ΣΤΗΛΕΣ

Μάρκο Σίλβα: O Special Two της Πορτογαλίας

Μάρκο Σίλβα: O Special Two της Πορτογαλίας

Ξέρει να δημιουργεί ομάδες, που παίζουν θεαματικό ποδόσφαιρο. Ξέρει και να δημιουργεί παίκτες. Είναι πείσμων και αρνείται να χάνει. Εντός και εκτός γηπέδων. Κυρίες και κύριοι, το Sport24.gr σας παρουσιάζει τον Mάρκο Σίλβα, ο οποίος έφτασε την Τρίτη (7/7) στην Ελλάδα, για τον Ολυμπιακό.

Την προσεχή Κυριακή (12/7) θα μπει στο 38ο έτος της ηλικίας του. Ως προπονητής του Ολυμπιακού. Και ως τι άλλο; Είναι ο τρίτος Πορτογάλος που θα καθίσει στον πάγκο των "ερυθρόλευκων", γνωστός στην πατρίδα του και ως Special Two, παρατσούκλι που 'χει τις ευλογίες... του Special One (βλ. Μουρίνιο). Κάτι που δεν το λέτε και αδιάφορο. Παρακάτω θα μάθετε τι άλλο είναι ο Μάρκο Σίλβα, για να ξέρετε τι να περιμένετε.

Ο Marco Alexandre Saraiva da Silva είδε για πρώτη φορά το φως στη Λισσαβόνα. Για την ακρίβεια, σε προάστιο της, την Cova da Piedade -ανήκει στο δήμο της Almada, όπου ζουν περί τους 22.000 κατοίκους. Στην ομώνυμη ομάδα έβαλε για πρώτη φορά εμφάνιση και παπούτσια με τάπες. Εκεί έμαθε κατ' αρχάς να μοιράζεται με τους συμπαίκτες του και μετά πως το ποδόσφαιρο μπορούσε να γίνει ο προορισμός της ζωής του. Εκεί τον εντόπισε και η τρίτη ομάδα της πόλης, η Belenenses και τον έκανε δικό της, το 1994 -όταν ήταν 17 χρόνων και έπαιζε στην U19 ομάδα, ως δεξί μπακ. " Όταν είσαι νέος, έχεις όνειρα, στόχους. Και όταν υπογράφεις το πρώτο σου συμβόλαιο, είναι πάντα κάτι πολύ ξεχωριστό. Κάτι που σε σημαδεύει. Δεν έπαψα ποτέ να αγαπώ αυτήν την ομάδα", είχε δηλώσει, όταν πια άνηκε αλλού. Στα τρία χρόνια που έμεινε στην Belenenses, βεβαιώθηκε πως η ασπρόμαυρη μπάλα ήταν η πρώτη του αγάπη. Αργότερα, θα διαπίστωνε ότι η ενασχόληση του με το ποδόσφαιρο ήταν και αυτό που ήθελε να κάνει στη ζωή του, ως καριέρα.

Μάρκο Σίλβα: O Special Two της Πορτογαλίας

Από το 1997 έως το 2005 άλλαζε σύλλογο σχεδόν κάθε χρόνο (δεν ήταν το μεγαλύτερο ταλέντο που είχε αναδείξει η πλάση), έως ότου... προσάραξε στην Estoril Praia. Όπου "Praia", ελληνικά "παραλία". Και ναι, είναι η ίδια ομάδα με αυτή που ξεκίνησε την καριέρα του ως παίκτης και ως τεχνικός ο Φερνάντο Σάντος. Αλλά ας επιστρέψουμε στο θέμα μας. Ο Marco Silva, ο οποίος έως τότε δεν έδειχνε να "δένεται" με ομάδες, έμεινε για έξι αγωνιστικές περιόδους στην Estoril. Προφανώς, γιατί κάτι λειτουργούσε καλά. Κάτι του άρεσε. Ταίριαζαν τα χνώτα τους. Τόσο που αποφάσισε να μείνει εκεί και μετά το 2011, οπότε στα 34 αποφάσισε πως είχε έλθει η ώρα να αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Ως παίκτης. Πράγμα που ανακοίνωσε στις 2/1, μετά την ήττα (0-1) από τη FC Penafiel. Είχε παίξει συνολικά σε 152 ματς και μολονότι δεν έγραψε ιστορία ως παίκτης, ήταν βέβαιος ότι θα τα καταφέρει ως προπονητής -γιατί είχε την τεχνογνωσία. Έμενε να το αποδείξει.

Πέντε μήνες αργότερα (10/6/2011), η GD Estoril Praia θα αποκάλυπτε το όνομα του νέου της γενικού διευθυντή. Ήταν αυτό του Σίλβα. Παρ' όλα αυτά, ενώ η αγωνιστική περίοδος 2011-12 ήταν ακόμα στην αρχή της, τέθηκε θέμα προπονητή (ο Vinicius Eutropio δεν ήταν ο άνθρωπος του οργανισμού). Οι διοικούντες δεν κοίταξαν μακριά. Είχαν τον άνθρωπο τους, δίπλα τους. Στην πρώτη του εμφάνιση ως manager, έχασε από την Penafiel 1-3. Ήταν η μία από τις μόλις τρεις ήττες που ακολούθησαν, σε 24 ματς. Στη ρούκι σεζόν του οδήγησε την ομάδα του στην πρώτη τη τάξει κατηγορία, ως πρωταθλήτρια της Liga Orangina, με ρεκόρ 16 νίκες, 9 ισοπαλίες και μόλις 5 ήττες. Ή αν προτιμάτε, με 57 βαθμούς, σε 30 ματς. Σε όλη τη σεζόν, η Estoril είχε δεχθεί μόνο 20 γκολ και ήταν κάτοχος του σχετικού ρεκόρ. Περιττό να σας πούμε ότι αναδείχθηκε "καλύτερος κόουτς" της κατηγορίας.

Μάρκο Σίλβα: O Special Two της Πορτογαλίας

Αν έχασε κάτι από τη δυναμική η Estoril; Όχι, πράγμα που απεδείχθη από την 4η θέση, στην οποία τερμάτισε τη σεζόν 2013-14, με το ρεκόρ να είναι 15-9-6. Μεταξύ των επιτυχιών, ήταν η διάλυση του αήττητου που είχε η Porto (το αουτσάιντερ επικράτησε 0-1 στο Estadio do Dragao), για 81 διαδοχικά παιχνίδια, στις 23/2 του 2014. Υποχρέωσε τους ιστοριοδίφεις να αναζητήσουν το πότε ξεκίνησε το ρεκόρ. Ήταν μετά το 2-3 της Leixoes SC, το 2008. Εκτός συνόρων, η Estoril πέρασε από δυο προκριματικούς γύρους και ολοκλήρωσε την πορεία με 3 νίκες, 4 ισοπαλίες και 3 ήττες.

Η σούμα όσων είχε καταφέρει σε μια τριετία, τον έβαλαν στη λίστα με τους καλύτερους της πορτογαλικής λίγκας και στο Νο1 αυτής της Estoril, όπου λατρεύεται ως ήρωας. Ο τρόπος με τον οποίον έπαιζαν οι εκλεκτοί του, ήταν αυτός που λάτρευαν οι απανταχού φαν του αθλήματος. Δεν "σκότωνε" το θέαμα. Τουναντίον, το αναδείκνυε, χωρίς να ξεχνά πως η καλύτερη επίθεση, είναι η άμυνα. Το 4-3-3 είναι το αγαπημένο του σχήμα και η διασκέδαση του λαού, το κύριο ζητούμενο -μαζί φυσικά με το αποτέλεσμα. Ένας ακόμα -καλός- λόγος που ξεχώρισε, ήταν η δυνατότητα του να εντοπίζει το ταλέντο, να το αναδεικνύει και να του δίνει μεγάλη μεταπολιτική αξία.

Μάρκο Σίλβα: O Special Two της Πορτογαλίας

Η πρώτη φορά που ακούστηκε το όνομα του στη χώρα μας, ήταν πριν ένα χρόνο, οπότε στις αρχές του Μάη κυκλοφορεί στη Πορτογαλία η πληροφορία πως ο ΠΑΟΚ ενδιαφέρεται για τον τεχνικό της Εστορίλ . Προηγήθηκε η φήμη ότι την περίπτωση του είχε εξετάσει και η Porto, πριν καταλήξει στον Julen Lopetegui (ανακοινώθηκε στις 6/5). Σύντομα, θα μαθαίναμε ότι αφενός δεν θα ερχόταν -τότε- στην Ελλάδα, αφετέρου θα είχε λόγο που είχε πει πως "τίποτα δεν παίρνω δεδομένο στην καριέρα μου. Μου έδωσαν μία ευκαιρία την στιγμή που ο σύλλογος βρισκόταν σε κρίσιμη καμπή. Θα είμαι για πάντα ευγνώμων για αυτή την ευκαιρία. Νομίζω πως την εκμεταλλεύτηκα γράφοντας ιστορία με τον σύλλογο. Είμαι έτοιμος πλέον να περάσω σε άλλο επίπεδο". Τι έγινε; Η Sporting έγινε .

Μάρκο Σίλβα: O Special Two της Πορτογαλίας

Το συμβόλαιο του με την Estoril είχε ολοκληρωθεί, συμπτωματικά την ίδια περίοδο που η AS Monaco FC ρίχνει στα πόδια του Leonardo Jardim (του γνωστού) το ποσό των 3.000.000 ευρώ, για να τον δει στον πάγκο της και τον "κλέβει" από την Sporting CP, στις 20/5. Οι Πορτογάλοι ούτε που ιδρώνουν. Όχι μόνο δεν δείχνουν να 'χουν πανικοβληθεί, αλλά η έξωθεν μαρτυρία είναι πως τα έχουν όλα under control. Μια ημέρα αργότερα (21/5) ανακοινώνουν πως ο Σίλβα έχει υπογράψει τετραετές συμβόλαιο και είναι το νέο "αφεντικό" -ενώ δίνουν στην Estoril το buy out των 500.000 ευρώ. Το... πραγματικό αφεντικό, ο Bruno de Carvalho ενημερώνει ότι "η Sporting έχει έναν ξεκάθαρο δρόμο. Πρόκειται για ένα πλάνο ανταγωνιστικότητας, με φιλοδοξία και σταθερότητα. Ο Μάρκο Σίλβα έχει το προφίλ να ηγηθεί του πλάνου αυτού. Και οι δύο πλευρές δεσμεύονται να τηρήσουν το συμβόλαιο". O πρωταγωνιστής της ιστορίας σχολίασε ότι " πραγματικά πιστεύω είναι ένας τέλειος γάμος, αφού η φιλοσοφία μου ταιριάζει με της Sporting. Θέλουμε μια ομάδα που να κυριαρχεί, να έχει την κατοχή, να στοχεύει συνεχώς στο γκολ και να είναι ισορροπημένη. Θέλουμε μια φιλόδοξη ομάδα που να θέλει πάντα τη νίκη". Ως εδώ καλά;

Στις 30/9 του 2014, η Sporting επρόκειτο να φιλοξενήσει, στο Estadio Jose Alvalade, την Chelsea FC, στον πάγκο της οποίας καθόταν ο José Mourinho. Φυσικά και οι δημοσιογράφοι δεν χάνουν την ευκαιρία για να κάνουν την πιο προβλέψιμη, μεν, αλλά άκρως ενδιαφέρουσα ερώτηση στον "Special one". Τι είχε λοιπόν, να πει για τον Σίλβα; " Τα όσα έκανε στην Εστορίλ μιλούν από μόνα τους. Τα αποτελέσματα, η σταθερότητα, η ποιότητα του παιχνιδιού, ο τρόπος που ηγείται και η επικοινωνία του με τους παίκτες. Έκανε μια αξιοθαύμαστη δουλειά και τον σέβομαι απόλυτα". Κάπως έτσι, ο Σίλβα αποκτά για παρατσούκλι το "Special two", με τις ευλογίες του... Νο1.

Την 1η Νοεμβρίου του 2014, η Sporting χάνει από τη Vitoria de Guimaraes 3-0. Αποτέλεσμα που θα το λέγατε και "έκπληξη". Ευχάριστη για τους μεν, δυσάρεστη (έως εκεί που δεν παίρνει) για τους δε. Ο πρόεδρος Carvalho δεν συγκράτησε τα νεύρα του. Αντιθέτως, εκτονώθηκε με post στη σελίδα του, στο Facebook. Μεταξύ άλλων, έγραψε ότι "δεν γίνεται να ξεχάσουμε το σαββατοκύριακο. Και η πρώτη και η δεύτερη ομάδα (έχασε από την Atletico 0-5) έπαιξαν κατά τρόπο που δεν τίμησε τη φανέλα του συλλόγου μας, ούτε την ιστορία του. Δεν αξίζουν να εκπροσωπούν το σύλλογο". Έγραψε και άλλα εναντίον όλων, πριν καταλήξει στο "τώρα είναι η ώρα να σηκώσουμε το κεφάλι και να αποδείξουμε πως αξίζουμε να είμαστε στην Sporting, σε όλους. Ο ένας στον άλλον και όλοι μαζί στον κόσμο". Mη ψάξετε να το βρείτε αυτό το μήνυμα. Το απέσυρε και στη θέση του εμφάνισε ένα που γράφει ότι και οι ήττες είναι μέσα στο πρόγραμμα, αλλά όσοι αγαπούν την ομάδα, έχουν πίστη!

Este jogo correu mal mas os próximos vão correr melhor! Sporting Sempre <3

Posted by Bruno de Carvalho - Sporting on  Saturday, November 1, 2014

Ο Σίλβα τοποθετήθηκε άμεσα. Πριν επεκταθεί η φωτιά που άναψε ο πρόεδρος. Στάθηκε δίπλα στους παίκτες του, πήρε το μέρος τους, ήλθε σε ρήξη με τον Carvalho και ακολούθησε ο κακός χαμός. Ή για την ακρίβεια, πόλεμος νεύρων. Ο 37χρονος είχε γίνει το κόκκινο πανί για το αφεντικό, που έκανε ό,τι μπορούσε για να ωθήσει τον προπονητή στην έξοδο. Εκείνος... δεν ένιωσε. Είχε στο πλευρό του τον κόσμο, μαζί και όλους τους παίκτες του, που επιδόθηκαν σε εκδηλώσεις λατρείας προς τον Σίλβα, στα social networks. Όλοι -πλην του Carvalho- τον λάτρεψαν πιο πολύ από ποτέ, η ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια όχι μόνο παρέμεινε εξαιρετική, αλλά έγινε ακόμα καλύτερη και ο πρόεδρος κατάλαβε πως ο αγώνας του δεν επρόκειτο να δικαιωθεί. Τουλάχιστον όχι ακόμα. Σαφέστατα και πανηγύρισε την κατάκτηση του κυπέλλου -του πρώτου τίτλου, έπειτα από επτά χρόνια- και τέσσερις ημέρες αργότερα, ανακοίνωσε τη λύση της συνεργασίας με τον Πορτογάλο προπονητή.

Ομάδα Παιχνίδια Νίκες Ισοπαλίες Ήττες Ποσοστό
Estoril 116 54 31 31 46.55%
Sporting 53 31 15 7 58.49%

Η έκρηξη μίσους του κόσμου, για τις εξελίξεις (όλοι απαιτούσαν την παραμονή του Σίλβα), ήταν τεράστια, με τους ιθύνοντες να αποφασίζουν μια μεγαλειώδη κίνηση, μήπως και ηρεμήσουν τα πνεύματα: πήραν τον Jorge Jesus, από την Benfica, έναντι του ποσού των 6.000.000 ευρώ, για τρία χρόνια. Για την αποζημίωση του Σίλβα (βλ. 1.500.000 ευρώ) δεν είπαν λέξη -διότι όπως λένε οι Πορτογάλοι, αρχικά αποπειράθηκαν να την αποφύγουν. Η εξέλιξη όμως, ήταν λίγο διαφορετική. Γιατί είπαμε. Άπαξ και μπει κάτι στο μυαλό του Πορτογάλου προπονητή, δεν υπάρχει τρόπος να... βγει. Είχε λοιπόν, αποφασίσει να πάρει αυτά που δικαιούται. Πολλώ δε, όταν στα δικόγραφα διάβασε ότι ο λόγος του διαζυγίου, είναι ότι δεν φόρεσε το επίσημο κοστούμι της ομάδας, σε ματς κυπέλλου με τη FC Vizela και άρα δεν ακολούθησε τις υποχρεώσεις του, βάσει των όσων αναφέρονται στο συμβόλαιο του, στην παράγραφο "Κώδικας marketing". Το μόνο σχόλιο που είχε κάνει ο ίδιος ο Σίλβα, ήταν πως "έχω τη συνείδηση μου καθαρή".

Η Ένωση Προπονητών της χώρας του,... έβαλε πλάτη και με ανακοίνωση που εξέδωσε, ξεκαθάρισε την πρόθεση της να ενισχύσει την προσπάθεια του μέλους τους, στη δικαστική διαμάχη με το πορτογαλικό σύλλογο. Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση γράφτηκε ότι " η Sporting έχει ακόμη πρώτο προπονητή και ονομάζεται Μάρκο Σίλβα. Εάν δεν λύσει ή δεν ανακαλέσει το συμβόλαιό με αυτόν, δεν μπορεί να προσλάβει άλλον προπονητή. Είναι αντικανονικό. Εάν δεν φτάσει στη λίγκα ή την ομοσπονδία η ανάκληση του συμβολαίου, ο Σίλβα είναι ο προπονητής της Sporting". Πέρασε ο Ιούνιος, άκρη δεν βρέθηκε. Μπήκαμε στον Ιούλιο και την Κυριακή (5/7), οι Πορτογάλοι ενημέρωσαν ότι οι δυο πλευρές οδηγήθηκαν σε συμφωνία, επί του τερματισμού της συνεργασίας τους . Από τα 1.500.000 ευρώ που του χρωστούν οι συμπατριώτες του, θα πάρει 500.000 ευρώ και η ιστορία θα λήξει εδώ -για να προχωρήσουν και οι δύο κατά τον τρόπο που επιθυμούν. Στο συμβιβασμό, υπάρχει και ο όρος πως δεν θα μπορεί να κοουτσάρει την Porto ή την Benfica για την επόμενη διετία -αρχικά η Sporting ζητούσε τετραετία.

Τα ΜΜΕ της χώρας, πρόσθεταν στα ίδια κείμενα ότι ο Σίλβα θα γίνει ο τρίτος Πορτογάλος που κάθεται στον πάγκο των "ερυθρόλευκων" (μετά τους Λεονάρντο Ζαρντίμ και Βίτορ Περέιρα) και μένει να φανεί αν ισχύει το third time is a charm, που κυκλοφορεί ως φράση στον πλανήτη από το 1839 -και προφανώς υπάρχει λόγος για αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ