ΣΤΗΛΕΣ

Μπάγερν - Ατλέτικο, μια ρεβάνς 42 ετών

Μπάγερν - Ατλέτικο, μια ρεβάνς 42 ετών

Ο επαναληπτικός Μπάγερν - Ατλέτικο, μια εβδομάδα μετά το 1-0 της Μαδρίτης, είναι στην πραγματικότητα μια ρεβάνς που οι "ροχιμπλάνκος" την περιμένουν 42 ολόκληρα χρόνια (pics & videos)

Το βράδυ της Τρίτης (3/5, 21:45), Μπάγερν και Ατλέτικο θα διεκδικήσουν το εισιτήριο για τον τελικό του φετινού Champions League στον επαναληπτικό του 1-0 της Μαδρίτης. Για τους "ροχιμπλάνκος" όμως του Τσόλο Σιμεόνε, αυτή είναι μια ρεβάνς που περιμένει 42 ολόκληρα χρόνια, από το μακρινό 1974 και τον (διπλό) τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών της σεζόν 1973/74 που είχε διεξαχθεί στις Βρυξέλλες. Εκείνη ήταν η πρώτη και μοναδική μέχρι φέτος φορά, που οι δυο αποψινές σεμιφιναλίστ είχαν τεθεί αντιμέτωπες σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Η μεγάλη Ατλέτικο Μαδρίτης εκείνης της εποχής με τους Ρέινα, Ερέδια, Αδελάρδο, Αραγονές, Ιρουρέτα, Ουφάρτε και Γκάρατε στις τάξεις της, είχε αποκλείσει κατά σειρά την Γαλατασαράι, την Δυναμό Βουκουρεστίου, τον Ερυθρό Αστέρα και την Σέλτικ μετά από δυο επικές αναμετρήσεις στη Γλασκώβη και τη Μαδρίτη, παίρνοντας έτσι το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό που φιλοξενήθηκε στο στάδιο "Χέιζελ" των Βρυξελλών.

Μπάγερν - Ατλέτικο, μια ρεβάνς 42 ετών

Οι παίκτες της Μπάγερν πανηγυρίζουν την κατάκτηση του πρώτου Κυπέλλου Πρωταθλητριών στην ιστορία του γερμανικού συλλόγου, φορώντας τις φανέλες των παικτών της Ατλέτικο (17/5/1974)

Από τη μεριά της, η Μπάγερν του Ούντο Λάτεκ με την μισή Εθνική Γερμανίας στις τάξεις της που λίγες εβδομάδες αργότερα θα κατακτούσε το Παγκόσμιο Κύπελλο, ήταν έτοιμη να μπει στον ποδοσφαιρικό χάρτη της Ευρώπης, ξεκινώντας τη δική της δυναστεία μετά από εκείνη του Άγιαξ. Οι Τεύτονες, στον δρόμο προς το "Χέιζελ", απέκλεισαν την Άτβιντ, την Δυναμό Δρέσδης, την ΤΣΣΚΑ Σόφιας και την Ουίπεστ. Έτσι λοιπόν, Ατλέτικο και Μπάγερν έφτασαν στον μεγάλο τελικό και τέθηκαν αντιμέτωπες στις 15 Μαΐου του 1974, στο "Stade du Heysel", μπροστά σε 49.000 θεατές.

ΜΠΑΓΕΡΝ – ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ 1-1 (15/5/1974)

Γήπεδο: "Stade du Heysel", Βρυξέλλες (49.000)

Σκόρερ: Σβάρτσενμπεκ (120') / Αραγονές (114')

Μπάγερν - Ατλέτικο, μια ρεβάνς 42 ετών

Από αριστερά: Γκάρατε, Αραγονές, Ιρουρέτα, Αδελάρδο, ο διαιτητής Βιτάλ Λορό, ο Μίλερ και ο Μέλο (15/5/1974)

Το παιχνίδι έμεινε στο 0-0 στην κανονική διάρκεια και οδηγήθηκε στην παράταση. Έξι λεπτά πριν τη λήξη ο Λουίς Αραγονές έδωσε προβάδισμα στους Ισπανούς με εκπληκτική απευθείας εκτέλεση φάουλ, όμως οι Γερμανοί αποδείχτηκαν εφτάψυχοι. Δευτερόλεπτα πριν ο Βέλγος διαιτητής σφυρίξει το τέλος και ενώ το ρολόι του γηπέδου σημάδευε το 120', ο Σβάρτσενμπεκ με άπιαστη βολίδα έξω από την περιοχή ισοφάρισε λυτρώνοντας τους Βαυαρούς. Η διαδικασία των πέναλτι δεν υπήρχε ακόμα, οπότε οι δυο ομάδες κλήθηκαν να λύσουν τις διαφορές τους 48 ώρες αργότερα σε επαναληπτικό παιχνίδι (για πρώτη και τελευταία φορά στην ιστορία του Πρωταθλητριών).

Μπάγερν (Λάτεκ): Μάγιερ, Χάνσεν, Μπέκενμπαουερ, Σβάρτσενμπεκ, Μπράιτνερ, Ροτ, Τσόμπελ, Τόρστενσον (76' Ντιρνμπέργκερ), Ο. Χένες, Μίλερ, Κάπελμαν.

Ατλέτικο Μαδρίτης (Λορένσο): Ρέινα, Μέλο, Ερέδια, Εουσέμπιο, Καπόν, Αδελάρδο, Αραγονές, Ιρουρέτα (46' Αλμπέρτο), Ουφάρτε, Γκάρατε, Σαλθέδο.

ΜΠΑΓΕΡΝ – ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ 4-0 (17/5/1974)

Γήπεδο: "Stade du Heysel", Βρυξέλλες (23.000)

Σκόρερ: Χένες (28', 83'), Μίλερ (58', 71')

Μπάγερν - Ατλέτικο, μια ρεβάνς 42 ετών

Ερέδια και Μπέκενμπαουερ διεκδικούν τη μπάλα, ενώ πίσω δεξιά διακρίνεται ο Λουίς Αραγονές (17/5/1974)

Δυο μέρες αργότερα, στις 17 Μαΐου, οι δυο φιναλίστ συναντήθηκαν και πάλι στο "Χέιζελ", όμως αυτή τη φορά οι Γερμανοί επέβαλαν ολοκληρωτικά την κυριαρχία τους στο γήπεδο. Προηγήθηκαν στο α’ ημίχρονο με γκολ του Χένες και όταν ο Μίλερ στο 58' διπλασίασε τα τέρματα της Μπάγερν, ο τελικός έγινε τυπική διαδικασία. Οι Ισπανοί με το ηθικό πεσμένο από την χιτσκοκική εξέλιξη του πρώτου αγώνα και εξαντλημένοι από το δεύτερο συνεχόμενο ματς μέσα σε 48 ώρες, δεν μπόρεσαν σε καμία στιγμή να ακολουθήσουν τον ρυθμό και τη δύναμη των Γερμανών, χάνοντας τελικά 4-0 (από ένα γκολ ακόμα για τους Χένες και Μίλερ).

Μπάγερν (Λάτεκ): Μάγιερ, Χάνσεν, Μπέκενμπαουερ, Σβάρτσενμπεκ, Μπράιτνερ, Ροτ, Τσόμπελ, Τόρστενσον, Ο. Χένες (37' Βούντερ), Μίλερ, Κάπελμαν.

Ατλέτικο Μαδρίτης (Λορένσο): Ρέινα, Μέλο, Ερέδια, Εουσέμπιο, Καπόν, Αδελάρδο (60' Μπένεγκας), Αραγονές, Σαλθέδο, Αλμπέρτο (65' Ουφάρτε), Μπεθέρα, Γκάρατε.

Μπάγερν - Ατλέτικο, μια ρεβάνς 42 ετών

Το πρωτοσέλιδο της Mundo Deportivo την επόμενη του δεύτερου τελικού: "Η Ατλέτικο ήταν σκιά εκείνης της μεγάλης ομάδας που έδειξε ότι είναι την Τετάρτη". Στη φωτογραφία, ο Ούλι Χένες ανοίγει το σκορ (18/5/1974)

Η Μπάγερν ξεκίνησε με μια μεγάλη νίκη την κυριαρχία της στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο διαδεχόμενη τον μεγάλο Άγιαξ, έγινε η πρώτη γερμανική ομάδα που κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών μετά από 18 διοργανώσεις (τα τρόπαια του οποίου μέχρι τότε είχαν μοιραστεί η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Μεγάλη Βρετανία και η Ολλανδία), ενώ παρέμεινε στην κορυφή για δυο ακόμη χρόνια, κερδίζοντας τους τίτλους του 1975 και του 1976. Η Ατλέτικο, στις τέσσερις δεκαετίες που ακολούθησαν, δεν ξαναέπαιξε σε τελικό της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, μέχρι το 2014, όταν αντιμετώπισε την "αιώνια" Ρεάλ, εκεί όπου δυο κεφαλιές έγραψαν την ιστορία του παιχνιδιού, πρώτα του Γοδίν και μετά του Σέρχιο Ράμος, για να ακολουθήσει η παράταση και η κατάρρευση των "ίντιος". Η ευκαιρία για ρεβάνς έφτασε. Το αν οι Ισπανοί θα "εκδικηθούν" για τον χαμένο τίτλο του 1974, θα το ξέρουμε εκεί κοντά στα μεσάνυχτα της Τρίτης...

Πηγές: As, Marca

Βίντεο: Μπάγερν – Ατλέτικο Μαδρίτης 1-1 (15-5-1974)

Βίντεο: Μπάγερν – Ατλέτικο Μαδρίτης 4-0 (17-5-1974)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ