ΣΤΗΛΕΣ

Ο Τραμπ αφεντικό ποδοσφαιρικής ομάδας στην Κολομβία

Ο Τραμπ αφεντικό ποδοσφαιρικής ομάδας στην Κολομβία

Ο Ντόναλντ Τραμπ διεκδικεί αυτήν την περίοδο την προεδρία των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ, για να προχωρήσει μετά για το αξίωμα του Πλανητάρχη. Στο μεσοδιάστημα, αγοράζει διάφορα στην Κολομβία. Ένα από αυτά που θέλει είναι η Atlético Nacional.

Γεννήθηκε στο Queens της Nέας Υόρκης, πριν 69 χρόνια, τα οποία κάνει ό,τι μπορεί για να κρύψει. Η τελευταία του απόπειρα, έχει κάνει κάπως πορτοκαλί το πρόσωπο του. Και έτσι προέκυψε το σχόλιο " ο Barack Οbama ήταν ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Αμερικής, ο Donald Trump μπορεί να γίνει ο πρώτος... πορτοκαλί, στην ιστορία της ανθρωπότητας". Αν τον νοιάζει; Σας παρακαλώ. Έχει σημαντικότερα θέματα. Κυρίως το πώς να αυξήσει την περιουσία του, που το 2015 βάσει του Forbes -καταγράφει τα περιουσιακά του στοιχεία, από το 1982, ενώ εκείνος ξεκίνησε να εργάζεται το 1960 στη κτηματομεσιτική εταιρία του πατέρα του που αρχικά απασχολείτο με ενοικιάσεις διαμερισμάτων στη μέση τάξη-, τον κατέταξε στο #405 της λίστας με τους δισεκατομμυριούχους της υδρογείου.

Σε άλλη λίστα (αυτή που αφορά τα πόσα tweets κάνει κάθε δισεκατομμυριούχος) είναι στο Νο1. Και τώρα, πέραν της προεδρίας των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ (αν την πάρει, μετά θα διεκδικήσει την καρέκλα του Πλανητάρχη), διεκδικεί και την ιδιοκτησία της Atlético Nacional. Εκ Κολομβίας. Γεγονός που προκάλεσε τεράστια εντύπωση. Γιατί;

Την ημέρα που ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για την προεδρία των Ρεπουμπλικανών (16/6), σε εκδήλωση που φιλοξένησε στο Trump Tower (φευ), έκρινε πως είχε έλθει η ώρα να ενημερώσει το λαό πως η περιουσία του φτάνει τα 8.737.540.000 δολάρια (ξεκίνησε από κτηματομεσιτικά, έγινε mediaρχης, ενώ έχει δώσει το όνομα του σε ό,τι του ανήκει -Trump Books, Trump Model Management, Trump Mortgage κλπ). Συνόδευσε το ποσό με το σχόλιο " έκανα εκπληκτική δουλειά".

Ο Τραμπ αφεντικό ποδοσφαιρικής ομάδας στην Κολομβία

Στην ίδια ομιλία, είπε την άποψη του και για τους μετανάστες. Που ήταν η εξής: " Πότε κερδίσαμε τους Ιάπωνες σε οτιδήποτε; Στέλνουν εδώ τα αυτοκίνητα τους, κατά εκατομμύρια. Και τι κάνουμε; Πότε ήταν η τελευταία φορά που είδατε μια Chevrolet στο Tokyo; Δεν υπάρχει, φίλοι μου. Μας νίκησαν κάθε φορά που ήμασταν αντιμέτωποι. Πότε νικήσαμε το Μεξικό, στο θέμα των συνόρων; Γελούν εις βάρος μας, με τη βλακεία μας. Και τώρα μας νικούν και σε οικονομικό επίπεδο. Δεν είναι φίλοι μας, πιστέψτε με. Μας "σκοτώνουν", οικονομικά. Η Αμερική έχει γίνει χωματερή, για τα προβλήματα όλων των υπολοίπων". Κάπου εκεί, το κοινό του τον χειροκρότησε, για να συνεχίσει με ένα "ευχαριστώ" και προσθέτοντας πως " όταν το Μεξικό στέλνει εδώ ανθρώπους του, δεν στέλνει τους καλύτερους. Δεν στέλνουν εσένα, αλλά αυτούς που έχουν πολλά προβλήματα, τα οποία μεταφέρουν στη χώρα μας. Φέρνουν ναρκωτικά. Φέρνουν το έγκλημα. Είναι βιαστές, αλλά υποθέτω πως υπάρχουν και λίγοι που είναι καλοί άνθρωποι. Μίλησα με τους ανθρώπους που έχουμε στα σύνορα και μου είπαν τι έρχεται στην Αμερική. Κάθε άλλο, παρά τους σωστούς ανθρώπους. Έρχονται από το Μεξικό, από τη Νότια και τη Λατινική Αμερική και πιθανότατα έρχονται από τη Μέση Ανατολή. Αλλά δεν ξέρουμε τι γίνεται. Γιατί δεν έχουμε προστασία, δεν είμαστε επαρκείς. Αυτό πρέπει να σταματήσει πολύ γρήγορα".

Σημείωση: η μητέρα του ήταν μετανάστης από τη Σκωτία και οι γονείς του πατέρα του, από τη Γερμανία, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του '90, οπότε άνοιξε club στο Palm Beach (το Mara-a-Lago), επέμεινε να επιτραπεί η είσοδος στους Ισραηλίτες και τους μαύρους, που δεν είχα δικαίωμα εισόδου πουθενά. Εν πάση περιπτώσει, την επομένη της ομιλίας του, το NΒC, η Univision και η αλυσίδα καταστημάτων Macy's (υπέγραφε για χρόνια ανδρική σειρά ρούχων) είχαν ακυρώσει τα συμβόλαια που είχαν με το Trump Organization και αφορούσαν το διαγωνισμό "Miss Universe". Απάντησε με μηνύσεις, στις οποίες ζητά τεράστιες αποζημιώσεις.

Θα συμπεραίνατε ωστόσο, πως άνθρωπος που λέει όλα αυτά -σε προεκλογική ομιλία για αξίωμα, δεν θα ήθελε στο εξής να έχει πάρε δώσε με αλλοεθνείς. Θα κάνατε λάθος. Η El Pais ενημέρωσε ότι ο τύπος, ο οποίος πριν γίνει δισεκατομμυριούχος Νεοϋορκέζος είχε παίξει και λίγο ποδόσφαιρο -τότε, στα νιάτα του- είναι μέλος του γκρουπ που έχει εκφράσει ενδιαφέρον να αγοράσει την Atlético Nacional. Το άρθρο αναφέρει πως έχει αποφασίσει να συνεργαστεί με τον Alessandro Proto, Ιταλός μεγιστάνας στα κτηματομεσιτικά (ο οποίος πέρυσι δήλωσε πως αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης για τον κεντρικό χαρακτήρα της ταινίας "50 αποχρώσεις του γκρι", Christian Grey -ναι, τον διακρίνει η ταπεινότητα), για να αναλάβουν τον οργανισμό που εδρεύει στην πόλη Medellin -τη δεύτερη μεγαλύτερη του έθνους. Την ομάδα που έχει κατακτήσει 14 εθνικά πρωταθλήματα και Copa Libertadores.

Ο Τραμπ αφεντικό ποδοσφαιρικής ομάδας στην Κολομβία

Η φωτογραφία είναι από την εφημερίδα New York Daily News

Εδώ, θα κάνουμε μια στάση για να σας πούμε πώς το είχε θέσει ακριβώς το θέμα (με τις 50 αποχρώσεις του γκρι) ο Proto. Ο 39χρονος Ιταλός, από το Μιλάνο είχε συναντήσει την Βρετανίδα συγγραφέα E.L .James, το 2010, όταν η τελευταία έκανε τουρνέ στη γειτονική μας χώρα και κατέγραφε τις αγορές εκτάσεων και κατοικιών, από διεθνείς celebrities. Ο Proto είχε διαχειριστεί συμφωνίες με τους Brad Pitt, Leonardo DiCaprio και Madonna και πέρασε δυο μέρες με την James, στη λίμνη Como. Σε αυτές τις δυο μέρες, τις διηγήθηκε διάφορες προσωπικές ιστορίες, που όπως είπε μετά διάβασε στο βιβλίο της και ναι, αφορούσε τη γνωριμία του με μια γυναίκα που την έκανε προσωπική σκλάβα του σεξ. " Μόνο που η δική μου δεν ήταν αδύνατη, ήταν παλαιάς κοπής, ενώ είμαι πιο παραδοσιακός. Δεν επιδόθηκα σε S&M" διευκρίνισε. Πρόσθεσε πως " όταν γνώρισα την E.L. οδηγούσε ένα R8 Audi" το αυτοκίνητο δηλαδή, του Gray στην ταινία. Επίσης " είχα ρετιρέ, σαν και αυτό που είδατε. Στον 8ο όροφο κτιρίου, που ήταν ο τελευταίος του κτιρίου. Ξεκίνησα από το μηδέν, οπότε έβλεπα τους ορόφους ως μεταφορά των επιτυχιών και των διακρίσεων μου". Ένα άλλοι κοινό στοιχείο, ήταν ότι " ο Grey δεν μιλά σε δημοσιογράφους, οπότε διατηρεί ένα μυστήριο γύρω του. Όλοι ξέρουν ότι τα έχει καταφέρει, αλλά ουδείς γνωρίζει πώς τα κατάφερε. Σαν και εμένα". Κλείνουμε την παρένθεση και συνεχίζουμε.

"Η πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση"

Το mlssoccer.com επιχείρησε... μια είσοδο στην πύλη του ανεξήγητου, προκειμένου να κατανοήσει το γιατί ένας τύπος όπως ο Trump, ο οποίος προέβη πρόσφατα σε υποτιμητικά σχόλια για τους μετανάστες από το Μεξικό και τις άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, θέλει να ασχοληθεί ενεργά με επαγγελματική ομάδα της Νοτίου Αμερικής. Κατέληξε στο ότι το ενδιαφέρον αυτό, ξεπερνά την έννοια της επένδυσης, με στόχο το κέρδος ή την ομορφιά του σπορ. " Στις εκτιμήσεις που έχουμε κάνει για πολλές ομάδες, είδαμε πως η Atlético Nacional ήταν η καλύτερη περίπτωση" εξηγεί εκπρόσωπος του γκρουπ που ενδιαφέρεται για την εξαγορά, πριν καταλήξει στο ότι η προσφορά ετοιμαζόταν εδώ και δυο μήνες και πως θα υπάρχει εισροή εσόδων, εφόσον ολοκληρωθεί η συμφωνία. " Τώρα περιμένουμε την απάντηση των διοικούντων τον οργανισμό και αναλόγως θα πράξουμε". Για την ιστορία, ο εκπρόσωπος Τύπου της Nacional, Ramon Pinilla διέψευσε το φημολογούμενο ενδιαφέρον των ιδιοκτητών της ομάδας να την πουλήσουν, με τις πηγές της El Pais να τονίζουν πως η πρόταση έχει σταλθεί στον πρόεδρο Juan Carlos de la Cuesta, μέσω email που είχε τίτλο "παρουσιάζουμε την επίσημη πρόταση για να αγοράσουμε τον οργανισμό". Στο κείμενο, υπήρχε το ποσό των 100.000.000 δολ. Σε περίπτωση που η Nacional απαντήσει αρνητικά, το γκρουπ των επενδυτών θα προχωρήσει σε άλλη λύση.

Οι αντιδράσεις του κοινού -και των stars

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το ενδιαφέρον (και) του Τrump, να πάρει ομάδα της Κολομβίας -αφού προηγουμένως είχε σούρει τα εξ αμάξης στους μετανάστες- υπήρξαν αντιδράσεις. Έως και πορείες διαμαρτυρίας, σε κεντρικές πόλεις της χώρας. Από πλήθος κόσμου, αλλά και από γνωστές Κολομβιανές, όπως είναι η Shakira (στο πρώτο "τιτίτιβσμα" τον αποκάλεσε ρατσιστή και μισάνθρωπο" -το δεύτερο μπορείτε να το δείτε) ή η Μiss Universe για το 2015, Paulina Vega, που ακύρωσε την εμφάνιση της στο διαγωνισμό Miss USA.

Βλέπετε, ο διαγωνισμός ομορφιάς, για την ανάδειξη της Miss Universe (και αυτός για τη Miss USA) ανήκει στον όμιλο του Trump και όλως τυχαίως η Bogota είχε δηλώσει την υποψηφιότητα της για να αναλάβει τη διοργάνωση του 2016. Ώσπου άνοιξε το στόμα του ο μεγιστάνας, για να επιτεθεί στους Λατίνους και η πρόταση αποσύρθηκε. Το σχετικό δελτίο Τύπου ανέφερε πως "ο Trump πρέπει να ζητήσει βαθιά και ειλικρινή συγγνώμη". Απάντησε " αυτά που είπα, δεν διαφέρουν σε τίποτα από όσα λέω εδώ και χρόνια" και έκανε κάτι άλλο. Εκείνον που ήταν πιο εύκολο για εκείνον: άρχισε να μοιράζει λεφτά.

Ο Τραμπ αφεντικό ποδοσφαιρικής ομάδας στην Κολομβία

Ο αμφιλεγόμενος υποψήφιος πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών έχει αποφασίσει να επενδύσει ούτως ή άλλως στην Κολομβία, με πληροφορία του colombiareports.com να τον θέλουν να έχει εξαγοράσει ξενοδοχειακή μονάδα, στο Medellin, για 90 εκατομμύρια δολάρια. Και από ό,τι φαίνεται, δεν θα σταματήσει εκεί. Γενικά, δεν έχει εύκολο το... stop, με την τελευταία σημείωση στη σχετική λίστα να είναι η επίθεση που εξαπέλυσε κατά δημοσιογράφου του Fox, σε debate της προεκλογικής περιόδου, με αφορμή μια απλή ερώτηση, που ωστόσο τον εκνεύρισε. Τι ρώτησε η Magyn Kelly; "Πότε ακριβώς γίνατε Ρεπουμπλικανός;". Τι απάντησε; Πάρα πολλά, μεταξύ των οποίων ήταν και το " είσαι χοντρή" . Αν ζήτησε συγγνώμη; Σας φαίνεται για τέτοιος άνθρωπος; Τουναντίον, σχολίασε πως " όταν μου έκανε την ερώτηση, ήταν σαν να έτρεχε αίμα από τα μάτια της. Ζητώ συγγνώμη, όταν κάνω λάθος. Αλλά δεν έκανα λάθος. Το αφεντικό του Fox μου υποσχέθηκε πως θα τύχω δίκαιης αντιμετώπισης. Αλλά αυτό δεν έγινε". Χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ