ΣΤΗΛΕΣ

Νταβίδ Φουστέρ: Η "μίζα" που έγινε σημαία!

Νταβίδ Φουστέρ: Η "μίζα" που έγινε σημαία!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Νταβίδ Φουστέρ βάζει "τίτλους τέλους" σε μια σπουδαία καριέρα, ίσως μεγαλύτερη και απ' ό,τι ο ίδιος είχε φανταστεί. Κατάφερε να κοσμήσει με το ήθος του το ελληνικό ποδόσφαιρο και αποτέλεσε την επιτομή του στρατιώτη. Το Sport24.gr λέει το δικό του "αντίο" στον Ισπανό.

Όσο ήσυχη και ταπεινή ήταν η ποδοσφαιρική του πορεία, χωρίς φανφάρες, μεγαλοστομίες και τη λάμψη άλλων συναδέλφων του, άλλο τόσο ήταν το κύκνειο άσμα του. Ένας παίκτης-κόσμημα, απ' αυτούς που το ήθος του σπανίζει, που δεν προκάλεσε ποτέ με τα λόγια του, που δεν έβαλε ποτέ το εγώ πάνω από το εμείς, που δεν προέταξε ποτέ τον εγωισμό του ακόμα και όταν αισθάνθηκε αδικημένος. Έτσι ήταν πάντα και δεν θα μπορούσε να αλλοιώσει τον χαρακτήρα του και την προσωπικότητά του για κανέναν. Αυθεντικός και αρσενικός, μάγκας από τους ωραίους του είδους και με ψυχικά αποθέματα ανεξάντλητα.

Ίσως αν τα διάβαζε αυτά ο Νταβίδ Φουστέρ για την αφεντιά του, να έσκυβε το κεφάλι, να κοκκίνιζε και να τα αρνούνταν. Ποτέ δεν του άρεσαν τα λόγια τα παχιά, ούτε έλεγε πράγματα που δεν μπορούσε να υποστηρίξει. Κυρίως βέβαια προτιμούσε να "μιλάει" με τις πράξεις του, με όσα έκανε στο χορτάρι, με όσα δίδασκε ακόμα και όταν δεν έπαιζε. Εκεί που άλλοι στραβομουτσούνιαζαν και δημιουργούσαν προβλήματα και εντάσεις, ο ίδιος δούλευε ακόμα περισσότερο για να αποδείξει στον εκάστοτε προπονητή του ότι έκανε λάθος.

Η... ΜΙΖΑ ΤΟΥ ΒΑΛΒΕΡΔΕ ΑΠΟΣΤΟΜΩΣΕ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ

Ο Ολυμπιακός ήταν πολύ τυχερός που τον είχε στις τάξεις του για μια εξαετία. Το ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν τυχερό που είχε ποδοσφαιριστές όπως ο Ισπανός. Ναι, η... μίζα του Βαλβέρδε, αυτός που ήρθε με δυσπιστία και οι περισσότεροι δεν τον υπολόγιζαν καν, θεωρώντας ότι ήταν του σωρού και ένας από τα πολλά "παλτά" που είχαν μαζευτεί στην χώρα μας. Νομίζουμε πως απέδειξε ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν ίσχυαν και πολύ σωστά ο "Τσινγκούρι" τον έφερε στην Ελλάδα. Πολύ σωστά έκανε ο Ολυμπιακός και τον κράτησε ακόμα και όταν αποχώρησε ο Ερνέστο από το λιμάνι.

Νταβίδ Φουστέρ: Η "μίζα" που έγινε σημαία!

Ο Φουστέρ, το βράδυ του Σαββάτου (24/6) έδωσε την τελευταία του παράσταση. Το περασμένο καλοκαίρι αποχώρησε με δάκρυα στα μάτια από τον Πειραιά, δεν σκεφτόταν καν να παίξει σε άλλη ελληνική ομάδα, έχοντας δεθεί με τον Ολυμπιακό, του οποίου φόρεσε επάξια και το περιβραχιόνιο, επέστρεψε στην χώρα του, πήγε στην Χετάφε που έπαιζε στην Σεγούντα Ντιβισιόν και την βοήθησε να επιστρέψει στα μεγάλα σαλόνια της Πριμέρα (22 συμμετοχές, 8 ως βασικός). Ο ίδιος θεώρησε πως έκανε το καθήκον του και πως ήρθε η ώρα του φινάλε. Στα 35 του χρόνια, αν και άλλοι στην θέση του θα συνέχιζαν, ο ίδιος θεώρησε πως έφτασε το πλήρωμα του χρόνου. Ήσυχα, απλά, χωρίς πολλά πολλά, ταπεινά και ήρεμα, όπως ήταν σε όλη του την καριέρα.

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ένας παίκτης που όταν ήρθε το καλοκαίρι του 2010 στην Ελλάδα, κανένα αεροδρόμιο δεν "γκρεμίστηκε", κανένα πρωτοσέλιδο της 18ης Αυγούστου δεν του αφιέρωσε χαρακτηρισμούς όπως "ΠΑΙΚΤΑΡΑΣ". Πουθενά δεν είδαμε τη λέξη "ΒΟΜΒΑ". Ήρθε απλά ο Φουστέρ, ο οποίος λοιδορήθηκε και άκουσε μειωτικούς χαρακτηρισμούς χωρίς καν να έχει παίξει και έδωσε αποστομωτικές απαντήσεις. Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που ένας παίκτης ήρθε στην Ελλάδα και διαβάσαμε μόνο το όνομά του. "Πήρε Φουστέρ". Τέλος. Τα φιλικά προς τον Ολυμπιακό έντυπα έβαλαν απλά τη σημείωση "έκπληξη", ενώ μόνο η SportDay επέλεξε χαρακτηρισμό. Αλλά και αυτή σε ήρεμο πλαίσιο, καθώς ο Ουρτάδο ήταν ο "δυναμίτης" και ο Φουστέρ το "δυναμιτάκι". Νομίζουμε πως το αποτέλεσμα όλοι το ξέρουμε!

Νταβίδ Φουστέρ: Η "μίζα" που έγινε σημαία!

Εδώ στην Ελλάδα κατέκτησε έξι πρωταθλήματα και τρία Κύπελλα με τον Ολυμπιακό, έχοντας πετύχει τα πάντα, ενώ είναι ένα από τους σπουδαιότερους ξένους που φόρεσαν την ερυθρόλευκη φανέλα. Μπορεί να μην ήταν ο φαντεζί παίκτης που θα ξεσήκωνε την κερκίδα με τις ντρίμπλες του και τα τσαλιμάκια του, αλλά ήταν αυτός που θα έβαζε το κεφάλι του και τα πόδια του στην φωτιά χωρίς να υπολογίσει το κόστος, αυτός που θα έδινε τα πάντα ακόμα και στην κακή του βραδιά. Αυτός που έπαιζε (και) για την φανέλα και το έδειχνε, το ένιωθε, φαινόταν από την αυταπάρνησή του και την προσπάθειά του.

Η ΟΜΑΔΑ ΠΑΝΤΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ

Ποιος ξεχνάει το ματς με την Μάλμε στο Καραϊσκάκη στις 9/12/2014 για τους ομίλους του Champions League (νίκη με 4-2), όπου ο ίδιος σκόραρε με κεφαλιά και δέχτηκε μια γερή κλωτσιά στο πρόσωπο. Ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Sport24.gr είχε πει για το συγκεκριμένο συμβάν: "Ήταν ένα ματς που έπρεπε να κερδίσουμε για να συνεχίσουμε την Ευρώπη. Ήταν μια φάση πολύ γρήγορη. Από τον Κασάμι, η μπάλα ήρθε σε μένα και βλέποντας την εστία δε σκέφτηκα κάτι άλλο. Έβαλα το κεφάλι μου και δέχθηκα μια κλωτσιά στο πρόσωπο. Δεν ξέρω εάν οποιοσδήποτε άλλος παίκτης θα το έκανε, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος με αναγνώρισε, επειδή έδωσα τα πάντα για να βάλω το γκολ, μια στιγμή...".

Για το αν σκέφτηκε άλλη επιλογή σε εκείνη τη φάση και κυρίως να μην βάλει το κεφάλι του και να γλιτώσει το χτύπημα, τόνισε: "Όχι, δεν σκέφτηκα. Το μόνο που σκεφτόμουν εκείνη τη στιγμή, βλέποντας την μπάλα να έρχεται ήταν πως να προλάβω τον αντίπαλο αμυντικό και ο μοναδικός τρόπος ήταν με το κεφάλι. Όχι". Αυτή ήταν μια φυσιολογική απάντηση από τον Φουστέρ, διότι έτσι ήταν σε όλη την καριέρα του. Ο εαυτός του έμπαινε πάντα κάτω από την ομάδα και το συμφέρον της. Γι' αυτό και λατρεύτηκε από τον κόσμο του Ολυμπιακού.

Νταβίδ Φουστέρ: Η "μίζα" που έγινε σημαία!
Νταβίδ Φουστέρ: Η "μίζα" που έγινε σημαία!

Ο Φουστέρ γεννήθηκε στις 3 Φλεβάρη του 1982 στην Ολίβα και ξεκίνησε την καριέρα του από τα τμήματα υποδομής της ομάδας της γενέτειράς του. Το 2002 προβιβάστηκε στην πρώτη ομάδα και το 2004 τον απέκτησε η Βιγιαρεάλ Β'. Ήταν από τους στυλοβάτες που οδήγησαν την ομάδα στην τρίτη εθνική της Ισπανίας το 2006/2007.

Η σεζόν 2008/09 τον βρήκε στην Έλτσε, στην οποία αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ και η επόμενη στην πρώτη ομάδα της Βιγιαρεάλ. Με το "κίτρινο υποβρύχιο" κατέγραψε 22 συμμετοχές στην Πριμέρα με τρία γκολ, άλλες δυο εμφανίσεις στο Κύπελλο και τέσσερις στην Ευρώπη. Το καλοκαίρι του 2010 τον έφερε ο Βαλβέρδε και έγραψε ιστορία. Τα καλύτερά του χρόνια ήταν αναμφίβολα στην Ελλάδα!

Ευχαριστούμε για όλα, Νταβίδ Φουστέρ!

ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ:

Σεζόν

Πρωτάθλημα

Κύπελλο

Ευρώπη

Σύνολο

Αγώνες Γκολ Αγώνες Γκολ Αγώνες Γκολ Αγώνες Γκολ
2010/11 29 13 2 - - - 31 13
2011/12 20 4 6 2 8 4 34 10
2012/13 18 3 6 3 6 - 30 6
2013/14 20 4 5 2 8 - 33 6
2014/15 13 2 6 1 5 1 24 4
2015/16 10 3 7 4 - - 17 7
Σύνολο 110 29 32 12 27 5 169 46
Διοργάνωση Συμμετοχές Γκολ Γκολ (σουτ) Γκολ (κεφαλιά) Γκολ (φάουλ) Πέναλτι Ασίστ Κίτρινες
Α 110 29 20 3 1 5 / 6 14 11
ΚΥΠ 32 12 9 2 - 1 / 1 4 2
CHL 23 3 1 2 - 0 / 2 5
UCUP 4 2 2 - - 0 / - -
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ