ΣΤΗΛΕΣ

Η χρήση των social media όταν παίζεται μπάλα!

Η χρήση των social media όταν παίζεται μπάλα!

Έρευνα της MasterCard σε περισσότερους από 5.000 φίλους του ποδοσφαίρου, αποκαλύπτει τις συνήθειες τους στα social media την ώρα που βλέπουν ποδόσφαιρο. Ποιοι ασχολούνται περισσότεροι; Τι κάνουν οι Έλληνες; Διαβάστε τα ευρήματα.

Το προσεχές Σάββατο (28/5), ολόκληρος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης θα είναι στραμμένος στο Μιλάνο, όπου η Ρεάλ Μαδρίτης και η Ατλέτικο Μαδρίτης θα μονομαχήσουν στο "Τζουζέπε Μεάτσα" με φόντο το "Άγιο Δισκοπότηρο" του Champions League.

Είναι δεδομένο πως εκείνη την ώρα τα social media σε όλο τον κόσμο θα πάρουν... φωτιά και όλοι οι φίλαθλοι θα πουν την άποψή τους, θα ποστάρουν φωτογραφίες, videos, θα κάνουν την πλάκα τους, θα εκφραστούν με διάφορους τρόπους.

Η τεχνολογία εξελίσσεται με απίστευτους ρυθμούς και η διαδραστικότητα χτυπάει "κόκκινο". Στις μέρες μας, τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν μέρος του θεάματος και η χρήση τους ολοένα και αυξάνεται και το πλέον δημοφιλές άθλημα, το ποδόσφαιρο, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση στον κανόνα.

Πώς αντιδρούν οι φίλαθλοι την ώρα που παρακολουθούν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα; Πόσες φορές ποστάρουν κάτι στο Facebook, "τιτιβίζουν" στο twitter, βλέπουν και ανεβάζουν videos στο youtube ή χρησιμοποιούν το Instagram; Έρευνα της MasterCard σε περισσότερους από 5.000 φίλους του ποδοσφαίρου, αποκαλύπτει τις συνήθειες τους στα social media, όταν παρακολουθούν μπάλα.

Στην έρευνα συμμετείχαν ερωτώμενοι από 16 χώρες της Ευρώπης – Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία, Τουρκία, Ρωσία, Σουηδία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Ουκρανία, Ρουμανία, Ισραήλ, Τσεχία και Πολωνία. Τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά και οι Έλληνες έχουν περίοπτη θέση στη λίστα με τους πιο ενεργούς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, δείγμα του ότι... τιμούν για τα καλά τα social media, ειδικά την ώρα που βλέπουν ποδόσφαιρο.

Η χρήση των social media όταν παίζεται μπάλα!

Οι Ισπανοί φίλαθλοι είναι οι πιο φανατικοί χρήστες social media στην Ευρώπη και με ποσοστό 63% το Facebook είναι το πιο δημοφιλές Μέσο κοινωνικής δικτύωσης για τους φίλους του ποδοσφαίρου σε όλη την Ευρώπη. Μάλιστα, περισσότεροι από το 69% των φιλάθλων επιθυμούν την παροχή Wi-Fi σε όλα τα Στάδια και γήπεδα, ώστε να έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς και να ανεβάζουν κάποιο σχόλιο, κάποια φωτογραφία ή video από το παιχνίδι που παρακολουθούν.

Μιας και αναφερθήκαμε στην πρωτιά των Ισπανών, που είναι οι πλέον δραστήριοι την στιγμή που βλέπουν την ομάδα τους ή κάποιο άλλο παιχνίδι, περίπου το ένα τέταρτο αυτών (24%) ποστάρει τέσσερις ή περισσότερες φορές την ώρα που παρακολουθεί έναν αγώνα στην τηλεόραση, την ώρα που οι Ιταλοί φτάνουν το 15%.

Η έρευνα Social Fanalytics της MasterCard, Επίσημου Χορηγού του προγράμματος Player Escorts του UEFA Champions League, υπογραμμίζει ότι για την πλειονότητα των φιλάθλων (69%) η δυνατότητα να αλληλεπιδρούν με τα ποδοσφαιρικά τους ινδάλματα στα social media έχει θετικό αντίκτυπο στην εμπειρία τους που συνδέεται με το ποδόσφαιρο.

Η τάση αυτή διαφαίνεται πιο έντονα στην Τουρκία (97%), την Ισπανία (87%) και την Ελλάδα (85%), ωστόσο οι απόψεις άλλων Ευρωπαίων φιλάθλων για το ίδιο θέμα διαφέρουν, καθώς μόνο 50% των φιλάθλων από το Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύει ότι οι ποδοσφαιριστές πρέπει να έχουν παρουσία στα social media.

Η χρήση των social media όταν παίζεται μπάλα!

Η χρήση των Ελλήνων και το φοβερό νούμερο των Τούρκων

Εντυπωσιακό είναι, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας, ότι οι Ευρωπαίοι φίλαθλοι από 25 μέχρι 35 ετών έχουν σε ποσοστό 64% ως βασική και πρώτη τους προτεραιότητα το να λαμβάνουν συνεχή ενημέρωση για τις ομάδες τους. Μάλιστα, οι γείτονες Τούρκοι χρησιμοποιούν τα social media έπειτα από μια νίκη της ομάδας σε ποσοστό 71%, την ώρα που για τους Άγγλους το ποσοστό φτάνει μόλις στο 29%.

Πάμε τώρα και στην χώρα μας. Η έρευνα της MasterCard κατέγραψε και το ελληνικό κοινό που ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Το Facebook είναι πρώτο με διαφορά και μάλιστα το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με το σύνολο των φιλάθλων που συμμετείχαν στην έρευνα, ενώ 1 στους 2 ποστάρει στο twitter την ώρα που παρακολουθεί έναν αγώνα.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα για τους Έλληνες φιλάθλους:

Το Facebook αποτελεί το πιο δημοφιλές κανάλι στα social media, με το 76% των Ελλήνων φίλων του ποδοσφαίρου να το επιλέγει, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο σύνολο των φιλάθλων της έρευνας αγγίζει το 63%

Το 51% των Ελλήνων φιλάθλων κάνει 1 με 2 posts ή tweets, την ώρα που παρακολουθεί έναν αγώνα στην τηλεόραση, ενώ το 48% δεν ποστάρει απολύτως τίποτα όταν παρακολουθεί έναν αγώνα στο γήπεδο

85% των Ελλήνων φίλων της μπάλας ακολουθεί στα social media μόνο τα accounts της ομάδας ή των ομάδων που υποστηρίζει, ενώ το ίδιο ακριβώς ποσοστό (85%) πιστεύει ότι οι ποδοσφαιριστές πρέπει να διατηρούν προσωπικό λογαριασμό στα social media.

Η χρήση των social media όταν παίζεται μπάλα!

Ισπανοί, οι πιο δραστήριοι μέσα από το γήπεδο

Εξάλλου, οι Ισπανοί φίλαθλοι είναι οι πιο ενεργοί στα social media μέσα από το γήπεδο, αναρτώντας κατά μέσο όρο δύο posts κατά τη διάρκεια κάθε αγώνα και ο αριθμός είναι διπλάσιος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Επιπροσθέτως, όσο και αν οι περισσότεροι θα θεωρούσαν το twitter ως την διαδεδομένη πλατφόρμα μετά το Facebook στα social media, το YouTube βρίσκεται στην δεύτερη θέση.

Οι Ιταλοί (42%) και οι Ισπανοί (47%) φίλαθλοι προτιμούν να "ακολουθούν" ζωντανές μεταδόσεις των αγώνων, ενώ οι φίλαθλοι από τη Ρωσία, τη Ρουμανία (63%) και την Τσεχία (61%) χρησιμοποιούν κυρίως τα social media για να συνομιλούν με άλλους φιλάθλους (68%). Οι άντρες φίλαθλοι έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες από τις γυναίκες φίλες του ποδοσφαίρου, να ακολουθήσουν στα social media κάποια ομάδα που δεν υποστηρίζουν.

Η έρευνα Social Fanalytics αναδεικνύει τη σημασία του να παραμένει κανείς "συνδεδεμένος", με το 69% των φιλάθλων να δηλώνουν ότι θα ήθελαν να υπάρχει διαθέσιμο Wi-Fi σε όλα τα γήπεδα. Σε Ιταλία και Πορτογαλία, το σχετικό ποσοστό φτάνει στο 79% και 70% αντίστοιχα, οι Γερμανοί φίλαθλοι δεν δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα (39%), ενώ οι Έλληνες επίσης αναζητούν αυτή την παροχή σε ποσοστό 64%.

Τέλος, η ζήτηση για ανέπαφες συναλλαγές αποδεικνύεται επίσης ολοένα και περισσότερο δημοφιλής στην Ευρώπη, με το 31% των φιλάθλων του ποδοσφαίρου να ζητούν την εισαγωγή της εν λόγω τεχνολογίας στα γήπεδα. Περισσότεροι από τους μισούς (54%) φιλάθλους στην Τουρκία τάσσονται υπέρ της ευκολίας που προσφέρουν οι ανέπαφες συναλλαγές, ενώ οι φίλαθλοι της Ρουμανίας (54%) και της Τσεχίας (44%) θα προτιμούσαν να δουν να δημιουργούνται θύρες που να υποστηρίζουν σύστημα ανέπαφων εισιτηρίων.

Η χρήση των social media όταν παίζεται μπάλα!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ