ΣΤΗΛΕΣ

Ιστορίες επιτυχημένων αθλητών: Από το μηδέν στην καταξίωση

Ιστορίες επιτυχημένων αθλητών: Από το μηδέν στην καταξίωση

Έζησαν μέσα στη φτώχεια και κατάφεραν να δημιουργήσουν περιουσίες. Ξεκίνησαν από το μηδέν και έφτασαν στην κορυφή. Το Sport24.gr παρουσιάζει μικρές ιστορίες πίσω από την εξέλιξη επιτυχημένων αθλητών.

From Zero to Hero. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο εναλλακτικός τίτλος του κειμένου. Για να φτάσεις στην κορυφή πρέπει να ξεκινήσεις από κάπου, ακόμη κι αν αυτό το "κάπου" είναι... το μηδέν. Οι ιστορίες των παρακάτω αθλητών έχουν μερικά κοινά σημεία. Όλοι ξεκίνησαν από το τίποτα, χωρίς κανένα background, όλοι έπρεπε να είναι διαρκώς "on the move". H διαδρομή που διένυσαν μέχρι την κορυφή ήταν δύσκολη, όμως όλοι κατάφεραν να αλλάξουν τις ζωές τους προς το καλύτερο.

Με αφορμή την καινοτόμα καμπάνια της LeasePlan, "LeasePlan Real Stories" για μικρές ιστορίες επιτυχημένων ανθρώπων, το Sport24.gr παρουσιάζει τέσσερα παραδείγματα καταξιωμένων αθλητών και τις διαδρομές τους. Διαδρομές που μπορεί να ξεκίνησαν με φτώχεια, εγκατάλειψη και δύσκολες στιγμές, στην πορεία όμως έγιναν τόσο όμορφες που αξίζει να τις διηγηθείς.

Γιατί είναι ωραίο να προχωράς μπροστά. Είναι ακόμη πιο ωραίο να σε συνοδεύει η LeasePlan. Κακά, Ριβάλντο, Ριμπερί και Τέβες προχώρησαν μπροστά. Και αυτές είναι οι ιστορίες τους.

ΚΑΚΑ

AC Milan's Kaka pulls up his jersey to reveal a t-shirt which reads "I Belong To Jesus" and points to the sky after scoring his team's third goal against Boca Juniors during the second half of the final match of the FIFA Club World Cup soccer championship in Yokohama, Japan Sunday, Dec. 16, 2007. AC Milan won the match 4-2. (AP Photo/Koji Sasahara)
AC Milan's Kaka pulls up his jersey to reveal a t-shirt which reads "I Belong To Jesus" and points to the sky after scoring his team's third goal against Boca Juniors during the second half of the final match of the FIFA Club World Cup soccer championship in Yokohama, Japan Sunday, Dec. 16, 2007. AC Milan won the match 4-2. (AP Photo/Koji Sasahara) ASSOCIATED PRESS

AP Photo/Koji Sasahara

Σήμερα θεωρείται - κι όχι άδικα - ένας από τους καλύτερους Βραζιλιάνους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Για τη Μίλαν είναι κάτι περισσότερο από αυτό, είναι σύμβολο, ενώ κατά τη διάρκεια της καριέρας του κατάφερε να αποκτήσει εκατομμύρια θαυμαστές σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Δεν μεγάλωσε μέσα στη φτώχεια, όπως τόσοι και τόσοι συμπατριώτες του, ωστόσο ένα ατύχημα στα 18 του θα μπορούσε να έχει αλλάξει τελείως τη ζωή και την καριέρα του. Ο νεαρός τότε Κακά αγωνιζόταν στη μικρή ομάδα της Σάο Πάολο. Σε ένα ματς δέχθηκε την κίτρινη κάρτα που του στερούσε τη συμμετοχή από το επόμενο παιχνίδι και βρήκε την ευκαιρία να περάσει το Σαββατοκύριακο με τους παππούδες του. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σε ένα water park χτύπησε δυνατά το κεφάλι του στο πάτο της πισίνας.

Πιστεύω ότι δεν ήταν τύχη. Ο Θεός με προστάτευε

"Βγήκα από την πισίνα με έναν δυνατό πονοκέφαλο. Ο αδερφός μου με ρώτησε τι συνέβη, είδε ότι αιμορραγούσα και με έπεισε να πάμε στο νοσοκομείο για ακτινογραφίες. Όλα φαίνονταν οκ. Έκανα μερικά ράμματα και αυτό ήταν όλο. Επέστρεψα στο Σάο Πάολο για προπόνηση τη Δευτέρα και την Τρίτη είπα στον προπονητή και τον φυσικοθεραπευτή και τους είπα ότι δεν άντεχα τον πόνο. Με έστειλαν στο νοσοκομείο και έκανα ξανά ακτινογραφίες. Σε αυτές φάνηκε το κάταγμα στον έκτο σπόνδυλο. Όλοι, συμπεριλαμβανομένων των γιατρών, μου είπαν ότι ήμουν τυχερός που δεν συνέβη τίποτα πιο σοβαρό. Μου είπαν ότι θα μπορούσα να μείνω παράλυτος και να χάσω την ικανότητα να περπατάω και να παίζω ποδόσφαιρο. Πιστεύω ότι δεν ήταν τύχη. Πιστεύω ότι ο Θεός με προστάτευε από οτιδήποτε σοβαρό", είχε δηλώσει.

Το σοβαρό αυτό ατύχημα συνέβη τον Οκτώβριο του 2001. Τον Ιανουάριο του 2001, ο Κακά επέστρεψε στο γήπεδο και κλήθηκε στην πρώτη ομάδα της Σάο Πάολο. Ένα αστέρι γεννιόταν. Τι ακολούθησε; Ένα Παγκόσμιο Κύπελλο με τη Βραζιλία, οι ένδοξες εποχές της Μίλαν, ένα Champions League, μια Χρυσή Μπάλα, η Ρεάλ Μαδρίτης και πολλές ακόμη σπουδαίες στιγμές που θα θυμάται για μια ολόκληρη ζωή. Αν κάποιος του έλεγε τότε, στα 18 του, όταν σώθηκε από θαύμα, πού θα έφτανε, μάλλον δεν θα το πίστευε. "Ηe belongs to Jesus".

ΡΙΒΑΛΝΤΟ

F.C. Barcelona's Brazilian forward Rivaldo, center, celebrates with teamates Pepi Guardiola, left, and Sergi after scoring a goal against Real Madrid in a Spanish league soccer match in Real's Santiago Bernabeu stadium in Madrid, Spain, Saturday, March 3 2001. The match ended 2-2. (AP Photo/Zaheeruddin Abdullah)
F.C. Barcelona's Brazilian forward Rivaldo, center, celebrates with teamates Pepi Guardiola, left, and Sergi after scoring a goal against Real Madrid in a Spanish league soccer match in Real's Santiago Bernabeu stadium in Madrid, Spain, Saturday, March 3 2001. The match ended 2-2. (AP Photo/Zaheeruddin Abdullah) ASSOCIATED PRESS

AP Photo/Zaheeruddin Abdullah

Ο Ριβάλντο είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα ανθρώπων που ξεκίνησαν από το μηδέν και κατάφεραν να φτάσουν στην κορυφή. Η διαδρομή μέχρι εκεί δεν ήταν εύκολη, όμως ο Βραζιλιάνος ακολούθησε εκείνο το μονοπάτι που τον οδήγησε στην επιτυχία. Μεγάλωσε μέσα στη φτώχεια, στις φαβέλες στο Ρεσίφε. Η εμφάνισή του ήταν ενδεικτική των δυσκολιών που αντιμετώπισε στην παιδική του ηλικία. Ήταν φτωχός και υποσιτισμένος, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει πολλά από τα δόντια του. Οι γιατροί τον προειδοποιούσαν ότι λόγω του υποσιτισμού, τα γόνατά του δεν θα άντεχαν μια γεμάτη καριέρα. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά το 1989, σε ηλικία 17 ετών, έχασε τον πατέρα του.

Και ενώ ο κόσμος του έμοιαζε να καταστρέφεται, αργότερα την ίδια χρονιά υπέγραψε το πρώτο επαγγελματικό του συμβόλαιο. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Στην πολυετή καριέρα του κατέκτησε τα πάντα. Μουντιάλ, Κόπα Αμέρικα και Κύπελλο Συνομοσπονδιών με την "σελεσάο", Champions League, πρωταθλήματα, Κύπελλα και ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ, μαζί με μια ατελείωτη σειρά προσωπικών διακρίσεων. Με το κορυφαίο αριστερό πόδι του κατάφερε να κάνει μια καριέρα που πολλοί θα μπορούσαν να την φανταστούν, λίγοι όμως θα την κατάφερναν.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές προσωπικότητες που πέρασαν από τη χώρα μας, αφού είχαμε την τιμή να τον απολαύσουμε να αγωνίζεται στην Ελλάδα για μια τετραετία, φορώντας πρώτα τη φανέλα του Ολυμπιακού με τον οποίο και κατέκτησε τρία πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα και στη συνέχεια αυτήν της ΑΕΚ.

ΡΙΜΠΕΡΙ

France's national soccer team player Franck Ribery speaks to journalists during a press conference in Hameln, northern Germany, Wednesday, June 14, 2006. France made draw 0-0 against Switzerland and others teams in Group G  of the World Cup 2006 are South Korea and Togo. (AP Photo/Christophe Ena)
France's national soccer team player Franck Ribery speaks to journalists during a press conference in Hameln, northern Germany, Wednesday, June 14, 2006. France made draw 0-0 against Switzerland and others teams in Group G of the World Cup 2006 are South Korea and Togo. (AP Photo/Christophe Ena) ASSOCIATED PRESS

Η ιστορία των παιδικών χρόνων του Φρανκ Ριμπερί θα μπορούσε να περιγραφεί με μόνο μία λέξη. Πόνος. Κι όμως ο πόνος που του προκάλεσε το ατύχημα που είχε σε ηλικία 2 ετών, μετουσιώθηκε σε κίνητρο. Κίνητρο για να ζήσει όπως εκείνος ήθελε και όχι όπως ήθελαν οι γύρω του. Τα περισσότερα από 100 ράμματα που του έγιναν και τα σημάδια που έμειναν μέχρι και σήμερα τον έκαναν απλά πιο δυνατό.

"Το πρόβλημα ήταν ότι καθόμουν πίσω και πετάχτηκα από το παρμπρίζ. Κατά έναν τρόπο, το ατύχημα με βοήθησε. Ως παιδί μου έδωσε κίνητρο. Ο Θεός με έκανε διαφορετικό. Οι ουλές είναι κομμάτι μου και ο κόσμος θα πρέπει να με δεχθεί όπως είμαι", είχε δηλώσει.

"Αυτή μου έδωσε αυτόν το χαρακτήρα και την δύναμη. Διότι όταν είσαι παιδί και έχεις μία ουλή όπως αυτή, δεν είναι εύκολο. Ο τρόπος που σε κοιτούν οι άνθρωποι, η κριτική... Η οικογένειά μου υπέφερε από αυτό. Οι άνθρωποι λένε: -Κοίτα τι έχει στο πρόσωπό του, κοίτα το κεφάλι του, τι είναι αυτή η ουλή, είναι άσχημο-. Όπου και να πήγαινα, οι άνθρωποι πάντα με έβλεπαν. Όχι γιατί ήμουν καλό άτομο, όχι γιατί με έλεγαν Φρανκ, όχι γιατί έπαιζα καλό ποδόσφαιρο, αλλά λόγω τη ουλής. Ακόμη και τώρα που παίζω ποδόσφαιρο δεν κοιτούν τον Φρανκ, αλλά την ουλή μου".

Οι δυσκολίες που πέρασε ως παιδί δεν κατάφεραν να μπουν εμπόδιο στα όνειρά του. Το αντίθετο. Διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα του, τον έκαναν πιο δυνατό και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα εξέλιξή του. Έκανε τον πόνο, θέληση, την κριτική που δεχόταν κίνητρο για να φτάσει ψηλότερα. Από το μηδέν. Έτσι κι έγινε. Πέρασε από έξι ομάδες μέχρι τελικά να καταλήξει... στο λιμάνι του, την Μπάγερν, στην οποία βρίσκεται από το 2007, κατακτώντας τίτλους.

ΚΑΡΛΟΣ ΤΕΒΕΣ

Ιστορίες επιτυχημένων αθλητών: Από το μηδέν στην καταξίωση
AP

AP Photo/Natacha Pisarenko

Ο Κάρλος Τέβες είχε πιθανότατα το πιο ζόρικο ξεκίνημα από όλους τους παραπάνω. Ο Τέβες μεγάλωσε στο Φουέρτε Απάτσε, μια συνοικία κοντά στο Μπουένος Άιρες, όπου βασιλεύουν οι νόμοι των συμμοριών και τα ναρκωτικά. Ο ίδιος είχε δηλώσει κάποτε για την γειτονιά του: "Υπήρξαν δύσκολες στιγμές μεγαλώνοντας. Όταν ήταν σκοτάδι και κοιτούσες έξω από το παράθυρο, αυτό που έβλεπες θα τρόμαζε τον οποιονδήποτε. Μετά από μια συγκεκριμένη ώρα δεν μπορούσες να βγεις στον δρόμο".

Εκεί, σε ηλικία 10 μηνών μια χύτρα με καυτό νερό έπεσε στο πρόσωπό του και τα εγκαύματα τρίτου βαθμού που προκλήθηκαν τον κράτησαν δύο μήνες στο νοσοκομείο. Όταν ξεκίνησε να παίζει στην Μπόκα Τζούνιορς, ο Τέβες απέρριψε την πρόταση της ομάδας του για πλαστική επέμβαση, δηλώνοντας πως "το ατύχημα σημάδεψε τη ζωή μου. Δεν θα κάνω ποτέ πλαστική. Είμαι έτσι και σ’ όποιον αρέσω, ποτέ δεν θα αλλάξω τον τρόπο που είμαι".

Δεν ήξερα να διαβάζω και έμαθα μεγάλος

Το ατύχημα με το καυτό λάδι που του άφησε σημάδια ήταν μόνο ένα μικρό.... περιστατικό σε σχέση με την καθημερινότητά του όσο μεγάλωνε, έχοντας ως μητέρα τη θεία του και ως πατέρα τον σύζυγό της, αφού η βιολογική μητέρα του δεν μπορούσε να τον αναθρέψει. Η εκπαίδευσης του Τέβες δεν ήταν η αναμενόμενη για ένα παιδί της ηλικίας του, κάτι που εξήγησε και ο ίδιος: "Όταν πήγα στην Αγγλία, έμαθα αγγλικά. Μου είπαν ότι πρέπει να διαβάσουμε τα ρήματα και απάντησα 'τι είναι τα ρήματα;' Για να καταλάβετε την παιδεία που είχα μικρός".

"Έφτασα στην όγδοη τάξη χωρίς να ξέρω να διαβάζω. Δεν ήξερα να διαβάζω και έμαθα μεγάλος. Άρχισα να διαβάζω βιβλία. Κάθε φορά που επέλεγα ένα βιβλίο, το διάβαζα μια φορά και δεν το καταλάβαινα. Μετά το ξαναδιάβαζα. Μπορεί να διάβαζα 3-4 φορές την ίδια σελίδα, μέχρι να την καταλάβω. Εάν με ρωτούσες τι θα γινόμουν αν δεν ήμουν ποδοσφαιριστής, η απάντηση είναι οικοδόμος ή ρακοσυλλέκτης. Το σχολείο μου ήταν ο δρόμος. Δεν είχα διδασκαλία από κάποιον καθηγητή".

Όλα αυτά όμως δεν στάθηκαν εμπόδιο στην καριέρα του. Μπόκα Τζούνιορς, Κορίνθιανς, Γουέστ Χαμ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Γιουβέντους και ξανά Μπόκα ήταν οι ομάδες στις οποίες αγωνίστηκε μέχρι να έρθει το 2017 το μυθικό συμβόλαιο της Shanghai Shenhua που τον έκανε τον πιο ακριβοπληρωμένο ποδοσφαιριστή στον πλανήτη! Δεν είχε τίποτα και απέκτησε τα πάντα. Δύσκολα, αλλά τα κατάφερε. Και η ιστορία του δείχνει ότι στα όνειρα δεν υπάρχει στοπ.

Φυσικά, οι τέσσερις παραπάνω δεν είναι οι μοναδικοί αθλητές που πέρασαν δύσκολα αλλά έφτασαν στην καταξίωση. Μαραντόνα, Πελέ, Ρομπέρτο Κάρλος, Αλέξις Σάντσες και πολλοί άλλοι θα μπορούσαν εύκολα να συμπεριληφθούν στη λίστα για τις δικές τους διαδρομές. Διαδρομές σαν αυτές που διηγείται η LeasePlan στη νέα καινοτόμα καμπάνια της, παροτρύνοντας τους πελάτες της να απολαύσουν τη δική τους διαδρομή - ο καθένας στον τομέα του- και - γιατί όχι - να γράψουν και τη δική τους μικρή ή μεγάλη ιστορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ