ΣΤΗΛΕΣ

Ο Κακλαμανάκης στην κορυφή του κόσμου

Ο Κακλαμανάκης στην κορυφή του κόσμου

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996, ο Νίκος Κακλαμανάκης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην ιστιοπλοϊα. Ο "γιος του ανέμου" είχε γράψει ιστορία.

Τριάντα έξι χρόνια περίμενε η Ελλάδα για να πανηγυρίσει ένα χρυσό μετάλλιο στην ιστιοπλοϊα μετά την πρώτη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960 με τον διάδοχο Κωνσταντίνο.

Το 1996 στην Ατλάντα ο "γιος του ανέμου" Νίκος Κακλαμανάκης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία Μιστράλ, δηλαδή στην ιστιοσανίδα.

Ο Νίκος Κακλαμανάκης, βρήκε τη δική του… "θάλασσα της επαγγελίας" στα νερά της Σαβάνα, στις ακτές της Τζόρτζια, 500 χιλιόμετρα μακριά από την Ατλάντα. Ο Έλληνας πρωταθλητής ταξίδεψε στις ΗΠΑ με τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στις αποσκευές του και πίστευε σφόδρα στη νίκη.

Ήταν στα αλήθεια άριστα προετοιμασμένος ως προς κάθε πτυχή τους αγωνίσματος του κι έτοιμος για κάθε μορφή ιστιοδρομίας. Επίσης, έλειπε αρκετό καιρό από την Ελλάδα και φυσικά δεν άκουγε τα σχόλια των φιλάθλων και των εφημερίδων.

Στον αγώνα, ξεκίνησε ελαφρώς άσχημα, με μία 5η θέση, αλλά στη συνέχεια βρήκε τον δρόμο του. Στις επόμενες δύο συνέχισε με μία πρώτη και μία δεύτερη, κάτι που τον έστειλε απευθείας στη κορυφή της κατάταξης.

Ποτέ δεν έπεσε από εκεί μέχρι το τέλος, πάντα ήταν μπροστά, κατακτώντας άλλες τρεις πρωτιές (5η, 7η, 8η ιστιοδρομία). Ήταν φανερό ότι με την απόδοση του μπορούσε να αντέχει στη γλυκιά μοναξιά της κορυφής.

Με την ολοκλήρωση της 8ης ιστιοδρομίας, ο Νίκος Κακλαμανάκης είχε ήδη εξασφαλίσει το χρυσό μετάλλιο, ανεξάρτητα τι θα θέση θα έπαιρνε στην ένατη και τελευταία. Με 17 βαθμούς ποινής, υπερίσχυσε των Εσπινόλα (Αργεντινή) 21 β. και Φρίντμαν (Ισραήλ) 21 β. Όπως το 1960, έτσι και το 1996, η Αργεντινή βρισκόταν πίσω από τους Έλληνες αθλητές...

" Ο Νίκος Κακλαμανάκης αγαπά να πλέει στη Σαβάνα" έγραψε η "Savana News Press", ενώ ο ίδιος στην απονομή των μεταλλίων στην Ατλάντα έλεγε ξανά και ξανά "ευχαριστώ" στον κόσμο που τον χειροκροτούσε ενθουσιασμένος!

" Ήταν οι πιο δύσκολοι αγώνες που πήρα μέρος, ταλαιπωρήθηκα τόσες ώρες κάτω από τον ήλιο, κάποιες ημέρες δεν είχα σκάφος. Κάποιες άλλες φορές αναγκάστηκα να κάνω τον μηχανικό με τα τόσα προβλήματα που είχα.

Σήμερα όμως γιορτάζουμε. Θέλω να μοιραστώ αυτό το μετάλλιο με όλους όσους με βοήθησαν και πίστεψαν σε μένα, και είναι πολλοί αυτοί, θέλω να το μοιραστώ με όλους τους Έλληνες", είχε δηλώσει ο Έλληνας Ολυμπιονίκης.

Η κατάταξη

Κακλαμανάκης (Ελλάς) 17 βαθμοί

Εσπινόλα (Αργεντινή) 19

Φρίντμαν (Ισραήλ) 21

Μάκιντος (Ν. Ζηλανδία) 27

Σαβινί (Γαλλία) 37

Γκέμπχαρντ (ΗΠΑ) 41

Ροντρίγκες (Πορτογαλία) 42

Τοντ (Αυστραλία) 48

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ