ΣΤΗΛΕΣ

Μπιλ Σάνκλι, ένας (κατα)κόκκινος θρύλος!

Μπιλ Σάνκλι, ένας (κατα)κόκκινος θρύλος!

Ο Μπιλ Σάνκλι έφυγε από τη ζωή πριν ακριβώς 30 χρόνια και το Sport24.gr τιμάει τη θρυλική μορφή της Λίβερπουλ μέσα από 24 ημερομηνίες-σταθμούς καθώς και κορυφαίες ατάκες του!

Εάν ζητηθεί από κάποιον οπαδό της Λίβερπουλ να αναφέρει την πιο διάσημη φιγούρα που αναβλύζει μέσα από την τεράστια υπεραιωνόβια ιστορία του συλλόγου, τότε να είστε σίγουροι ότι δεν θα αφήσει πολλές σκέψεις να τριβελίσουν το μυαλό του.

Όλα αυτά για τον απλούστατο λόγο ότι η απάντηση είναι απλή και ακούει στο όνομα Μπιλ Σάνκλι.

Είναι οχαρισματικός αυτός άνθρωπος που άλλαξε το ρου της ιστορίας των "κόκκινων", αυτός που έδωσεσάρκα και οστάστο όνειρό του να καταστήσει τη Λίβερπουλ ως την κυρίαρχο δύναμη στο Νησί και από τις σεβαστές στην Ευρώπη, αυτός που έβαλε τα τιτάνια θεμέλια ώστε η ομάδα του Μέρσισαϊντ να ανήκει δικαιωματικά στο κλειστό κλαμπ των ομάδων-θρύλων του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Δεκαπέντε χρόνια αδιάκοπης δουλειάς (από το 1959 μέχρι το 1974) και ατελείωτων θυσιών για το συμφέρον της ομάδας έφεραν 3 Πρωταθλήματα Αγγλίας, 2 Κύπελλα Αγγλίας, 1 Κύπελλο UEFA, έκαναν γόνιμο το έδαφος για να ακολουθήσει το σάρωμα της Ευρώπης (4 Κύπελλα Πρωταθλητριών από το 1977 μέχρι το 1984) και το σημαντικότερο τον μετέτρεψαν στην πλέον αναγνωρίσιμη και αγαπητή ποδοσφαιρική φιγούρα στην πόλη των Μπιτλς, το Λίβερπουλ.

SONY DSC
SONY DSC SONY DSC

Το άγαλμα που καθηλώνει όσους επισκέπτονται τον ναό του "Άνφιλντ"

Με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών από την ημέρα που ο θρυλικός "Σανκς" αναχώρησε για την γειτονιά των αγγέλων ώστε να κοουτσάρει από εκεί πλέον την ομάδα της καρδιάς του (Οι "Πύλες του Σάνκλι" και το άγαλμά του θα είναι πάντα όμως στη Γη για να θυμίζουν το μεγαλείο του) το Sport24.gr σας παρουσιάζει το πορτραίτο του μέσα από ημερομηνίες, ατάκες, φωτογραφίες και στατιστικά του με την κόκκινη φόρμα.

Ο θρυλικός "red" Μπιλ Σάνκλι μέσα από 24 ιστορικές ημερομηνίες

1 Δεκεμβρίου 1959: Η Λίβερπουλ δίνει τα χέρια με τον Μπιλ Σάνκλι για να πάρει τη σκυτάλη από τον Φιλ Τέιλορ στην τεχνική ηγεσία.

14 Δεκεμβρίου 1959: Ο Σάνκλι ανακοινώνεται επίσημα ως ο νέος τεχνικός της Λίβερπουλ μετά τη λήξη της συνεργασίας του με τη Χάντερσφιλντ.

Μπιλ Σάνκλι, ένας (κατα)κόκκινος θρύλος!

Η Πρέστον ήταν για 16 χρόνια το σπίτι του Σάνκλι (photo από το 1937)

19 Δεκεμβρίου 1959: Το ντεμπούτο του στον πάγκο των "κόκκινων" μόνο ιδανικό δεν είναι, καθώς γνωρίζει εντός έδρας ήττα με 4-0 από την Κάρντιφ.

21 Απριλίου 1962: Μετά από επτά χρόνια στη Δεύτερη Κατηγορία (Second Division) η Λίβερπουλ εξασφαλίζει την άνοδο για τα μεγάλα σαλόνια πέντε αγωνιστικές πριν το τέλος.

18 Απριλίου 1964: Η Λίβερπουλ κατακτά το πρωτάθλημα για 6η φορά στην ιστορία της μετά από 17 χρόνια αναμονής, μετά το σαρωτικό 5-0 επί της Άρσεναλ στο "Άνφιλντ".

Μπιλ Σάνκλι, ένας (κατα)κόκκινος θρύλος!

Φάση από αγώνα του με τη φανέλα της Πρέστον (1946)

25 Νοεμβρίου 1964: Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Λίβερπουλ φοράει κατακόκκινη εμφάνιση (μέχρι πρότινος φορούσε λευκά σορτς και κάλτσες και κόκκινες φανέλες), στον ευρωπαϊκό αγώνα της κόντρα στην Άντερλεχτ. "Οι παίκτες έμοιαζαν σαν γίγαντες και έπαιξαν σαν γίγαντες, οι κατακόκκινες εμφανίσεις είχαν τρομακτική ψυχολογική επίδραση πάνω τους", δήλωσε μετά το ματς ο Σάνκλι.

1 Μαΐου 1965: Η Λίβερπουλ κατακτάει το FA Cup για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου (2-1 τη Λιντς στην παράταση), μετά τις δύο αποτυχημένες προσπάθειες στους τελικούς του 1914 (0-1 από Μπέρνλι) και του 1950 (0-2 από Άρσεναλ). "Κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών είδα μεγάλους ανθρώπους να κλαίνε από χαρά. Είχαμε πολλές στιγμές υπερηφάνειας ως ομάδα. Υπέροχες, φανταστικές στιγμές. Εκείνη όμως ήταν η σπουδαιότερη ημέρα".

Μπιλ Σάνκλι, ένας (κατα)κόκκινος θρύλος!

Ο Σάνκλι κατέκτησε στα 50 του το 1ο πρωτάθλημα με Λίβερπουλ (1964)

12 Μαΐου 1965: Στην παρθενική της σεζόν στο Κύπελλο Πρωταθλητριών η Λίβερπουλ φτάνει μέχρι τα ημιτελικά όπου αποκλείεται από την -μετέπειτα τροπαιούχο- Ίντερ του Ερέρα. Το 3-1 στον πρώτο ημιτελικό στο "Άνφιλντ" δεν έφτασε για την ομάδα του Μέρσισαϊντ, η οποία γνωρίζει την ήττα στο Μιλάνο με 3-0. Την παραμονή του αγώνα οι παίκτες κάνουν... ολονυχτία από καμπάνες εκκλησίας που δεν σταμάτησαν να χτυπούν κοντά στο ξενοδοχείο τους, ενώ ο Σάνκλι αφήνει υπονοούμενα για τον διαιτητή ( "μας είχαν πει ότι δεν υπήρχε περίπτωση να προκριθούμε...") μετά την ήττα από τους "νερατζούρι".

Μπιλ Σάνκλι, ένας (κατα)κόκκινος θρύλος!

Ο Σάνκλι σε προπόνηση της Λίβερπουλ (1965)

30 Απριλίου 1966: Η Λίβερπουλ καπαρώνει και μαθηματικά το δεύτερο πρωτάθλημά της επί εποχής Μπιλ Σάνκλι, μετά την επικράτησή της με 2-1 επί της Τσέλσι στο "Άνφιλντ".

5 Μαΐου 1966: Μόλις στη δεύτερη ευρωπαϊκή σεζόν της, η Λίβερπουλ καταφέρνει να φτάσει στον πρώτο ευρωπαϊκό τελικό της ιστορίας της, αντιμετωπίζοντας στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων την επίσης "πρωτάρα" Μπορούσια Ντόρτμουντ. Το παιχνίδι γίνεται στο "Χάμπτεν Παρκ" της Γλασκώβης και οι "κόκκινοι" του Σάνκλι γνωρίζουν την ήττα με 2-1 στην παράταση.

Μπιλ Σάνκλι, ένας (κατα)κόκκινος θρύλος!

Ποζάρει με το τρόπαιο του πρωταθλήματος και του Charity Shield (1966)

8 Ιουλίου 1971: Ο Σάνκλι δίνει τα χέρια με τη διοίκηση της Λίβερπουλ για νέο τριετές συμβόλαιο συνεργασίας, το οποίο έμελε να είναι και το τελευταίο του με τον σύλλογο.

23 Απριλίου 1973: Μετά από επτά χρόνια χωρίς τίτλο, η Λίβερπουλ κατακτά το πρωτάθλημα (3ο επί εποχής Σάνκλι) νικώντας με 2-0 τη Λιντς στο "Άνφιλντ". Το τέλος εκείνου του αγώνα βρίσκει τον αρχιτέκτονα της ομάδας ανακουφισμένο: "Νομίζω ότι μπορούμε τώρα να αποκαλούμαστε πρωταθλητές. Είμαι χαρούμενος για τους παίκτες, το σύλλογο και κυρίως για τους οπαδούς που απέδειξαν για μία ακόμα φορά ότι είναι οι καλύτεροι στον κόσμο".

Μπιλ Σάνκλι, ένας (κατα)κόκκινος θρύλος!

Λίγο πριν από μία ομαδική φωτογράφηση των "κόκκινων" (1967)

23 Μαΐου 1973: Μετά τους εγχώριους τίτλους (3 πρωταθλήματα και 1 Κύπελλο Αγγλίας) έρχεται και η πρώτη κούπα εκτός συνόρων... Το 3-0 στο "Άνφιλντ" στον πρώτο τελικό του Κυπέλλου UEFA κόντρα στη Γκλάντμπαχ αποδεικνύεται μεγάλο σκορ, με τους Άγγλους να χάνουν 2-0 στη ρεβάνς του "Bökelbergstadion" και να κατακτούν το βαρύτιμο τρόπαιο.

4 Μαΐου 1974: Ο Σάνκλι ζευγαρώνει τις επιτυχίες του στον αρχαιότερο ποδοσφαιρικό θεσμό, καθώς η Λίβερπουλ επικρατεί εύκολα με 3-0 της Νιούκαστλ στο "Γουέμπλεϊ" (δύο γκολ ο Κίγκαν και ένα ο Χέιγουεϊ) και σηκώνει στον ουρανό του Λονδίνου το 2ο FA Cup στην ιστορία της. Αυτό είναι και το τελευταίο επίσημο ματς της Λίβερπουλ με τον Μπιλ Σάνκλι στον πάγκο πριν παραδώσει τη σκυτάλη στον άλλο θρυλικό "κόκκινο" τεχνικό, τον Μπομπ Πέισλι.

Μπιλ Σάνκλι, ένας (κατα)κόκκινος θρύλος!

Αυστηρός ακόμα και στο θέμα της διατροφής των παικτών ο Σάνκλι...

12 Ιουλίου 1974: Η αγγλική ποδοσφαιρική κοινή γνώμη και ο κόσμος της Λίβερπουλ σε πολλαπλάσιο βαθμό σοκάρονται όταν ακούν τον Μπιλ Σάνκλι να ανακοινώνει επίσημα την παραίτησή του από την τεχνική ηγεσία. Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Σάνκλι έκανε λόγο για 40 χρόνια τρομερής πίεσης και υψηλού στρες στα γήπεδα είτε ως παίκτης είτε ως ποδοσφαιριστής και ότι χρειάζεται να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην οικογένειά του.

10 Αυγούστου 1974: Ο Σάνκλι δέχεται την τιμή να οδηγήσει τη Λίβερπουλ στον αγωνιστικό χώρο του σταδίου "Γουέμπλεϊ", στην αναμέτρηση κόντρα στη Λιντς για το Charity Shield, παρά το γεγονός ότι έχει αποχωρήσει το καλοκαίρι από την ομάδα.

Μπιλ Σάνκλι, ένας (κατα)κόκκινος θρύλος!

Ο Σάνκλι στο γραφείο που είχε στο (δεύτερο σπίτι του) "Άνφιλντ"

12 Αυγούστου 1974: Ο Σάνκλι τερματίζει επίσημα τη "βασιλεία" του στα αποδυτήρια της Λίβερπουλ στο φιλικό προς τιμήν του Μπίλι ΜακΝιλ στο ''Σέλτικ Παρκ" παρουσίας 60.000 ανθρώπων.

29 Απριλίου 1975: Άλλη μία συγκινητική βραδιά για τον αναμορφωτή της Λίβερπουλ καθώς γίνεται φιλικό προς τιμήν του, με τη Λίβερπουλ να αντιμετωπίζει στο "Άνφιλντ" μία ομάδα Επιλέκτων του Ντον Ρέβι.

Μπιλ Σάνκλι, ένας (κατα)κόκκινος θρύλος!

Λίγο πριν την έναρξη μίας ακόμα απαιτητικής σεζόν για τους "reds" (1969)

25 Μαΐου 1977: Ο Σάνκλι είναι παρών στη Ρώμη, εκεί όπου η Λίβερπουλ πανηγυρίζει στο "Ολίμπικο" το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών της ιστορίας της (3-1 τη Γκλάντμπαχ). "Είναι η σπουδαιότερη βραδιά της Λίβερπουλ. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του προγραμματισμού, της απλότητας, του πως παίζεις το παιχνίδι με απλό τρόπο. Πιστεύω ότι όλος ο κόσμος συνειδητοποίησε πως έτσι πρέπει να παίζεις".

29 Μαΐου 1981: Δύο ημέρες μετά την κατάκτηση του τρίτου Κυπέλλου Πρωταθλητριών από τη Λίβερπουλ (1-0 τη Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό του "Παρκ Ντε Πρενς") ο Μπιλ Σάνκλι αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 68 ετών.

Μπιλ Σάνκλι, ένας (κατα)κόκκινος θρύλος!

O Σάνκλι δίπλα στο... new big signing της Λίβερπουλ, Κέβιν Κίγκαν (1971)

30 Σεπτεμβρίου 1981: Η Λίβερπουλ αντιμετωπίζει στο "Άνφιλντ" την φινλανδική Ούλου Παλοσεούρα για το Κύπελλο Πρωταθλητριών (7-0 το τελικό σκορ) και σε όλο το δεύτερο ημίχρονο το Kop τραγουάει το όνομα του Σάνκλι στους ρυθμούς του "Amazing Grace". Ένα τεράστιο πανό που απλώνεται γράφει "King Shankly lives" ("Ο Βασιλιάς Σάνκλι ζει").

3 Οκτωβρίου 1981: Στον αγώνα πρωταθλήματος Λίβερπουλ-Σουόνσι τηρείται ενός λεπτού σιγή για τον Μπιλ Σάνκλι, με τον τεχνικό της Σουόνσι και παλιά μεγάλη δόξα της Λίβερπουλ Τζον Τόσακ, να μένει στην ιστορία αποκαλύπτοντας φανέλα της Λίβερπουλ κάτω από το κοστούμι του (είχε αποκτηθεί επί εποχής Μπιλ Σάνκλι).

Μπιλ Σάνκλι, ένας (κατα)κόκκινος θρύλος!

Αγκαλιά με το τρόπαιο του πρωταθλητή Αγγλίας (1973)

4 Δεκεμβρίου 1997: Γίνονται τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Μπιλ Σάνκλι μπροστά από την Kop.

18 Δεκεμβρίου 1999: Κατά τη διάρκεια αγώνα στο "Άνφιλντ", οι οπαδοί της Λίβερπουλ στην Kop παρουσιάζουν ένα τεράστιο μωσαϊκό για να τιμήσουν τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την έλευση του Σάνκλι στην ομάδα.

Μπιλ Σάνκλι, ένας (κατα)κόκκινος θρύλος!

Ο Σάνκλι και μία τεράστια ανθρώπινη κόκκινη λάβα μπροστά του...

Ο Μπιλ Σάνκλι μέσα από 24 ατάκες του

1. "Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι το ποδόσφαιρο είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, είμαι πολύ απογοητευμένος ακούγοντας αυτή τη θεωρία. Σας διαβεβαιώ πως το ποδόσφαιρο είναι κάτι πολύ, πολύ παραπάνω από αυτό".

2. "Ο Μπράιαν Κλαφ είναι πολύ χειρότερος από τη βροχή στο Μάντσεστερ. Τουλάχιστον ο Θεός μπορεί και σταματάει περιστασιακά τη βροχή".

Μπιλ Σάνκλι, ένας (κατα)κόκκινος θρύλος!

Ο Έμλιν Χιουζ αγκαλιάζει τον Μπιλ Σάνκλι πανηγυρίζοντας το πρωτάθλημα (1973)

3. "Εάν η Έβερτον έπαιζε στον κήπο του σπιτιού μου, θα έκλεινα τις κουρτίνες".

4. "Ήθελα να χτίσω μία Λίβερπουλ που θα είναι ανίκητη. Εάν ο Ναπολέων είχε την ίδια ιδέα θα είχε κατακτήσει όλο τον κόσμο. Ήθελα η Λίβερπουλ να είναι απλησίαστη. Η σκέψη μου ήταν να δημιουργήσω μία τόσο δυνατή Λίβερπουλ ώστε να χρειαστεί οι υπόλοιποι να στείλουν μία ομάδα από τον Άρη για να μας νικήσουν".

5. "Η ζωή μου είναι η δουλειά μου. Η δουλειά μου είναι η ζωή μου".

Μπιλ Σάνκλι, ένας (κατα)κόκκινος θρύλος!

Επιστροφή στο Λίβερπουλ με το τρένο μετά τον νικηφόρο τελικό Κυπέλλου (1974)

6. "Αναμείχτηκα σε αυτό το χώρο από την αγάπη μου για το ποδόσφαιρο και ήθελα να δώσω χαρά στον κόσμο της Λίβερπουλ. Πάνω απ'όλα θέλω να με θυμούνται ως έναν άνδρα χωρίς εγωισμούς, ο οποίος ανησυχούσε προκειμένου να μοιραστούν οι άλλοι τη δόξα, και ο οποίος δημιούργησε μία οικογένεια ανθρώπων που μπορούσαν να σηκώσουν ψηλά το κεφάλι και να πουν " Είμαστε Λίβερπουλ".

7. "Μία ποδοσφαιρική ομάδα είναι σαν ένα πιάνο. Χρειάζεσαι οκτώ άτομα να το κουβαλήσουν και τρεις που να μπορούν να παίξουν αυτό το αναθεματισμένο πράγμα".

Μπιλ Σάνκλι, ένας (κατα)κόκκινος θρύλος!

Σάνκλι και Κλαφ αντίπαλοι στο Λίβερπουλ-Λιντς (Charity Shield 1974)

8. "Είμαι ένας σκλάβος του ποδοσφαίρου. Σε ακολουθεί στο σπίτι, σε ακολουθεί παντού και τρώει την οικογενειακή σου ζωή. Ο κάθε εργαζόμενος όμως χάνει μερικά πράγματα εξαιτίας της δουλειάς του".

9. "Εάν είσαι πρώτος είσαι πρώτος. Εάν είσαι δεύτερος είσαι τίποτα".

10. "Σε έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο, υπάρχει μία άγια τριάδα. Οι παίκτες, ο μάνατζερ και οι οπαδοί. Οι παράγοντες δεν επεμβαίνουν. Υπάρχουν μόνο για να υπογράφουν επιταγές".

Μπιλ Σάνκλι, ένας (κατα)κόκκινος θρύλος!

Οπαδός της Λίβερπουλ του βάζει κασκόλ στο λαιμό μετά τον τελικό με τη Λιντς

11. "Ο Μάο Τσε-τουνγκ δεν έχει δει ποτέ τέτοια μεγάλη επίδειξη κόκκινης δύναμης".

12. "Η Λίβερπουλ φτιάχτηκε για μένα και εγώ φτιάχτηκα για τη Λίβερπουλ".

13. "Ήμουν ο κορυφαίος μάνατζερ στη Βρετανία επειδή ούτε παραπλάνησα ούτε κορόιδεψα ποτέ κάποιον. Θα έσπαγα τα πόδια της γυναίκας μου αν έπαιζα αντίπαλός της, όμως δεν θα προσπαθούσα ποτέ να την κλέψω".

Μπιλ Σάνκλι, ένας (κατα)κόκκινος θρύλος!

Ο καλλιτέχνης Τομ Μέρφι βάζει τις τελευταίες... πινελιές στο άγαλμα του Σάνκλι

14. "Το πρόβλημα με τους διαιτητές είναι ότι ξέρουν τους κανονισμούς αλλά δεν καταλαβαίνουν το παιχνίδι".

15. "Το ποδόσφαιρο είναι ένα απλό παιχνίδι που στηρίζεται στο να δίνεις και να δέχεσαι πάσες, στο να κάνεις κοντρόλ και να είσαι διαθέσιμος για να πάρεις τη μπάλα. Είναι τρομακτικά απλό άθλημα".

16. "Βάλε στόχο τον ουρανό και θα φτάσεις το ταβάνι. Βάλε στόχο το ταβάνι και θα μείνεις στο πάτωμα".

17. "Αυτή η πόλη έχει δύο μεγάλες ομάδες. Τη Λίβερπουλ και την ομάδα αναπληρωματικών της Λίβερπουλ".

Μπιλ Σάνκλι, ένας (κατα)κόκκινος θρύλος!

Ο Σάνκλι υπογράφει αυτόγραφα σε οπαδούς της ομάδας του Μέρσισαϊντ

18. "Η επιγραφή "This is Anfield" ("Εδώ είναι Άνφιλντ") είναι εδώ για να υπενθυμίζει στα παιδιά για ποια ομάδα παίζουν και για να υπενθυμίζει στον αντίπαλο ποιον έχουν απέναντί τους".

19. "Όταν δεν έχω τίποτα καλύτερο να κάνω, κοιτάζω κάτω στη βαθμολογία να δω πως τα πάει η Έβερτον".

20. "Φυσικά και δεν πήγα τη γυναίκα μου να δούμε τη Ρότσντεϊλ ως δώρο για την επέτειο του γάμου μας. Ήταν τα γενέθλιά της. Είναι δυνατόν να είχα παντρευτεί μέσα στην ποδοσφαιρική σεζόν;"

Μπιλ Σάνκλι, ένας (κατα)κόκκινος θρύλος!

Οι προπονήσεις με Σάνκλι ήταν πραγματική μάχη για τους παίκτες της Λίβερπουλ

21. "Ο όρος "φανταστικοί" έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές οπότε θα χρειαστεί να εφεύρω άλλη λέξη για να περιγράψω πλήρως τους θεατές στο Άνφιλντ. Είναι κάτι παραπάνω από φανατισμός, είναι θρησκεία. Για τους αρκετούς χιλιάδες που έρχονται να λατρέψουν, το Άνφιλντ δεν είναι ποδοσφαιρικό γήπεδο αλλά κάτι σαν ναός. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι απλοί οπαδοί, είναι περισσότερο μέλη μίας μεγάλης οικογένειας".

22. "Έλεγαν ότι ήμασταν προβλέψιμοι. Λοιπόν, πιστεύω ότι είναι χάσιμο χρόνου να είναι κάποιος απρόβλεπτος. Ο Τζόε Λούις (παγκόσμιος πρωταθλητής στην πυγμαχία από το 1937 μέχρι το 1949) ήταν προβλέψιμος. Ξάπλωνε τους αντιπάλους του στο έδαφος. Αντίο! Εμείς ήμασταν προβλέψιμοι αλλά οι αντίπαλοι δεν μπορούσαν να μας σταματήσουν".

23. "Η απόφαση που πήρα να παραιτηθώ ήταν το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο. Όταν πήγα να το πω στον πρόεδρο ήταν σαν να περπατώ προς την ηλεκτρική καρέκλα. Έτσι αισθάνθηκα".

Μπιλ Σάνκλι, ένας (κατα)κόκκινος θρύλος!

Το πρωτάθλημα του 1964 αποτέλεσε την αφετηρία της κόκκινης δυναστείας

24. "Ξεχάστε τους Μπιτλς και όλα τα υπόλοιπα. Αυτός είναι ο πραγματικός ήχος του Λίβερπουλ. Το πραγματικό τραγούδι ακούγεται από την Kop (σ.σ πέταλο των φανατικών οπαδών των "reds")".

+ 6 ατάκες Βonus

"Όταν κερδίσαμε την άνοδο στην Πρώτη Κατηγορία πήγα στο γραφείο των μετόχων και ήταν τόσο ενθουσιασμένοι που μας πας έκαναν δώρα κούτες με τσιγάρα. Τους είπα "Κερδίσαμε την άνοδο όμως δεν πιστεύω να το θεωρείτε ικανοποιητικό;" Την επόμενη φορά που θα έρθουμε εδώ για δώρα θα έχουμε κερδίσει το Μεγάλο Πρωτάθλημα, την Πρώτη Κατηγορία".

Ο τερματοφύλακας της Λίβερπουλ, Τόμι Λόρενς, έχει δει τη μπάλα να περνάει κάτω από τα πόδια του σε ένα ματς. "Συγγνώμη αφεντικό, θα έπρεπε να κρατήσω κλειστά τα πόδια μου", είπε ο Λόρενς για να του απαντήσει ο Σάνκλι: "Όχι Τόμι, η μητέρα σου θα έπρεπε να κρατήσει κλειστά τα πόδια της"!

Μπιλ Σάνκλι, ένας (κατα)κόκκινος θρύλος!

Ο θρυλικός Μπιλ Σάνκλι δίπλα στη σύζυγό του, Νες

"Όταν παίρνεις τη μπάλα, θέλω να περάσεις μερικούς αντιπάλους και να τη στείλεις στα δίχτυα, όπως συνήθιζες να κάνει στη Μπάρι", είπε κάποτε ο Σάνκλι στον Λίντσεϊ, ο οποίος του απάντησε: "Μα αφεντικό δεν ήμουν εγώ, ήταν ο Τζίμι Κερ". Τότε ο Σάνκλι γύρισε στον Μπομπ Πέισλι και είπε: "Θεέ μου Μπομπ, υπογράψαμε λάθος παίκτη..."

"Μα εκεί μένω!" Η πληρωμένη απάντησή του του σε ρεσεψιονίστ ξενοδοχείου των Βρυξελλών ο οποίος απόρησε όταν ο Σάνκλι έγραψε "Άνφιλντ", δηλώνοντας στους καταλόγους του ξενοδοχείου την διεύθυνση κατοικίας του.

Μπιλ Σάνκλι, ένας (κατα)κόκκινος θρύλος!

Το κόκκινο χρώμα ήταν όλη η ζωή του...

"Παιδί μου, θα τα πας καλά εδώ από τη στιγμή που θα θυμάσαι δύο πράγματα. Μην τρως πολύ και μη χάσεις την προφορά σου", είπε κάποτε στον -συμπατριώτη του Σκωτσέζο- Ίαν Στ.Τζον.

"Μία αρρώστια δεν θα μπορούσε να με κρατήσει εκτός από αυτό το ματς. Εάν ήμουν νεκρός, θα έφεραν το φέρετρο στο γήπεδο, θα το ανέβαζαν στις εξέδρες και θα άνοιγαν μία μικρή τρύπα στο φέρετρο" (δήλωση Σάνκλι όταν έμαθε πως ο τεχνικός της Έβερτον, Χάρι Κάτερικ, έχασε τον ημιτελικό FA Cup του 1971 με τη Λίβερπουλ λόγω ασθένειας.

Μπιλ Σάνκλι, ένας (κατα)κόκκινος θρύλος!

Το άγαλμα του Γουίλιαμ "Μπιλ" Σάνκλι έξω από το "Άνφιλντ"

Τα στατιστικά του Μπιλ Σάνκλι στη Λίβερπουλ

Συνολικοί αγώνες: 779 (406 νίκες - 196 ισοπαλίες - 177 ήττες / 1302 γκολ υπέρ - 761 κατά)

Πρωτάθλημα: 609 αγώνες (319 νίκες - 152 ισοπαλίες - 138 ήττες / 1304 γκολ υπέρ - 622 κατά)

Κύπελλο: 75 αγώνες (40 νίκες - 22 ισοπαλίες - 13 ήττες / 103 γκολ υπέρ - 50 κατά)

Λιγκ Καπ: 30 αγώνες (13 νίκες - 9 ισοπαλίες - 8 ήττες / 51 γκολ υπέρ - 35 κατά)

Ευρώπη: 65 αγώνες (34 νίκες - 13 ισοπαλίες - 18 ήττες / 114 γκολ υπέρ - 54 κατά)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ