ΣΤΗΛΕΣ

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς κατέκτησε τα πάντα στην καριέρα του

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς κατέκτησε τα πάντα στην καριέρα του

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς κατέκτησε όλους τους τίτλους και τα μετάλλια στην καριέρα του, σε εθνικό και σε συλλογικό επίπεδο. Το Sport24.gr θυμάται την καριέρα του Ντούντα.

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς έβαλε τέλος στην προπονητική του καριέρα και μπορεί να αισθάνεται περήφανος, χορτασμένος, αλλά και ολοκληρωμένος για τα όσα κατόρθωσε στην τεράστια και σπουδαία καριέρα του. Από τους κορυφαίους κόουτς όλων των εποχών στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ, ο οποίος κατέκτησε τα πάντα στην καριέρα του, σε όποια διοργάνωση και αν αγωνίστηκε, τόσο σε εθνικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Οι τίτλοι του σε συλλογικό επίπεδο:

EuroLeague (1997, 2012)

EuroCup (2006)

Κυπελλούχος Κόρατς (1979)

Κυπελλούχος Σαπόρτα (2000)

Πρωταθλητής Γιουγκοσλαβίας (1979)

Κυπελλούχος Γιουγκοσλαβίας (1979)

3× Πρωταθλητής Ελλάδος (1992, 1997, 2012)

3× Πρωταθλητής Ρωσίας (2003, 2004, 2005)

4× Κυπελλούχος Ελλάδος (1997, 2000, 2001, 2011)

Κυπελλούχος Ρωσίας (2005)

Κυπελλούχος Τουρκίας (2015)

SuperCup Τουρκίας (2015)

Προπονητής της Χρονιάς (EuroLeague) (2012)

Προπονητής της Χρονιάς (Ελλάδα) (2016)

Η μεγάλη του συνέντευξη στην ΕΡΤ για την καριέρα του:

Στο ντεμπούτο του σαν προπονητής σημείωσε triple-crown με την Παρτίζαν

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς κατέκτησε τα πάντα στην καριέρα του

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς γεννήθηκε στις 29 Οκτωβρίου του 1943. Ασχολήθηκε από μικρός με το μπάσκετ και ως παίκτης αγωνίστηκε στην Ραντίνσκι Βελιγραδίου για μία δεκαετία (1958-1968), έχοντας τον ρόλο του πλέι-μέικερ. Δεν κατάφερε να διακριθεί, ακολούθως ασχολήθηκε με τα τμήματα υποδομής του συλλόγου, στα οποία έκανε εξαιρετική δουλειά και το 1978 (σε ηλικία 35 ετών) πηγαίνει στην Παρτίζαν, στην οποία και ανέλαβε ως πρώτος προπονητής. Στην rookie του σεζόν, βρέθηκε να προπονεί κορυφαίους Σέρβους παίκτες, όπως τους Ντράγκαν Κιτσάνοβιτς και Ντράζεν Νταπλίπαγκιτς, και κατόρθωσε (παρά την απειρία του) να οδηγήσει τον σύλλογο σε μία ιστορική σεζόν, καθώς πήρε όλους τους τίτλους. Η Παρτίζαν το 1979 κατέκτησε το νταμπλ στην τότε ενωμένη Γιουγκλοσλαβία, αλλά και το Κύπελλο Κόρατς, σε ένα εντυπωσιακό triple-crown. Το ντεμπούτο του ως head-coach ήταν ονειρικό, με τον Ντούντα να δείχνει τις δυνατότητες του.

Ο Άρης, η Σίμπενικ και η Βοϊβοντίνα

Το 1980 έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για λογαριασμό του Άρη, μία χώρα που έμελλε να γίνει η δεύτερη πατρίδα του. Δεν κατάφερε να ταιριάξει με τον ανερχόμενο τότε Νίκο Γκάλη, με τον οποίο είχε έρθει σε αντιπαράθεση, αλλά προώθησε νέα παιδιά που έκαναν καριέρα, όπως τους Νίκο Φιλίππου και Μιχάλη Ρωμανίδη. Πραγματοποίησε δύο καλές σεζόν με τους "κιτρινόμαυρους", η ομάδα που έφτιαξε κάνει πρωταθλητισμό, αλλά δεν καταφέρνει να κατακτήσει τίτλους και αποχώρησε το 1982.

Επιστρέφει στην πατρίδα του και από το 1982 έως και το 1987 ήταν προπονητής της Σίμπενικ, συναντώντας στην πρώτη του σεζόν τον τότε 18χρονο Ντράζεν Πέτροβιτς, τον οποίο και καθοδηγεί, πριν εκείνος φύγει για την Τσιμπόνα. Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς δεν καταφέρνει να κατακτήσει μαζί της τίτλους, καθώς δεν διαθέτει ισχυρή ομάδα, τερματίζοντας μεταξύ 4ης και 6ης θέσης στην λίγκα της χώρας. Το 1987 πηγαίνει στην Βοϊβοντίνα, η οποία αγωνιζόταν τότε στην 2η κατηγορία του πρωταθλήματος. Την ανεβάζει κατηγορία στην πρώτη του σεζόν, ενώ το 1990 οδηγεί τον σύλλογο στην 5η θέση και στην έξοδο στην Ευρώπη, με την ομάδα του να πραγματοποιεί τεράστια άλματα, έχοντας κερδίσει και πάλι τον σεβασμό ως προπονητής.

Οδήγησε τον ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα, αλλά και στο Final Four

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς κατέκτησε τα πάντα στην καριέρα του

Το 1991, ο ΠΑΟΚ διαθέτει καλή ομάδα (έχει ήδη πάρει το Κυπελλούχων στην Ευρώπη), αλλά προσπαθεί να περάσει το εμπόδιο του Άρη των Γκάλη και Γιαννάκη. Εκείνο το καλοκαίρι, η διοίκηση του "Δικεφάλου" του Βορρά, καταφέρνει να πείσει τον Ντούσαν Ίβκοβιτς να επιστρέψει στην Ελλάδα και του προσφέρει τα ηνία της ομάδας για μία τριετία (1991-1994). Στην πρώτη του σεζόν με τον ΠΑΟΚ, η ομάδα κατακτά το ελληνικό πρωτάθλημα (το πρώτο μετά το 1959), φτιάχνοντας ένα σύνολο που έπαιζε καταπληκτικό μπάσκετ, το οποίο το 1993 έφτασε έως και το Final Four που διεξάγεται στο ΣΕΦ. Ο ΠΑΟΚ εκείνης της εποχής είναι μία από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης, αλλά γνωρίζει την ήττα στον ημιτελικό από την Μπενετόν του Τόνι Κούκοτς. Στην σεζόν 1993-94, αποχωρεί στα μέσα της σεζόν, αλλά οι παίκτες του στο τέλος της χρονιάς κατακτούν το Κύπελλο Κόρατς.

Ο Πανιώνιος του Ντούντα

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς κατέκτησε τα πάντα στην καριέρα του

Το καλοκαίρι του 1994 αποφασίζει να παραμείνει στην Ελλάδα και έρχεται σε συμφωνία με τον Πανιώνιο του Φάνη Χριστοδούλου. Απαλλαγμένος από το άγχος και την πίεση για πρωταθλητισμό, έχοντας την απόλυτη στήριξη από τον σύλλογο, φτιάχνει μία σπουδαία ομάδα με μεράκι, πείθοντας να έρθουν στην Πλατεία οι Ζάρκο Πάσπαλ και Μπάιρον Ντίκινς. Οι "κυανέρυθροι" παίζουν θελκτικό και σύγχρονο μπάσκετ, καταφέρνουν να κοντράρουν στα ίσα Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό (που έχουν αρχίσει να κυριαρχούν στο ελληνικό μπάσκετ), ο Ντούντα τους οδηγεί έως και τα ημιτελικά του Κόρατς, ενώ έφτασε κοντά στο σημείο να αφήσει το "τριφύλλι" εκτός τελικών. Παράλληλα, βγάζει τον Πανιώνιο για πρώτη φορά στην ιστορία του στην EuroLeague, έχοντας δημιουργήσει μία σπουδαία ομάδα με μικρό μπάτζετ.

Το ιστορικό triple-crown με τον Ολυμπιακό το 1997

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς κατέκτησε τα πάντα στην καριέρα του

Το καλοκαίρι του 1996, ο Σωκράτης Κόκκαλης έχει αποφασίσει να δώσει "τέλος" στην συνεργασία του με τον Γιάννη Ιωαννίδη και έχοντας σε μεγάλη εκτίμηση την δουλειά του Ντούσαν Ίβκοβιτς, φέρνει τον Ντούντα στον Πειραιά. Η σεζόν στο ξεκίνημα της είναι καταστροφική, καθώς οι παίκτες έχοντας "μεγαλώσει" με τον Ιωαννίδη, ζορίζονται να βρουν την χημεία τους με τον Ίβκοβιτς, με αποτέλεσμα οι "ερυθρόλευκοι" να μην παίζουν καλό μπάσκετ και να γνωρίζουν απροσδόκητες ήττες. Εκείνη την περίοδο βίωσε μία μεγάλη κρίση αμφισβήτησης, όντας προπονητής και σε μία ομάδα που έκανε πρωταθλητισμό σε Ελλάδα και Ευρώπη, αλλά από τον Γενάρη και μετά όλα άλλαξαν! Ο Ολυμπιακός ανέβασε κατακόρυφα την απόδοση του, ο Ντέιβιντ Ρίβερς έγινε ο απόλυτος ηγέτης μέσα στο παρκέ, ο Μίλαν Τόμιτς πέρασε δίπλα του στην πεντάδα δημιουργώντας ένα ισχυρό δίδυμο στα γκαρντ, οι παίκτες βρήκαν την χημεία τους μέσα στο παιχνίδι της ομάδας και ο Ολυμπιακός, έχοντας μειονέκτημα έδρας από την φάση των "16" και μετά, όχι μόνο φτάνει στο Final Four (αποκλείοντας Παρτίζαν και Παναθηναίκό), αλλά κατακτά και με επιβλητικό τρόπο το πρωτάθλημα Ευρώπης απέναντι στην Μπαρτσελόνα. στην Ρώμη Παράλληλα, κάνει το νταμπλ στην Ελλάδα και οι Πειραιώτες σημειώνουν το πρώτο ελληνικό triple-crown.

Ο Ολυμπιακός είναι ο νέος "βασιλιάς" της Ευρώπης, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη και την στήριξη όλων, αλλά οι δύο επόμενες σεζόν του στο μεγάλο λιμάνι δεν φέρουν κανέναν τίτλο. Οι αρκετές αλλαγές στο ρόστερ, αλλά και οι συνεχόμενοι τραυματισμοί, έχουν ως αποτέλεσμα να "λαβώσουν" τους Πειραιώτες. Μπορεί οι "ερυθρόλευκοι" να ξεκίνησαν καλά τόσο στην σεζόν 1997-98, όσο και το 1998-99, φτάνοντας έως και το Final Four του Μονάχου, αλλά η έλλειψη τίτλων τον φέρνουν εκτός ομάδας, με τον Σωκράτη Κόκκαλη να παίρνει μία δύσκολη απόφαση, καθώς μπορεί ο κόσμος να ζητούσε μία αλλαγή, αλλά εκείνος είχε ήδη χτίσει μία δυνατή σχέση με τον Ντούντα. Χωρίζουν σαν φίλοι, ο "σοφός" του προτείνει σαν συνέχεια του τον (κουμπάρο του και χρόνια συνεργάτη του στην Γιουγκοσλαβία) Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, αλλά ο πρόεδρος του Ολυμπιακού προτιμά να επαναφέρει τον Γιάννη Ιωαννίδη. Μία απόφαση που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη και την πορεία του ελληνικού μπάσκετ.

Τα τρόπαια με την ΑΕΚ, η τρομερή ΤΣΣΚΑ και το EuroCup με την Ντιναμό

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς κατέκτησε τα πάντα στην καριέρα του

Η επόμενη χρονιά βρίσκει τον Ντούσαν Ίβκοβιτς στην ΑΕΚ, στην οποία αντικαθιστά τον Γιάννη Ιωαννίδη που έχει επιστρέψει στον Ολυμπιακό (ως αντικαταστάτης του Ίβκοβιτς). Με την ΑΕΚ κατακτά δύο κύπελλα Ελλάδας στα δύο χρόνια που είναι προπονητής (2000 και 2001) και το Κύπελλο Σαπόρτα (πρώην Κυπελλούχων) το 2000, δουλεύοντας με νέους Έλληνες παίκτες (Χατζής, Κακιούζης). Το 2001 τελικά φεύγει από την ΑΕΚ, δίνοντας τη σκυτάλη στον Ντράγκαν Σάκοτα, έχοντας προετοιμάσει την ομάδα για το πρωτάθλημα που θα κατακτήσει την επόμενη χρονιά (2002) με τον συμπατριώτη του τεχνικό στον πάγκο.

Ύστερα από 10 χρόνια συνεχής επαγγελματικής παρουσίας του στην Ελλάδα, η οποία είχε γίνει δεύτερη χώρα του, το 2002 αποδέχεται την πρόταση της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και αναλαμβάνει την ομάδα, φέρνοντας από την ΑΕΚ τους Δήμο Ντικούδη και Τζέι Αρ Χόλντεν, και από τον Ολυμπιακό τον Θοδωρή Παπαλουκά. Με την ΤΣΣΚΑ κατακτά 3 πρωταθλήματα Ρωσίας (2003, 2004, 2005) και ένα κύπελλο (2005) και συμμετέχει σε 3 Final Four χωρίς όμως να φτάσει ούτε σε τελικό σε κάποιο από αυτά. Το 2005, με την τελική φάση της διοργάνωσης να διεξάγεται στη Μόσχα και την ΤΣΣΚΑ να έχει φτιάξει "ομάδα NBA" και έχοντας παραμείνει αήττητη για πάνω από 60 παιχνίδια σε Ρωσία και Ευρώπη, φάνταζε ως το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, αλλά τελικά έμεινε εκτός τελικού, καθώς υπέστη μία ήττα-σοκ στον ημιτελικό από την Ταού Κεράμικα (Μπασκόνια). Μετά από αυτή την απογοήτευση, παρά το γεγονός πως ανοικοδόμησε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο "Ντούντα" φεύγει από τον πάγκο της ρωσικής "αρκούδας" και τη θέση του παίρνει ο Ετόρε Μεσίνα.

Μετά την ΤΣΣΚΑ, παραμένει στην Ρωσία, καθώς ανέλαβε την Ντιναμό Μόσχας όπου έχει μεταξύ άλλων παικτών στις υπηρεσίες του και τους Αντώνη Φώτση και Λάζαρο Παπαδόπουλο. Το 2006 κατέκτησε μαζί της το ULEB Cup, ενώ την επόμενη σεζόν έφτασε έως και τους "8" της EuroLeague.

Επέστρεψε στην κορυφή με τον Ολυμπιακό 15 χρόνια μετά

Ύστερα από μία πενταετία που ήταν εκτός σε συλλογικό επίπεδο, το καλοκαίρι του 2010 αποφασίζει να επιστρέψει στον Ολυμπιακό. Η πρώτη φορά στην καριέρα του που επέστρεψε στην ίδια ομάδα. Στην πρώτη χρονιά, έχοντας μία ομάδα με υψηλό μπάτζετ και ποιότητα στο ρόστερ, με τον Βασίλη Σπανούλη να φοράει τα ερυθρόλευκα, κατακτά το Κύπελλο, φτάνει ένα βήμα πριν το Final Four, γνωρίζοντας ανέλπιστο αποκλεισμό από την Σιένα, ενώ παράλληλα χάνει και το πρωτάθλημα στην Ελλάδα. Στην επόμενη σεζόν, οι Πειραιώτες περνούν σε μία νέα εποχή. Και ο Ντούντα χτίζει το δικό του αριστούργημα, έχοντας ξεκάθαρη φιλοσοφία και αγωνιστική νοοτροπία, ποντάροντας στην χημεία, στην ομοιογένεια, στους ξεκάθαρους ρόλους, στο ομαδικό μπάσκετ και στην ταχύτητα. Δημιούργησε μία ομάδα που είχε για ηγέτη τον Βασίλη Σπανούλη, "αναγέννησε" την καριέρα του Γιώργου Πρίντεζη και έχτισε έναν λαμπρό γηγενή κορμό, μαζί με τους νεαρούς τότε, Κώστα Παπανικολάου, Κώστα Σλούκα, Βαγγέλη Μάντζαρη και Δημήτρη Κατσίβελη. Τα "μωρά" του Ντούσαν Ίβκοβιτς τον δικαίωσαν, όπως και οι υπόλοιποι, καθώς οι Πειραιώτες στο τέλος της σεζόν κατέκτησαν με εντυπωσιακό και θριαμβευτικό τρόπο, τόσο το πρωτάθλημα στην Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα, επιστρέφοντας εκεί ύστερα από 15 χρόνια απουσίας. Η EuroLeague τον χαρακτήρισε προπονητή της χρονιάς για το 2012 και εκείνος έγινε, σε ηλικία 69 ετών, ο γηραιότερος κόουτς που κατακτά το πρωταθλητριών Ευρώπης. Αποχωρεί από το μεγάλο λιμάνι, ξεκουράζεται για δύο σεζόν και κλείνει την καριέρα του στην Αναντολού Εφές (2014-2016).

Ο προπονητής της Γιουγκοσλαβίας: μετάλλια σε Ευρωμπάσκετ, Μουντομπάσκετ, Ολυμπιάδα

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς κατέκτησε τα πάντα στην καριέρα του

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς έγραψε την δική του ιστορία ως Ομοσπονδιακός προπονητής και έγινε ο κόουτς που προπόνησε την ίσως κορυφαία ευρωπαϊκή εθνική ομάδα όλων των εποχών, την σπουδαία Γιουγκοσλαβία, των Πέτροβιτς, Ντίβατς, Κούκοτς, Πάσπαλ, Ράτζα, Ντανίλοβιτς, Ζντοβιτς, Σάβιτς, Βράνκοβιτς, Τζόρτζεβιτς και των υπόλοιπων παικτών.

Με την εθνική Γιουγκοσλαβίας ξεκίνησε το ταξίδι του το 1986, σαν βοηθός του Κρέζιμιρ Τσότσιτς. Ύστερα από το Ευρωμπάσκετ της Αθήνας το 1987, το 1988 ανέλαβε πρώτος προπονητής, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο στην Ολυμπιάδα της Σεούλ. Είχε ήδη ανανεώσει το ρόστερ της Γιουγκοσλαβίας με ανερχόμενα και ταλαντούχα αστέρια, παίκτες όπως τους Πέτροβιτς, Πάσπαλ, Ντίβατς, Κούκοτς, Ράτζα και Βράνκοβιτς. Το 1989 οδήγησε την Γιουγκοσλαβία στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ευρωμπάσκετ, όπως και το 1990 στο Μουντομπάσκετ, ενώ το 1991 η Γιουγκοσλαβία, στην τελευταία της μεγάλη παράσταση σαν ενωμένη χώρα, έφτασε και πάλι στην κορυφή της Ευρώπης. Λόγω εμπάργκο, η Σερβία παρέμεινε εκτός Ολυμπιακών Αγώνων το 1992 και όλοι σκεφτόντουσαν το πόσο ενδιαφέρον θα είχε να βλέπαμε στον τελικό όχι την Κροατία απέναντι στην Dream Team των ΗΠΑ, αλλά την ενωμένη Γιουγκοσλαβία.

Το 1995 η Γιουγκοσλαβία (Σερβία και Μαυροβούνιο) επιστρέφει στις μεγάλες διοργανώσεις και στο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας κατακτά και πάλι το χρυσό μετάλλιο, με τους Σέρβους να σημειώνουν την μεγάλη τους επιστροφή, έχοντας για προπονητή ξανά τον Ντούσαν Ίβκοβιτς. Τρίτο χρυσό μετάλλιο σε Ευρωμπάσκετ και το 1996 δίνει τα ηνία στον μαθητή του, Ζέλιμρ Ομπράντοβιτς. Παραμένει δίπλα του, ως βοηθός, τον στηρίζει, τον συμβουλεύει και τον καθοδηγεί, με την Γιουγκοσλαβία να κατακτά το ασημένιο στην Ολυμπιάδα της Ατλάντα. Μένει δίπλα του και το 1997, με την Γιουγκοσλαβία να κατακτά ένα ακόμη Ευρωμπάσκετ.

Το 2009 επιστρέφει στην εθνική Σερβίας, που τότε είχε πέσει σε μαρασμό καθώς ήταν μακριά από τα μετάλλια για 7 χρόνια. Στο Ευρωμπάσκετ του 2009, με νέους παίκτες όπως ο Τεόντοσιτς και ο Μπιέλιτσα, η Σερβία κάνει την μεγάλη επιστροφή, φτάνοντας στην κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου. Στο Μουντομπάσκετ του 2010 φτάνει ως τα ημιτελικά, αποκλείοντας στους "8" την παγκόσμια πρωταθλήτρια Ισπανία (93-89) και χάνοντας την είσοδο στον τελικό στο τελευταίο σουτ από τη διοργανώτρια Τουρκία (83-82) καταλαμβάνει την 4η θέση.

Διακρίσεις με Γιουγκοσλαβία/Σερβία:

1988: ασημένιο μετάλλιο σε Ολυμπιάδα

1989: χρυσό μετάλλιο σε Ευρωμπάσκετ

1990: χρυσό μετάλλιο σε Μουντομπάσκετ

1991: χρυσό μετάλλιο σε Ευρωμπάσκετ

1995: χρυσό μετάλλιο σε Ευρωμπάσκετ

1996: ασημένιο μετάλλιο σε Ολυμπιάδα (βοηθός προπονητή)

1997: χρυσό μετάλλιο σε Ευρωμπάσκετ (βοηθός προπονητή)

2009: ασημένιο μετάλλιο σε Ευρωμπάσκετ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ