ΣΤΗΛΕΣ

Οι 12 "ευρωπαϊκές" νύχτες του Βαλβέρδε

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΜΠΕΝΦΙΚΑ (ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ) / ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ / ΓΚΑΛΕΤΙ - ΤΖΟΡΤΖΕΒΙΤΣ
(ICON PRESS / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΜΠΕΝΦΙΚΑ (ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ) / ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ / ΓΚΑΛΕΤΙ - ΤΖΟΡΤΖΕΒΙΤΣ (ICON PRESS / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ) ICON PRESS

Το Sport24.gr παρουσιάζει 11+1 μεγάλες βραδιές του Ερνέστο Βαλβέρδε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με Αθλέτικ, Εσπανιόλ, Βιγιαρεάλ, Ολυμπιακό και Μπαρτσελόνα

Λίγες ώρες πριν την μεγάλη όσο και ιστορική αναμέτρηση ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την Μπαρτσελόνα στο γήπεδο "Καραϊσκάκης" για την τέταρτη αγωνιστική των ομίλων του φετινού Champions League, θα γυρίσουμε πίσω στον χρόνο για να κάνουμε μια αναδρομή στο ευρωπαϊκό παρελθόν του Ερνέστο Βαλβέρδε. Ο πρώην προπονητής των "ερυθρόλευκων", που το βράδυ της Τρίτης αναμένεται να ζήσει συγκλονιστικές στιγμές αποθέωσης από τους φίλαθλους στις κερκίδες, συμπληρώνει φέτος 13 χρόνια στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ως τεχνικός.

Από τον Σεπτέμβριο του 2004, όταν ο Txingurri έκανε ντεμπούτο στο Κύπελλο UEFA με την Αθλέτικ, μέχρι και σήμερα, διαλέξαμε μια ενδεκάδα από μεγάλες ευρωπαϊκές βραδιές του ίδιου και των ομάδων του, δηλαδή της Μπιλμπάο, της Εσπανιόλ, του Ολυμπιακού, της Βιγιαρεάλ και της Μπαρτσελόνα. Πριν κλείσουμε το κείμενο, θα παρουσιάσουμε ένα ακόμα ευρωπαϊκό ματς, αυτή τη φορά από την εποχή που ο Ερνέστο ήταν ακόμα παίκτης.

Ο Βαλβέρδε έχει προπονήσει έξι ομάδες στην μέχρι σήμερα καριέρα του (Αθλέτικ, Εσπανιόλ, Ολυμπιακό, Βιγιαρεάλ, Βαλένθια και Μπαρτσελόνα) και έχει συμμετάσχει σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις με όλες, είτε στο Κύπελλο UEFA / Europa League (Αθλέτικ, Εσπανιόλ, Ολυμπιακός, Βιγιαρεάλ), είτε στο Champions League (Ολυμπιακός, Βαλένθια, Μπαρτσελόνα). Έχει φτάσει μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου UEFA (με την Εσπανιόλ το 2007, όπου έχασε το τρόπαιο στα πέναλτι από τη Σεβίγια), ενώ ως προπονητής των Αθλέτικ, Εσπανιόλ και Βιγιαρεάλ, έχει πετύχει τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές νίκες των τριών συλλόγων στην ιστορία τους: με την Αθλέτικ το 1-7 επί της Σταντάρ Λιέγης (2004), με την Εσπανιόλ το 6-2 επί της Ζούλτε Βάρεγκεμ (2006) και με τη Βιγιαρεάλ το 6-1 επί της Μπρέντα (2009). Πολύ κοντά βρέθηκε να κάνει το ίδιο και με τον Ολυμπιακό, αλλά το 5-1 επί της Μπενφίκα δε στάθηκε αρκετό για να ξεπεράσει το 6-2 επί της Μπάγερ Λεβερκούζεν. Πάμε όμως στη "δράση" και τα μεγάλα ευρωπαϊκά ραντεβού του Txingurri!

1. ΑΘΛΕΤΙΚ ΜΠΙΛΜΠΑΟ - ΤΡΑΜΠΖΟΝΣΠΟΡ 2-0 (30/9/2004)

Οι 12 "ευρωπαϊκές" νύχτες του Βαλβέρδε

Ο Γέστε πανηγυρίζει, το "Σαν Μαμές" παραληρεί!

Κύπελλο UEFA 2004/05, 1ος Γύρος, επαναληπτικός αγώνας

Γήπεδο: "San Mamés", Μπιλμπάο

Σκόρερ: Ezquerro (5'), Yeste (62')

Στην πρώτη του χρονιά ως προπονητής στο Μπιλμπάο (2003/04), ο Βαλβέρδε έβγαλε την Αθλέτικ στην Ευρώπη μετά από απουσία 5 ετών. Στο ξεκίνημα της επόμενης σεζόν (2004/05), η Τραμπζονσπόρ κληρώθηκε αντίπαλος στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου UEFA και στην παρθενική του εμφάνιση σε ευρωπαϊκή διοργάνωση ως τεχνικός, ο Txingurri πήρε την πρόκριση μέσα στο "Σαν Μαμές" με τον Γέστε να πετυχαίνει το τελικό 2-0 (σκορ πρώτου αγώνα 3-2 υπέρ των Τούρκων), να κατεβάζει το σορτσάκι του και να αποκαλύπτει το εσώρουχό του στα χρώματα της Μπιλμπάο μέσα σε ντελίριο! Ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή νίκη, αλλά και η πρώτη πρόκρισή του Txingurri σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

- Αθλέτικ Μπιλμπάο (Βαλβέρδε): Aranzubia, Iraola, Prieto, Murillo, Del Horno, Gurpegi, Orbaiz, Etxeberria (82' J. Gonzalez), Yeste, Ezquerro (46' Arriaga), Urzaiz (87' Azkorra).

- Τραμπζονσπόρ (Ντογάν): Petkovic, Eren, Seyhan, Yavuz, Volkan (67' Yilmaz), Huseyin (67' Thijs), Kocak, Yattara, Lee, Gokdeniz, Tekke.

2. ΣΤΑΝΤΑΡ ΛΙΕΓΗΣ - ΑΘΛΕΤΙΚ ΜΠΙΛΜΠΑΟ 1-7 (16/12/2004)

Οι 12 "ευρωπαϊκές" νύχτες του Βαλβέρδε

Γέστε (αριστερά) και Ετσεμπερία πανηγυρίζουν ένα από τα 7 γκολ της Αθλέτικ στη Λιέγη

Κύπελλο UEFA 2004/05, φάση ομίλων, 5η αγωνιστική

Γήπεδο: "Maurice Dufrasne", Λιέγη

Σκόρερ: Onyewu (14') / Ezquerro (5', 9' & 54'), Yeste (34'), Iraola (57' π.), Del Horno (63'), 1-7 Etxeberria (70')

Αφού ξεπέρασε το εμπόδιο της Τραμπζονσπόρ, η Αθλέτικ μπήκε στους ομίλους της διοργάνωσης, όπου έχασε μόνο από την Μπεσίκτας (3-1), κερδίζοντας κατά σειρά την Πάρμα (2-0), την Στεάουα (1-0) και την Σταντάρ Λιέγης. Σε αυτή την τελευταία, οι Βάσκοι επιφύλαξαν μια δυσάρεστη έκπληξη. Με μια ονειρική εμφάνιση και μεγάλους πρωταγωνιστές τους Ετσεμπερία, Γέστε και Εθκέρο (που σημείωσε χατ τρικ), τα "λιοντάρια" του Μπιλμπάο πέρασαν σαν σίφουνας από τη Λιέγη με το αστρονομικό 1-7! Ήταν (και παραμένει μέχρι σήμερα) η μεγαλύτερη σε έκταση νίκη στην ευρωπαϊκή ιστορία της Αθλέτικ. Τελικά ο Βαλβέρδε και η ομάδα του αποκλείστηκαν στη φάση των "32" από την Αούστρια, μετά από ένα αναβληθέν πρώτο ματς στη Βιέννη (ακατάλληλος αγωνιστικός χώρος λόγω χιονιού), λευκή ισοπαλία όταν διεξήχθη και ήττα στο Μπιλμπάο με 1-2.

- Σταντάρ Λιέγης (Ντ’Ονόφριο): Runje, Deflandre, Dragutinovic, Onyewu, Garbini, Mutavdzic (13' Niemi), Walasiak (56' C. Alberto), Geraerts, Conceicao, Bangoura, Tchite (84' Mumlek).

- Αθλέτικ Μπιλμπάο (Βαλβέρδε): Aranzubia, Murillo, Gurpegi (77' A. Karanka), Luis Prieto, Del Horno, Tiko, Orbaiz, Iraola, Yeste, Ezquerro (68' Urzaiz), Etxeberria (73' Guerrero).

3. ΕΣΠΑΝΙΟΛ - ΒΕΡΝΤΕΡ ΒΡΕΜΗΣ 3-0 (26-4-2007)

Οι 12 "ευρωπαϊκές" νύχτες του Βαλβέρδε

Ο Μοϊσές Ουρτάδο ανοίγει το σκορ εναντίον της Βέρντερ

Κύπελλο UEFA 2006/07, ημιτελικός, πρώτος αγώνας

Γήπεδο: "Estadio Olímpico Lluís Companys", Βαρκελώνη

Σκόρερ: Moisés (20'), Pandiani (49'), Corominas (86')

Το καλοκαίρι του 2006 ο Βαλβέρδε ανέλαβε τον πάγκο της Εσπανιόλ, η οποία είχε ήδη εξασφαλίσει εισιτήριο για το Κύπελλο UEFA. Οι "περίκος" πραγματοποίησαν μια εκπληκτική πορεία στη διοργάνωση, φτάνοντας αήττητοι μέχρι τον τελικό με 9 νίκες και 3 ισοπαλίες. Στα ημιτελικά κληρώθηκαν με την Βέρντερ και στο πρώτο παιχνίδι, στη Βαρκελώνη, έβαλαν τις βάσεις για να πάρουν την πρόκριση στον τελικό της Γλασκώβης. Με τρία τέρματα των Ουρτάδο, Παντιάνι και Κορομίνας, νίκησαν 3-0 μέσα στο αχανές Ολυμπιακό Στάδιο και μια εβδομάδα αργότερα, με το 1-2 μέσα στη Βρέμη, σφράγισαν οριστικά το εισιτήριο για το "Χάμπτεν Παρκ". Στη φάση των ομίλων, κέρδισαν 6-2 την Ζούλτε Βάρεγκεμ, που είναι και η μεγαλύτερη σε έκταση ευρωπαϊκή νίκη στην ιστορία της Εσπανιόλ.

- Εσπανιόλ (Βαλβέρδε): Iraizoz, Lacruz, Torrejón, Jarque, D. García, Rufete (83' Corominas), Moisés, De la Peña (78' Jonatas), Riera, Tamudo, Pandiani (72' Ito).

- Βέρντερ Βρέμης (Σάαφ): Wiese, Owomoyela, Pasanen, Naldo, Fritz, Frings, Baumann (78' Vranjes), Jensen (58' Reinke), Diego, Klose (73' Almeida), Hunt.

4. ΕΣΠΑΝΙΟΛ - ΣΕΒΙΓΙΑ 2-2, 1-3 Π. (16/5/2007)

Οι 12 "ευρωπαϊκές" νύχτες του Βαλβέρδε

Ο τελικός έχει τελειώσει και ο Βαλβέρδε χειροκροτάει τους φίλαθλους της Εσπανιόλ

Κύπελλο UEFA 2006/07, τελικός

Γήπεδο: "Hampden Park", Γλασκώβη

Σκόρερ: Riera (28'), Jonatas (115') / Adriano (18'), Kanouté (105')

Ανάμεσα στα έντεκα παιχνίδια που επιλέξαμε ως τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές βραδιές στην προπονητική καριέρα του Txingurri, αυτό είναι το μοναδικό που δεν κατέληξε σε θρίαμβο, αλλά δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τη λίστα, αφού πρόκειται για έναν ευρωπαϊκό τελικό, στα 120 λεπτά του οποίου η Εσπανιόλ δεν ηττήθηκε από την αντίπαλό της, Σεβίγια. Σε ένα παιχνίδι που έσπασε καρδιές (1-1 η κανονική διάρκεια, 2-2 η παράταση) και στο οποίο οι "περίκος" αγωνίστηκαν για περίπου μισή ώρα με παίκτη λιγότερο (αποβολή του Ουρτάδο στο 68'), χρειάστηκε η διαδικασία των πέναλτι για να βγει ο νικητής. Εκεί οι Ανδαλουσιάνοι ήταν πιο εύστοχοι και ο Βαλβέρδε έμεινε χωρίς το τρόπαιο, παρά το γεγονός ότι δεν γνώρισε ποτέ την ήττα σε ολόκληρη τη διοργάνωση (9 νίκες, 4 ισοπαλίες).

- Εσπανιόλ (Βαλβέρδε): Iraizoz, Zabaleta, Jarque, Torrejón, D. García, Moisés, De la Peña (86' Jonatas), Rufete (56' Pandiani), L. García, Riera, Tamudo (72' Lacruz).

- Σεβίγια (Ράμος): Palop, Alves, Navarro, Dragutinovic, Puerta, Martí, Maresca (46' Navas), Poulsen, Adriano (76' Renato), Luis Fabiano (64' Kerzhakov), Kanouté.

5. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΜΠΕΝΦΙΚΑ 5-1 (27/11/2008)

Οι 12 "ευρωπαϊκές" νύχτες του Βαλβέρδε

Πατσατζόγλου, Πάντος, Μπελούτσι και Γκαλέτι, πανηγυρίζουν ένα από τα γκολ του Ολυμπιακού στο ονειρικό πρώτο ημίχρονο (Photo: Eurokinissi)

Κύπελλο UEFA 2008/09, φάση ομίλων, 3η αγωνιστική

Γήπεδο: "Γ. Καραϊσκάκης"

Σκόρερ: Galletti (1'), Πατσατζόγλου (17'), Diogo (24' & 53'), Belluschi (44') / David Luiz (33')

Η ευρωπαϊκή παρουσία του Βαλβέρδε στην Ελλάδα δεν ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο, αφού ο Ολυμπιακός αποκλείστηκε από την Ανόρθωση στο Champions League και ο Txingurri έχασε έτσι την ευκαιρία να συμμετάσχει για πρώτη φορά στην κορυφαία διοργάνωση. Όμως η ομάδα συνέχισε στο Κύπελλο UEFA, όπου πέτυχε δυο πολύ μεγάλες νίκες. Η πρώτη εξ αυτών ήρθε απέναντι στην Μπενφίκα, μέσα στο "Καραϊσκάκης", με ένα πρώτο ημίχρονο-σεμινάριο επιθετικού ποδοσφαίρου, στη διάρκεια του οποίου οι "ερυθρόλευκοι" σημείωσαν τέσσερα τέρματα, "σκορπίζοντας" τους αντιπάλους τους. Ίσως να πρόκειται για το κορυφαίο ημίχρονο στην ευρωπαϊκή ιστορία των Πειραιωτών, που στην επανάληψη πέτυχαν ένα ακόμη γκολ, για να φτάσουν στο θριαμβευτικό 5-1!

- Ολυμπιακός (Βαλβέρδε): Νικοπολίδης, Πάντος, Α. Παπαδόπουλος, Άντζας, Domi, Πατσατζόγλου, Dudu, Galletti (59' Leto), Djordjevic, Belluschi (76' Oscar), Diogo (69' Kovacevic).

- Μπενφίκα (Σάντσεθ Φλόρες): Quim, Reyes, Pereira, Amorim (59' Balboa), Binya, Nuno Gomes (56' Urreta), David Luiz, Ribeiro, Yebda (76' Martins), Sidnei, David Suazo.

6. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΧΕΡΤΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ 4-0 (18/12/2008)

Οι 12 "ευρωπαϊκές" νύχτες του Βαλβέρδε

Οι παίκτες του Ολυμπιακού πανηγυρίζουν μετά τη λήξη του θριαμβευτικού 4-0 επί της Χέρτα (Photo: Eurokinissi)

Κύπελλο UEFA 2008/09, φάση ομίλων, 5η αγωνιστική

Γήπεδο: "Γ. Καραϊσκάκης"

Σκόρερ: Dudu (55'), Galletti (68' π.), Τοροσίδης (87'), Diogo (88')

Αν απέναντι στη Μπενφίκα, οι "ερυθρόλευκοι" έκαναν την κορυφαία εμφάνισή τους σε πρώτο ημίχρονο ευρωπαϊκού αγώνα, τρεις εβδομάδες αργότερα, ξανά στο "Καραϊσκάκης", αυτή τη φορά απέναντι στη Χέρτα Βερολίνου, κράτησαν το καλύτερο για την επανάληψη. Μετά από ένα πρώτο μέρος χωρίς σκορ (0-0), ο Ολυμπιακός ανέβασε στροφές και μέσα στα 45 λεπτά που ακολούθησαν, διέλυσε τους Γερμανούς σημειώνοντας τέσσερα γκολ, για να φτάσει σε έναν ακόμα ευρωπαϊκό θρίαμβο, σε μια εξίσου εντυπωσιακή ποδοσφαιρική παράσταση. Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, αφού η ομάδα του Βαλβέρδε αποκλείστηκε στη φάση των "32" με δυο ήττες από την Σεντ Ετιέν.

- Ολυμπιακός (Βαλβέρδε): Νικοπολίδης, Τοροσίδης, Zewlakow, Α. Παπαδόπουλος, Domi, Πατσατζόγλου, Dudu, Galletti (75' Πάντος), Djordjevic (60' Leto), Belluschi (84' Kovacevic), Diogo.

- Χέρτα Βερολίνου (Φαβρ): Drobny, Von Bergen (69' Domovchiyski), Friedrich, Kaka, Stein, Nicu (88' Lucio), Dardai, Lustenberger, Cicero, Pantelic (75' Chermiti), Raffael.

7. ΒΙΓΙΑΡΕΑΛ - ΛΑΤΣΙΟ 4-1 (5/11/2009)

Οι 12 "ευρωπαϊκές" νύχτες του Βαλβέρδε

Πανηγυρισμοί από τους Νιλμάρ (αριστερά), Εγουρέν (κέντρο) και Ροντρίγκες. Πιο πίσω δεξιά, ο Γιορέντε.

Κύπελλο UEFA 2009/10, φάση ομίλων, 4η αγωνιστική

Γήπεδο: "El Madrigal", Βιγιαρεάλ

Σκόρερ: Pirés (2' & 15' π.), Cani (13'), Rossi (83' π.) / Zárate (73')

Μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με τον Κόκκαλη και τη μη ανανέωση του συμβολαίου του, ο Βαλβέρδε ανέλαβε τη Βιγιαρεάλ, με την οποία συμμετείχε στους ομίλους του Κυπέλλου UEFA. Το "κίτρινο υποβρύχιο" προκρίθηκε στη φάση των "32" με 3 νίκες και 3 ήττες. Έχασε μέσα - έξω από την Σάλτσμπουργκ, κέρδισε μέσα - έξω την Λέφσκι και πέτυχε τη μεγάλη νίκη μέσα στο "Ελ Μαδριγάλ" επί της Λάτσιο με το εντυπωσιακό 4-1, παίρνοντας εκεί ουσιαστικά το προβάδισμα απέναντι στους Ιταλούς για τη δεύτερη θέση στον όμιλο. Σε αυτά τα παιχνίδια συμμετείχαν και οι μετέπειτα παίκτες του Ολυμπιακού, Ιμπαγάσα, Μαρκάνο και Φουστέρ. Στη συνέχεια η Βιγιαρεάλ αποκλείστηκε από την Βόλφσμπουργκ, όμως αυτό δεν "χρεώνεται" στον Βαλβέρδε, αφού είχε ήδη απολυθεί από το τέλος Ιανουαρίου του 2010.

- Βιγιαρεάλ (Βαλβέρδε): Diego López (51' Oliva), Rodríguez, Godín, Capdevila, Eguren, Pirés (77' Rossi), Llorente (57' Marcano), Cani, Nilmar, Ángel López, Soriano.

- Λάτσιο (Μπαλαρντίνι): Bizzarri, Lichtsteiner, Mauri, Eliseu, Rocchi (64' Makinwa), Siviglia (53' Zárate), Foggia, Radu, Baronio, Diakite, Perpetuini (53' Kolarov).

8. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΜΠΟΡΟΥΣΙΑ ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ 3-1 (19/10/2011)

Οι 12 "ευρωπαϊκές" νύχτες του Βαλβέρδε

Μιραλάς, Ορμπάιθ, Ιμπαγάσα, Μοντεστό και Τζιμπούρ πανηγυρίζουν ένα από τα γκολ απέναντι στην Ντόρτμουντ (Photo: Eurokinissi)

Champions League 2011/12, φάση ομίλων, 3η αγωνιστική

Γήπεδο: "Γ. Καραϊσκάκης"

Σκόρερ: Holebas (8'), Djebbour (40'), Modesto (78') / Lewandowski (26')

Στη δεύτερη θητεία του στον Ολυμπιακό, ο Βαλβέρδε δεν συμμετείχε την πρώτη του σεζόν (2010/11) στην Ευρώπη, αφού η ομάδα είχε αποκλειστεί στο Europa League με τον Λίνεν στον πάγκο. Στη δεύτερη χρονιά του, οι "ερυθρόλευκοι" επέστρεψαν στο Champions League ως πρωταθλητές. Στον όμιλο, με 3 νίκες και 3 ήττες, οι "ερυθρόλευκοι" έμειναν εκτός συνέχειας κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, μετά τη νίκη της Μαρσέιγ μέσα στο Ντόρτμουντ. Όμως πραγματοποίησαν μεγάλη εμφάνιση απέναντι στην Μπορούσια μέσα στο "Καραϊσκάκης", κερδίζοντας 3-1 την μεγάλη ομάδα που δημιουργούσε ο Γιούργκεν Κλοπ και η οποία έναν χρόνο αργότερα έφτασε μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης. Στη συνέχεια, ο Ολυμπιακός έφτασε μέχρι τους "16" του Europa League, όπου παρά την εκτός έδρας νίκη του επί της Μέταλιστ, αποκλείστηκε στη ρεβάνς με δυο τέρματα των Ουκρανών στο τελευταίο δεκάλεπτο.

- Ολυμπιακός (Βαλβέρδε): Costanzo, Modesto, Mellberg, Ibagaza, Djebbour (87' Pantelic), Mirallas (91' Φετφατζίδης), Holebas, Α. Παπαδόπουλος, Marcano, Orbaiz, Makoun (73' Μανιάτης).

- Μπορούσια Ντόρτμουντ (Κλοπ): Weidenfeller, Subotic, Lewandowski, Goetze (82' Grosskreutz), Hummels, Gundogan (56' Leitner), Bender, Kagawa (66' Blaszczykowski), Piszczek, Schmelzer, Perisic.

9. ΑΘΛΕΤΙΚ ΜΠΙΛΜΠΑΟ - ΝΑΠΟΛΙ 3-1 (27/8/2014)

Οι 12 "ευρωπαϊκές" νύχτες του Βαλβέρδε

Οι παίκτες της Αθλέτικ πανηγυρίζουν την πρόκρισή τους στους ομίλους του Champions League για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια!

Champions League 2014/15, play off, επαναληπτικός

Γήπεδο: "San Mamés", Μπιλμπάο

Σκόρερ: Aduriz (61' & 69'), Ibai (74') / Hamsik (47')

Το καλοκαίρι του 2013 ο Βαλβέρδε ανέλαβε για δεύτερη φορά τον πάγκο της Αθλέτικ και στην πρώτη του κιόλας σεζόν, την οδήγησε στην 4η θέση της Primera División, αποκτώντας δικαίωμα να διεκδικήσει θέση στους ομίλους του Champions League μέσω των play off. Εκεί τα "λιοντάρια" του Μπιλμπάο κληρώθηκαν με την φιλόδοξη Νάπολι, απέσπασαν ισοπαλία 1-1 στην Ιταλία και στη ρεβάνς του "Σαν Μαμές", παρά το γεγονός ότι βρέθηκαν να χάνουν 0-1 μέχρι το 60', σε ένα ονειρεμένο τελευταίο ημίωρο πέτυχαν τρία γκολ και πήραν το εισιτήριο, για πρώτη φορά μετά από 16 ολόκληρα χρόνια! Ήταν σίγουρα η ευρωπαϊκή νίκη με τη μεγαλύτερη συναισθηματική αξία στην μέχρι σήμερα καριέρα του Txingurri.

- Αθλέτικ Μπιλμπάο (Βαλβέρδε): Iraizoz, Laporte, Etxebarria (58' Ibai), Iturraspe, De Marcos, Susaeta (72' Unai Lopez), Rico, Gurpegi, Muniain (85' San José), Aduriz, Balenziaga.

- Νάπολι (Μπενίτεθ): Cabral, Callejón, Jorginho, Higuaín, Maggio, Mertens (77' Zapata), Hamsik (70' Insigne), Koulibaly, Ghoulam (56' Britos), Albiol, Gargano.

10. ΑΘΛΕΤΙΚ ΜΠΙΛΜΠΑΟ - ΠΑΡΤΙΖΑΝ 5-1 (5/11/2015)

Οι 12 "ευρωπαϊκές" νύχτες του Βαλβέρδε

Φάση από το ματς της Αθλέτικ με την Παρτίζαν στο Μπιλμπάο

Europa League 2015/16, φάση ομίλων, 4η αγωνιστική

Γήπεδο: "San Mamés", Μπιλμπάο

Σκόρερ: Williams (15' & 19'), Beñat (40'), Aduriz (71'), Elustondo (81') / Oumarou (17')

Τη σεζόν 2015/16, η Αθλέτικ αγωνίστηκε στους ομίλους του Europa League, όπου τερμάτισε πρώτη (4 νίκες, 1 ισοπαλία, 1 ήττα). Η μεγαλύτερη νίκη ήρθε στο παιχνίδι με την Παρτίζαν, εκεί όπου η επίθεση των "λεόντων" πέταγε φωτιές, με αποτέλεσμα να πετύχει πέντε τέρματα και να επικρατήσει 5-1. Στη συνέχεια, ο Βαλβέρδε και η ομάδα του απέκλεισαν στους "32" την Μαρσέιγ, στους "16" τη Βαλένθια και σε μια επική μονομαχία στα προημιτελικά με την κάτοχο Σεβίγια (πρώτο ματς ήττα 1-2 στο Μπιλμπάο, δεύτερο ματς νίκη 1-2 στη Σεβίλλη), υπέκυψαν τελικά στη διαδικασία των πέναλτι και έμειναν εκτός συνέχειας.

- Αθλέτικ Μπιλμπάο (Βαλβέρδε): Herrerín, Bóveda, Laporte, San José, Etxebarria (73' Elustondo), Susaeta, Williams (63' De Marcos), Etxeita, Aduriz, Raúl García (6' Eraso), Balenziaga.

- Παρτιζάν (Ντρούλοβιτς): Kljajic, Vulicevic, Balazic (26' Circovic), Babovic, Grbic, Oumarou (46' Saponjic), Subic, Lukic, Jevtovic, Fabricio, Stevanovic (73' Ninkovic).

11. ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ - ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ 3-0 (12/9/2017)

Οι 12 "ευρωπαϊκές" νύχτες του Βαλβέρδε

Μέσι, Ράκιτιτς και Άλμπα πανηγυρίζουν το 3-0 επί της Γιούβε

Champions League 2017/18, φάση ομίλων, 1η αγωνιστική

Γήπεδο: "Camp Nou", Βαρκελώνη

Σκόρερ: Messi (45' & 69'), Rakitic (56')

Στο παρθενικό του ευρωπαϊκό παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα, ο Βαλβέρδε είδε την ομάδα του να "υποτάσσει" την περσινή φιναλίστ της διοργάνωσης (αλλά και εκείνη που απέκλεισε τους "μπλαουγκράνα" στα προημιτελικά), πληρώνοντάς την με το ίδιο νόμισμα. Τρία γκολ, δυο από τον "σεληνιασμένο" Μέσι και ένα από τον Ράκιτιτς, δεν άφησαν το παραμικρό περιθώριο αντίδρασης στη Γιουβέντους. Από τότε, η Μπάρτσα έχει πετύχει δυο ακόμα νίκες (επί της Σπόρτινγκ και του Ολυμπιακού), χαρίζοντας το απόλυτο μέχρι στιγμής στον Txingurri στο φετινό Champions League.

- Μπαρτσελόνα (Βαλβέρδε): Ter Stegen, Semedo, Piqué, Rakitic (77' Paulinho), Busquets, Iniesta (83' André Gomes), Suárez, Messi, Dembele (71' Sergi Roberto), Alba, Umtiti.

- Γιουβέντους (Αλέγκρι): Buffon, De Sciglio (41' Sturaro), Benatia, Pjanic, Higuaín (87' Caligara), Dybala, Douglas Costa, Sandro, Matuidi, Barzagli, Bentancur (63' Bernardeschi).

11+1. ΕΣΠΑΝΙΟΛ - ΜΠΑΓΕΡ ΛΕΒΕΡΚΟΥΖΕΝ 3-0 (4/5/1988)

Οι 12 "ευρωπαϊκές" νύχτες του Βαλβέρδε

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε με τη φανέλα της Εσπανιόλ στον πρώτο τελικό του Κυπέλλου UEFA 1987/88 με αντίπαλο την Μπάγερ Λεβερκούζεν

Κύπελλο UEFA 1987/88, τελικός, πρώτος αγώνας

Γήπεδο: "Sarriá", Βαρκελώνη

Σκόρερ: Losada (44' & 56'), Soler (49')

Κλείνουμε την αναδρομή μας με την παρουσία της Εσπανιόλ στο Κύπελλο UEFA 1987-88. Με προπονητή τον Χαβιέρ Κλεμέντε και μεγάλα αστέρια τον τερματοφύλακα Ν'Kono, τους Ουρκιάγα, Πίτσι Αλόνσο, Σολέρ, Λοσάδα και φυσικά τον Βαλβέρδε, οι "περίκος" βάλθηκαν εκείνη τη χρονιά να τρελάνουν την Ευρώπη. Ξεκίνησαν με δυο νίκες επί της παντοδύναμης τότε Γκλάντμπαχ και συνέχισαν με τη διπλή "άλωση" του ποδοσφαιρικού Μιλάνου. Πρώτα κέρδισαν στην Ιταλία (0-2) τη μεγάλη Μίλαν του Μαλντίνι, του Μπαρέζι, του Αντσελότι, του Ντοναντόνι και φυσικά των Ολλανδών Γκούλιτ και Φαν Μπάστεν και αφού πήραν την πρόκριση στον τρίτο γύρο, επέστρεψαν στο Μιλάνο για να αντιμετωπίσουν την Ίντερ. Με μια ισοπαλία στο "Σαν Σίρο" (1-1) και μια νίκη στο "Σαριά" της Βαρκελώνης (1-0), βρέθηκαν στα προημιτελικά, όπου ξεπέρασαν εύκολα το εμπόδιο της Βιτκοβίτσε από την Τσεχοσλοβακία.

Στον ημιτελικό βρήκαν μπροστά τους την Μπριζ, η οποία είχε μόλις αποκλείσει τον Παναθηναϊκό και στο Βέλγιο έκαναν την πρώτη τους ήττα στη διοργάνωση, χάνοντας 2-0. Με μια μεγάλη ανατροπή στη Βαρκελώνη και τον Βαλβέρδε να κάνει εκπληκτικό παιχνίδι, κέρδισαν 3-0 στο τελευταίο λεπτό της παράτασης και πέρασαν στον διπλό τελικό, όπου θα αντιμετώπιζαν την Μπάγερ Λεβερκούζεν. Στις 4 Μαΐου το μεγαλειώδες 3-0 στο "Σαριά" έδινε μισό τίτλο στην Εσπανιόλ. Όμως λίγες μέρες αργότερα, στον επαναληπτικό της Γερμανίας, ο Κορεάτης Μπουμ Κουν Τσα και η παρέα του κατάφεραν να ισοφαρίσουν το σκορ του πρώτου αγώνα και να οδηγήσουν την τύχη του τελικού στα πέναλτι. Εκεί, αν και οι Καταλανοί - με τον Βαλβέρδε επί 120 λεπτά στον πάγκο - βρέθηκαν 2-1 μπροστά στο σκορ, με τρεις συνεχόμενες αποτυχημένες εκτελέσεις έχασαν τελικά το τρόπαιο και μαζί τη μεγαλύτερη ευκαιρία της μέχρι τότε ιστορίας τους να μπουν στη "βίβλο" του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Εσπανιόλ (Κλεμέντε): N'Kono, Job, Miguel Ángel, Gallart, Soler, Orejuela (66' Golobart), Urquiaga, Iñaki, Valverde, Pichi Alonso (69' Lauridsen), Losada.

Μπάγερ Λεβερκούζεν (Ρίμπεκ): Vollborn, Rolff, A. Reinhardt, De Kayser, Hinterberger, Buncol, Falkenmayer (75' K. Reinhardt), Tita, Bum Cun Cha (18' Gotz), Waas, Tauber.

Βίντεο: Αθλέτικ - Τραμπζονσπόρ 2-0 (30/9/2004). Η πρώτη ευρωπαϊκή νίκη και πρόκριση του Ερνέστο Βαλβέρδε.

Βίντεο: Σταντάρ Λιέγης - Αθλέτικ 1-7 (16/12/2004)

Βίντεο: Ολυμπιακός - Μπενφίκα 5-1 (27/11/2008)

Βίντεο: Ολυμπιακός - Χέρτα 4-0 (18/12/2008)

Βίντεο: Αθλέτικ - Νάπολι 3-1 (27/8/2014)

Βίντεο: Μπαρτσελόνα - Γιουβέντους 3-0 (12/9/2017)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ