ΣΤΗΛΕΣ

Μελισσανίδης - Μαρινάκης: Το river στο μεγάλο κόλπο

Μελισσανίδης - Μαρινάκης: Το river στο μεγάλο κόλπο

Μαρινάκης και Μελισσανίδης έχουν φύλλο και περιμένουν το river. Ο Zastro γράφει για το μεγάλο κόλπο και τους αντίθετους βίους των δύο ισχυρών του ποδοσφαίρου.

Το κόλπο είναι κάτι πολύ περισσότερο από τα λεφτά που είναι πάνω στο τραπέζι. Για την ακρίβεια το θέμα δεν είναι τα λεφτά, αλλά η επιβολή, η επίδειξη δύναμης, ο εξευτελισμός του αντιπάλου. Ο καπνός από τα πούρα αποπνικτικός, τα νεύρα τεντωμένα, τα mind games και οι προσβολές διαδέχονται η μία την άλλη, οι «γορίλες» πίσω διακριτικά με τα χέρια να καλύπτουν το απειλητικό φούσκωμα στα σακάκια.

“Ισοφαρίζω το ποντάρισμα. Γιατί αλλιώς δεν θα σέβομαι τον εαυτό μου αύριο το πρωί” λέει ο Mike McDermott (Matt Damon) στον Teddy KGB (John Malkovich). “Καλά κάνεις. Ο σεβασμός θα είναι το μοναδικό πράγμα που θα σου έχει απομείνει μόλις σε τελειώσω”.

Οι “Rounders” του John Dahl είναι μια πολύ διδακτική ταινία του 1998 γύρω από μια πολύ γερή παρτίδα πόκερ. Σκληρό πόκερ. Σαν αυτό που διαδραματίζεται ενώπιόν μας εδώ και τρία χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο με «παίκτες» δυσθεώρητα ισχυρούς, που διαπλέκουν με κινηματογραφικό τρόπο πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. Οι “Rounders” απόψε στο ΟΑΚΑ είναι η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός, παρά το γεγονός ότι διάγουμε μόλις την 5η αγωνιστική, η παρτίδα έχει «ανάψει» νωρίς, το παιχνίδι είναι ήδη do or die και δεν σηκώνει μπλόφες.

Ο Χάσι - για να παραμείνουμε και εντός θέματος - «παίζει τα ρέστα του», ο Χιμένεθ εάν φύγει ηττημένος θα χάσει ένα «κόλπο» που όμοιό του δύσκολα θα ξαναβρεί στην πορεία του πρωταθλήματος. Κυρίως θα χάσει την εμπιστοσύνη με την οποία τον περιβάλει το αφεντικό της ΑΕΚ, γιατί αυτό το παιχνίδι δεν είναι απλώς ένα ντέρμπι. Είναι το μεγάλο κόλπο.

ΒΙΟΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ

Δύσκολα θα εντοπίσει κανείς εμφανείς ομοιότητες μεταξύ των ιδιοκτητών των δύο ομάδων που πασχίζουν για το «μεγάλο κόλπο». Παρά το γεγονός ότι φιγουράρουν αμφότεροι στις εκάστοτε λίστες του Forbes και της Lloyd’s, οι βίοι του Δημήτρη Μελισσανίδη και του Βαγγέλη Μαρινάκη μοιάζουν εκ διαμέτρου αντίθετοι.

Υπάρχει το ηλικιακό gap, οι διαφορετικές καταβολές, η διαφορετική φιλοσοφία, η εντελώς διαφορετική διαδρομή.

ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ: ΕΧΕΙ ΓΥΡΙΣΕΙ ΤΟ ΚΟΝΤΕΡ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙ ΑΠ'ΤΗΝ ΑΡΧΗ

Ο γιος της Βέρας και του Ζώρα, του λυράρη της Φρειδερίκης και νυν διοικητικός ηγέτης της ΑΕΚ, δεν είναι «τζάκι», δεν είναι του σαλονιού. Μπορεί να γίνει, αλλά προτιμά να τιμά τις ρίζες του, τις καταβολές του, να μετράει άλλα πράγματα. Η διαδρομή του είναι γνωστή, η ταχύτατη ανέλιξή του στην εμπορία πετρελαιοειδών και στην παγκόσμια ναυτιλία δεν τον άλλαξαν σχεδόν καθόλου διηγούνται οι φίλοι του από την παλιά Κοκκινιά.

Ο «τίγρης» μπορεί να έγινε ακριβοθώρητος, όσοι όμως τον γνωρίζουν από τότε που μπίσταγε τη μπάλα του μπάσκετ στη ΧΑΝ της Νίκαιας, κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο που άλλαξε ελάχιστα και θα λειτουργεί πάντοτε με το ένστικτο. Μερικούς τους ξενίζει αυτή η εμμονή, ενοχλεί η αθυροστομία του, το βλέμμα και η συμπεριφορά του. Έτσι όμως λειτουργεί ο Μελισσανίδης. Με το ένστικτο, το λόγο της τιμής του και τις συμβουλές από τους στενούς, τους πολύ στενούς του συνεργάτες.

Μελισσανίδης - Μαρινάκης: Το river στο μεγάλο κόλπο

Ελάχιστους ανθρώπους εμπιστεύεται, πολύ δύσκολα τους αλλάζει, ακόμα πιο δύσκολα τον πείθουν να αλλάξει άποψη. Έχει πολλά «χιλιόμετρα» ο Μελισσανίδης, στο ποδόσφαιρο ειδικά, το κοντέρ έχει γυρίσει και ξαναγράφει από την αρχή. Τριάντα χρόνια είναι στο ποδόσφαιρο, το έχει φάει με το κουτάλι, από τότε που ανέλαβε τον Ιωνικό και «έμπλεξε» με τη μπάλα, μοιάζει να πέρασε μια ολόκληρη ζωή. Έχει ζήσει και τα ξερά γήπεδα και την προ-Μποσμάν εποχή και την εποχή των παχιών αγελάδων και την εποχή της παρακμής. Όλα.

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: ΕΙΧΕ ΤΟ ΜΙΚΡΟΒΙΟ ΑΠ'ΤΑ ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού από την άλλη, παρά το γεγονός ότι πριν το 2005 που ασχολήθηκε ενεργά με το βόλεϊ του συλλόγου ήταν άγνωστος στο ευρύ κοινό, είναι γιος του Μιλτιάδη Μαρινάκη και της Ειρήνης Καρακατσάνη, οικογένειας γνωστής στους εφοπλιστικούς κύκλους από τις αρχές της δεκατίας του ’70. Και ο Βαγγέλης Μαρινάκης όμως, παρέλαβε τη Vanimar (την εταιρεία του πατέρα του) με λίγα βαπόρια, έναν στόλο 8 πλοίων που αργότερα τον μετέτρεψε σε μια μίνι αυτοκρατορία.

Όταν επέστεψε από τις σπουδές στο Λονδίνο, λίγοι τον ήξεραν και μπορούσαν να τον αποκρυπτογραφήσουν, ο τίτλος «εφοπλιστής» δεν απέδιδε πλήρως την εικόνα. Από το 1999 που ο Μιλτιάδης έφυγε από τη ζωή και πήρε στα χέρια του τις δουλειές, ο Βαγγέλης Μαρινάκης ίδρυσε την Capital Maritime & Trading, σήμερα εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Επιχειρηματικά έχει απλωθεί στο real estate, στους τομείς της ενέργειας, στις εκδόσεις, στον Τύπο, στην τηλεόραση, παντού.

Μελισσανίδης - Μαρινάκης: Το river στο μεγάλο κόλπο

Πάντοτε όμως είχε μέσα του το μικρόβιο του ποδοσφαίρου, ο πατέρας του υπήρξε ενεργό μέλος των διοικήσεων Νταϊφά, τον είχε μυήσει από νωρίς στα μυστικά του «μπαλέτου των φτωχών» πάνω στα τσιμέντα του παλιού Καραϊσκάκη.

ΤΟ ΦΤΗΝΟ GAME OF THRONES ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

«Στο παιχνίδι της ζωής, παίξε με τα χαρτιά που σου μοιράζουν» είναι το απόφθεγμα. Απόψε συγκρούονται δύο κόσμοι, δύο «σχολές», δύο ιδιοσυγκρασίες τόσο διαφορετικές και ετερόκλητες που καταλήγουν ίδιες. Είναι τόσο οξύμωρο όσο φαίνεται. Το ποδόσφαιρο είναι λαϊκό, έχει κώδικες, πολλές φορές σε λερώνει και σε εκθέτει ανεπανόρθωτα. Θα μπορούσε κανείς να το παρομοιάσει με ένα φτηνό game of thrones, έναν διαρκή πόλεμο που απαιτεί θεμιτά και αθέμιτα μέσα.

Δεν είναι ηθικός ο χώρος, το γνωρίζουμε καλά, το περιβάλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου ήταν και είναι όζον, κυριαρχεί το παρασκήνιο, υιοθετούνται πρακτικές που παραπέμπουν αλλού. Όπως όλες οι κοινωνικές δομές, έτσι και το ποδόσφαιρο εξελίχθηκε προς το χειρότερο προϊόντος του χρόνου, έγινε ακόμα πιο σκληρό, λιγότερο καθαρό, τα όρια ολοένα πηγαίνουν και μακρύτερα, η κόψη του ξυραφιού γίνεται ακόμα πιο καλολιμαρισμένη και επικίνδυνη.

ΕΧΟΥΝ "ΦΥΛΛΟ" ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΟ RIVER

Είναι πάρα πολύ λεπτές οι ισορροπίες, ακόμα πιο δύσκολοι οι συσχετισμοί και οι προεκτάσεις που πολλές φορές η συζήτηση δεν περιλαμβάνει καν το ίδιο το ποδόσφαιρο.

Οι δηλώσεις αμφότερων κατά καιρούς είναι διαθέσιμες και είναι ανώφελο να αναπαραχθούν. Χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, μείωση του αντιπάλου, καταγγελίες, μνημειώδεις ατάκες, αντιπαραθέσεις και ανακοινώσεις κύκλων και «κύκλων». Είναι βέβαιο ότι και πάλι οι αντιδράσεις του νικητή θα πληγώσουν τον ηττημένο, ότι η επόμενη μέρα θα είναι πολύ δύσκολη για το θηρίο που θα φύγει λαβωμένο. Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι απόψε καθένας από τους δύο «έχει φύλλο». Και περιμένει το bloody river.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ