ΣΤΗΛΕΣ

Ο υποβιβασμός της Γιουνάιτεντ και το γκολ-μαχαιριά του Λο

Ο υποβιβασμός της Γιουνάιτεντ και το γκολ-μαχαιριά του Λο

Ήταν 27 Απριλίου 1974 όταν ο Ντένις Λο σκόραρε κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τακουνάκι και οι "κόκκινοι διάβολοι" υποβιβάστηκαν στη Β' Εθνική ύστερα από 36 σερί χρόνια στη μεγάλη κατηγορία.

Ήταν πιθανότατα η δυσκολότερη στιγμή στη μεγάλη ποδοσφαιρική του καριέρα. Στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανδρώθηκε, με την φανέλα της μεγαλούργησε, με αυτή στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης το 1968 και αυτή αγάπησε.

Εντούτοις, η ποδοσφαιρική μοίρα έμελλε να του παίξει ένα περίεργο παιχνίδι, καθώς εκείνος ήταν που έβαλε "ταφόπλακα" στις όποιες ελπίδες είχαν οι "κόκκινοι διάβολοι" να μην υποβιβαστούν στη Β' Εθνική ύστερα από 36 συναπτά έτη στη μεγάλη κατηγορία. Ένα δικό του γκολ καταδίκασε οριστικά και αμετάκλητα τη Γιουνάιτεντ στο να πέσει κατηγορία, φορώντας μάλιστα την φανέλα της μισητής συμπολίτισσας, Μάντσεστερ Σίτι (είχε παίξει εκεί και την σεζόν 1960-61), μέσα στο "Ολντ Τράφορντ".

Ο υποβιβασμός της Γιουνάιτεντ και το γκολ-μαχαιριά του Λο

Βέβαια, η Γιουνάιτεντ για να μείνει στην κατηγορία, πέρα από τη δική της νίκη, ήθελε ήττα της Μπέρμιγχαμ στο δικό της παιχνίδι, κάτι που δεν συνέβη ποτέ, μιας και κατάφερε να επικρατήσει και να μείνει κατηγορία, ρίχνοντας τους "μπέμπηδες" στο καναβάτσο. Εκείνη την στιγμή όμως, ο Ντένις Λο δεν το γνώριζε και το δικό του τέρμα κόντρα σε μια ομάδα που λάτρεψε, αποτελούσε μαχαιριά στο στήθος. Γι' αυτό δεν το πανηγύρισε, γι' αυτό ζήτησε αλλαγή αμέσως μετά, διότι δεν άντεχε να μένει άλλο στο χορτάρι.

"Δεν έχω νιώσει τόση κατάθλιψη στη ζωή μου όσο εκείνο το Σαββατοκύριακο. Δεν ήθελα να συμβεί κάτι τέτοιο. Πόσο κράτησε το συναίσθημα; Για πόσο μετά το παιχνίδι; Για τριάντα χρόνια. Αυτή είναι η απάντηση. Το θέμα πάντα ανακύπτει. Είναι πάντα εκεί και το θυμάμαι. Είναι κρίμα", είχε πει αργότερα ο Σκωτσέζος επιθετικός, ο οποίος ως σωστός επαγγελματίας έκανε αυτό που ήξερε πολύ καλά, να σκοράρει. Ένα τακουνάκι στο 81ο λεπτό έκανε το 0-1 για τη Σίτι, της οποίας τη φανέλα δεν φόρεσε και την επόμενη σεζόν, όταν έμαθε ότι δεν υπολογιζόταν για βασικός και αποφάσισε να βάλει "τίτλους τέλους" στη μεγάλη του ποδοσφαιρική διαδρομή.

Ο υποβιβασμός της Γιουνάιτεντ και το γκολ-μαχαιριά του Λο
© BOB THOMAS/GETTY IMAGES

Θα πρέπει να ειπωθεί πως εκείνο το ματς δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, καθώς πληγωμένοι και αγανακτισμένοι φίλαθλοι της Γιουνάιτεντ μπήκαν πριν τη λήξη στον αγωνιστικό χώρο για να διαμαρτυρηθούν για το κατάντημα της ομάδας τους. Δεν μπορούσαν με τίποτα να χωνέψουν αυτό που συνέβαινε . Οι διαιτητές και οι παίκτες αποχώρησαν για τα αποδυτήρια και η αγγλική λίγκα επικύρωσε το 0-1 ως το τελικό σκορ.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν στη Β' Εθνική και δήμιός της ήταν ένας παίκτης που είχε συμβάλει στο να γίνει ένα από τα πιο θρυλικά κλαμπ στον κόσμο. Είπαμε όμως, έπρεπε να χάσει και η Μπέρμιγχαμ στον δικό της αγώνα, αλλά δεν της έκανε το χατίρι. Με 236 γκολ στα 11 χρόνια στην ομάδα, είναι ένας από τους σημαντικότερους παίκτες της ιστορίας της και έχει γίνει άγαλμα έξω από το "Ολντ Τράφορντ". Η ζωή όμως παίζει πολλές φορές τα δικά της περίεργα παιχνίδια...

Ο υποβιβασμός της Γιουνάιτεντ και το γκολ-μαχαιριά του Λο
© GETTY IMAGES

Δείτε το γκολ του Ντένις Λο και την εισβολή στο χορτάρι:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ