ΣΤΗΛΕΣ

Κάνοντας χατ-τρικ σε μερικά δευτερόλεπτα

Κάνοντας χατ-τρικ σε μερικά δευτερόλεπτα

Σαν σήμερα πριν από 11 χρόνια ο Τζέιμς Χέιτερ μπήκε ως αλλαγή στο 84' και πέτυχε χατ-τρικ σε 141''. Δείτε τα πιο γρήγορα χατ-τρικ στην ιστορία, τους φοβερούς Φάουλερ και Βίγια, αλλά και τους κορυφαίους σε Μουντιάλ και Champions League (videos)

Σαν σήμερα πριν από 11 χρόνια, δηλαδή στις 24 Φεβρουαρίου 2004, ο Τζέιμς Χέιτερ μπήκε ως αλλαγή στο 84' και πέτυχε χατ-τρικ μέσα σε 141 δευτερόλεπτα!

Όλα αυτά με την φανέλα της Μπόρνμουθ κόντρα στην Ρέξαμ, σε ματς για την Football League.

Όχι, δεν είναι το πιο γρήγορο χατ-τρικ στον πλανήτη, είναι απλά το πιο γρήγορο χατ-τρικ στην 2η κατηγορία της Αγγλίας.

Ο παγκόσμιος ρέκορντμαν

Αυτός λοιπόν που έχει κάνει το πιο γρήγορο χατ-τρικ στην ιστορία του ποδοσφαίρου (προφανώς το πιο γρήγορο από τα καταγεγραμμένα), είναι ο Άλεξ Τορ (ο χαμογελαστός τύπος στην κεντρική φωτό).

Πρόκειται για έναν 22άχρονο Άγγλο επιθετικό, ο οποίος πριν από δύο χρόνια, τον Μάιο του 2013, πέτυχε σε ματς ερασιτεχνικού πρωταθλήματος της χώρας του χατ-τρικ σε 70 δευτερόλεπτα!

Τότε ήταν 20 ετών, με την φανέλα της Rawson Spring's πέτυχε το πρώτο γκολ στο 11' κόντρα στην Winn Gardens. Σκόραρε ξανά μετά από 30'' και ξανά μετά από άλλα 40''. Το τελικό σκορ 7-1 ήταν 7-1 και μάλιστα η Rawson Spring's κέρδισε την άνοδο στην Division One.

Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός πως ο Άλεξ Τορ σε ματς τρεις μέρες πριν από το ρεκόρ του, είχε πετύχει χατ-τρικ μέσα σε 3 λεπτά!

Κάνοντας χατ-τρικ σε μερικά δευτερόλεπτα

Οι άλλοι του... βάθρου

Το προηγούμενο ρεκόρ το είχε ο Σκωτσέζος, Τόμι Ρος, με την Ρος Κάουντι κόντρα στην Νερν Κάουντι στις 28 Νοεμβρίου 1964, με 3 γκολ σε 90 δευτερόλεπτα.

Στην τρίτη θέση είναι ο Εδουάρδο Μαλιόνι, Αργεντινός επιθετικός της Ιντεπεντιέντε, ο οποίος στις 18 Μαρτίου 1973 πέτυχε χατ-τρικ μέσα σε 1:50, κόντρα στην Χιμνάσια Λα Πλάτα (110 δευτερόλεπτα).

Βίντεο δεν υπάρχει, ωστόσο, μπορείτε να δείτε τον ίδιο χρόνια μετά από χρόνια να μιλάει για το κατόρθωμά του...

Τέλειο χατ-τρικ σε 2' και 42''

Για όσους δεν το γνωρίζουν, το τέλειο χατ-τρικ είναι αυτό στο οποίο ο ποδοσφαιριστής έχει πετύχει ένα γκολ με το αριστερό πόδι, ένα με το δεξί και ένα με το κεφάλι.

Πριν τρία χρόνια, ο Φινλανδός επιθετικός, Γιόελ Ποχγιάνπαλο, σε ηλικία 17 ετών πέτυχε με την φανέλα της Ελσίνκι κόντρα στην Μάριενχαμ το τέλειο χατ-τρικ σε 2 λεπτά και 42 δευτερόλεπτα (ή αν σας αρέσει περισσότερο... σε 162'').

Η ομάδα του μάλιστα έχανε με 0-1, τελικά νίκησε με 3-1...

Ο τρομερός, Ρόμπι Φάουλερ

Το πιο γρήγορο χατ-τρικ στην ιστορία της Premier League το έχει πετύχει στις 28 Αυγούστου 1994 ο Ρόμπι Φάουλερ με την Λίβερπουλ κόντρα στην Άρσεναλ και τον Ντέιβιντ Σίμαν, μέσα σε 4 λεπτά και 33 δευτερόλεπτα, κάτι... αδιανόητο δεδομένης της δυναμικότητας και του αντιπάλου!

Ορισμός και ταχύτητα από τον Βίγια

Το "χατ-τρικ" προέρχεται από το κρίκετ, ωστόσο, ο αυθεντικός ποδοσφαιρικός του ορισμός λέει πως χατ-τρικ κάνει έναν παίκτης όταν βάζει 3 γκολ στο ίδιο ημίχρονο και η ομάδα νικά με 3-0.

Αυτό έκανε ο Νταβίντ Βίγια μέσα στο "Σαν Μαμές", χαρίζοντας στην Βαλένθια τη νίκη με 3-0 επί της Μπιλμπάο, πετυχαίνοντας το πρώτο του χατ-τρικ με τις "νυχτερίδες", σε λιγότερο από 5 λεπτά (80ό λεπτό με 85ο).

Ώρα για Μουντιάλ...

Σε 19 διοργανώσεις και σε περισσότερα από 700 ματς Παγκοσμίου Κυπέλλου, έχουν επιτευχθεί 50 χατ-τρικς.

Το 50ό το πέτυχε ο Τζέρνταν Σατσίρι για την Ελβετία κόντρα στην Ονδούρα το 2014, το μοναδικό Μουντιάλ χωρίς χατ-τρικ ήταν αυτό του 2006 στην Γερμανία και το Μουντιάλ με τα περισσότερα ήταν αυτό της Ελβετίας το 1954, στο οποίο είχαμε 8 χατ-τρικς.

Ο μοναδικός που έχει κάνει χατ-τρικ σε τελικό είναι ο Άγγλος, Τζεφ Χερστ, κόντρα στην Γερμανία το 1966. Μάλιστα είναι και το πιο αργό, καθώς τα δύο τελευταία γκολ ήρθαν στην παράταση (10', 98', 120').

Το πιο γρήγορο χατ-τρικ σε Μουντιάλ το πέτυχε το 1982 ο Ούγγρος, Λάσλο Κις. Έβαλε τα 3 γκολ μέσα σε 7 λεπτά (69', 72, 76'), ενώ είναι ο μόνος σε Παγκόσμιο Κύπελλο που έκανε χατ-τρικ ενώ μπήκε στο ματς ως αλλαγή (6ο, 8ο και 9ο γκολ της Ουγγαρίας).

...και Champions League

Στο Champions League ο μοναδικός Έλληνας που έχει πετύχει χατ-τρικ είναι ο Κώστας Μήτρογλου (Άντερλεχτ - Ολυμπιακός 0-3, 2/10/2013), ενώ μόνος ένας ακόμη το έχει καταφέρει για ελληνική ομάδα, ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς (Ολυμπιακός - Λεβερκούζεν 6-2, 18/9/2002).

Το τελευταίο χατ-τρικ για το CL το έκανε ο Μάριο Μάντζουκιτς κόντρα στον Ολυμπιακό, κόντρα στον οποίο το ίδιο έχουν πετύχει οι Φαν Πέρσι, Μοριέντες και Αγεγκμπένι.

Κόντρα στην ΑΕΚ έκανε ο Ρομάριο (Αϊντχόφεν) και κόντρα στον Παναθηναϊκό οι Ιακουίντα (Ουντινέζε) και Ετο'ό (Μπαρτσελόνα).

Πέντε φορές χατ-τρικ (3 ή περισσότερα γκολ) έχει κάνει ο Λιονέλ Μέσι, τρεις φορές οι Λουίζ Αντριάνο, Μάριο Γκόμεθ και Φιλίπο Ιντσάγκι, ενώ 11 παίκτες το έχουν κάνει από δύο φορές. Ο Λουίζ Αντριάνο φέτος με την Σαχτάρ έγινε ο πρώτος που πέτυχε χατ-τρικ σε συνεχόμενα ματς (αυτά με την ΜΠΑΤΕ).

Φτάνοντας στο θέμα μας, το γρηγορότερο χατ-τρικ το έχει κάνει ο Μπαφετιμπί Γκομίς μέσα σε 7 λεπτά (όσο και ρεκόρ του Μουντιάλ δηλαδή). Ήταν στη νίκη της Λιόν επί της Ντίναμο στο Ζάγκρεμπ με 7-1 στις 7/12/2011, ενώ πέτυχε εν συνεχεία και 4ο γκολ (45', 48', 52, 70').

Έσπασε ρεκόρ 16 ετών, με τον Μάικ Νιουελ να είναι πλέον δεύτερος, έχοντας πετύχει 3 γκολ σε 9 δευτερόλεπτα με την Μπλάκμπερν κόντρα στην Ρόζενμποργκ (6/12/1995).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ