ΣΤΗΛΕΣ

Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γ.: Οι πιο εκκωφαντικές μεταξύ τους νίκες

Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γ.: Οι πιο εκκωφαντικές μεταξύ τους νίκες

Η Λίβερπουλ υποδέχεται τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για τον πρώτο αγώνα της φάσης των "16" του Europa League (10/3, 22:05) και το Sport24.gr θυμίζει τις μεγαλύτερες νίκες στις μεταξύ τους αναμετρήσεις που έχουν φτάσει ήδη τις 194 συνολικά.

Μπορεί να μην διάγουν τις ενδοξότερες στιγμές της ιστορίας τους, αφού δεν είναι σε θέση αυτή την περίοδο ούτε καν να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα της χώρας τους. Αυτό ουδόλως μειώνει την αίγλη τους, τη λάμψη τους και το βαρύ τους όνομα. Όταν, δε, αναμετρώνται, τότε όλα τα βλέμματα πέφτουν πάνω τους, διότι πρόκειται αναμφίβολα για "τη μητέρα των μαχών" στην Αγγλία.

Αυτή την φορά όμως, θα αναμετρηθούν για την φάση των "16" του Europa League και παρά το γεγονός ότι ιστορικά έχουν ανταμώσει 194 φορές, αυτή θα είναι η παρθενική σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μάχονται το βράδυ της Πέμπτης (10/3, 22:05) και σε κάθε περίπτωση πρόκειται για το κορυφαίο από τα οκτώ ζευγάρια της δεύτερης τη τάξει διασυλλογικής διοργάνωσης.

Οι "κόκκινοι διάβολοι" λόγω και του γεγονότος ότι την τελευταία 20ετία έχουν για τα καλά το "πάνω χέρι" σε σχέση με τους "ρεντς", έχουν πάρει διαφορά στις νίκες. Μετρούν 79 έναντι 64 της ομάδας του Μερσεϊσάιντ, ενώ 51 ματς έχουν λήξει ισόπαλα. Ποιες είναι όμως οι μεγαλύτερες νίκες στις μεταξύ τους μονομαχίες στο Νησί; Η ιστορία ξεκινάει πριν το 1900 (!) και το "μενού" περιλαμβάνει επτάρες, εξάρα και πεντάρες. Το Sport24.gr κάνει φλας μπακ και θυμίζει.

Οι μεγαλύτερες νίκες της Λίβερπουλ

Επειδή το πρώτο παιχνίδι διεξάγεται στο Άνφιλντ, ξεκινάμε από τις μεγαλύτερες σε έκταση νίκες της Λίβερπουλ, η οποία μπορεί να υπερηφανεύεται για το μεγαλύτερο σκορ απέναντι στη μεγάλη της αντίπαλο, έστω και αν συνέβη... αρκετά παλιά. Συγκεκριμένα, στις 12 Οκτωβρίου 1895 για την 2η κατηγορία, οι "κόκκινοι" επικράτησαν της Νιούτον Χιθ (έ τσι λεγόταν η Γιουνάιτεντ μέχρι το 1902) με 7-1. Εκείνη την σεζόν, η Λίβερπουλ βγήκε πρώτη και πήρε τον τίτλο, ενώ η Νιούτον Χιθ τερμάτισε στην έκτη θέση.

Η δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση νίκη ήρθε 30 χρόνια μετά, στις 19 Σεπτεμβρίου 1925, με τη Λίβερπουλ να διαλύει τη Γιουνάιτεντ με 5-0 στο Άνφιλντ. Από 'κει και πέρα, ακολούθησαν δυο τεσσάρες με διαφορά... 85 ετών. Η πρώτη ήταν στις 22 Απριλίου 1905, όταν η Λίβερπουλ νίκησε 4-0 τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ το ίδιο σκορ ( 4-0) σημειώθηκε στο Άνφιλντ στις 16 Σεπτεμβρίου 1990, με τον Μπίρντσλι να πετυχαίνει χατ-τρικ για την ομάδα του Ρόι Έβανς.

Από 'κει και πέρα, η Λίβερπουλ μετρά και δεύτερη επτάρα απέναντι στη Γιουνάιτεντ στο πλέον χορταστικό ματς ανάμεσα στις δυο ομάδες με συνολικά 11 γκολ. Το ημερολόγιο έγραφε 25 Μαρτίου 1908, όταν στο "Άνφιλντ" η γηπεδούχος ομάδας επιβλήθηκε με 7-4 σε ματς για την πρώτη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Επιπροσθέτως, η ομάδα του Λιμανιού έχει και δυο εμφατικές νίκες μέσα στο Ολντ Τράφορντ απέναντι στη Μάντσεστερ. Η πρώτη ήταν με 5-2 στις 21 Νοεμβρίου 1936.

Όσο για την δεύτερη ήταν με 4-1 στις 13 Μαρτίου 2009. Η ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ βρέθηκε πίσω στο σκορ στο 23’ από εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Ρονάλντο, αλλά κατάφερε να γυρίσει το ματς. Ο Φερνάντο Τόρες ισοφάρισε στο 28’ σε 1-1 και ο Στίβεν Τζέραρντ στο 44’ έβαλε μπροστά τη Λίβερπουλ με πέναλτι.Στο 76’, ο Νεμάνια Βίντιτς αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη κάρτα για φάουλ στον Τζέραρντ, που βρισκόταν σε προφανή θέση για γκολ. Ένα λεπτό αργότερα, ο Αουρέλιο με εκτέλεση φάουλ έκανε το 3-1 και στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού ο Ντοσένα με πλασέ στην κίνηση έγραψε το τελικό σκορ.

Οι μεγαλύτερες νίκες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Αναφέρθηκε και πιο πάνω ότι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μετρά 15 περισσότερες νίκες από τη Λίβερπουλ στις μεταξύ τους αναμετρήσεις. Η μεγαλύτερη σε έκταση σημειώθηκε το μακρινό 1928 και συγκεκριμένα στις 5 Μαΐου, όταν οι "κόκκινοι διάβολοι" διέλυσαν τη μεγάλη τους αντίπαλο με το εμφατικό 6-1 στο Ολντ Τράφορντ. Δεκαοκτώ χρόνια μετά, έφτασαν σε δεύτερη νίκη με διαφορά πέντε τερμάτων και ήταν το 5-0 στις 11 Σεπτεμβρίου 1946, με τον Σταν Πίρσον να πετυχαίνει τα τρία από τα πέντε γκολ της ομάδα τους. Ο Πίρσον αγωνίστηκε σε 312 παιχνίδια με την φανέλα της Γιουνάιτεντ, σημειώνοντας 127 γκολ και θεωρείται ένας από τους καλύτερους επιθετικούς που είχε ποτέ.

Από 'κει και πέρα, στις 19 Δεκεμβρίου 1953 η Γιουνάιτεντ διέλυσε με 5-1 τη Λίβερπουλ στο "Θέατρο των Ονείρων", ενώ διαφορά τεσσάρων τερμάτων είχαμε άλλες τρεις φορές. Πρώτα απ' όλα, στις 7 Σεπτεμβρίου 1907 με το επιβλητικό 4-0, στις 12 Απριλίου 1952 η Μάντσεστερ επικράτησε με 4-0 των ρεντς, ενώ 51 χρόνια μετά και συγκεκριμένα στις 5 Απριλίου 2003 στο "Ολντ Τράφορντ" οι "μπέμπηδες" επιβλήθηκαν με το ίδιο σκορ ( 4-0), που είναι η μεγαλύτερή τους νίκη στα χρόνια της Premier League. Ο Σάμι Χίπια έκανε πέναλτι και είδε την κόκκινη κάρτα από το 4'. Ο Ρουντ Φαν Νίστελροϊ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα, ενώ στο 65' Ολλανδός ξανά με πέναλτι έγραψε το 2-0. Στο 79', από σέντρα του Μπέκαμ, ο Γκιγκς έκανε τρία τα γκολ της διαφοράς και ο Σόλσκιερ στις καθυστερήσεις διαμόρφωσε το τελικό σκορ.

Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γ.: Οι πιο εκκωφαντικές μεταξύ τους νίκες

Τέλος, άλλη μια τεσσάρα περιλαμβάνει η "γκάμα" των νικών της Γιουνάιτεντ απέναντι στη μεγάλη της αντίπαλο και ήταν με 4-1 στο "Ολντ Τραφορντ" στις 6 Απριλίου 1931 για το πρωτάθλημα. Θα πρέπει να τονιστεί ότι εκτός έδρας η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν έχει νικήσει ποτέ τη Λίβερπουλ με διαφορά ανώτερη των δυο τερμάτων και τελευταία φορά ήταν πριν 19 χρόνια (6/12/1997, 3-1 στο "Άνφιλντ")

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ