ΣΤΗΛΕΣ

Νίκλας Χουλτ , ο παίκτης που ψάχνει πάντα το κατάλληλο timing

Νίκλας Χουλτ , ο παίκτης που ψάχνει πάντα το κατάλληλο timing

Ο Niklas Hult είχε ξένους "κατασκόπους" να τον παρακολουθούν, από όταν θυμάται τον εαυτό του. Δεν βιαζόταν. Ήθελε να πάρει το χρόνο του, να ωριμάσει, να εξελιχθεί. Τελικά κατάλαβε πως όταν κάνουμε σχέδια, ο Θεός γελάει. Διαβάστε ποιος είναι ο νέος παίκτης του Παναθηναϊκού.

Στα 21 ήταν στη λίστα με τα καλύτερα prospects της Σουηδίας. Στις κορυφαίες θέσεις. Τραυματίστηκε και υποχρεώθηκε να μείνει για μήνες εκτός αγωνιστικών χώρων. Όταν επέστρεψε δεν έδειξε να βιάζεται κάνει το επόμενο βήμα. Κινήθηκε μεθοδικά και πήγε στη Γαλλία για τη Nice. Είχε καταφέρει να βρει το χρόνο του και το χώρο του στην καρδιά των φιλάθλων, ώσπου τραυματίστηκε. Ξανά. Στο ίδιο πόδι, στο ίδιο σημείο. Δεν έχασε μόνο ματς. "Έχασε" και τη θέση του και για αυτό φέτος είπε να δοκιμάσει μια άλλη εμπειρία: της Ελλάδας και του Παναθηναϊκού, για τον οποίον έμαθε τα πάντα από τον Marcus Berg. Να σου γνωρίσω όμως, τον Niklas Hult.

Γεννήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου του 1990. Παρεμπιπτόντως, το Νο13 τον συνοδεύει παντού, σε όλη του τη ζωή. Το 'χει στη φανέλα, αλλά και στους λογαριασμούς που διατηρεί στα social networks (@NiklasHult13, Niklas Hult 13 και ούτω καθ' εξής). Η πόλη του είναι το Värnamo των 18.700 κατοίκων. Μεταξύ αυτών είναι ο Viktor Claesson και ο Joan Thern, στον οποίον θα επανέλθω. Τώρα, απλά κράτα το όνομα. Πρωτοασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο στην IFK Värnamo και το 2008 εμφανίστηκε στην πρώτη ομάδα, που τότε έπαιζε στην τρίτη κατηγορία. Είχε 20 συμμετοχές και το 2009 πήγε στην IF Elfsborg, ομάδα της Allsvenskan.

Νίκλας Χουλτ , ο παίκτης που ψάχνει πάντα το κατάλληλο timing

Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην ελίτ των πρωταθλημάτων, την 1η Μαΐου του 2009, στο 1-1 με την Brommapojkarna. Δεν τον ξαναείδαν έως τις 26/9 του 2010, στο 2-2... πάλι με την Brommapojkarna, οπότε σκόραρε το πρώτο του γκολ στην πρώτη κατηγορία. Συνολικά, είχε 9 συμμετοχές. Το 2011 έγιναν 28 και τα γκολ του 6. Πριν συνεχίσω, να σου θυμίσω κάτι.

Στη Σουηδία, η σεζόν ξεκινά τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου και ολοκληρώνεται στις αρχές του Νοεμβρίου. Αυτό, για όσους τυχόν μπερδευτούν με όσα θα διαβάσουν στη συνέχεια. Ο πρωταθλητής εμφανίζεται στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της ερχόμενης αγωνιστικής περιόδου. Δηλαδή, αυτός του 2015 θα αγωνιστεί στο ερχόμενο Champions League.

Νίκλας Χουλτ , ο παίκτης που ψάχνει πάντα το κατάλληλο timing

Στις 15 Αυγούστου του 2011 είχε δώσει συνέντευξη στην ιστοσελίδα aftonbladet.se, ως ο παίκτης που είχε κάνει το "ξέσπασμα" του εκείνη την περίοδο με το σύλλογο και την εθνική U21. Είχε αποκαλύψει πως η περιοχή που γεννήθηκε Värnamo... βγάζει ποδοσφαιρικά ταλέντα (που εντοπίζει και αξιοποιεί η IFK Värnamo) γιατί " στην πόλη μου όλα είναι ιδανικά για όποιον θέλει να παίξει ποδόσφαιρο" και κυρίως επειδή " εκεί βρίσκεται ο Jonas Thern, προπονητής που μπορεί να γίνει ο Σουηδός Μοurinho! Με βοήθησε πάρα πολύ από όταν ήμουν παιδί και είναι κρίμα που ακόμα δεν έχει εντοπιστεί από μεγάλες ομάδες. Έχει αγωνιστεί σε μεγάλα πρωταθλήματα (φόρεσε τις φανέλες της Malmo FF, Zurich, Benfica, Napoli, Roma και Rangers ) και έχει αποκομίσει εξαιρετικές εμπειρίες. Ξέρει πώς να κάνει τους νέους να έχουν αυτοπεποίθηση, στοιχείο που είναι ζωτικής σημασίας στο ποδόσφαιρο".

Ως παιδί, ήταν φαν " της Arsenal και του Ljungberg". Και τι είχε να πει για τη σύγκριση που έκαναν οι συμπατριώτες του μεταξύ αυτού και του ειδώλου του; " Σίγουρα με κολακεύει! Είμαι γρήγορος, έχω καλεί φυσική κατάσταση και... εκεί τελειώνουν οι ομοιότητες (γελάει)".

Είχε ξεκαθαρίσει πως δεν βιαζόταν να φύγει από την πατρίδα του " για αυτό και διάλεξα την Elfsborg, ενώ ένα άλλο στοιχείο που με ενδιέφερε ήταν ο τρόπος που παίζει". Θα του πεις "γιατί σε είχε ζητήσει κανείς άλλος;". Η αλήθεια είναι πως αρκετοί σύλλογοι του εξωτερικού είχαν αποταθεί στη Värnamo (για παράδειγμα η Heerenveen), όπως και οργανισμοί από την Allsvenskan " αλλά δεν βιάζομαι. Στην παρούσα φάση προέχει να νιώθω ασφαλείς. Μόλις ολοκλήρωσα την πρώτη μου χρονιά, ως βασικός. Δεν αισθάνομαι ότι πρέπει να φύγω. Η ομάδα μου δουλεύει με νέα παιδιά και είναι το όνειρο μας να πάρουμε το πρωτάθλημα".

Από την αρχή εκείνης της αγωνιστικής περιόδου στις εξέδρες των γηπέδων, στα οποία εμφανιζόταν, βρίσκονταν εκπρόσωποι του Ajax, της Porto και της Marseille. Όχι κατά τύχη. Τον παρακολουθούσαν. Εκείνος δήλωσε στο fotbolltransfers.com, στις 21/10 του 2011, ότι " είναι ωραίο που κάποιοι πιστεύουν ότι είμαι καλός. Σου δίνει δύναμη, κίνητρο να θες να γίνεις ακόμα καλύτερος, να εξελιχθείς. Αυτή τη χρονιά έκανα ένα άλμα προς τα εμπρός. Ήταν μια φανταστική περίοδος για εμένα και θέλω να συνεχίσω να περπατώ σε αυτήν την οδό. Δούλεψα σκληρά. Θα δουλέψω σκληρότερα, θα ασχοληθώ με το δεξί πόδι στην off season".

Νίκλας Χουλτ , ο παίκτης που ψάχνει πάντα το κατάλληλο timing
Νίκλας Χουλτ , ο παίκτης που ψάχνει πάντα το κατάλληλο timing

Τη σεζόν 2011-12 ήταν από τους καλύτερους παίκτες της ομάδας του, αλλά ένας τραυματισμός (στο μηρό " οι μύες "τραβήχτηκαν" στο βαθμό που έπρεπε να μπω στο χειρουργείο και να χάσω έξι μήνες. Η "ζημιά" έγινε στο δεξί πόδι και δεν έγινα ποτέ 100% καλά"), στο ματς με την Gefle στις 20/10. Τον κράτησε εκτός για τέσσερις μήνες και εμφανίστηκε με πατερίτσες στη βράβευση της ομάδας του. Μάλιστα, ο αρχηγός Anders Svensson τον φώναξε για να σηκώσουν μαζί το τρόπαιο, στην απονομή που έγινε στην Boras Arena. " Δεν ήταν πολύ εύκολο να φτάσω κοντά του, με τις πατερίτσες και τον κόσμο να 'χει γεμίσει το γήπεδο, αλλά η δουλειά έγινε. Μου είχε υποσχεθεί πως θα σηκώσουμε μαζί την κούπα αν πάρουμε το πρωτάθλημα, την ημέρα που τραυματίστηκα".

130507 Fotboll, Folksam U21 Allsvenskan, Elfsborg - AIK: Niklas Hult, Elfsborg. © jpixfoto - Foto: Jörgen Jarnberger
130507 Fotboll, Folksam U21 Allsvenskan, Elfsborg - AIK: Niklas Hult, Elfsborg. © jpixfoto - Foto: Jörgen Jarnberger JPIXFOTO

Επέστρεψε στα γήπεδα στις 7 Μαΐου του 2013, οπότε έπαιξε 30 λεπτά με την U21 της Elfsborg (εναντίον της AIK). Χρειάστηκε μόλις ένα λεπτό στον αγωνιστικό χώρο, για να σκοράρει. Επιβεβαίωσε πως παραμένει εκ των καλύτερων prospects της χώρας του. "Ε ίχα πει στον ατζέντη μου πως δεν βιάζομαι. Ότι θα κάνουμε τις προσπάθειες μας μετά την επόμενη περίοδο. Φυσικά και ήθελα να παίξω στο εξωτερικό, αλλά δεν βιαζόμουν".

Στις 18 Ιουνίου του ίδιου έτους, ενημέρωσε μέσω του fotbolldirekt.se ότι " το σώμα μου είναι μια χαρά. Νιώθω έτοιμος να γυρίσω στην πρώτη ομάδα. Δεν έχω φτάσει στο 100%, αλλά ενδεχομένως να μη φτάσω ποτέ εκεί. Αυτό που χρειάζομαι είναι χρόνος συμμετοχής, για να βρω το ρυθμό μου". Βρήκε μέσω των 1.299 λεπτών συμμετοχής που είχε σε 17 ματς για τα προκριματικά του Champions League (2), το Europa League (5) και την Allsvenskan (10).

"Είναι στο χέρι του να μη του "φάνε" τη θέση οι έφηβοι"

Μετά, αποχώρησε. Στις 19 Μαΐου του 2014 έγινε γνωστό πως αναχωρεί για τη Γαλλία και την OGC Nice. Με την IF Elfsborg Boras είχε δώσει 120 ματς, είχε σκοράρει 20 φορές και είχε μοιράσει 16 ασίστ. Πολλά γράφτηκαν για αυτήν την μετακίνηση. Εγώ θα σου δώσω το κείμενο Σουηδού αθλητικού συντάκτη, του Jonas Hanssons, ο οποίος μεταξύ άλλων είχε αναφέρει πως "ο Hult επέλεξε ομάδα, η οποία τερμάτισε στην 17η θέση της Ligue 1, μόλις δυο βαθμούς μακριά από τη ζώνη υποβιβασμού. Σε αυτή που έχασε επτά παίκτες φέτος -όλοι πήγαν κάπου καλύτερα-, που δεν φημίζεται για την ποιότητα της. Εκείνος τελείωσε τη σεζόν με 4 γκολ και 2 ασίστ, σε 23 αγώνες, ως βασικός.

Βέβαια, η Nice είναι και η ομάδα που έχει το μικρότερο μέσο όρο ηλικίας, στις πέντε κορυφαίες λίγκες της Ευρώπης. Που προώθησε 15 παίκτες της ακαδημίας, στην πρώτη ομάδα σε μια αγωνιστική περίοδο. Που διαθέτει εξαιρετικό τμήμα "κατασκόπων" στη Σουηδία και που χτίζει νέο γήπεδο, αξίας 245 εκατ. ευρώ και χωρητικότητας 35.000 θεατών. Ο προπονητής της, Claude Puel φημίζεται για την ικανότητα που έχει να εξελίσσει τους παίκτες, να αξιοποιεί το ταλέντο τους. Παίζει επιθετικογενές ποδόσφαιρο, που στηρίζεται στην ταχύτητα και την μεγάλη εμπλοκή του εξτρέμ.

Το θέμα είναι τι ρόλο θα παίξει ο Hult, δεδομένου ότι στο ρόστερ υπάρχουν οι Kolodziejczak και Bauthéac, στη θέση του. Ο πρώτος έχει συνδεθεί με τη Southampton, αλλά ο δεύτερος μένει -μολονότι πάντα φήμες τον θέλουν να πηγαίνει στην Olympique de Marseille. Υπάρχει και ο Amavi, προϊόν της ακαδημίας της Nice, ο οποίος έχει περίπου τα ίδια χαρακτηριστικά με τον Hult, αλλά παίζει αριστερά.

Το πιθανότερο σενάριο είναι να γίνει ο Niklas η πρώτη ρεζέρβα και στς δυο άκρα της επίθεσης και να "γεμίζει" το χώρο του αριστερού μπακ, όποτε χρειαστεί. Ένας λογικός αριθμός για εκείνον είναι οι 10-15 συμμετοχές, την πρώτη σεζόν. Είναι στο χέρι του να μη του "φάνε" τη θέση κάποιοι έφηβοι. Στα υπέρ του είναι και το γεγονός ότι η Nice πήρε μικρά ποσά από τις πωλήσεις παικτών και άρα θα κάνει τις τρεις απαραίτητες μεταγραφές".

Η γαλλική ομάδα τον ανακοίνωσε στις 26/6. Κατά την προσφιλή της συνήθεια, δεν είπε κάτι για το ποσό που έδωσε ή για τη διάρκεια της συνεργασίας. Οι ρεπόρτερ έψαξαν και βρήκαν πως συνολικά η μετακίνηση στο σύλλογο που τον παρακολουθούσε για τρία χρόνια, θα έφτανε τα 800.000 ευρώ και η διάρκεια ήταν διετής -όσα τα χρόνια που έμεναν στο συμβόλαιο του με τους Σουηδούς.

" Διάλεξα αυτήν την ομάδα, γιατί με κέρδισε από την πρώτη επαφή που είχα με τους ανθρώπους της. Όλα ήταν υπέροχα. Μου άρεσε η νοοτροπία όλων εδώ. Η ατμόσφαιρα είναι οικογενειακή". Τον είχαν ρωτήσει αν πιστεύει πως η Nice θα τον βοηθούσε να επιστρέψει στην εθνική. Απάντησε " ναι, γιατί η γαλλική λίγκα είναι 1-2 επίπεδα πιο πάνω από τη σουηδική. Αν καταφέρω να βρω το χρόνο μου, οι πιθανότητες να με καλέσουν θα αυξηθούν κατακόρυφα".

Νίκλας Χουλτ , ο παίκτης που ψάχνει πάντα το κατάλληλο timing

Την πρώτη σεζόν λοιπόν, στο Ligue 1 έδωσε τα περισσότερα ματς ως κεντρικός αμυντικός, ενώ οκτώ φορές έπαιξε ως αριστερό εξτρέμ και 5 ως αμυντικός μέσος. Γενικά, έπαιζε όπου τον χρειαζόταν ο προπονητής του. Είχε συμμετοχή σε 31 ματς, συμπεριλαμβανομένων των 20 που εμφανίστηκε στην βασική ενδεκάδα. Είχε και τέσσερις απουσίες, λόγω μικροτραυματισμών (σε κοιλιακούς, γοφό και αυχένα). Πώς αισθανόταν ως πολυθεσίτης;

" Είναι ενδιαφέρουσα εμπειρία, να μπορείς να αγωνίζεσαι σε διαφορετικές θέσεις και να μαθαίνεις πράγματα κάθε μέρα, στην προπόνηση και στα παιχνίδια. Εξελίσσεσαι ως παίκτης". Αν τον ρωτάτε πάντως, προτιμά τη θέση του μέσου " γιατί περνά περισσότερο η μπάλα από τα πόδια μου, τρέχω περισσότερο".

Στις 7 Οκτωβρίου του 2014 κλήθηκε στην εθνική από τον Erik Hamrén, για να καλύψει το κενό του τραυματία (έπαθε μόλυνση σε δάχτυλο του ποδιού) Albin Ekdal, στο παιχνίδι με τη Ρωσία για τα προκριματικά του Euro 2016. Παρένθεση: ο Ekdal προερχόταν από hat trick, στο ματς της Cagliari με την Ιnter. " Τα συναισθήματα είναι πολλά, κυρίως ευχάριστα" είχε πει στην bt.se " ήμουν στην προπόνηση και όταν είδα το κινητό, είχα κλήση από τον Marcus Allbäck. Όταν τον πήρα, με ρώτησε αν ενδιαφερόμουν να πάω στη Stockholm. Μόλις έφτασα σπίτι, έφτιαξα μια βαλίτσα, πήγα στο αεροδρόμιο και... να 'μαι". Ήταν η δεύτερη φορά που τον καλούσαν.

Είχε προηγηθεί εκείνη στις αρχές του φθινοπώρου, για την πρεμιέρα των προκριματικών, με την Αυστρία. Δεν μπήκε όμως, στο ρόστερ. " Θέλω να πιστεύω ότι αυτή τη φορά δεν είμαι εδώ... για να είμαι, αλλά επειδή κάτι έκανα καλά στη Γαλλία. Σε κάθε περίπτωση, είναι πάντα τιμή να σε φωνάζουν στην εθνική. Αν έλεγες σε κάποιον πριν ένα χρόνο, πως θα ήμουν μέλος της ανδρών ως εσωτερικός μέσος, θα γελούσε". Το ματς που διεξήχθη στις 9/10, στη Friends Arena έληξε 1-1. Εκείνος δεν έπαιξε. Να σου πω επίσης, ότι με την U17 είχε αγωνιστεί 3 φορές, με την U19 οκτώ και με την U21 έφτασε τα 13 ματς, τη σεζόν 2011-12. Τώρα, μπορώ να επιστρέψω στη Nice.

Νίκλας Χουλτ , ο παίκτης που ψάχνει πάντα το κατάλληλο timing
© AP

Τον Δεκέμβριο του 2014 επισκέφτηκε το Parc des Princes στο Παρίσι το βασιλικό ζεύγος της Σουηδίας και την ξενάγηση ανέλαβε ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών, στο έθνος, Zlatan Ibrahimovic. Μετά, ανέλαβε τον Hult, διότι υπήρχε το σχετικό ματς στο πρόγραμμα. Ο Hult ανέτρεψε το πραγματικό αφεντικό της χώρας και εκείνος έγινε ρέκορντμαν, σε ό,τι αφορά την ιστορία των σκόρερ στην Paris Saint-Germain -είχε φτάσει τα 86. Αλλά ας επιστρέψουμε στο θέμα μας.

Η πορεία του στη σεζόν 2014-15 ολοκληρώθηκε εσπευσμένα και κάπως βίαια, λόγω τραυματισμού στο μηρό, στις 25 Μαΐου -και ενώ είχε καταφέρει να κερδίσει τις καρδιές των φιλάθλων. Οι γιατροί του είπαν πως θα ήταν έτοιμος για την εκκίνηση της σεζόν, στις 7/8 και το ματς με τη Monaco " την παραμονή όμως, αυτού του ματς, στην πρώτη πλήρη προπόνηση που έκανα με την ομάδα, τραυματίστηκα ξανά. Στο ίδιο σημείο, στο ίδιο πόδι" με το 2012.

" Δεν υπάρχει χρόνος να "ξαναχτίσω" το μυ. Πρέπει να αρχίσω να παίζω" είχε εξηγήσει τον Σεπτέμβριο του 2015 στην vn.se. " Ίσως να χρειαζόμουν άλλη μια εβδομάδα, αλλά είναι δύσκολο να την έχω". Είχε χάσει ήδη πέντε ματς. Έμελλε να χάσει άλλα τρία και τελικά τη θέση του. Μέτρησε 16 συμμετοχές: 15 για τη λίγκα και 1 στο Coupe de Ligue. Μόνο 9 ήταν ως μέλος της βασικής ενδεκάδας.

Όπως διαπιστώνεται από τα ρεπορτάζ που θέλουν τον Hult να έρχεται στην Ελλάδα για τον Παναθηναϊκό " μετά τη συμφωνία των πρασίνων με τη Nice για την απόκτηση του ", το συμβόλαιο που είχε υπογράψει με τη γαλλική ομάδα, που φέτος τερμάτισε στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας (πίσω από τους Paris Saint-Germain, Olympique Lyonnais και AS Monaco)... δεν ήταν διετές. Μένει να μάθουμε και αν το πόδι του μπορεί να υποστηρίξει αυτή τη νέα αποστολή που έχει αναλάβει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ