ΣΤΗΛΕΣ

Η Χρυσή Μπάλα

Η Χρυσή Μπάλα

Ο νικητής της Χρυσής Μπάλας για το 2013 γίνεται γνωστός σήμερα στο γκαλά της Ζυρίχης και το Sport24.gr σας παρουσιάζει την ιστορία του κορυφαίου ατομικού ποδοσφαιρικού βραβείου στον κόσμο (φωτογραφίες & videos)

Απόψε, στο γκαλά του «Zurich Kongresshaus» στη Ζυρίχη της Ελβετίας, θα ανακοινωθεί ο νικητής της Χρυσής Μπάλας για το 2013.

Οι τρεις υποψήφιοι για το βραβείο είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Φρανκ Ριμπερί και ο Λιονέλ Μέσι.

Η μεγάλη στιγμή για τους τρεις υποψήφιους έφτασε. Απόψε θα ανακοινωθεί από το France Football και την FIFA ο νικητής της Χρυσής Μπάλας για το 2013, για να μάθουμε ποιος από τους Κριστιάνο, Ριμπερί ή Μέσι θα τιμηθεί με την κορυφαία ατομική ποδοσφαιρική διάκριση. Το Sport24.gr σας παρουσιάζει την ιστορία του θεσμού που φέτος συμπληρώνει 58 χρόνια ζωής.

Μέσα από το αφιέρωμα παρελαύνουν οι νικητές, τα πιο ενδιαφέροντα στατιστικά με τα κράτη, τους συλλόγους και τους παίκτες που έχουν πρωταγωνιστήσει μέχρι σήμερα στην ψηφοφορία του France Football, η ιστορία του βραβείου, στοιχεία για τους ποδοσφαιριστές και τις ομάδες τους καθώς και η λίστα των 57 βραβείων που έχουν απονεμηθεί μέχρι σήμερα. Στην Ελλάδα είχαμε την τύχη να ζήσουμε από κοντά δυο από τους νικητές της Χρυσής Μπάλας: τον Όλεγκ Μπλαχίν ως προπονητή και τον Ριβάλντο ως παίκτη. Πάμε να μάθουμε και τους υπόλοιπους!

FRANCE FOOTBALL & FIFA

Η Χρυσή Μπάλα

Ο Σεπ Μπλάτερ επιδεικνύει τη συμφωνία ανάμεσα στη FIFA και το France Football για το κοινό βραβείο (2010)

Το France Football είναι ένα δεκαπενθήμερο αθλητικό περιοδικό που εκδίδεται στη Γαλλία από το 1946 και ασχολείται αποκλειστικά με ποδοσφαιρικά θέματα. Είναι παγκοσμίως γνωστό για τα βραβεία που απονέμει κάθε χρόνο (όπως η Χρυσή Μπάλα και αυτά των κορυφαίων Γάλλων ποδοσφαιριστών και προπονητών). Η Χρυσή Μπάλα (Ballon d’Or) γεννήθηκε το 1956 από την ιδέα του αρχισυντάκτη του περιοδικού, Gabriel Hanot, να ζητήσει από συναδέλφους του δημοσιογράφους να ψηφίσουν τον κορυφαίο Ευρωπαίο ποδοσφαιριστή.

Η ανταπόκριση υπήρξε καθολική και ο Βρετανός Στάνλεϊ Μάθιους της Μπλάκπουλ κέρδισε το πρώτο βραβείο. Το βραβείο απονέμεται στον ποδοσφαιριστή εκείνο που είχε την κορυφαία απόδοση και παρουσία κατά τη διάρκεια του τελευταίου ημερολογιακού έτους (και όχι της ποδοσφαιρικής σεζόν). Υπολογίζονται οι ατομικές και συλλογικές διακρίσεις του υποψήφιου, μαζί με το ταλέντο του, την προσωπικότητά του και το fair play που έχει επιδείξει. Μέχρι το 1995 υποψήφιοι ήταν αποκλειστικά Ευρωπαίοι στην εθνικότητα παίκτες που αγωνίζονταν στα πρωταθλήματα των χωρών της UEFA.

Η Χρυσή Μπάλα

Η αίθουσα του «Zurich Kongresshaus» στη Ζυρίχη της Ελβετίας, όπου θα διεξαχθεί το γκαλά της Χρυσής Μπάλας.

Εκείνη τη χρονιά άλλαξε ο κανονισμός και πλέον υποψήφιοι ήταν όλοι οι παίκτες ανεξαρτήτως εθνικότητας, αρκεί να αγωνίζονταν στα πρωταθλήματα των χωρών της UEFA. Το 2007 είχαμε ακόμα μια αλλαγή, αφού αποφασίστηκε ότι το βραβείο θα δινόταν στον κορυφαίο ποδοσφαιριστή του κόσμου, ανεξαρτήτως εθνικότητας και ομάδας. Το 2010, στο περιθώριο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η FIFA και η συντακτική επιτροπή του France Football αποφάσισαν να ενώσουν τα δυο διαφορετικά βραβεία τους (Χρυσή Μπάλα & FIFA World Player of the Year) σε ένα, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο το μεγαλύτερο δυνατό κύρος στην ετήσια διάκριση. Έτσι πλέον το βραβείο έχει την ονομασία FIFA Ballon d’Or.

Για την ανάδειξη του νικητή ψηφίζουν οι ομοσπονδιακοί προπονητές και οι αρχηγοί των εθνικών ομάδων των 209 αναγνωρισμένων από την FIFA ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών, καθώς και 96 δημοσιογράφοι, 53 από τα κράτη μέλη της UEFA και 43 από τον υπόλοιπο κόσμο, από κράτη όμως των οποίων η Εθνική ομάδα έχει πάρει μέρος τουλάχιστον μια φορά σε τελική φάση Μουντιάλ.

ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ

Η Χρυσή Μπάλα

Ο περσινός νικητής, Λέο Μέσι, ο οποίος κέρδισε το βραβείο για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά.

- Στα 57 χρόνια ύπαρξης του θεσμού, το βραβείο έχει απονεμηθεί σε 43 παίκτες. Από αυτούς, οι 37 ήταν Ευρωπαίοι και οι 6 από τον υπόλοιπο κόσμο. Πέρα από τη γηραιά ήπειρο, μόνο 3 χώρες έχουν εκπροσωπηθεί στον κατάλογο των νικητών: η Λιβερία (1), η Βραζιλία (4) και η Αργεντινή (1). Στην τελετή της απονομής, εκτός από τον νικητή, βραβεία δίνονται επίσης στον δεύτερο και τον τρίτο της ψηφοφορίας.

- Από τους 43 παίκτες – νικητές, 9 είναι αυτοί που έχουν κερδίσει το βραβείο πάνω από μια φορά. Με τέσσερα τρόπαια προηγείται ο Λιονέλ Μέσι (2009, 2010, 2011 & 2012), με τρία τρόπαια ακολουθούν οι Γιόχαν Κρόιφ (1971, 1973 & 1974), Μισέλ Πλατινί (1983, 1984 & 1985) και Μάρκο Φαν Μπάστεν (1988, 1989 & 1992), ενώ με δυο βραβεία έχουν τιμηθεί οι Αλφρέδο Ντι Στέφανο, Φραντς Μπέκενμπαουερ, Κέβιν Κίγκαν, Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε και Ρονάλντο.

Η Χρυσή Μπάλα

Ο Γιόχαν Κρόιφ υπήρξε ο πρώτος που κέρδισε 3 Χρυσές Μπάλες (1971, 1973 & 1974)

- Οι 6 μη Ευρωπαίοι παίκτες που έχουν τιμηθεί με τη Χρυσή Μπάλα είναι οι: Γουεά (1995, Λιβερία), Ρονάλντο (1997 & 2002, Βραζιλία), Ριβάλντο (1999, Βραζιλία), Ροναλντίνιο (2005, Βραζιλία), Κακά (2007, Βραζιλία) και Μέσι (2009, 2010, 2011 & 2012, Αργεντινή). Σε αυτούς θα μπορούσαμε να συνυπολογίσουμε και τους Αλφρέδο Ντι Στέφανο (1957 & 1959) και Ομάρ Σίβορι (1961). Αμφότεροι γεννήθηκαν στην Αργεντινή, αλλά κέρδισαν το τρόπαιο, ο μεν πρώτος ως Ισπανός, ο δε δεύτερος ως Ιταλός.

- Η μοναδική παρουσία τερματοφύλακα στον κατάλογο των νικητών είναι αυτή του Λεβ Γιασίν (1963). Ακόμα τέσσερις γκολκίπερ έχουν πλασαριστεί στην πρώτη τριάδα. Πρόκειται για τους Ντίνο Τζοφ (2ος το 1973), Ίβο Βίκτορ (3ος το 1976), Όλιβερ Καν (3ος το 2001 & 2002) και Τζιανλουίτζι Μπουφόν (2ος το 2006). Στη λίστα των νικητών φιγουράρουν 3 αμυντικοί (Μπέκενμπαουερ, Ζάμερ και Καναβάρο), ενώ όλοι οι υπόλοιποι είναι χαφ και επιθετικοί.

Η Χρυσή Μπάλα

Ο Μισέλ Πλατινί υπήρξε ο πρώτος που κέρδισε 3 συνεχόμενες Χρυσές Μπάλες (1983, 1984 & 1985)

- Τις περισσότερες παρουσίες στην πρώτη τριάδα (7) έχει ο Λιονέλ Μέσι, ενώ ακολουθεί στη δεύτερη θέση της λίστας ο Κριστιάνο Ρονάλντο με 6. Την τρίτη θέση μοιράζονται ο Μισέλ Πλατινί και ο Φραντς Μπέκενμπαουερ, από 5 ο καθένας, ενώ πιο πίσω, με 4 παρουσίες στην τριάδα, βρίσκονται οι Ραϊμόν Κοπά και Γιόχαν Κρόιφ. Μέσι και Κριστιάνο συμπληρώνουν φέτος την έβδομη και έκτη παρουσία τους αντίστοιχα στην πρώτη τριάδα, αφού αμφότεροι είναι μαζί με τον Ριμπερί τελικοί υποψήφιοι για το βραβείο.

ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

- Οι 43 νικητές αντιπροσωπεύουν 19 συνολικά χώρες: 16 από την Ευρώπη (Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Πορτογαλία, ΕΣΣΔ, Ισπανία, Τσεχοσλοβακία, Τσεχία, Βουλγαρία, Δανία, Ουκρανία, Ουγγαρία, Βόρεια Ιρλανδία και Σκωτία), 2 από τη Νότια Αμερική (Βραζιλία και Αργεντινή) και 1 από την Αφρική (Λιβερία). Γερμανία και Ιταλία έχουν τους περισσότερους παίκτες στον πίνακα των νικητών, από 5 η καθεμία. Πρόκειται για τους Μίλερ, Μπέκενμπαουερ, Ρουμενίγκε, Ματέους και Ζάμερ από τη Γερμανία και τους Σίβορι, Ριβέρα, Ρόσι, Μπάτζιο και Καναβάρο από την Ιταλία.

Η Χρυσή Μπάλα

Φρανκ Ριμπερί και Κριστιάνο Ρονάλντο είναι τα δυο φαβορί για την κατάκτηση της φετινής Χρυσής Μπάλας.

- Γερμανία και Ολλανδία ισοβαθμούν στην πρώτη θέση των χωρών με τα περισσότερα τρόπαια, με 7 κατακτήσεις η καθεμία. Η Γερμανία έχει 7 τρόπαια από 5 παίκτες, όμως η Ολλανδία έχει φτάσει αυτόν τον αριθμό μόνο με 3 ποδοσφαιριστές, αφού ανάμεσά τους είναι οι δυο από τους τρεις παίκτες με 3 κατακτήσεις (Κρόιφ και Φαν Μπάστεν). Ακολουθεί η Γαλλία με 6 τρόπαια από 4 παίκτες (Κοπά, Παπέν, Ζιντάν και τρεις φορές ο Πλατινί). Στην περίπτωση που η φετινή Χρυσή Μπάλα καταλήξει στον Ριμπερί, τότε και η Γαλλία θα φτάσει τα 7 τρόπαια και θα μοιραστεί την κορυφή με τη Γερμανία και την Ολλανδία.

- Η Μπαρτσελόνα είναι ο σύλλογος με τα περισσότερα τρόπαια (10) και ο μοναδικός που έχει φτάσει σε διψήφιο αριθμό (4 ο Μέσι, 1 ο Ροναλντίνιο, 1 ο Ριβάλντο, 1 ο Στόιτσκοφ, 2 ο Κρόιφ και 1 ο Λουίς Σουάρεθ). Δυο ιταλικές ομάδες, η Γιουβέντους και η Μίλαν, ακολουθούν στη δεύτερη θέση με 8 τρόπαια η καθεμία. Μπάρσα, Γιούβε και Μίλαν είναι οι σύλλογοι με τους περισσότερους παίκτες που έχουν κατακτήσει το τρόπαιο (από 6 η κάθε μία).

Η Χρυσή Μπάλα

Ο Λιονέλ Μέσι ποζάρει με τις 4 Χρυσές Μπάλες που έχει κερδίσει, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία του θεσμού.

- Η Μπαρτσελόνα είναι ο σύλλογος με τις περισσότερες παρουσίες στην πρώτη τριάδα (27) και θα διατηρήσει στα ίδια επίπεδα τη διαφορά της από την δεύτερη Ρεάλ (20), αφού απόψε το βράδυ, από τη στιγμή που θα ανακοινωθούν επίσημα τα αποτελέσματα για το 2013, θα φτάσει τις 28 συνολικά (με τον Μέσι), έναντι 21 της «βασίλισσας» (με τον Κριστιάνο).

- Η ισπανική Primera División είναι από πέρυσι το πρωτάθλημα με τους περισσότερους παίκτες (που αγωνίστηκαν σε αυτό) στην πρώτη τριάδα της Χρυσής Μπάλας, ξεπερνώντας την ιταλική Serie A και βέβαια θα αυξήσει ακόμα περισσότερο τη διαφορά της, αφού έχει και φέτος δυο παίκτες στην τριάδα έναντι κανενός του ιταλικού πρωταθλήματος. Η Πριμέρα θα γίνει η πρώτη Λίγκα που θα ξεπεράσει τις 50 παρουσίες στο βάθρο.

Η Χρυσή Μπάλα

Ο Κριστιάνο με τη Χρυσή Μπάλα του 2008.

- Το ιταλικό πρωτάθλημα ήταν στην κορυφή της λίστας μέχρι το 2011 με 18 πρωτιές, 16 δεύτερες θέσεις και 14 τρίτες, σύνολο 48. Η Πριμέρα, που πέρυσι πέρασε στην πρώτη θέση με 49 (16-19-14), φέτος θα φτάσει τις 51, χωρίς όμως να ξέρουμε ποιο θα είναι το τελικό πλασάρισμα των Κριστιάνο και Μέσι. Παρόλα αυτά, η Serie A θα διατηρηθεί στην κορυφή σε ότι αφορά τις πρωτιές, ακόμα και αν κερδίσουν είτε ο Κριστιάνο είτε ο Μέσι. Σε αυτή την περίπτωση η Πριμέρα θα φτάσει τις 17 πρωτιές και θα υπολείπεται μόλις μίας της Serie A. Τα 57 μέχρι σήμερα τρόπαια έχουν μοιραστεί σε παίκτες 16 διαφορετικών ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

- Ο Λιονέλ Μέσι κατέχει από το 2009 το ρεκόρ του υψηλότερου ποσοστού στις ψήφους, αφού με τις 473 που πήρε (σε σύνολο 480), έφτασε το 98,54%, ξεπερνώντας για λίγο την προηγούμενη καλύτερη επίδοση που ανήκε στον Μισέλ Πλατινί με 98,46% από το 1984 (128 στις 130). Στον αντίποδα, ο νικητής με το μικρότερο ποσοστό μέχρι σήμερα, ήταν ο Ομάρ Σίβορι με 48,42% (46 στις 95 το 1961).

Η Χρυσή Μπάλα

Ο Μάρκο Φαν Μπάστεν υπήρξε ο τρίτος παίκτης, μετά τους Κρόιφ και Πλατινί, που κέρδισε 3 Χρυσές Μπάλες (1988, 1989 & 1992)

- Ο Βραζιλιάνος Ρονάλντο είναι ο μικρότερος σε ηλικία παίκτης που έχει τιμηθεί με τη Χρυσή Μπάλα. Το 1997, όταν κέρδισε το πρώτο από τα δυο τρόπαια της καριέρας του, ήταν 21 ετών και 3 μηνών. Στη δεύτερη θέση βρίσκουμε τον Μάικλ Όουεν (21 ετών και 11 μηνών), ενώ την πεντάδα των «πιτσιρικάδων» συμπληρώνουν ο Λιονέλ Μέσι (22 και 5 μηνών), ο Τζορτζ Μπεστ (22 και 6 μηνών) και ο Όλεγκ Μπλαχίν (23 και ενός μήνα). Αντίθετα, ο μεγαλύτερος σε ηλικία που βραβεύτηκε με τη Χρυσή Μπάλα ήταν ο πρώτος νικητής, Στάνλεϊ Μάθιους, στα 41 του.

- Η Μίλαν και η Μπαρτσελόνα είναι οι μοναδικές ομάδες που έχουν καταλάβει και τις τρεις θέσεις του βάθρου σε μια χρονιά. Οι Ιταλοί το έχουν πετύχει δυο φορές και μάλιστα συνεχόμενες, το1988 με τους Φαν Μπάστεν, Γκούλιτ και Ράικαρντ και το 1989 με τους Φαν Μπάστεν, Μπαρέζι και Ράικαρντ, ενώ οι Καταλανοί το πέτυχαν το 2010 με τους Μέσι, Τσάβι και Ινιέστα.

- Η Γερμανία και η Ολλανδία είναι οι μοναδικές χώρες που έχουν καταλάβει και τις τρεις θέσεις του βάθρου σε μια χρονιά. Οι Γερμανοί το πέτυχαν δυο φορές: το 1972 με τους Μπέκενμπαουερ, Μίλερ και Νέτσερ και το 1981 με τους Ρουμενίγκε, Μπράιτνερ και Σούστερ, ενώ οι Ολλανδοί μια φορά: το 1988 με τους Φαν Μπάστεν, Γκούλιτ και Ράικαρντ.

Η Χρυσή Μπάλα

Η Μασία έγινε το 2010 η πρώτη ποδοσφαιρική ακαδημία στον κόσμο με τους τρεις υποψήφιους να προέρχονται από τα τμήματά της.

- Το μεγαλύτερο σερί σε επίπεδο εθνικού πρωταθλήματος είναι αυτό της γερμανικής Bundesliga με 6 συνεχόμενες πρωτιές. Από το 1976 μέχρι και το 1981, όλοι οι νικητές αγωνίζονταν σε γερμανικούς συλλόγους. Η ισπανική Πριμέρα Ντιβισιόν κατέχει επίσης ένα αξιοζήλευτο ρεκόρ: την τετραετία 2009-2012 και οι 12 παίκτες στις θέσεις του βάθρου προέρχονταν από ισπανικές ομάδες (Μπαρτσελόνα & Ρεάλ Μαδρίτης). Το μεγαλύτερο σερί συλλόγου ανήκει στη Γιουβέντους με 4 συνεχόμενους νικητές από το 1982 μέχρι το 1985 (Ρόσι και Πλατινί Χ3) και στη Μπαρτσελονα με τις 4 σερί νίκες του Μέσι (2009-2012).

- Η «Μασία», το περίφημο φυτώριο της Μπαρτσελόνα, έγινε το 2010 η πρώτη ποδοσφαιρική ακαδημία στον κόσμο με τους τρεις τελικούς υποψήφιους μιας χρονιάς να προέρχονται από τα τμήματά της (Μέσι, Τσάβι & Ινιέστα). Πέρα από αυτό, η Μασία έχει κερδίσει 4 συνεχόμενα τρόπαια (Μέσι, 2009-2012).

ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ:

Η Χρυσή Μπάλα

(χρονολογία, νικητής, εθνικότητα, σύλλογος)

1956: Στάνλεϊ Μάθιους (Αγγλία) Μπλάκπουλ

1957: Αλφρέδο Ντι Στέφανο (Ισπανία / Αργεντινή) Ρεάλ Μ.

1958: Ραϊμόν Κοπά (Γαλλία) Ρεάλ Μαδρίτης

1959: Αλφρέδο Ντι Στέφανο (Ισπανία / Αργεντινή) Ρεάλ Μ.

1960: Λουίς Σουάρεθ (Ισπανία) Μπαρτσελόνα

1961: Ομάρ Σίβορι (Ιταλία / Αργεντινή) Γιουβέντους

1962: Γιόζεφ Μάζοπουστ (Τσεχοσλοβακία) Ντούκλα Πράγας

1963: Λεβ Γιασίν (ΕΣΣΔ) Ντιναμό Μόσχας

1964: Ντένις Λόου (Σκωτία) Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

1965: Εουσέμπιο (Πορτογαλία) Μπενφίκα

Η Χρυσή Μπάλα

1966: Μπόμπι Τσάρλτον (Αγγλία) Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

1967: Φλοριάν Άλμπερτ (Ουγγαρία) Φερεντσβάρος

1968: Τζορτζ Μπεστ (Β. Ιρλανδία) Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

1969: Τζιάνι Ριβέρα (Ιταλία) Μίλαν

1970: Γκερντ Μίλερ (Δ. Γερμανία) Μπάγερν

1971: Γιόχαν Κρόιφ (Ολλανδία) Άγιαξ

1972: Φραντς Μπέκενμπαουερ (Δ. Γερμανία) Μπάγερν

1973: Γιόχαν Κρόιφ (Ολλανδία) Άγιαξ / Μπαρτσελόνα

1974: Γιόχαν Κρόιφ (Ολλανδία) Μπαρτσελόνα

1975: Όλεγκ Μπλαχίν (ΕΣΣΔ) Ντιναμό Κιέβου

Η Χρυσή Μπάλα

1976: Φραντς Μπέκενμπαουερ (Δ. Γερμανία) Μπάγερν

1977: Άλαν Σίμονσεν (Δανία) Μπορούσια Μένχενγκλαντμπαχ

1978: Κέβιν Κίγκαν (Αγγλία) Αμβούργο

1979: Κέβιν Κίγκαν (Αγγλία) Αμβούργο

1980: Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε (Δ. Γερμανία) Μπάγερν

1981: Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε (Δ. Γερμανία) Μπάγερν

1982: Πάολο Ρόσι (Ιταλία) Γιουβέντους

1983: Μισέλ Πλατινί (Γαλλία) Γιουβέντους

1984: Μισέλ Πλατινί (Γαλλία) Γιουβέντους

1985: Μισέλ Πλατινί (Γαλλία) Γιουβέντους

Η Χρυσή Μπάλα

1986: Ιγκόρ Μπελάνοφ (ΕΣΣΔ) Ντιναμό Κιέβου

1987: Ρούουντ Γκούλιτ (Ολλανδία) Αϊντχόφεν / Μίλαν

1988: Μάρκο Φαν Μπάστεν (Ολλανδία) Μίλαν

1989: Μάρκο Φαν Μπάστεν (Ολλανδία) Μίλαν

1990: Λόταρ Ματέους (Γερμανία) Ίντερ

1991: Ζαν Πιέρ Παπέν (Γαλλία) Μαρσέιγ

1992: Μάρκο Φαν Μπάστεν (Ολλανδία) Μίλαν

1993: Ρομπέρτο Μπάτζιο (Ιταλία) Γιουβέντους

1994: Χρίστο Στόιτσκοφ (Βουλγαρία) Μπαρτσελόνα

1995: Τζορτζ Γουεά (Λιβερία) Παρί Σεν Ζερμέν / Μίλαν

Η Χρυσή Μπάλα

1996: Ματίας Ζάμερ (Γερμανία) Μπορούσια Ντόρτμουντ

1997: Ρονάλντο (Βραζιλία) Μπαρτσελόνα / Ίντερ

1998: Ζινεντίν Ζιντάν (Γαλλία) Γιουβέντους

1999: Ριβάλντο (Βραζιλία) Μπαρτσελόνα

2000: Λουίς Φίγκο (Πορτογαλία) Μπαρτσελόνα / Ρεάλ Μ.

2001: Μάικλ Όουεν (Αγγλία) Λίβερπουλ

2002: Ρονάλντο (Βραζιλία) Ρεάλ Μαδρίτης

2003: Πάβελ Νέντβεντ (Τσεχία) Γιουβέντους

2004: Αντρέι Σεβτσένκο (Ουκρανία) Μίλαν

2005: Ροναλντίνιο (Βραζιλία) Μπαρτσελόνα

Η Χρυσή Μπάλα

2006: Φάμπιο Καναβάρο (Ιταλία) Γιουβέντους / Ρεάλ Μ.

2007: Κακά (Βραζιλία) Μίλαν

2008: Κριστιάνο Ρονάλντο (Πορτογαλία) Μάν. Γιουνάιτεντ

2009: Λιονέλ Μέσι (Αργεντινή) Μπαρτσελόνα

2010: Λιονέλ Μέσι (Αργεντινή) Μπαρτσελόνα

2011: Λιονέλ Μέσι (Αργεντινή) Μπαρτσελόνα

2012: Λιονέλ Μέσι (Αργεντινή) Μπαρτσελόνα

2013: Κριστιάνο / Ριμπερί / Μέσι

Πηγές: fifa.com, Marca, As & Mundo Deportivo

Βίντεο: Highlights από τους νικητές της Χρυσής Μπάλας από το 1965 μέχρι και το 2010.

Βίντεο: Οι νικητές της Χρυσής Μπάλας από το 1956 μέχρι το 2008.

Βίντεο: Οι τρεις υποψήφιοι για τη Χρυσή Μπάλα του 2013

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ