ΣΤΗΛΕΣ

Λούτσο vs Ζιζού #6

Λούτσο vs Ζιζού #6

Λουίς Ενρίκε και Ζιντάν τίθενται αντιμέτωποι σε clásico για πρώτη φορά ως προπονητές, όμως έχουν παίξει αντίπαλοι άλλες πέντε φορές ως παίκτες. Διαβάστε τις στατιστικές τους, δείτε τα γκολ τους και μάθετε για τον τσαμπουκά του Ζιζού στον Λούτσο (pics & videos)

Μπορεί το σαββατιάτικο clásico (2/4, 21:30) να μην έχει βαθμολογικό ενδιαφέρον για τις δυο ομάδες (αφού οι culés έχουν προβάδισμα δέκα βαθμών από τους merengues) όμως το δημοσιογραφικό κλισέ λέει ότι δεν υπάρχει ισπανικό ντέρμπι αιωνίων που να είναι αδιάφορο. Όταν οι διαφορές είναι μεγάλες, τότε αναλαμβάνει το γόητρο, που από μόνο του παίζει τεράστιο ρόλο στο θυμικό των παικτών και των φιλάθλων, τόσο της Μπάρτσα όσο και της Ρεάλ. Αυτή τη φορά πάντως, πρωταγωνιστές, εκτός από το πρεστίζ, θα είναι και οι δυο προπονητές. Λουίς Ενρίκε και Ζινεντίν Ζιντάν έχουν παίξει συνολικά σε 42 clásicos ως παίκτες (31 ο Λούτσο και με τις δυο φανέλες, 11 ο Ζιζού με τη Ρεάλ), όμως αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα βρεθούν αντιμέτωποι στο απόλυτο ισπανικό ντέρμπι ως προπονητές. Ο Λουίς Ενρίκε έχει οδηγήσει τους "μπλαουγκράνα" από τον πάγκο ήδη τρεις φορές (δυο πέρυσι με αντίπαλο τον Αντσελότι και μια φέτος στον πρώτο γύρο, σε εκείνο το εντυπωσιακό όσο και ιστορικό 0-4, όταν κόουτς της "βασίλισσας" ήταν ακόμα ο Ράφα Μπενίτεθ), όμως αυτή θα είναι η παρθενική συνάντησή του με τον Γάλλο πρώην σούπερ σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης.

Οι δυο τους ξέρουν τί σημαίνει clásico από όποια πλευρά και αν το εξετάσει κανείς. Έχουν πρωταγωνιστήσει στον αγωνιστικό χώρο του "Καμπ Νόου" και του "Σαντιάγο Μπερναμπέου" ως ποδοσφαιριστές, αμφότεροι έχουν πετύχει γκολ (πέντε ο Λουίς Ενρίκε & τρία ο Ζιντάν), έχουν γνωρίσει τη χαρά της νίκης και την πίκρα της ήττας, έχουν αποθεωθεί από τους φιλάθλους των ομάδων τους και έχουν φορέσει το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Μέσα σε όλα αυτά, υπάρχει και η περίφημη tangana του 2003, η κλωτσοπατινάδα δηλαδή ανάμεσα στους παίκτες των δυο ομάδων με τον Ζιντάν να επιτίθεται στον Λουίς Ενρίκε και να τον πιάνει με το χέρι από το πρόσωπο, χωρίς να γίνεται αντιληπτός από τον διαιτητή (κεντρική φωτογραφία). Τα κοινά clásicos των δυο προπονητών της σαββατιάτικης συνάντησης είναι συνολικά πέντε, τρία στο πρωτάθλημα και δυο στον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ της σεζόν 2001/02. Λούτσο και Ζιζού καλύπτουν συνολικά 15 χρόνια παρουσίας σε Ρεάλ και Μπαρτσελόνα (1991-2006), όμως μόνο τα τρία από αυτά είναι κοινά και στους δυο (η τριετία 2001-2004).

Λούτσο vs Ζιζού #6

Λουίς Ενρίκε και Ζιντάν στον πρώτο ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ της σεζόν 2001/02 στο "Καμπ Νόου". Ο Γάλλος είχε ανοίξει το σκορ και οι "μερένγκες" είχαν κερδίσει 0-2 (23/4/2002)

Όπως γράψαμε παραπάνω, Λούτσο και Ζιζού έχουν παίξει συνολικά 42 clásicos, τα 31 εκ των οποίων ο Ισπανός και τα 11 ο Γάλλος. Ο Λουίς Ενρίκε έχει αγωνιστεί και με τις δυο ομάδες, μια πενταετία (1991-1996) με τη Ρεάλ και μια οκταετία (1996-2004) με την Μπαρτσελόνα. Έχει σκοράρει και με τις δυο φανέλες, όμως πέρασε την πιο σημαντική ποδοσφαιρική του περίοδο στους "μπλαουγκράνα". Υπήρξε ένας από τους 33 συνολικά παίκτες που έπαιξαν και στους δυο συλλόγους και ένας από τους μόλις τρεις (και ο τελευταίος μέχρι σήμερα) που πήγαν απευθείας από τη Ρεάλ Μαδρίτης στη Μπαρτσελόνα. Από την άλλη, ο Ζιντάν πήγε στη Ρεάλ προερχόμενος από την Γιουβέντους, σε μια μεταγραφή που κόστισε περίπου 75 εκατομμύρια ευρώ, ποσό-παγκόσμιο ρεκόρ για την εποχή. Υπήρξε η δεύτερη μεγάλη προσθήκη στους galácticos της πρώτης θητείας του Φλορεντίνο Πέρεθ (μετά από την πρώτη, του Φίγκο). Πριν περάσουμε όμως στα πέντε clásicos που έπαιξαν οι δυο τους ως αντίπαλοι, ας δούμε πρώτα τί έχει κάνει ο καθένας τους στα ισπανικά ντέρμπι.

1. ΛΟΥΙΣ ΕΝΡΙΚΕ - ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ & ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Λούτσο vs Ζιζού #6

Ο Λούτσο με τη φανέλα της Ρεάλ και αντίπαλο τον Φίγκο. Οι δυο τους ακολούθησαν αντίθετες διαδρομές

Ο Λουίς Ενρίκε ξεκίνησε επαγγελματικά το ποδόσφαιρο το 1989 στην Σπόρτινγκ του Χιχόν, σε ηλικία 19 ετών. Η πολύ καλή του χρονιά (1990/91) στη θέση του επιθετικού (44 συμμετοχές σε πρωτάθλημα και Κύπελλο με 17 γκολ), έκανε τη Ρεάλ Μαδρίτης να κινηθεί αστραπιαία και να τον αγοράσει το καλοκαίρι του 1991 πληρώνοντας 1.5 εκατομμύριο ευρώ σημερινά χρήματα. Στους "μερένγκες" ο Λουίς Ενρίκε χρησιμοποιήθηκε από τους Άντιτς και Φλόρο κυρίως στη θέση του αριστερού μπακ χαφ, όμως τη σεζόν 1994/95, ο Βαλντάνο τον προώθησε τοποθετώντας τον είτε στο κέντρο, είτε ως δεύτερο επιθετικό, ακόμα και ως δεξί εξτρέμ. Εκείνη ήταν η καλύτερη χρονιά του Λούτσο στη Μαδρίτη. Κέρδισε το πρωτάθλημα και στις 7 Ιανουαρίου του 1995, πέτυχε το πρώτο και μοναδικό του γκολ σε clásico με τη φανέλα της Ρεάλ. Σε εκείνο το εντυπωσιακό 5-0 των "μερένγκες" επί της Μπαρτσελόνα, ο Λούτσο πέτυχε το 4-0 στο 68' της συνάντησης.

Την επόμενη περίοδο όμως η Ρεάλ υπέστη αγωνιστική καθίζηση, έμεινε εκτός Ευρώπης και ο Λουίς Ενρίκε έγινε ο "αγαπημένος" στόχος της κερκίδας, ακούγοντας συνεχώς αποδοκιμασίες και σφυρίγματα μέσα στο γήπεδο, σε έναν ρόλο "αποδιοπομπαίου τράγου" του "Μπερναμπέου". Τον Οκτώβριο του 1995 ο παίκτης δήλωσε πως έβλεπε το μέλλον του μακριά από την ισπανική πρωτεύουσα. Η Μπαρτσελόνα είχε εκφράσει ανεπίσημα το ενδιαφέρον της και στο τέλος εκείνης της περιόδου, το καλοκαίρι του 1996, ο παίκτης έμεινε ελεύθερος από τη Ρεάλ και κατέληξε στη Βαρκελώνη. Στην πενταετία που έμεινε στη Μαδρίτη, ο Λουίς Ενρίκε έπαιξε σε 13 clásicos: 9 για το πρωτάθλημα, 2 για το Κύπελλο και 2 για το ισπανικό Σούπερ Καπ. Σε αυτά τα 13 ντέρμπι, η Ρεάλ κέρδισε 4, έχασε 4 και τα υπόλοιπα 5 ήρθαν ισόπαλα. Οι "μερένγκες" πήραν την πρόκριση στο Κύπελλο και κατέκτησαν το Σούπερ Καπ. Ο Λουίς Ενρίκε αγωνίστηκε βασικός στα 9, ενώ στα υπόλοιπα (πρώτα) 4 χρησιμοποιήθηκε ως αλλαγή.

Λούτσο vs Ζιζού #6

Λουίς Ενρίκε και Ντέιβιντ Μπέκαμ σε ισπανικό clásico

Στη Μπαρτσελόνα, ο Λούτσο έγινε βασικός από την πρώτη του σεζόν στη θέση του δεύτερου επιθετικού, στην οποία τον τοποθέτησε ο Ρόμπσον και πέτυχε 17 γκολ κατακτώντας 3 τίτλους (ισπανικό Σούπερ Καπ, Copa del Rey και Κύπελλο Κυπελλούχων). Την επόμενη διετία υπήρξε βασικός συντελεστής στην κατάκτηση των δυο σερί πρωταθλημάτων με 29 τέρματα και έγινε από τους αγαπημένους παίκτες της κερκίδας, εκτός των άλλων και λόγω των παθιασμένων του clásicos απέναντι στη Ρεάλ. Το πρώτο του τέρμα με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα απέναντι στους "μπλάνκος", ήρθε τη σεζόν 1997/98 στη Μαδρίτη, στη μεγάλη νίκη των "μπλαουγκράνα" με 2-3, ματς στο οποίο είχαν σκοράρει κατά σειρά οι Ριβάλντο, Λούτσο και Ζιοβάνι, με τον τελευταίο να αφιερώνει τις τρεις περίφημες "butifarras" στο κοινό του "Σαντιάγο Μπερναμπέου"! Την επόμενη χρονιά (1998/99), στο clásico του "Καμπ Νόου", πέτυχε δυο γκολ ανοίγοντας τον δρόμο για το τελικό 3-0 της Μπάρτσα επί των "μερένγκες".

Ακολούθησαν δυο ακόμα τέρματα, ένα το 2000 στο 2-0 της Βαρκελώνης και ένα το 2003 στο 1-1 της Μαδρίτης. Η επόμενη σεζόν (2003/04) ήταν η τελευταία της μεγάλης καριέρας του Λουίς Ενρίκε, η οποία ολοκληρώθηκε με 620 επίσημες συμμετοχές στις τρεις του ομάδες (Χιχόν, Ρεάλ και Μπαρτσελόνα) και 155 συνολικά τέρματα. Στην οκταετία που έμεινε στη Βαρκελώνη, ο Λούτσο έπαιξε σε 18 clásicos: 13 για το πρωτάθλημα, 2 για το Κύπελλο, 1 για το ισπανικό Σούπερ Καπ και 2 για το Τσάμπιονς Λιγκ. Σε αυτά τα 18 ντέρμπι, η Μπαρτσελόνα κέρδισε 8, έχασε 3 και τα υπόλοιπα 7 ήρθαν ισόπαλα. Οι "μπλαουγκράνα" πήραν την πρόκριση στο Κύπελλο, έχασαν το Σούπερ Καπ και αποκλείστηκαν στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Λουίς Ενρίκε αγωνίστηκε βασικός στα 17, ενώ χρησιμοποιήθηκε ως αλλαγή στο τελευταίο clásico της καριέρας του. Τέλος, σε αυτά τα 18 παιχνίδια πέτυχε 5 γκολ, όλα στην Πριμέρα Ντιβισιόν.

2. ΖΙΝΕΝΤΙΝ ΖΙΝΤΑΝ - ΡΕΑΛ ΜΑΡΙΤΗΣ

Λούτσο vs Ζιζού #6

Ζινεντίν Ζιντάν και Φιλίπ Κοκού σε ισπανικό clásico

Ο Ζιζού έφτασε στη Ρεάλ το καλοκαίρι του 2001 μετά βαΐων και κλάδων για να ξεκινήσει στην ουσία το "γαλαξιακό" έργο του Πέρεθ, που έναν χρόνο νωρίτερα είχε εγκαινιάσει την πρώτη του θητεία στην προεδρία των "μερένγκες" φέρνοντας στη Μαδρίτη τον Λουίς Φίγκο. Ακολούθησαν την επόμενη διετία, πρώτα ο Ρονάλντο (το 2002 από την Ίντερ) και κατόπιν ο Μπέκαμ (το 2003 από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) για να ολοκληρωθεί το παζλ. Ο Γάλλος άσος βέβαια δεν χρειάστηκε να περιμένει την άφιξη των δυο τελευταίων για να δείξει την τεράστια αξία του. Στην πρώτη του κιόλας σεζόν, βοήθησε την καινούργια του ομάδα να φτάσει μέχρι τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, αποκλείοντας στον ημιτελικό την Μπαρτσελόνα και κατακτώντας στη συνέχεια το τρόπαιο στο "Hampden Park" της Γλασκόβης απέναντι στην Μπάγερ Λεβερκούζεν με το υπερηχητικό, εναέριο βολέ του, που σήμανε την κατάκτηση της "novena", του ένατου Κυπέλλου Πρωταθλητριών από τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Στα πέντε χρόνια που αγωνίστηκε ο Ζιντάν με τους "μερένγκες" (2001-2006), έχασε μόνο ένα clásico πρωταθλήματος, εκείνο του πρώτου γύρου τη σεζόν 2002/03, λόγω οσφυαλγίας. Αντίθετα, πήρε μέρος σε όλα τα υπόλοιπα, εννιά τον αριθμό και έφτασε συνολικά τα έντεκα, προσθέτοντας τα δυο ματς στην ημιτελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ στην πρώτη του χρονιά στη Ρεάλ. Άρα λοιπόν, στην πενταετία που έμεινε στη Μαδρίτη, ο Ζιζού έπαιξε σε 11 clásicos, σε δυο μόνο διοργανώσεις, Λίγκα και Τσάμπιονς Λιγκ. Σε αυτά τα 11 ντέρμπι, η Ρεάλ Μαδρίτης κέρδισε 4, έχασε 3 και τα υπόλοιπα 4 ήρθαν ισόπαλα. Οι "μερένγκες" πήραν την πρόκριση στον τελικό του Champions League. Ο Ζιντάν αγωνίστηκε βασικός και στα 11, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι η τελευταία του παρουσία σε clásico ήταν την 1η Απριλίου του 2006, κάτι που σημαίνει ότι τον χωρίζει ακριβώς μια δεκαετία από το σαββατιάτικο clásico, το οποίο θα διευθύνει από τον πάγκο. Από τα συνολικά τρία τέρματα που πέτυχε, τα δυο στο πρωτάθλημα (στο 1-1 του Καμπ Νόου το 2002 και στο 4-2 του Μπερναμπέου το 2005) επιτεύχθηκαν σε ματς που δεν έκριναν τον τίτλο μεταξύ τους, όμως το 0-1 του πρώτου ημιτελικού του CHL το 2001, έβαλε τις βάσεις για την πρόκριση των "μπλάνκος" στον τελικό.

3. ΛΟΥΤΣΟ VS ΖΙΖΟΥ

Λούτσο vs Ζιζού #6

Λουίς Ενρίκε και Ζιντάν, δευτερόλεπτα πριν ο Γάλλος αρπάξει τον Ισπανό από το πρόσωπο! (19/4/2003)

Ας δούμε τώρα τί έχει συμβεί στα πέντε clásicos που Λουίς Ενρίκε και Ζινεντίν Ζιντάν βρέθηκαν αντιμέτωποι μέσα στο γήπεδο. Όπως αναφέραμε και στην αρχή, οι δυο τους αγωνίστηκαν παράλληλα σε Μπαρτσελόνα και Ρεάλ την τριετία 2001-2004. Σε αυτή την περίοδο έπαιξαν ως αντίπαλοι σε τρεις αγώνες πρωταθλήματος και στους δυο ημιτελικούς αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ την άνοιξη του 2002. Η πρώτη τους συνάντηση έγινε στις 16 Μαρτίου του 2002, στο "Καμπ Νόου". Η Μπάρτσα βρισκόταν εκτός διεκδίκησης του τίτλου, ενώ η Ρεάλ πάλευε με τη Βαλένθια για την κορυφή. Οι "μερένγκες" προηγήθηκαν 0-1 με τον Ζιντάν, όμως ο Τσάβι διαμόρφωσε το τελικό 1-1 στην επανάληψη. Με τον βαθμό της ισοπαλίας, οι "μπλάνκος" ισοβάθμισαν στην πρώτη θέση με τις "νυχτερίδες", αλλά τελικά, στη συνέχεια έχασαν το πρωτάθλημα από τη Βαλένθια του Ράφα Μπενίτεθ. Το δεύτερο "ραντεβού" των σημερινών προπονητών στη Λίγκα ήρθε έναν χρόνο αργότερα, στις 19 Ιανουαρίου του 2003 και ήταν το πιο επεισοδιακό από όλα.

Λούτσο vs Ζιζού #6

Ο Λουίς Ενρίκε έχει απομακρυνθεί από την tangana, ενώ ο Μακελελέ τραβάει τα μαλλιά του Μότα! (19/4/2003)

Η Μπαρτσελόνα βρισκόταν και πάλι εκτός διεκδίκησης τίτλου, ήταν ξανά η 30η αγωνιστική και η Ρεάλ έδινε μάχη με τις Ρεάλ Σοθιεδάδ και Ντεπορτίβο. Ο Ρονάλντο άνοιξε το σκορ ξεσηκώνοντας τις εξέδρες του "Μπερναμπέου", όμως λίγο αργότερα ήταν η σειρά του Λουίς Ενρίκε να ισοφαρίσει και να πανηγυρίσει έξαλλα μπροστά στους φιλάθλους της πρώην ομάδας του. Ο Ζιντάν προφανώς εκνευρίστηκε και τρία λεπτά αργότερα χτύπησε εκτός φάσης τον Πουγιόλ στο πρόσωπο. Οι παίκτες και των δυο ομάδων έγιναν ένα κουβάρι και μέσα στην αναμπουμπούλα, ο Λουίς Ενρίκε, ως αρχηγός, πήγε να ζητήσει τα ρέστα από τον Γάλλο. Ο Ζιζού ως απάντηση, έπιασε τον Λούτσο από το πρόσωπο, αλλά τελικά οι πιο ψύχραιμοι τους χώρισαν. Ο διαιτητής της συνάντησης, Μουνίθ Φερνάντεθ, δεν πήρε χαμπάρι, ενώ στη συνέχεια της tangana, ο Μακελελέ τράβηξε τα μαλλιά του Μότα! Οι "μπλαουγκράνα" ζήτησαν την αποβολή του Ζιντάν και ένα πέναλτι πιο μετά πάνω στον Λουίς Ενρίκε, όμως το ματς έληξε 1-1, με τη φωτογραφία των Ζιζού και Λούτσο να κάνει τον γύρο του κόσμου. Η Ρεάλ κατάφερε τελικά να ανακηρυχθεί πρωταθλήτρια στο τέλος εκείνης της σεζόν, στην μοναδική Λίγκα που κατέκτησαν οι galácticos.

Βίντεο: Ζιζού vs Λούτσο, σε όλη τους τη μεγαλοπρέπεια!

Για τα δυο ματς του ημιτελικού του Τσάμπιονς Λιγκ, τα γράψαμε νωρίτερα στο κείμενο. Και στα δυο αυτά παιχνίδια αγωνίστηκαν τόσο ο Ζιντάν όσο και ο Λουίς Ενρίκε, με τον Γάλλο να σκοράρει στο 0-2 του πρώτου αγώνα και τη Ρεάλ να αποκλείει την Μπάρτσα από τον τελικό. Η πέμπτη και τελευταία φορά που βρέθηκαν στο ίδιο γήπεδο ως αντίπαλοι Λουίς Ενρίκε και Ζιντάν, ήταν στις 25 Απριλίου του 2004, στο τελευταίο clásico του Λούτσο, λίγες εβδομάδες πριν ολοκληρώσει την καριέρα του. Ο αγώνας διεξήχθη στο "Μπερναμπέου", στα πλαίσια της 34ης αγωνιστικής, με τη Ρεάλ και τη Βαλένθια ισόβαθμες στην κορυφή. Η Μπαρτσελόνα είχε τεθεί εκτός μάχης, όμως ήθελε να στερήσει τον τίτλο από τους "μερένγκες". Ο Σολάρι έβαλε μπροστά τους γηπεδούχους στο 53', όμως ισοφάρισε στο 56' ο Κλάιφερτ και η ανατροπή ολοκληρώθηκε στο 86' από τον Τσάβι. Η Βαλένθια πέρασε μπροστά και τελικά ο Ράφα Μπενίτεθ την οδήγησε σε ένα ακόμα πρωτάθλημα.

Κάνοντας την τελική σούμα, βλέπουμε πως σε ότι αφορά τα αποτελέσματα, η ισορροπία είναι απόλυτη. Στα πέντε clásicos που έπαιξαν ως αντίπαλοι οι Λουίς Ενρίκε και Ζιντάν, ένα νίκησε ο Ισπανός, ένα νίκησε ο Γάλλος και τρία έληξαν ισόπαλα (6-5 τα τέρματα υπέρ της Ρεάλ & 3-1 τα τέρματα υπέρ του Ζιζού). Η Ρεάλ στέρησε έναν τελικό Τσάμπιονς Λιγκ από την Μπαρτσελόνα, η οποία στέρησε σε μεγάλο βαθμό ένα πρωτάθλημα από τη Ρεάλ. Η συνέχεια της "μονομαχίας" των δυο επί της οθόνης (2/4, 21:30) και φυσικά από διαφορετικά πόστα.

Πηγές: As, Mundo Deportivo, Sport, lfp.es

Λούτσο vs Ζιζού #6

Βίντεο: Τα 5 γκολ που πέτυχε ο Λουίς Ενρίκε σε clásicos με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα

Βίντεο: Το μοναδικό γκολ που πέτυχε ο Λουίς Ενρίκε σε clásico με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης (Ρεάλ - Μπάρτσα 5-0, 7/1/1995)

Βίντεο: Το υπέροχο γκολ του Ζιντάν στον πρώτο ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ μέσα στο "Καμπ Νόου" (23/4/2002)

Βίντεο: Εκπληκτική ασίστ του Ρονάλντο, φοβερό τελείωμα του Ζιντάν με κεφαλιά ψαράκι (Ρεάλ - Μπάρτσα 4-2, 10/4/2005)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ