ΣΤΗΛΕΣ

Οδοστρωτήρας culé!

Οδοστρωτήρας culé!

Η Μπαρτσελόνα διανύει την πιο παραγωγική πενταετία της νεώτερης ιστορίας της. Από το 2010 μέχρι σήμερα, οι "μπλαουγκράνα" έχουν πετύχει 85 νίκες με τέσσερα γκολ και πάνω σε όλες τις επίσημες διοργανώσεις. Το Sport24.gr αναλύει (pics & videos)

Η Ράγιο Βαγεκάνο (3/3, 1-5) υπήρξε το πιο πρόσφατο "θύμα" μιας πραγματικά εντυπωσιακής Μπαρτσελόνα, που "καταπίνει" τη μια μετά την άλλη τις αντιπάλους της στον δρόμο προς την κατάκτηση ενός ακόμα τρεμπλ. Αν όμως είναι ακόμα νωρίς για να μιλάμε για την υλοποίηση των στόχων των "μπλαουγκράνα", δεν συμβαίνει το ίδιο με τους αριθμούς που "καταθέτουν" στο χορτάρι οι Καταλανοί. Και δεν αναφερόμαστε αποκλειστικά στην μιάμιση σεζόν του Λουίς Ενρίκε, αλλά στη γενικότερη παρουσία της Μπάρτσα την τελευταία πενταετία. Από τότε που πέτυχαν τις δυο ίσως πιο εντυπωσιακές τους νίκες μέσα στον 21ο αιώνα (λόγω του αντιπάλου, αλλά και της έκτασης του σκορ), δηλαδή το 2-6 του 2009 και το 5-0 του 2010, αμφότερες επί της Ρεάλ Μαδρίτης, οι culés έχουν σημειώσει 61 φορές αποτέλεσμα με περισσότερα από 4 γκολ (σε πρωτάθλημα, Κύπελλο και Σούπερ Καπ) απέναντι σε ομάδες που αγωνίζονται στην Πριμέρα Ντιβισιόν. Προσθέστε άλλα 10 τέτοια αποτελέσματα απέναντι σε ισπανικές ομάδες μικρότερων κατηγοριών στον θεσμό του Κυπέλλου και 14 ακόμα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και φτάνουμε αισίως τα 85 συνολικά σκορ από "τεσσάρες" και άνω!

Οδοστρωτήρας culé!

Μπαρτσελόνα - Οσπιταλέτ 9-0. Η μεγαλύτερη σε έκταση νίκη της Μπάρτσα την τελευταία πενταετία. Σε αγώνα για το ισπανικό Κύπελλο (23/12/2011)

Σε αυτά τα 85 παιχνίδια, η Μπαρτσελόνα πέτυχε μια 9άρα, μια 8άρα, τρεις 7άρες, εννιά 6άρες, εικοσιεννιά 5άρες και σαρανταδύο 4άρες! Σε αυτό το διάστημα των πέντε χρόνων, η Μπαρτσελόνα έχει πετύχει μεγάλα σκορ εναντίον όλων σχεδόν των ομάδων της Πριμέρα Ντιβισιόν. Οι μόνες που "σώζονται" ακόμα είναι η Λας Πάλμας, η Έιμπαρ και η Σπόρτινγκ του Χιχόν και αυτό κυρίως επειδή οι Καταλανοί τους είχαν λιγότερες φορές αντίπαλους είτε γιατί δεν είχαν συνεχή παρουσία στην Λίγκα, είτε γιατί δεν έτυχε να συναντηθούν σε αγώνες του Copa del Rey. Η ταρίφα στις Έιμπαρ και Σπόρτινγκ σταμάτησε στα τρία γκολ, ενώ η Λας Πάλμας είναι η μοναδική που στις ήττες της από τους "μπλαουγκράνα" δεν έχει δεχτεί πάνω από δυο τέρματα.

Οδοστρωτήρας culé!

Μπαρτσελόνα - Οσασούνα 8-0. Η μεγαλύτερη σε έκταση νίκη της Μπάρτσα την τελευταία πενταετία στο ισπανικό πρωτάθλημα (17/9/2011)

Οι υπόλοιπες ομάδες της Πριμέρα δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από τις επιθετικές ορέξεις της Μπάρτσα. Και αυτό είναι που δίνει την επιπλέον αξία στα κατορθώματα των culés. Το ότι δηλαδή δεν πετυχαίνουν αυτά τα αποτελέσματα μόνο απέναντι στους μικρούς και μικρομεσαίους συλλόγους της Ισπανίας, αλλά και με αντίπαλους τους υπόλοιπους μεγάλους του ισπανικού ποδοσφαίρου. Η Ρεάλ, για παράδειγμα, έχει δεχτεί την 5άρα στο πρώτο clásico του Μουρίνιο (2010), αλλά και ένα 3-4 και προσφάτως το 0-4 που καταδίκασε τον Ράφα Μπενίτεθ. Η Ατλέτικο Μαδρίτης, παρά την πολύ καλή της άμυνα, μετράει το 5-0 επί Μανθάνο και το 4-1 στην πρώτη σεζόν του Τσόλο Σιμεόνε. Η Βιγιαρεάλ σχεδόν το ίδιο: 1-4 και 5-0. Και αν περάσουμε στις Σεβίγια και Αθλέτικ, εκεί τα πράγματα σοβαρεύουν.

Οδοστρωτήρας culé!

Μέσι, Σουάρες και Νεϊμάρ, το περίφημο MSN, είναι υπεύθυνο για τις μεγάλες σε έκταση νίκες της Μπαρτσελόνα τους τελευταίους 18 μήνες

Οι Ανδαλουσιάνοι, πέρα από το 5-4 στο τελευταίο ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, έχουν δεχτεί ένα 4-0 στο Κύπελλο και τα εξής αποτελέσματα στο πρωτάθλημα: 4-0, 5-0, 1-4 και 5-1! Τα δε λιοντάρια του Μπιλμπάο έχουν υποστεί τις εξής ευρείες ήττες στην Πριμέρα: 4-1, 5-1, 2-5 και 6-0! Αν υπάρχει όμως μια ομάδα που αυτή την πενταετία έχει νιώσει στο πετσί της περισσότερο από όλες τις υπόλοιπες την επιθετική "οργή" της Μπαρτσελόνα, αυτή είναι η Ράγιο Βαγεκάνο. Η άρνηση του Πάκο Χέμεθ να παρατάξει τους παίκτες του με αμυντικό προσανατολισμό, έχει οδηγήσει σε οχτώ βαριές ήττες: 4-0, 7-0, 0-5, 0-4, 6-0, 6-1, 5-2 και το πρόσφατο 1-5! Από τη μεριά της, η Χετάφε έχει δεχτεί δυο εξάρες. Η Βαλένθια, που πρόσφατα γνώρισε τη συντριβή στο Κύπελλο με το εντυπωσιακό 7-0, έχει και το 5-1 του 2012 στη συλλογή της.

Οδοστρωτήρας culé!

Ρεάλ Μαδρίτης - Μπαρτσελόνα 0-4. Η μεγαλύτερη σε έκταση εκτός έδρας νίκη των "μπλαουγκράνα" σε clásico την τελευταία πενταετία (21/11/2015)

Τα ίδια και "χειρότερα" έχουν συμβεί στο ισπανικό Κύπελλο, εκεί όπου η Μπαρτσελόνα με αντίπαλους σαφέστατα ασθενέστερους, έχει πετύχει και τις μεγαλύτερες σε έκταση νίκες της, όπως το 9-0 απέναντι στην Οσπιταλέτ και το 8-0 απέναντι στην Ουέσκα. Αλλά βέβαια, εκεί όπου επιβεβαιώνεται με τον πιο περίτρανο τρόπο η επιθετική αποτελεσματικότητα των "μπλαουγκράνα", είναι οι 14 νίκες της με περισσότερα των τεσσάρων τερμάτων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Μετρήστε: 4-0 την Στουτγκάρδη, 4-1 την Άρσεναλ, 5-1 τον Παναθηναϊκό, 5-1 την Σαχτάρ, 0-5 & 4-0 την Μπάτε Μπορίσοφ, 0-4 την Βικτόρια Πλζεν, 7-1 την Μπάγερ Λεβερκούζεν, 4-0 την Μίλαν, 4-0 τον Άγιαξ, 6-1 την Σέλτικ, 0-4 τον ΑΠΟΕΛ, 5-4 τη Σεβίγια και 6-1 τη Ρόμα. Πραγματικός οδοστρωτήρας!

Οδοστρωτήρας culé!

Μπαρτσελόνα - Μπάγερ Λεβερκούζεν 7-1. Η πιο μεγάλη σε έκταση νίκη της Μπαρτσελόνα την τελευταία πενταετία στο Champions League (7/3/2012)

Ολοκληρώνοντας το κείμενο, να σταθούμε λίγο και στα απόλυτα νούμερα των Καταλανών. Όπως είπαμε, είναι 85 οι φορές μέσα στην τελευταία πενταετία που έχουν νικήσει πετυχαίνοντας τέσσερα ή περισσότερα γκολ. Αν αθροίσουμε όλα αυτά τα τέρματα, φτάνουμε στον απίστευτο αριθμό των 405 γκολ, κάτι που σημαίνει ότι σε αυτά τα 85 παιχνίδια οι "μπλαουγκράνα" σκοράρουν κατά μέσο όρο 4.75 γκολ ανά ματς! Επίδοση που μπορεί να συγκριθεί μόνο με προπολεμικούς αριθμούς, τότε όμως που το ποδόσφαιρο παιζόταν πολύ πιο ελεύθερα και με τελείως διαφορετική φιλοσοφία. Στη σύγχρονη εποχή είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, όμως οι Καταλανοί, κυρίαρχοι τα τελευταία χρόνια στον παγκόσμιο χάρτη, κυρίως με την Pep team και την ομάδα του Λουίς Ενρίκε, χαρίζουν στο άθλημα με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα την πεμπτουσία του, που δεν είναι άλλη από το γκολ. Ή για να είμαστε πιο ακριβείς, τα αμέτρητα γκολ.

Πηγές: As, Marca, lfp.es

Βίντεο: Ρεάλ Μαδρίτης - Μπαρτσελόνα 0-4 (πρωτάθλημα, 21/11/2015)

Βίντεο: Μπαρτσελόνα - Βαλένθια 7-0 (Κύπελλο, 3/2/2106)

Βίντεο: Μπαρτσελόνα - Αθλέτικ 6-0 (πρωτάθλημα, 17/1/2016)

Βίντεο: Μπαρτσελόνα - Μπάγερ Λεβερκούζεν 7-1 (Champions League, 7/3/2012)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ