ΣΤΗΛΕΣ

Ο Ζε Ελίας έγινε 40, αλλά ακόμα κλωτσάει!

Ο Ζε Ελίας έγινε 40, αλλά ακόμα κλωτσάει!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

"Φίλε, όταν μπαίνω στο γήπεδο δεν καταλαβαίνω τίποτα! Τη μάνα μου και τον αδερφό μου να έχω απέναντι θα τους πατήσω για να περάσω με τη μπάλα και να νικήσω". Ο Στ. Γεωργακόπουλος θυμάται τον 40χρονο- σήμερα- Ζε Ελίας όταν πέρασε από τον Ολυμπιακό!

Δεν νομίζω ότι υπάρχει πιο συμπυκνωμένη φράση από αυτή που μόλις διαβάσατε για να περιγράψει κανείς τον Χοσέ Ελίας Μοεντίμ Τζούνιορ, περισσότερο γνωστό ως Ζε Ελίας, ο οποίος πέρασε και από τα μέρη μας με τη φανέλα του Ολυμπιακού.

Αυτή του η φράση έχει αποτυπωθεί χρόνια τώρα στον σκληρό δίσκο του μυαλού μου. Γυρνώντας το χρόνο πίσω, πρέπει στο διάστημα που αγωνίστηκε με την ερυθρόλευκη φανέλα, από το καλοκαίρι του 200 έως το 2003, να είχαμε συναντηθεί στο πλαίσιο συνέντευξης τουλάχιστον πέντε φορές. Το μέρος άλλαζε. Ο Ζε Ελίας που σήμερα (25/09) σβήνει 40 κεράκια στη γενέθλια τούρτα, ποτέ.

Μου προκαλούσε από τότε τεράστια εντύπωση πως ένας διεθνής ποδοσφαιριστής της "Σελεσάο" (σ.σ. έγραψε 11 συμμετοχές, δεν είναι και λίγες), με ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο, εμφανιζόταν πάντα με τη φόρμα της ομάδας. Δεν τον είχα δει, ούτε μία φορά, έστω για αλλαγή, με κάτι άλλο πλην των ρούχων που παρείχε ο σύλλογος στους ποδοσφαιριστές.

Camera:   DCS520C
Serial #: K520C-03285
Width:    1728
Height:   1152
Date:  15/06/2000
Time:   17:29:50
DCS5XX Image
FW Ver:   2.0.3
TIFF Image
Look:   Product
Antialiasing Filter:  Removed
Counter:    [50760]
ISO Speed:  400
Aperture:  f3.5
Shutter:  1/160
Max Aperture:  f2.8
Min Aperture:  f22
Exposure Mode:  Manual (M)
Compensation:  +0.0
Flash Compensation:  +0.3
Meter Mode:  Evaluative
Flash Mode:  E-TTL (1st curtain sync)
Drive Mode:  Continuous
Focus Mode:  AI Servo
Focus Point:  --o--
Focal Length (mm):  17
White balance: Auto (Flash)
Time: 17:29:50.794
Camera: DCS520C Serial #: K520C-03285 Width: 1728 Height: 1152 Date: 15/06/2000 Time: 17:29:50 DCS5XX Image FW Ver: 2.0.3 TIFF Image Look: Product Antialiasing Filter: Removed Counter: [50760] ISO Speed: 400 Aperture: f3.5 Shutter: 1/160 Max Aperture: f2.8 Min Aperture: f22 Exposure Mode: Manual (M) Compensation: +0.0 Flash Compensation: +0.3 Meter Mode: Evaluative Flash Mode: E-TTL (1st curtain sync) Drive Mode: Continuous Focus Mode: AI Servo Focus Point: --o-- Focal Length (mm): 17 White balance: Auto (Flash) Time: 17:29:50.794 CAMERA: DCS520C SERIAL #: K520C-03285 WIDTH: 1728 HEIGHT: 1152 DATE: 15/06/2000 TIME: 17:29:50 DCS5XX IMAGE FW VER: 2.0.3 TIFF IMAGE LOOK: PRODUCT ANTIALIASING FILTER: REMOVED COUNTER: [50760] ISO SPEED: 400 APERTURE: F3.5 SHUTTER: 1/160 MAX APERTURE: F2.8 MIN APERTURE: F22 EXPOSURE MODE: MANUAL (M) COMPENSATION: +0.0 FLASH COMPENSATION: +0.3 METER MODE: EVALUATIVE FLASH MODE: E-TTL (1ST CURTAIN SYNC) DRIVE MODE: CONTINUOUS FOCUS MODE: AI SERVO FOCUS POINT: --O-- FOCAL LENGTH (MM): 17 WHITE BALANCE: AUTO (FLASH) TIME: 17:29:50.794

Ο αστικός μύθος στις εγκαταστάσεις του Ρέντη λέει ότι κάθε φορά που οι ποδοσφαιριστές μάζευαν χρήματα για να τα δωρίσουν στους φροντιστές, συνήθως τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, οι μοναδικοί που δεν συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία ήταν οι Βραζιλιάνοι.

Παροιμιώδης η τσιγκουνιά τους, με πιο χαρακτηριστικό δείγμα τον Ζε Ελίας. Ο Ζιοβάνι από ένα σημείο και μετά που άρχισε να γίνεται... Έλληνας συμμετείχε και με αξιόλογα ποσά. Ο Ριβάλντο, επίσης. Εκείνος που δεν έδινε του... αγγέλου του νερό, όπως λέει και η παροιμία και δεν πρέπει να χάλασε μια... δραχμή στα τρία χρόνια που έμεινε στην Ελλάδα ήταν ο αριστεροπόδαρος Μοεντίμ.

Χαφάρα ολκής, σκληρός σαν ατσάλι και «γλυκός» στις επαφές του με τη «στρογγυλή» ήρθε από την Ίντερ και στοίχισε ένα καράβι λεφτά. Νωρίτερα είχε περάσει από τη Γερμανία και τη Λεβερκούζεν. Αργότερα επέστρεψε στην Ιταλία για να αγωνιστεί μετά τους «νερατζούρι» και τη Μπολόνια, στη Τζένοα.

"Σκύλος" πραγματικός δεν καταλάβαινε τίποτα μέσα στο γήπεδο. Ούτε στην προπόνηση. Κάποτε ο θρασύς και ταλαντούχος Καστίγιο τόλμησε να του περάσει ποδιά στην προπόνηση. Κάπου εκεί έπεσε η κουρτίνα. Ο Ζε Ελίας δεν ασχολήθηκε σε όλο τα υπόλοιπο πρόγραμμα με τη μπάλα, αλλά κυνηγούσε τον Νέρι για να τον «σηκώσει» στον αέρα. Και το κατάφερε... Αν δεν τον πετύχαινε, θα ήταν ακόμη εκεί και θα τον κυνηγούσε. Αυτός ήταν ο Ζε Ελίας.

Ο Ζε Ελίας έγινε 40, αλλά ακόμα κλωτσάει!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Πριν από δύο χρόνια και κάτι, όντας πιο σοφός και πιο ψύχραιμος από τότε που έμπαινε στο γήπεδο, έκανε το σταυρό του και ορμούσε σαν ταύρος στους αντιπάλους , είχε περιγράψει τον εαυτό του στο Sport24.gr.

"Έλεγαν ότι είμαι μαχητικός και ότι έπαιζα σκληρά. Δεν είμαι σκληρός, απλά δεν θέλω να χάνω. Όπως σου το λέω. Δεν θέλω να χάνω. Και ταίριαξα γιατί ο Ολυμπιακός ήταν επίσης μια ομάδα πρωταθλητισμού που δεν ήθελε να χάνει. Όλοι λέγανε –θυμάμαι- να διορθωθεί ο Ζε Ελίας και τα λοιπά…”.

Δεν θα ξεχάσει ποτέ –κατά δήλωσή του- τον «φίλο» του πρόεδρο Σωκράτη Κόκκαλη («τον καλύτερο πρόεδρο που είχα ποτέ μου») και τον κόσμο του Ολυμπιακού: "Καλύτερο στιγμή μου ήταν, όταν πάτησα στην Αθήνα. Στο αεροδρόμιο. Έπαθα σοκ. Το θυμάμαι ακόμη και μου σηκώνεται η τρίχα. Τόσος κόσμος να υποδεχθεί. Αυτή η εικόνα στο αεροδρόμιο με τόσο κόσμο να με υποδέχεται, και να φωνάζει 'Ζε Ελίας' δεν πρόκειται να φύγει ποτέ από το μυαλό μου και δεν την ανταλλάσσω με τίποτα...

Ο κόσμος του Ολυμπιακού, με αγάπησε τόσο πολύ και δέθηκε μαζί μου γιατί ακριβώς κατάλαβε ότι ήρθα στην ομάδα και έδωσα ό,τι είχα και δεν είχα στο γήπεδο. Όταν τελείωνε ο αγώνας ήξεραν όλοι ότι είχα δώσει τον καλύτερό μου εαυτό".

Ο Ζε Ελίας έγινε 40, αλλά ακόμα κλωτσάει!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

"Είχα πολλούς καλούς συμπαίκτες. Αν μου ζητάς να ξεχωρίσω δύο ήταν ο Ζέτερμπεργκ και ο Τζόρτζεβιτς...".

Πάντως και με τον Κριστιάν Καρεμπέ είχαν δημιουργηθεί σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού. "Ο Καρεμπέ είναι ένας παγκόσμιος πρωταθλητής. Διαθέτει μεγάλη πείρα και θα βοηθήσει σημαντικά στο παιχνίδι του Ολυμπιακού. Πιστεύω ότι ο ένας θα συμπληρώνει τον άλλον. Στόχος μας είναι να αποτελέσουμε αχτύπητο δίδυμο στο χώρο του κέντρου...". Κι έτσι έγινε, εδώ που τα λέμε. Ο ένας «έκοβε» κι ο άλλος «έραβε»...

"Ο Καρεμπέ έχει κατακτήσει τόσους τίτλους. Είναι παγκόσμιος πρωταθλητής με την εθνική ομάδα της Γαλλίας, ενώ με τη Ρεάλ έχει σηκώσει δύο φορές το τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ. Με την πείρα που διαθέτει μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τον Ολυμπιακό", συμπλήρωσε ο Ζε Ελίας για τον Γάλλο σταρ. Οι δύο τους είχαν σχηματίσει το καλύτερο ίσως δίδυμο αμυντικών μέσων στην ιστορία του Ολυμπιακού.

Μάγκας και αλάνι, ασυμβίβαστος και «τσαμπούκι» δεν ξεχνά μια αποβολή στο Μάντσεστερ σε αναμέτρηση με τη Γιουνάιτεντ. Είχε σηκώσει στον αέρα έπειτα από τάκλιν με τα δύο πόδια ολόκληρο Χουάν Σεμπάστιαν Βερόν. Σιγά μην κώλωνε... Από τότε θεωρεί ότι ο διαιτητής τον είχε αδικήσει, αλλά σε δηλώσεις του έχει παραδεχθεί πως έδινε δικαιώματα στους ρέφερι να τον τιμωρούν συχνά-πυκνά: "Χωρίς να θέλω να δικαιολογηθώ, είναι και η θέση μου στο τερέν. Προσπαθώ να κλείσω πολλές φορές τρύπες, με αποτέλεσμα να κάνω φάουλ. Πάντως, το μεγάλο μου μειονέκτημα είναι ότι μιλάω πολύ στους διαιτητές. Φέτος θα προσπαθήσω να παίζω περισσότερο και να μιλάω λιγότερο...".

Ο Ζε Ελίας έγινε 40, αλλά ακόμα κλωτσάει!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Για να τα λέμε όλα με τους προπονητές δεν υπήρξε και ο καλύτερος φίλος. Και με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς και με τον Γιάννη Μαντζουράκη είχαν γίνει διάφορα σκηνικά, τα οποία είχαν διαρρεύσει έστω κι αν είχε γίνει προσπάθεια να μείνουν πίσω από την κουρτίνα. Μετά από μία –οδυνηρή- ήττα στην Ολλανδία από τις «καρδούλες» της Χέρενφεν, είχε ερωτηθεί για τις σχέσεις του με τον τότε προπονητή της ομάδας Γιάννη Μαντζουράκη. Χωρίς ιδιαίτερη διάθεση μπήκε στη διαδικασία να απαντήσει:

"Δεν είμαι το κατάλληλο πρόσωπο για να μιλήσει για τον προπονητή. Εγώ είμαι ποδοσφαιριστής και αμείβομαι για να παίζω στο γήπεδο".

- Υπάρχει κάποιο πρόβλημα των Βραζιλιάνων ποδοσφαιριστών με τον κ.Ματζουράκη;

"Γιατί, εσείς βλέπετε να υπάρχει κάποιο πρόβλημα; Και οι τρεις (Τζιοβάνι, Λουτσιάνο, Ζε Ελίας) προσπαθούμε για το καλό της ομάδας. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια κόντρα με τον προπονητή. Για το καλό του Ολυμπιακού, μην πυροβολείτε τον κ. Ματζουράκη...".

Σε μια από τις καλοκαιρινές προετοιμασίες που είχε κάνει με τον Ολυμπιακό στο Ζέεφελντ της Αυστρίας είχε αποκαλύψει τι του έλειπε πιο πολύ: "Η σύζυγός μου και η κόρη μου".

Έλα, όμως, που το μέλλον δεν τα έφερε όπως τα είχε στο μυαλό του... Τα χρόνια που ακολούθησαν απέκτησε με τη σύζυγό του άλλο ένα παιδί, έναν γιο. Η εκρηκτική του συμπεριφορά, ωστόσο, που τον συνόδευε κι έξω από το γήπεδο προκάλεσε ένα διαζύγιο και μια διατροφή που ο Ζε Ελίας επέλεξε να... ντριμπλάρει όπως τους αντιπάλους χαφ πάνω στο χορτάρι. Κι αυτή του η επιλογή τον έστειλε πίσω από τα σίδερα της φυλακής.

Ο Ζε Ελίας έγινε 40, αλλά ακόμα κλωτσάει!

Το διάστημα που ο διεθνής παίκτης και φιλαράκι του Ρονάλντο στην Εθνική, δεν πλήρωσε αυτά που όφειλε, ήταν από τον Μάη του 2008 μέχρι τον Μάη του 2010, με το συνολικό ποσό να προσεγγίζει με τις προσαυξήσεις και τους τόκους το ένα εκατομμύριο δολάρια. Εδώ δεν έδινε λεφτά να αγοράσει μια καινούργια μπλούζα κι ένα ζευγάρι παπούτσια διατροφή θα πλήρωνε; «Δεν έχω» απαντούσε στερεότυπα και προτίμησε να μείνει ένα μήνα στο κελί, μέχρι να πεισθεί να προχωρήσει σε διακανονισμό του χρέους...

Αυτός είναι ο Ζε Ελίας. Με τα καλά του και τα άσχημά του. Τουλάχιστον ό,τι ήταν, το έδειχνε. Πέρασε καλά στην Ελλάδα, μαζί του περάσαμε καλά κι εμείς, καθώς δεν υπήρχε βδομάδα που να μην προκαλέσει το ενδιαφέρον εντός ή εκτός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου. Κάποτε δήλωσε ότι θα ήθελε να φέρει το χρόνο πίσω και να αγωνιστεί ξανά για τον Ολυμπιακό. Εμείς απλά θα του ευχηθούμε "Μοεντίμ γερά και χρόνια σου πολλά...".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ