ΣΤΗΛΕΣ

Ο Βαλβέρδε απέναντι στο παρελθόν του

Ο Βαλβέρδε απέναντι στο παρελθόν του

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε αντιμετωπίζει στον τελικό του Copa del Rey την Μπαρτσελόνα, την φανέλα της οποίας φόρεσε τη διετία 1988-90 ως παίκτης (pics & videos)

Το βράδυ του Σαββάτου (30/5, 22:30), ο Ερνέστο Βαλβέρδε θα καθίσει στον πάγκο του "Καμπ Νόου", από όπου θα καθοδηγήσει την Αθλέτικ στον φετινό τελικό του ισπανικού Κυπέλλου. Ο Txingurri γνωρίζει πολύ καλά αυτό το γήπεδο, αφού στο παρελθόν αγωνίστηκε δυο χρόνια στην Μπαρτσελόνα (1988-1990), ενώ εκεί έχει πετύχει και ένα από τα πιο όμορφα γκολ της καριέρας του, ως παίκτης όμως των "λιονταριών" του Μπιλμπάο. Τα συναισθήματα σίγουρα θα είναι ανάμικτα για τον Ισπανό προπονητή, αφού η Αθλέτικ υπήρξε μεν - και συνεχίζει να είναι - η μεγάλη αγάπη του, όμως η Μπάρτσα δεν παύει να είναι ο μεγαλύτερος σύλλογος που αγωνίστηκε στη διάρκεια της ποδοσφαιρικής του καριέρας. Περιμένοντας την σέντρα για την ένατη αναμέτρηση των δυο φιναλίστ σε τελικό του Copa del Rey, θα θυμηθούμε εκείνη τη διετία που ο "δικός μας" Ερνέστο φόρεσε την "μπλαουγκράνα" φανέλα.

Η πορεία του Βαλβέρδε λίγο πολύ είναι γνωστή. Από μικρός στη Χώρα των Βάσκων, ξεκίνησε την καριέρα του στην Αλαβές, πέρασε στη Σεστάο και λίγο αργότερα καθιερώθηκε στην Πριμέρα, παίζοντας στην Εσπανιόλ τη διετία 1986-1988. Στην πρώτη χρονιά του Βαλβέρδε στους "περίκος", η ομάδα τερμάτισε στην 3η θέση (πίσω μόνο από Ρεάλ και Μπαρτσελόνα), σφραγίζοντας έτσι το εισιτήριο για το Κύπελλο UEFA της επόμενης περιόδου. Μετά από μια εκπληκτική πορεία στη διοργάνωση (1987-88), η Εσπανιόλ έφτασε στον τελικό, όπου αντιμετώπισε την Μπάγερ Λεβερκούζεν. Το πρώτο ματς στη Βαρκελώνη έληξε 3-0, όμως οι Γερμανοί κέρδισαν με τη σειρά τους στον επαναληπτικό με το ίδιο σκορ και κατέκτησαν το τρόπαιο στα πέναλτι.

Ο Βαλβέρδε απέναντι στο παρελθόν του

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε στην επίσημη παρουσίασή του από την Μπαρτσελόνα

Το καλοκαίρι του 1988 ο Γιόχαν Κρόιφ άφησε τον Άγιαξ και ανέλαβε τον πάγκο της Μπαρτσελόνα. Δυο από τις πρώτες κινήσεις της διοίκησης Νούνιεθ, η οποία μετά την "ανταρσία του Εσπέρια" ξήλωσε τη μισή ομάδα , ήταν η απόκτηση των Βαλβέρδε και Σολέρ, συμπαικτών μέχρι τότε στην Εσπανιόλ. Ο Ερνέστο είχε αφήσει άριστες εντυπώσεις με την απόδοσή του στην "συμπολίτισσα" και μετά και την εισήγηση του Χαβιέρ Κλεμέντε, έμεινε στη Βαρκελώνη, αλλάζοντας όμως χρώματα και φανέλα, για να φορέσει τα "μπλαουγκράνα". Ο Κρόιφ αμέσως εκτίμησε τα προσόντα και την εργατικότητα του Txingurri και θέλησε να του δώσει ευκαιρίες στο δημιούργημα που βήμα-βήμα είχε αρχίσει να χτίζεται για να γίνει λίγα χρόνια αργότερα η περίφημη dream team.

Ο Βαλβέρδε απέναντι στο παρελθόν του

Τα νέα αποκτήματα της Μπαρτσελόνα το καλοκαίρι του 1988. Πίσω, από αριστερά: Λουίς Λόπεθ Ρεκάρτε, Χούλιο Σαλίνας, Γιόχαν Κρόιφ, Μικέλ Σολέρ, Μανόλο Ιέρο, Ρικάρδο Σέρνα. Μπροστά, από αριστερά: Χοσέ Μάρι Μπακέρο, Ερνέστο Βαλβέρδε, Χουάν Κάρλος Ουνθουέ, Εουσέμπιο Σακριστάν, Τσίκι Μπεγκιριστάιν

Εκτός από τους Βαλβέρδε και Σολέρ, εκείνη τη σεζόν είχαν έρθει παίκτες όπως οι Χοσέ Μάρι Μπακέρο, Χούλιο Σαλίνας, Τσίκι Μπεγκιριστάιν, Εουσέμπιο, Μανόλο Ιέρο (αδερφός του Φερνάντο), Λόπεθ Ρεκάρτε, Ουνθουέ (ο σημερινός βοηθός του Λουίς Ενρίκε), Σέρνα, Αλοίσιο και Ρομερίτο, ενώ προωθήθηκαν από τη δεύτερη στην πρώτη ομάδα οι Αμόρ, Ρόουρα, Λουίς Μίγια και Σέρτζι Λόπεθ. Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, με τόσες καινούργιες προσθήκες, ο ανταγωνισμός για μια θέση στην ενδεκάδα ήταν τεράστιος. Ακόμα περισσότερο στην επίθεση, όπου υπήρχαν οι Σαλίνας, Λίνεκερ, Λόμπο Καράσκο και Τσίκι (εκτός του Βαλβέρδε) για δυο, το πολύ τρεις θέσεις στο βασικό σχήμα. Ο Ερνέστο ξεκίνησε την προετοιμασία το καλοκαίρι του 1988, όμως τραυματίστηκε και έχασε το πρώτο μέρος της.

Ο Βαλβέρδε απέναντι στο παρελθόν του

Ο Κρόιφ ήταν εκείνος που έκανε το λάθος, επαναφέροντας βιαστικά τον Βαλβέρδε στις προπονήσεις, χωρίς να του δώσει τον απαραίτητο χρόνο για να αποθεραπευτεί πλήρως, με αποτέλεσμα ο παίκτης να υποστεί υποτροπή, να χάσει την υπόλοιπη προετοιμασία και να μείνει για περισσότερους από δυο μήνες εκτός αγωνιστικής δράσης. Το παραδέχτηκε ο ίδιος ο Ολλανδός στο βιβλίο του "οι ποδοσφαιριστές μου και εγώ", όπου γράφει ότι του άρεσε πολύ το στιλ του Ερνέστο και πως είχε μετανιώσει που δεν του έδωσε το χρονικό περιθώριο να γίνει τελείως καλά, πριν τον ξαναβάλει σε κανονικούς ρυθμούς προπονήσεων. Τελικά ο Txingurri έκανε το ντεμπούτο του με την Μπαρτσελόνα στην Πριμέρα, στις 20 Νοεμβρίου του 1988, περνώντας ως αλλαγή στη θέση του Χούλιο Σαλίνας στο 81' του παιχνιδιού των "μπλαουγκράνα" με την Οβιέδο στο "Κάρλος Ταρτιέρε".

Ο Βαλβέρδε απέναντι στο παρελθόν του

Ο Βαλβέρδε έζησε από κοντά τη γέννηση της μεγάλης Dream Team του Κρόιφ. Στη φωτογραφία, όρθιοι από αριστερά: Θουμπιθαρέτα, Σέρνα, Ρομπέρτ, Αλοΐσιο, Λάουντρουπ, Χούλιο Αλμπέρτο. Καθιστοί: Βαλβέρδε, Μίγια, Εουσέμπιο, Τζέλι, Μπεγκιριστάιν (1989)

Μια εβδομάδα αργότερα, στις 27 Νοεμβρίου, έπαιξε για πρώτη φορά και στο "Καμπ Νόου", με αντίπαλο την Μούρθια, αντικαθιστώντας και πάλι τον Σαλίνας. Οι ενοχλήσεις όμως δεν υποχωρούσαν και έτσι ο Txingurri βρισκόταν ή εκτός αποστολής ή στον πάγκο, έχοντας ελάχιστες ολιγόλεπτες συμμετοχές, πάντα σαν αλλαγή. Η πρώτη του εμφάνιση στην αρχική ενδεκάδα ήρθε στις 15 Απριλίου του 1989, σε ένα 0-0 απέναντι στην Βαγιαδολίδ μέσα στο "Καμπ Νόου". Ξανάπαιξε βασικός ενάμιση μήνα αργότερα, στην εκτός έδρας ήττα της Μπάρτσα από την Μούρθια με 2-0 και σκόραρε για πρώτη φορά στις 3 Ιουνίου μέσα στο "Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν", στο 1-1 με την Σεβίγια. Την επόμενη αγωνιστική (36η) ήταν και πάλι στο αρχικό σχήμα στο 3-0 επί της Ατλέτικο και ολοκλήρωσε τη σεζόν με το δεύτερο τέρμα του απέναντι στη Μάλαγα, στην αυλαία του πρωταθλήματος, συγκεντρώνοντας συνολικά 10 συμμετοχές.

Ο Βαλβέρδε απέναντι στο παρελθόν του

Σε προπόνηση της Μπαρτσελόνα. Από αριστερά, Ονέσιμο, Βαλβέρδε, Μπεγκιριστάιν, Σαλίνας και Ρόουρα (ο μετέπειτα βοηθός του Τίτο Βιλανόβα)

Στην πρώτη του χρονιά στη Βαρκελώνη, ο Βαλβέρδε κατέκτησε και τον πρώτο τίτλο της καριέρας του, το Κύπελλο Κυπελλούχων (2-0 την Σαμπντόρια στον τελικό της Βέρνης με τα τέρματα των Σαλίνας και Λόπεθ Ρεκάρτε). Ο Ερνέστο είχε μόνο μια συμμετοχή σε εκείνη την ευρωπαϊκή πορεία της Μπαρτσελόνα, στον δεύτερο γύρο της διοργάνωσης απέναντι στην πολωνική Λεχ Πόζναν. Η δεύτερη χρονιά (1989/90) ξεκίνησε άσχημα για τους "μπλαουγκράνα", με τρεις ήττες στο πρωτάθλημα στα τρία πρώτα εκτός έδρας ματς. Ο Κρόιφ ξεκίνησε βασικό τον Βαλβέρδε στο τέταρτο εκτός έδρας παιχνίδι στην Πριμέρα, στο Σαν Σεμπαστιάν και ο Txingurri πέτυχε το δεύτερο γκολ της ομάδας του στο τελικό 2-2. Από εκείνον τον αγώνα και μετά, ο Ερνέστο άρχισε να παίρνει συνεχόμενες συμμετοχές, όμως ένας καινούργιος τραυματισμός στα μέσα Νοεμβρίου τον έβγαλε και πάλι εκτός ενδεκάδας.

Ο Βαλβέρδε απέναντι στο παρελθόν του

Με το Κύπελλο Ισπανίας το 1990. Ο Βαλβέρδε δίπλα στο τρόπαιο και ακριβώς από πάνω του ο Γιόχαν Κρόιφ

Τέσσερις μήνες αργότερα, στις 17 Μαρτίου του 1990, ο Βαλβέρδε έκανε την επανεμφάνισή του στο Λογρόνιο, μπαίνοντας ως αλλαγή του Μπακέρο στο 87', στη νίκη με 1-2 επί της τοπικής Λογρονιές. Στις 31 Μαρτίου ο Txingurri πραγματοποίησε την κορυφαία του εμφάνιση με τους "μπλαουγκράνα", πετυχαίνοντας και τα δυο γκολ στην εκτός έδρας νίκη της ομάδας του επί της Σπόρτινγκ Χιχόν στο "Ελ Μολινόν". Στην επόμενη αγωνιστική σήκωσε στο πόδι το "Καμπ Νόου" πετυχαίνοντας μόνος του την ανατροπή απέναντι στην Βαλένθια, η οποία είχε προηγηθεί 0-1. Ο μεταμορφωμένος Βαλβέρδε σκόραρε δις στην επανάληψη και η Μπάρτσα πήρε τη νίκη! Μια εβδομάδα μετά, ο Ερνέστο βρήκε δίχτυα για τρίτο συνεχόμενο παιχνίδι, ανοίγοντας το σκορ στο τελικό 0-4 επί της Κάντιθ στο "Ραμόν ντε Καράνθα". Αυτό ήταν και το τελευταίο του τέρμα με τους "μπλαουγκράνα".

Ο Βαλβέρδε απέναντι στο παρελθόν του

Μόλις έφυγε από την Μπαρτσελόνα, ο Βαλβέρδε υπέγραψε στην Αθλέτικ, της οποίας είναι πλέον προπονητής. Εδώ, στην επίσημη παρουσίασή του από τον σύλλογο του Μπιλμπάο (1990)

Οι καλές του εμφανίσεις στο τελείωμα του πρωταθλήματος (συνολικά 12 συμμετοχές και 6 γκολ) δεν ήταν αρκετές για να του ανανεώσουν το συμβόλαιο και έτσι ο Βαλβέρδε ολοκλήρωσε τον κύκλο του στους "culés". Πριν φύγει για το Μπιλμπάο και την Αθλέτικ, σήκωσε ένα ακόμα τρόπαιο με την Μπαρτσελόνα, το Κύπελλο Ισπανίας (2-0 τη Ρεάλ Μαδρίτης), χωρίς όμως να αγωνιστεί στον τελικό. Λίγους μήνες αργότερα, στην πρώτη του επιστροφή στο "Καμπ Νόου", φορώντας πλέον τη φανέλα της Αθλέτικ, πέτυχε ένα εκπληκτικό γκολ απέναντι στην παλιά του ομάδα, το οποίο μπορείτε να θαυμάσετε σε βίντεο στο τέλος του κειμένου. Κλείνοντας αυτό το μικρό αφιέρωμα στην "μπλαουγκράνα" διετία του Βαλβέρδε, να συμπληρώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια, μετά την αποχώρηση του Γουαρδιόλα από τον πάγκο της Μπαρτσελόνα, πολλές φορές έχει ακουστεί το όνομα του Txingurri ως λύση για τη θέση του προπονητή.

Πολλά σημαντικά ονόματα της ιστορίας του καταλανικού συλλόγου, όπως οι Κρόιφ και Ρεσάκ, αλλά και (πρώην) αθλητικοί διευθυντές όπως ο Μπεγκιριστάιν και ο Θουμπιθαρέτα, έχουν μιλήσει στο πρόσφατο παρελθόν με τα καλύτερα λόγια για τον Ερνέστο, προτείνοντάς τον για τον πάγκο της Μπάρτσα. Πέρυσι το καλοκαίρι ο Βαλβέρδε ήταν η πρώτη επιλογή για να διαδεχθεί τον Τάτα Μαρτίνο, αλλά αρνήθηκε θέλοντας να τιμήσει το συμβόλαιό του με την Αθλέτικ. Το Σάββατο το βράδυ θα ξαναμπεί στο "Καμπ Νόου" για να διεκδικήσει το Κύπελλο απέναντι σε μια ομάδα της οποίας τη φανέλα φόρεσε και τίμησε στο παρελθόν, κερδίζοντας την εκτίμηση και τον σεβασμό όλων των φίλων της Μπαρτσελόνα. Θεωρητικά θα "παίζει" εκτός έδρας, όμως στην ουσία θα βρίσκεται μέσα σε ένα "δικό του" γήπεδο.

Πηγές: As, Mundo Deportivo, Deia, lfp.es

Βίντεο: Τα γκολ που πέτυχε ο Ερνέστο Βαλβέρδε με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα

Βίντεο: Η επιστροφή του Βαλβέρδε στο "Καμπ Νόου" με τη φανέλα της Αθλέτικ. Το υπέροχο γκολ του Txingurri απέναντι στην παλιά του ομάδα στο 0:35 του βίντεο (6/10/1990)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ