακολουθήσει την αναμέτρηση από την προεδρική σουίτα, την οποία είχε πρόσφατα ανακαινίσει.

31/3/2013: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΟΚ 0-0

Το μυαλό ήταν αλλού

Τέσσερις στροφές πριν από την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος, είχε ήδη κατακτήσει το πρωτάθλημα, καθώς είχε αποκτήσει προβάδισμα 16 βαθμών από τον Αστέρα Τρίπολης που είχε προσπεράσει τον ΠΑΟΚ στην βαθμολογία. Οι ασπρόμαυροι ζούσαν και ανέπνεαν για τους επερχόμενους ημιτελικούς κυπέλλου εκεί που θα αντιμετώπιζαν τον Αστέρα Τρίπολης. Ο ΠΑΟΚ μετρούσε ένα σερί επτά αγώνων χωρίς ήττα στο πρωτάθλημα, με το παιχνίδι στο “Γ. Καραϊσκάκης” να είναι ίσως το πλέον αδιάφορο αυτής της τετραετίας. Η καρέκλα του Γιώργου Δώνη έτριζε λόγω των όσων είχαν συμβεί στον ΠΑΟΚ με την περίπτωση του Πάμπλο Γκαρσία, καθώς μια μεγάλη μερίδα οπαδών “έβραζε” εναντίον του λόγω της κόντρας που είχε με τον Ουρουγουανό μέσο ο οποίος είχε αποχωρήσει από το ρόστερ των ασπρόμαυρων.

Το τελικό 0-0 είναι το… μόνο που μπορεί να θυμηθεί κανείς από εκείνη την αναμέτρηση, με τον ΠΑΟΚ να πιάνει τον Αστέρα Τρίπολης στην δεύτερη θέση μετά από “στραβοπάτημα” των Αρκάδων και να βγάζει μια σεζόν στην οποία δεν είχε ηττηθεί από τους ερυθρόλευκους και φιλοδοξούσε να τους συναντήσει στον τελικό το κυπέλλου εκεί που δεν έφτασε ποτέ καθώς αποκλείστηκε από τον Αστέρα Τρίπολης. Ο Ιβάν Σαββίδης είχε δώσει το παρών στην πρώτη παρουσία του ΠΑΟΚ στο “Γ. Καραϊσκάκης” επί ημερών του, φορώντας μάλιστα και κασκολ του ΠΑΟΚ, ενώ τον είχαν συνοδεύει τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου αλλά και οι στενοί του συνεργάτες, όπως η Μαρία Γκοντσάρεβα και ο Γκέρμαν Τσιστιακόφ, που διένυε τους πρώτους του μήνες ως “στρατηγικός σύμβουλος ποδοσφαίρου”. Μετά το τέλος του αγώνα είχε βρεθεί στα αποδυτήρια και είχε μιλήσει στους παίκτες, δείχνοντας την ικανοποίηση του για την προσπάθεια που είχαν καταβάλλει "Θα δυναμώσουμε κι άλλο και θα τους βρούμε πάλι μπροστά μας" είχε πει μεταξύ άλλων.

10/11/2013: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΟΚ 4-0

Η αρχή του τέλους του Στέφενς

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ διασταυρώνουν τα ξίφη τους για πρώτη φορά σε “ματς τίτλου”. Όσο νωρίς και αν είχε έρθει μέσα στη σεζόν η πρώτη τους διαμάχη, μετά από 10 αγωνιστικές οι δυο ομάδες είχαν απόσταση τριών βαθμών, έχοντας πετύχει την προηγούμενη αγωνιστική νίκες με γκολ στα τελευταία λεπτά των αναμετρήσεων. Οι ερυθρόλευκοι είχαν περάσει νικηφόρα από την Λεωφόρο με δράστη τον Κώστα Μήτρογλου, και οι ασπρόμαυροι, αν και είχαν βρεθεί πίσω στο σκορ, κατάφεραν να επιβληθούν του Εργοτέλη με 2-1, με απ’ ευθείας εκτέλεση φάουλ του Βούκιτς στις καθυστερήσεις την αναμέτρησης. Ο Ιβάν Σαββίδης… δεν θα έχανε με τίποτα το συγκεκριμένο παιχνίδι και είχε γνωστοποιήσει για την παρουσία του από τις αρχές της εβδομάδας. Η ελπίδα του πως ο ΠΑΟΚ θα έπιανε τον Ολυμπιακό στην πρώτη θέση με μια εκτός έδρας νίκη ήταν μεγάλη. Όπως τώρα, έτσι και τότε, ο Δικέφαλος του βορρά έδινε πριν από το παιχνίδι στο “Καραϊσκάκης” παιχνίδι εκτός συνόρων για το Europa League, και με εντολή Χουμπ Στέφενς, ο ΠΑΟΚ είχε ταξιδέψει από το Ισραήλ (0-0 με αντίπαλο την Μακάμπι Χάιφα) στην Αθήνα όπου και παρέμεινε από το μεσημέρι της Παρασκευής μέχρι και το βράδυ της Κυριακής.

Ο Ιβάν Σαββίδης είχε δώσει το παρών οικογενειακώς στο “Καραϊσκάκης” με τον γιο του, Γιώργο να φορά την πορτοκαλί φανέλα που είχε εκείνη την σεζόν ο ΠΑΟΚ, αλλά και τον Γιώργο Τζαβέλλα. Το παιχνίδι εξελίχθηκε σε εφιάλτη για τον Δικέφαλο του βορρά που ηττήθηκε με 4-0. Οι τριγμοί ήταν αρκετοί, ο Σαββίδης έφυγε με… κατεβασμένα φτερά από τον Πειραιά και το μόνο που… συγκράτησε την κατάσταση ήταν η διακοπή του πρωταθλήματος. Ο Σαββίδης είχε αναχωρήσει για το Ροστόφ και μια εβδομάδα μετά κάλεσε τους παίκτες στη Τούμπα, και είχε συζητήσεις μαζί τους, μέσω skype. O Σαββίδης αναζητούσε το “τις πταίει“ και άκουσε αρκετούς παίκτες, που κλήθηκαν στην Τούμπα και περίμεναν… υπομονετικά την σειρά τους. Η συγκεκριμένη ήττα ήταν η αρχή την απομάκρυνσης από τον Ολυμπιακό, καθώς το -3 έγινε -6, και ακολούθως με δυο ισοπαλίες με Απόλλωνα Σμύρνης και Ατρόμητο, ο πρώτος γύρος βρήκε τον ΠΑΟΚ στο -10 από τον Ολυμπιακό και μετρούσε σερί νίκες. Το γυαλί με το Χουμπ Στέφενς άρχισε να ραγίσει και έσπασε δυο μήνες μετά.

9/3/2014: ΠΑΟΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-1

Η “πρώτη” του Γ.Χ. και… οι δυο Γιώργηδες

Το πρωτάθλημα έχει κριθεί και ο Ολυμπιακός ετοιμάζει βαλίτσες για Τούμπα με ένα και μόνο στόχο. Να μη χάσει έτσι ώστε μνα στεφτεί και μαθηματικά πρωταθλητής Ελλάδας μέσα στη Τούμπα. Ένα αποτέλεσμα συμβολικό ειδικά από τη στιγμή που οι δυο ομάδες είχαν κλείσει ραντεβού για τα ημιτελικά του κυπέλλου. Ο Ιβάν Σαββίδης, παίρνει την απόφαση να απομακρύνει τον Χούουμπ Στέφενς αμέσως μετά την ισοπαλία με τον Εργοτέλη, σε μια προσπάθεια να ταρακουνήσει τα αποδυτήρια, έχοντας ρίξει όλο το βάρος στα παιχνίδια του Κυπέλλου. Ο ΠΑΟΚ βρέθηκε πίσω στο σκορ με 0-1, από το γκολ του Σάμαρη, όμως αρχικά ισοφάρισε με τον Στέφανο Αναθασιάδη και έξι λεπτά πριν την συμπλήρωση των 90’, ο Γιώργος Τζαβέλλας έκανε το 2-1, σε μια νίκη ψυχολογίας για τους ασπρόμαυρους, που αφενός ήταν η πρώτη για τον ΠΑΟΚ στην εποχή Σαββίδη, αφετέρου απέτρεψε την μαθηματική κατάκτηση του πρωταθλήματος από τους ερυθρόλευκους στην Τούμπα. Ο Γιώργος Γεωργιάδης παίρνει τα πρώτα “credits” για την αλλαγή κυρίως στην ψυχολογία της ομάδας και ξεκινά η “δυνατή” σχέση του Γιώργου Τζαβέλλα με την οικογένεια Σαββίδη και κυρίως το γιο του μεγαλομετόχου, Γιώργο, που κάνει αφίσα στο δωμάτιο που είχε στο Μακεδονία Παλάς, τον πανηγυρισμό του Τζαβέλλα στο γκολ που έδωσε τη νίκη στους "ασπρόμαυρους".

2/4/2014: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΟΚ 2-1

Η πρώτη μεγάλη "φωτιά"

Ο ΠΑΟΚ κατεβαίνει στην Αθήνα για τον πρώτο ημιτελικό Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό με το κλίμα να είναι αρκετά φορτισμένο πριν την αναμέτρηση και να γίνεται… "πολεμικό" αμέσως μετά, καθώς ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε με 2-1, παίζοντας για μεγάλο χρονικό διάστημα με παίκτη λιγότερο, σε ένα παιχνίδι που ξεκίνησε εφιαλτικά για τους ασπρόμαυρους καθώς βρέθηκαν πίσω στο σκορ με 2-0 στο 10’, μείωσαν στη πρώτη τους ευκαιρία με τον Αθανασιάδη, με τον Στοχ να αποβάλλεται πριν κάνει ο Ολυμπιακός την σέντρα. Η λήξη του αγώνα βρίσκει τον ΠΑΟΚ να βράζει, και έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για ένα παιχνίδι - σταθμό στην εποχή Σαββίδη. Ο μεγαλομέτοχος του Δικεφάλου του βορρά προσπαθεί να αποφύγει τις δημόσιες τοποθετήσεις, όμως στις εσωτερικές συζητήσεις που γίνονται, άπαντες αντιλαμβάνονται πως δεν θέλει ούτε να σκέφτεται το ενδεχόμενο αποκλεισμού από τον τελικό για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν στα ημιτελικά, και δη από τους "ερυθρόλευκους".

16/4/2014: ΠΑΟΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-0

Το "ροντέο" που πληρώθηκε ακριβά

Ο τρόπος με τον οποίο ζει όλος ο οργανισμός του ΠΑΟΚ την συγκεκριμένη αναμέτρηση είναι ο ορισμός του “αγώνα δίχως αύριο”. Στην επίσημη ιστοσελίδα υπάρχει ξεχωριστή αντίστροφη μέτρηση, ενώ τις τελευταίες δυο ημέρες τα πάντα στην ιστοσελίδα περιστρέφονται γύρω από το παιχνίδι. Ο Ιβάν Σαββίδης, αν και δεν χρειαζόταν λόγω του κλίματος που είχε δημιουργηθεί, μεταφέρει στους παίκτες πως αυτό το παιχνίδι “πρέπει να το κερδίσουμε” και βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη έχοντας ενημερωθεί για κάθε λεπτομέρεια. Μετά από ένα παιχνίδι που σημαδεύτηκε από το “δακτυλίδι της φωτιάς” όπως ονόματα το σκηνικό με τους χιλιάδες πυρσούς που ήταν τοποθετημένοι στα κάγκελα περιμετρικά του γηπέδου και άναψαν με την είσοδο των ομάδων, από τους γαύρους που πετάχτηκαν στον πάγκο του Ολυμπιακού και καθυστέρησαν την έναρξή του για πάνω από μισή ώρα (με τον Ιβάν Σαββίδη να κατεβαίνει στον αγωνιστικό χώρο και να προσπαθεί να πιέσει καταστάσεις για να αρχίσει το ματς), από μια… “κλωτσοπατινάδα” ανάμεσα σε… όποιον βρισκόταν κοντά στην φυσούνα, από την διαμάχη Μανιάτη - Τζαβέλλα που έφτασε στο να τινάξει και τα αποδυτήρια της Εθνικής Ελλάδος, ένα εξαιρετικό γκολ με κεφαλιά του Αθανασιάδη μετά από γέμισμα του Τζαβέλλα και μια μοναδική ευκαιρία του Φουστέρ στο 95’, με τον Κίτσιου να διώχνει πάνω στο γραμμή, σχημάτισαν ένα σκηνικό ενός αγώνα τον οποίο ο ΠΑΟΚ ήθελε να κερδίσει με οποιοδήποτε κόστος και το κόστος ήταν μεγάλο.

Ο "Δικέφαλος του Βορρά" πήγε λαβωμένος στον τελικό χωρίς τρεις από τους πλέον βασικούς του παίκτες (Αθανασιάδη, Κατσουράνη, Νάτχο), και τιμωρήθηκε με αφαίρεση τριών βαθμών που εφαρμόστηκε στην ειδική βαθμολογία των πλέι οφ. Ο Σαββίδης παρακολούθησε μεγάλος μέρος του παιχνιδιού όντας πίσω από τον πάγκο του ΠΑΟΚ και μετά το τέλος του αγώνα είχε σημειώσει: “Αισθάνθηκα ότι ήμασταν όλοι μια ομάδα που πάλεψε για τη τιμή και την αξιοπρέπεια του ΠΑΟΚ. Ευχαριστώ τους φιλάθλους που με κατάλαβαν. Οι ποδοσφαιριστές κατάλαβαν πως πάλεψαν για τη τιμή και την αξιοπρέπεια του ΠΑΟΚ. Ο Θεός δεν μας γύρισε την πλάτη. Έπρεπε να τιμωρήσουμε τον Ολυμπιακό. Θα ήθελα να παρακολουθήσω αυτό το παιχνίδι από την Θύρα 4 αλλά αναγκάστηκα να είμαι στον αγωνιστικό χώρο. Μίλησα τηλεφωνικά με τον κύριο Μαρινάκη για να του εξηγήσω πως αυτά δεν πρέπει να συμβαίνουν”.

3/12/2014: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΟΚ 1-2

Το πριμ που τον… έριξε από τη κορυφή

Για πρώτη φορά στην εποχή Σαββίδη, και πρώτη μετά από πάρα πολλά χρόνια, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό σε παιχνίδι πρωταθλήματος με τους ασπρόμαυρους να είναι πάνω από τους ερυθρόλευκους στην βαθμολογία. Μετά από 12 παιχνίδια, ο ΠΑΟΚ ήταν στους 28 βαθμούς, έναντι 26 του Ολυμπιακού, με τον Δικέφαλο του βορρά να κατεβαίνει στο “Γ. Καραϊσκάκης” έχοντας επικρατήσει του Παναθηναϊκού με 3-2, σε παιχνίδια που βρέθηκε πίσω στο σκορ, στο γήπεδο της Τούμπας. Προς το φινάλε του πρώτου ημιχρόνου ο Αθανασιάδης ανοίγει το σκορ και ο Φουστέρ απαντά πριν πάνε οι δυο ομάδες στα αποδυτήρια. Στο δεύτερο ημίχρονο, ο ΠΑΟΚ παίρνει ξανά το προβάδισμα με γκολ του Περέιρα και σκοράρει λίγο πριν την λήξη με τον Τζανδάρη, με το γκολ να ακυρώνεται με λανθασμένη απόφαση ως οφσάιντ. Η λήξη της αναμέτρησης βρίσκει τον ΠΑΟΚ του Άγγελου Αναστασιάδη να φεύγει ως θριαμβευτής από το “Καραϊσκάκης”. Ο Ολυμπιακός κλυδωνίζεται, αλλά αντέχει κυρίως λόγω των κλυδωνισμών στον ΠΑΟΚ. Οι "ασπρόμαυροι είναι" στο +5 και προσπαθούν να διαχειριστούν την κατάσταση.

Λίγες ημέρες πριν το παιχνίδι, έρχεται η ρήξη ανάμεσα σε Τζαβέλλα και Αναστασιάδη, με τον πρώτο να επισκέπτεται δικό του γιατρό να να δει το πρόβλημα τραυματισμού που είχε, και τον δεύτερο να τον θέτει εκτός αποστολής θεωρώντας ότι αμφισβητεί το ιατρικό τιμ και εμμέσως πλην σαφώς θεωρεί πως ηθελημένα απουσίασε από το παιχνίδι. Κλυδωνισμούς φέρνει και η απόφαση του Αναστασιάδη να πει στον Σαββίδη να μην δώσει πριμ στους παίκτες, ζητώντας του να το δώσει μετά και τα παιχνίδια με Ξάνθη και Γκενκάν. Ο ΠΑΟΚ σημειώνει δυο διαδοχικές ήττες στα συγκεκριμένα ματς, έρχεται και μια τρίτη από τον ΠΑΣ Γιάννενα, ενώ φημολογείται πως λίγες ημέρες μετά τη νίκη του ΠΑΟΚ επί του Ολυμπιακού, ο Ιβάν Σαββίδης ήταν θετικός στην παρουσία του Αναστασιάδη στον πάγκο της εθνικής Ελλάδος. Ο Σαββίδης παρακολουθεί εκ του μακρόθεν τον ΠΑΟΚ να πηγαίνει από το +5 στο -2 μέσα σε δυο εβδομάδες.

8/2/2015: ΠΑΟΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-0

Είχαν παρθεί ήδη αποφάσεις

Το σκηνικό είχε αλλάξει άρδην σε σχέση με το παιχνίδι του πρώτου γύρου. Ο ΠΑΟΚ βρισκόταν στο -2 μέχρι τα μισά του Γενάρη, όμως οι ήττες από Παναιτωλικό και ΟΦΗ εκτόξευσαν την διαφορά στο -8, με τον Άγγελο Αναστασιάδη να έχει υποβάλλει την παραίτησή του μετά την αναμέτρηση του ΠΑΟΚ στη Κρήτη, η οποία δεν έγινε δεκτή. Ο Δικέφαλος παίζει, θεωρητικά, τα ρέστα του απέναντι στον Ολυμπιακό έχοντας μια τελευταία ευκαιρία να ξαναμπεί στο παιχνίδι της διεκδίκησης του τίτλου, όμως το 90λεπτο κυλάει μάλλον υποτονικά και από τις δυο ομάδες με το τελικό 0-0 να βάζει ουσιαστικά τέλος στο θέμα τίτλου, με τον ΠΑΟΚ να μοιάζει αποκαμωμένος, έχοντας μείνει από ψυχικές αλλά και αγωνιστικές δυνάμεις, κάτι που απέδειξε και η ήττα με 4-0 στην επόμενη αγωνιστική με αντίπαλο τον Ατρόμητο, στην Αθήνα. Ο Ιβάν Σαββίδης δείχνει να διοικεί… εξ’ αποστάσεως εκείνο το διάστημα, με τον γιο του, Γιώργο να έχει ενεργοποιηθεί. Η αντίστροφη μέτρηση για τον Άγγελο Αναστασιάδη είχε ήδη ξεκινήσει όμως οι ασπρόμαυροι την ανέβαλαν για ένα διάστημα, με τον ΠΑΟΚ να συνεχίζει να φθείρεται και τελικά να καταλήξει να ολοκληρώσει την σεζόν τερματίζοντας στην τελευταία θέση των πλέι οφ, με τον άνθρωπο που κατάφερε να βγάλει τον ΠΑΟΚ πρώτο στα πλέι οφ τη πρώτη φορά που είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Δικεφάλου του βορρά, τον Γιώργο Γεωργιάδη, να μη μπορεί να κάτι τίποτα για να αποσοβήσει το μοιραίο.

4/10/2015: ΠΑΟΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-2

Η πρώτη "κρίση" στο τριετές πλάνο

Πριν καλά - καλά ξεκινήσει το πρωτάθλημα, ο ΠΑΟΚ είχε βρεθεί στο -9 από τον Ολυμπιακό μετά από πέντε αγωνιστικές, όμως έδειχνε να έχει πάρει τα πάνω του, καθώς σε τρεις διαδοχικούς και απαιτητικούς αγώνες, αρχικά επικράτησε της ΑΕΚ στη Τούμπα και του Ατρομήτου στην Αθήνα, ενώ ακολούθησε η εντός έδρας ισοπαλία με αντίπαλο την Ντόρτμουντ, σε ένα παιχνίδια στο οποίο ο ΠΑΟΚ έδειχνε ικανός να κρατήσει το προβάδισμα που είχε αποκτήσει χωρίς τελικά να τα καταφέρει. Ο Ιγκόρ Τούντορ έψαχνε ένα μεγάλο αποτέλεσμα για να το “δείξει” στον Ιβάν Σαββίδη, στον οποίο είχε προφορικά υποσχεθεί 15 με 16 βαθμούς στα παιχνίδια με ΑΕΚ, Ατρόμητο, Ολυμπιακό, Ηρακλή, Παναθηναϊκό και Αστέρα Τρίπολης.

Μετά το αρχικό 2/2 ήρθε η ήττα από τον Ολυμπιακό, με τον μεγαλομέτοχο του "Δικεφάλου του Βορρά" να δείχνει εκείνο το διάστημα την διάθεση να δώσει πίστωση χρόνου στον Κροάτη τεχνικό, καθώς εκείνος αποτελούσε μέρος ένα τριετούς πλάνου που εκπονήθηκε με επικεφαλής του αγωνιστικού τμήματος, τον Φρανκ Άρνεσεν. Η ήττα από τον Ολυμπιακό και η ισοπαλία με αντίπαλο τον Ηρακλή - στο ίσως πιο περίεργο παιχνίδι των τελευταίων ετών - πέταξαν στα σκουπίδια το πλάνο και τις ελπίδες του Ιγκόρ Τούντορ. Την ίδια στιγμή, ο Ιβάν Σαββίδης άρχισε να διαπιστώνει και μια “αδυναμία” συνεννόησης ανάμεσα στον αθλητικό διευθυντή και τον προπονητή, με τον Ιβάν Σαββίδη να έχει γίνει ανυπόμονος για αποτελέσματα τα οποία ο ίδιος ο Ιγκόρ Τούντορ τυ τα έταξε, και όταν έγινε ανακόλουθος, η πίεση αυξήθηκε και ο ίδιος δεν μπόρεσε να την διαχειριστεί.

7/2/2016: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΟΚ 1-0

Έμεινε ο Τούντορ και έφυγαν... οι υπόλοιποι

Ο ΠΑΟΚ είχε καταφέρει να σημειώσει ένα σερί εννιά αγώνων χωρίς ήττα, που τον είχε βάλει εκ νέου εντός πεντάδας, καθώς οι ασπρόμαυροι κινούνταν στα πιο ρηχά νερά σε επίπεδο βαθμολογίας σε κανονική διάρκεια πρωταθλήματος, από κάθε άλλη από τις σεζόν στην εποχή Σαββίδη. Ο μεγαλομέτοχος του Δικεφάλου του βορρά αναζητούσε ένα σημείο αναφορά εντός συνόρων μετά την εκτός έδρας επικράτηση επί της Ντόρτμουντ, που πέρα από την χαρά μιας βραδιάς δεν έδωσε τίποτα περισσότερο στον ΠΑΟΚ καθώς οι ασπρόμαυροι είχαν αποκλειστεί από την φάση των 32 πριν από την αναμέτρηση με τους Γερμανούς.

Ο ΠΑΟΚ γνώρισε μια κρύα ήττα σε ένα παιχνίδι στο οποίο αγωνίστηκαν δυο από τα πλέον “φρέσκα” μεταγραφικά αποκτήματα των ασπρόμαυρων, οι Βελλίδης και Χατζηισαΐας, για τους οποίους οι ασπρόμαυροι ξόδεψαν τον Ιανουάριο του 2016 ένα ποσό κοντά στο μισό εκ. Ευρώ. Ο Ιβάν Σαββίδης... κατάπιε και εκείνο το ποτήρι όπως και την εντός έδρας ήττα από τον Ηρακλή. Ο Ιγκόρ Τούντορ σώθηκε μετά από εσωτερική ψηφοφορία, με τον Σαββίδη να βλέπει τους Ιάκωβο Αγγελίδη και Νίκο Βεζυρτζή να παραδίδουν ο ένας μετά τον άλλον τις παραιτήσεις τους, με τον τελευταίο να φεύγει από τη στιγμή που δεν έγινε δεκτή η εισήγησή του για την απομάκρυνση του Κροάτη τεχνικού. Ο Τούντορ απολύθηκε όταν σε συνέντευξη Τύπου είπε πως "Πέλκας και Μυστακίδης δεν είναι Φορτούνης και Ιντέγε"...

2/3/2016: ΠΑΟΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-3 α.α (διακοπή)

Η “σημαία” του Σαββίδη

Το συγκεκριμένο παιχνίδι θα μνημονεύεται και αρκετά χρόνια. Ένα παιχνίδια που δεν τελείωσε ποτέ όλο εισβολής φίλων του ΠΑΟΚ στον αγωνιστικό χώρο λίγα λεπτά μετά από τον μη καταλογισμό πέναλτι από τον διαιτητή Παπά σε ανατροπή του Μακ από τον Καπίνο. Οι φίλοι του Δικεφάλου του βορρά ζητούσαν από τους παίκτες να φύγουν από τον αγωνιστικό χώρο, χωρίς να “υπακούσουν” στις “εντολές” τους και λίγα λεπτά πριν το τέλος της αναμέτρησης μια πόρτα της Θύρας 4 άνοιξε και… τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Ο Ιβάν Σαββίδης λίγα λεπτά μετά την οριστική διακοπή του αγώνα, σε δηλώσεις γνωστοποίησε την πρόθεσή του να μην κατεβάσει τον ΠΑΟΚ στον δεύτερο ημιτελικό, μια δήλωση που συζητήθηκε αρκετά για τον επόμενο μήνα, με τον ΠΑΟΚ ουσιαστικά να ψάχνει να βρει τα πατήματά του εντός αγωνιστικού χώρου, τη στιγμή που εκτός αυτού είχαν ξεκινήσει οι συζητήσεις όσον αφορά την συγκεκριμένη απόφαση. Ακόμα και τώρα, ο Ιβάν Σαββίδης μνημονεύει την συγκεκριμένη αναμέτρηση θεωρώντας πως η απόφαση που πήρε το βράδυ ήταν συνειδητή.

27/4/2016: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΟΚ 3-0 α.α (δεν παρουσιάστηκε ο ΠΑΟΚ)

Επιμένει πως δεν το μετάνιωσε

Μετά από ευρείας έκτασης συζητήσεων ανάμεσα στο διοικητικό και το αγωνιστικό τμήμα, ο ΠΑΟΚ δεν κατέβηκε στο “Γ. Καραϊσκάκης” με τον Ολυμπιακό και τους διαιτητές της αναμέτρησης να δίνουν κανονικά το παρών με το φύλλο αγώνα να συμπληρώνεται και τον Δικέφαλο του βορρά να εισπράττει τιμωρία αφαίρεσης τριών βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα, και όχι στην βαθμολογία των πλέι οφ όπως είχε συμβεί το 2014. ο ΠΑΟΚ κουβαλά αυτή τη ποινή φέτος, ο ο Ιβάν Σαββίδης συνεχίζει να δηλώνει πως δεν μετάνιωσε για την συγκεκριμένη απόφαση, καθώς την θεωρεί την απαρχή όλων όσων έχουν συμβεί το τελευταίο χρονικό διάστημα και αφορούν τις αλλαγές που έχουν λάβει χώρα σε επίπεδο Ελληνικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

Οι παίκτες του ΠΑΟΚ στα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό στην εποχή Σαββίδη

Συνολικά 53 διαφορετικοί παίκτες έχουν αγωνιστεί από το καλοκαίρι του 2012 μέχρι και τώρα με την φανέλα του ΠΑΟΚ στα παιχνίδια με αντίπαλο τον Ολυμπιακό. Ο "Δικέφαλος του Βορρά" μετράει συνολικά 3 νίκες, 3 ισοπαλίες και 4 ήττες, ενώ ένα παιχνίδι διεκόπη και κατοχυρώθηκε υπέρ του Ολυμπιακού και ένα παιχνίδι δε διεξήχθη λόγω μη προσέλευσης του ΠΑΟΚ. Αναλυτικά οι 53 ασπρόμαυροι και ο αριθμός συμμετοχών τους:

1 συμμετοχή: Ετό, Βιβιάν, Σταφυλλίδης, Αποστολόπουλος, Σίλντενφελντ, Καμαρά, Χακόμπο, Νίνης, Χούσεν, Τζανδάρης, Μάαρτενς, Ποζατζίδης, Νομπόα, Παπαγιαννόπουλος, Όλσεν, Ροντρίγκες, Ζάιρο, Βελλίδης, Χατζηισαΐας, Τσίμιροτ, Σάμπο

2 συμμετοχές: Κωνσταντινίδης, Κατσικάς, Φωτάκης, Λόρενς, Ρομπέρ, Ιτάνζ, Ολίσε, Ρατς, περέιρα, Παπαδόπουλος Δ., Ρικάρντο Κόστα, Πέλκας, Μπερμπάτοφ.

3 συμμετοχές: Βούκιτς, Στοχ, Λούκας, Ινσαουράλδε, Νάτχο, Μακ, Γκολάσα

4 συμμετοχές: Λάζαρ, Τζιόλης, Κίτσιου

5 συμμετοχές: Γλύκος, Λίνο, Κατσουράνης, Τζαβέλλας,

7 συμμετοχές: Βίτορ, Σκόνδρας

8 συμμετοχές: Κάτσε, Σαλπιγγίδης

10 συμμετοχές: Αθανασιάδης

Κλάους, ο... μόνιμος σκόρερ

Σε αυτά τα δέκα παιχνίδια που ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν, ο ΠΑΟΚ σημείωσε συνολικά επτά γκολ, με μόλις τρεις διαφορετικούς σκόρερ:

5 γκολ: Στέφανος Αθανασιάδης

1 γκολ: Φακούντο Περέιρα, Γιώργος Τζαβέλλας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ